Brusellozun Epidemiyolojisi ve Mücadele
Brusellozun etkileri
İnsan ve hayvan sağlığı
Çiftçi gelirleri
Hayvancılık ve üretim
Gıda güvenliği
İç ve dış ticaret
AB Uyumu
Bruselloz Hastalığı ve İnsan
Bruselloz hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz bir hastalıktır.
Hastalık etkeni insanlara enfekte hayvana ait çiğ sütün içilmesiyle ve enfekte sütün kaynatılmadan süt, krema, taze peynir ve tereyağı gibi ürünlerin yapılarak yenilmesiyle bulaşmaktadır.
Hayvan sahipleri ve çobanlarda hastalığa tutulabilirler.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu bölgemizde çiğ et ürünleri yeme alışkanlığı nedeniyle enfekte hayvandan yapılan çiğ et ürünleri ( çiğ köfte gibi) ile de hastalık bulaşabilir.
Hastalık insanlarda gece terlemesi, gidip gelen bir ateş (dalgalı ateş), romatizma benzeri eklem ve kas ağrıları, huzursuzluk ve baş ağrısına neden olmaktadır.
Ayrıca mikrop erbezi , kalp, karaciğer gibi bir çok organlara yerleşerek hastalık oluşturmaktadır.
DEVAMI
….