2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17603
    avatar of 76bora76bora
    Katılımcı

    Bir sorum olacak.(umarım forumun doğru yerindeyimdir)

    Bilindiği gibi kurşun bizler için zararlı madde, balıklar
    için durum nedir? Yani bir balık kurşun yutarsa,
    mesela bir oltanın ucundaki 50 gram kurşun,
    ne olur? Konu ile ilgili bilgi verebilir/yönlendirebilirseniz
    memnun olurum.
    Teşekkürler,
    Serkan.

    Not: Mesleğin tamamen dışından, merakla sorulmuş
    bir sorudur, belki saçma/komik görünebilir, amatör
    bir soru olarak değerlendiriniz.

    #48661

    Bu soruyu cevaplamaktan zevk duyarız,komik ve saçma soru diye birşey yoktur,merak edilen sorular cevaplanmalıdır.Öncelikle bende şu 2 soruyu sorayım:
    1-Balığın kurşun yutması sonucu balıkta meydana gelecek zararı mı merak ediyorsun?
    2-Balığı tuttuktan sonra bu balığı yersen sende meydana gelebilecek değişikliklerden mi korkuyorsun?

    Seni tatmin edebilecek şöyle bir cevap vermeye çalışacağım:

    Balık kurşunu yuttuysa ve balığı tuttuysan yemeden önce balığı temizleyeceğinden kurşunu çıkarırsın.Balığı tuttuğuna göre fazla zaman geçmemiştir,balıkta herhangibir zahirlenme olmamıştır sana birşey olmaz.Eğer ki senden önceki bir avcının kurşununu yuttuysa ve bir miktar kurşun balığın kanına karıştıysa bunu yemen sonucunda olacakları şöyle özetleyeyim:

    Kurşun zehirlenmesi çocuklarda daha önemlidir.Çoçuklarda 10 Microgram/dL gibi düşük düzeylerin bile, işitme ve büyüme fonksiyonlarında gerilemeye yol açtığı gösterilmiştir. Kurşun zehirlenmesi hiçbir belirti vermeden seyredebilir. Çoğunlukla tanı konulamaz ve çeşitli hastalıklar ile karışabilir. Bu yüzden kansızlık (anemi), bayılma nöbetleri (konvülziyon), zihinsel gelişme geriliği (mental retardasyon), belirgin davranış bozuklukları, karın ağrısı gibi semptomların görüldüğü durumlarda kurşun zehirlenmesi akla gelmelidir.

    Kurşun zehirlenmesi sistemik bir hastalık tablosudur. Çeşitli organ ve sistemlerle ilgili belirti ve bulgular hastalık tablosunda yer alır. Belirtilerin en çok görüldüğü sistemlerden birisi sindirim sistemidir. Ağızda metalik tat, künt karın ağrısı ve karında huzursuzluk hissi, iştahsızlık, kabızlık oldukça sık rastlanılan belirtilerdir. Ayrıca diş etlerinde kurşun sülfür çökmesine bağlı olarak diş etlerinde Burton çizgisi görülebilir. Bazen barsak düz adalelerinin kasılması sonucu çok şiddetli karın ağrıları şeklinde de (kurşun koliği) olabilir.

    Hematopoietik sistem de kurşun zehirlenmesinden etkilenebilmektedir. Kan yapıcı sistemle ilgili tipik belirti anemidir. Kurşun, hem (haem) sentezinde rolü olan delta amino levülinik asit dehidrataz ve haem sentetaz enzimlerini inhibe eder. Sonuçta “hem” sentezi bozulacağı için anemi meydana gelir. Anemi hipokrom, normositerdir ve genellikle hafif-orta düzeydedir. Hemoglobin değeri genellikle 8-10 gram/dl dolayındadır. Eritrositlerde bazofilik noktalanma olur. Lökositler ve trombositlerle ilgili bozukluk söz konusu değildir.

    Kurşun zehirlenmesinde sinir sistemi ile ilgili belirtiler de olur. Kurşun kan-beyin bariyerini aştığı için beyin-omurilik sıvısına geçer ve beyin ödemine yol açar. Baş ağrısı, bulantı, kusma, ileri derecede olduğunda şuur bulanıklığı, koma ve ölüme kadar ilerleyebilen tablo kurşun ensefalopatisi olarak adlandırılır. Merkezi sinir sistemi belirtileri çocuklarda daha sık görülür ve daha ağır seyreder. Periferik sinir sistemi belirtisi ise periferik motor felçleriyle karakterizedir.

    Bir ağır metal olan kurşun böbreklerde tübüler reabsorbsiyon mekanizmasını bozar. Bunun sonucunda idrarda glukoz, amino asitler ve fazla miktarda fosfat çıkar. Bu üçlü olgu (glukozüri, aminoasidüri ve hiperfosfatüri) Fanconi triadı olarak bilinir. Kurşunun idrar yolu ile atılımı ürik asit ile kompetisyon halindedir, bu nedenle idrarla kurşunun atılması sırasında ürik asit retansiyonu olur. Ağrılı gut tablosu da görülebilir.

    Kardiyovasküler sistem de kurşun zehirlenmesinde tabloya katılabilir. Genellikle basit supraventriküler aritmiler, T ve S-T değişiklikleri görülebilir. Bu değişiklikler reversibldir. Klinik tablonun düzelmesi ile kaybolur. Hipertansiyon ile kurşun arasında ilişki olabileceği şeklinde bilgiler de vardır.

    Son yıllarda kurşunun reprodüktif sistem üzerindeki etkileri ile ilgili olarak ta bilgiler ortaya konulmaktadır. Ayrıca kurşunun kullanıldığı işlerde çalışanlar arasında çeşitli fertilite bozukluklarına rastlanmaktadır.

    Tanıda; kurşuna maruz bir işte çalışma öyküsünün yanı sıra, klinik belirti ve bulguların varlığı da önemlidir. Kesin tanı kanda kurşun düzeyi tayini ile yapılır. Kanda, 100 ml. de 50 mikrogram ve daha yüksek bulunan değerler kurşun zehirlenmesi olarak kabul edilir. Benzeri şekilde idrarda da kurşun tayini yapılabilir ancak kan kurşun düzeyi daha güvenilir yöntemdir. Hem sentezinin bozulmasının sonucu olarak porfirin bileşiklerinin idrar düzeylerinde de artma olur.

    Umarım faydalı olmuştur.İyi günler dilerim,sağlıcakla kalın.

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.