Özet : Son yıllarda etlik piliç üretimi dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de büyük bir endüstri haline gelmistir.
Ancak, ülkemizde büyük isletmelerin dısında, hijyen ve sanitasyon konusunda önemli aksaklıklar olduğu
gözlenmektedir. Sahada karsılasılan sorunları en aza indirilebilmek için yeterli sağlık koruma ve hijyen
kosullarının sağlanması büyük önem arz etmektedir.
Tavukçulukta koruma, kontrol ve hijyen önlemleri bir zincirin halkaları gibi birbirini tamamlamaktadır. Bu
zincirin halkalarından birinin kopması büyük sorunlara yol açabilir. Etlik piliç sektöründe hijyen sağlık koruma
önlemlerinin üretimin her asamasında kesintisiz sürdürülmesi önemlidir.
Bu çalısmada, yem ve yem hammaddesi, yem katkı maddeleri tedarikçileri, yem fabrikaları, damızlık ve
kuluçka isletmeleri, etlik piliç üretim çiftlikleri, teknik destek ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesi asamalarında
alınması gereken sağlık koruma önlemleri irdelenecektir.
Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, sağlık koruma, hijyen ve sanitasyon