1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Zootekni ve Hayvan Besleme
  4. Hayvan Besleme
  5. ATLARIN BESLENMESİ (erc ünv vet fak)
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #15811

    Prof. Dr. Erol BAYTOK
    Doç. Dr. Taylan AKSU

    Atın Sindirim Sistemi Fonksiyonları;
    Tek mideli olan at, sindirim sistemi özellikleri nedeniyle tam bir ot yiyicidir. Sindirim sistemi, ağız, farenks, özafagus, mide, ince barsak, sekum, kalın barsak ve anüsten oluşur.
    Atlardaki sindirim sistemi yapı olarak domuzlarla aynı olmakla beraber daha büyük bir sekuma sahip olmalarıyla farklılık gösterirler.
    Mideleri ruminantlara göre oldukça küçüktür.
    Bu nedenle atlara yemler azar azar ve sık aralıklarla verilmelidir.
    Aşırı yem tüketiminde kolik ve mide yırtılması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.
    İnce barsak kapasitesi sığırınkine benzer ancak sığırlardan farklı olarak fonksiyonel sekum bulunur.
    Sekum fermantasyon ve bakteriyel sindirimin gerçekleştiği yerdir.
    Burada oluşan bakteriyel aktivasyon sığırlarınkine benzer ancak daha düşük kapasitelidir.

    Atın safra kesesi olmadığı için safra,karaciğerden doğrudan bağırsağa verilir.
    Atlarda yağların sindirimi ruminantlara göre daha düşüktür.
    Kalın barsakta özellikle mikrobiyel sindirim (selüloz sindirimi) buradaki bakteri ve protozaonlar tarafından yapılır.
    Ayrıca B kompleks vitaminleri burada sentezlenir.
    Kalın barsakta mikrobiyel aktiviteye bağlı olarak, karbonhidratlar UYA(asetik,propiyonik, bütirik asit)’ne parçalanıp enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
    Sekum oldukça büyük olup kolonla birlikte mikrobiyel aktivitenin yapıldığı sindirim organıdır.
    Karbonhidratlar UYA’ne, proteinler ise amino asit, amonyak ve CO2’e parçalanır.
    Ancak sekum ve kolonda emilim oldukça azdır.
    Atlarda yemlerin hazırlanış şekli önemlidir.
    Taylar ve yaşlı atlar için tahılların kırılıp, öğütülerek karıştırılması gerekir.
    Kaba yem sindirimi ruminatlar kadar iyi olmadığından, kaliteli kaba yemler verilmelidir.
    Yemleme sık aralıklarla (en az 3 öğün) ve az miktarlarda yapılmalıdır

    daha fazla bilgi için eklentiyi indiriniz

    [attachment=893]

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.