blank
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17180

    [/align]FELINE IMMUNODEFICIENCY VIRUS
    FIV ilk defa 1986 yilinda Kaliforniya’da bir kedi kolonisinden izole edilmistir. 1960 yilindan günümüze kadar saklanan kedi kanlarinda FIV’e rastlanmistir. Patobiyoloji Prof. Janet Yamamoto FIV’i bulan kisidir.
    FIV retrovirus gurubundan bir lentivirustur.Insanlardaki HIV morfolojik olarak benzer, antijenik farkliliklari ile ayrilir. Asagidaki elektron mikroskobunun görüntüsü, benzerligi göstermektedir. Dondurma külahi seklindeki yapiya dikkat ediniz.

    Kanada’da yapilan bir arastirmaya göre saglikli kedilerin %2-4, hasta kedilerin ise %12-14 oraninda FIV görülmüstür.Ülkemizde sinirli sayida arastirma yapilmis ancak tüm populasyonu temsil edecek sonuçlar alinamamistir.1991 yilinda yapilmis arastirmalar daha sonra yapilanlarla mukayese edildiginde FIV’in sessiz bir sekilde yayginlastigini o rta ya koymaktadir. 1999 Cornel Üniversitesinin raporuna göre:Hasta olduklari için Veteriner Hekime getirilen kedilerin %15’e varan bir kisminin risk tasidiklari veya FIV ile enfekte oldugunu göstermektedir.
    Duyarli irklar: Bütün kedi irklari FIV ile enfekte olabilirler . Bilindigi gibi Iran ve Siyam irki kedilerin viral hastaliklara karsi biraz daha duyarlidirlar . Erkek kedilerde daha sik görülür.Erkek kediler çiftlesme dönemlerindeki sosyal davranislardan dolayi FIV’e daha çok yakalanmaktadirlar.
    Bulasma : Vücut sivilarinda , özellikle salyada FIV yogun olarak bulunur. Bulasma temel olarak isirma yoluyla olmaktadir. Agresif kediler iyi huylu olanlara oranla daha fazla risk tasimaktadirlar. Bunun yani sira diger yollarla da bulasma olabilecegi unutulmamalidir. Virus mama ve süt kaplarinda birkaç dakika canli kala bilmektedir. Kedilerin sosyal davranislariyla da düsükte olsa bulasma ihtimali vardir. Evden disari çikmayan ev kedileri enfeksiyona yakalanma riski daha azdir. Cinsel yolla bulasma olabilmektedir. FIV ile enfekte hamile kediler düsük bir ihtimal de olsa yavrularina bulastirabilmektedirler;dogum sirasinda dogum kanali ya da süt ile bulasma oldugu düsünülmektedir. Yavru kediler test edilirse maternal antikorlardan dolayi FIV(+) sonuç verir alti aylikken test tekrarlanmalidir. Tekrar FIV (+) çikan kediler enfekte oldugu düsünülür.Insana bulastigina dair bir bulguya rastlanmamistir.
    Patogenesis : FIV T-lenfositler üzerinde ilerleyen ve yikici bir etki yapmaktadir,bu yüzden firsatçi enfeksiyonlara karsi hayvan savunmasiz kalir.
    Klinik Bulgular: Akut, latent ve kronik faz olarak evrelendirilmistir.
    Akut faz 2-9 hafta sürebilir. Ates ve lenfadenopati gibi genel semptomlar görülür.
    Latent faz bizim için en önemli safhadir. Süresi hayvanin bünyesine bagli olarak 10 yila kadar çikabilir. Bu dönemde hayvan semptom göstermeden virus saçtigi için diger kediler için çok tehlikelidir. Genel lenfadenopati görülür.
    Kronik faz 1-6 ay sürebilir. Artik imnun sistem baskilanmaya baslar. Daha önceden belirtilen firsatçi enfeksiyonlar orta ya çikar. Siddetli kilo kaybi, sinirsel anomaliler, tümörler,böbrek fonksiyon bozukluklari görülür . Solunum sistemi enfeksiyonlari basta olmak üzere bakteriyel ve viral hastaliklarin hepsinin seyrini etkiler. Evreler geri dönüsümlü degildir.
    Son safa ölümle sonuçlanir.

    [align=center]

    [/align]

    Laboratuvar bulgulari : Kan muayenesinde Lökopeni,nötropeni,lenfositopeni,trombositopeni ve nonjeneratif anemi.
    Tani : Serolojik yöntemler kullanilir , piyasada çesitli kitler vardir. Ancak asili hayvan ile hasta hayvanlar bu testlerlede pozitif sonuç verir .Kesin teshis için PCR (polymerase chain reaction) testleri ile yapilir. Ayrica yavrularda maternal antikorlardan dolayi pozitif sonuç verir. Yavru kediler alti aylikken test tekrarlanir. Süpheli isirilma vakasindan 60 gün sonra FIV tespit edilebilir.Nadir olarak immun sistemi geç dönemlerde asiri derecede baskilanmasindan dolayi tespit edilebilir antibody bulunmayabilir. Bu yüzden hasta hayvan negatif sonuç verebilir. Ayrica hastaligi elmine edebilen sinirli sayidaki kedilerde pozitif sonuçlar vermektedir.
    Tedavi :
     Hasta kedilerin yasam kalitesini yükseltmek gerekir:
     Kaliteli beslenme
     Düzenli parazit kontrolü ve tedavisi
     Pire tedavisi
     Yillik rutin asilari ihmal edilmemeli.
     Kedi evde tutulmali ve diger kedilerle bir araya getirilmemeli
     Ilginç bir detay; FIV’li kediler kavgaci olduklari için FIV’e yakalanmistir ve bu agresyonda diger kediler için büyük risktir.
     Toxoplazmadan sakinilmali,çig et yedirilmemelidir.
     Son dönemde ötenazi önerilir
     Antiviral ilaçlarin yan etkileri göz önünde tutularak kullanilmali.
     Antibiyotikler sekonder enfeksiyonlara karsi sik olarak kullanilirlar.Hastaligin yapisi geregi çok uzun süreler antibiyotik kullanmak gerekebilir.Bunun sonucunda bakteriler bu antibiyotiklere karsi direnç gelistirirler. Bilindigi gibi FIV kedilerin agzinda yaralar olusturmaktadir ve eger sizi isirirsa bu bakteriler kontrol altina alinamayabilir.

    Kontrol: Tek etkili korunma yöntemi Fel-O-Vax FIV’ dir
    Forte Dodge; kediler asilamalara karsi hassas olmasi nedeniyle kedilerde inaktif asilar kullanmaktadir.Bunun sonucu olarak Fel-O-Vax FIV kedilerde FIV enfeksiyonu olusturamaz.
    Uygulama yolu ve dozu:
    1ml doz subkutan yolla aseptik olarak uygulanir. 2-3 hafta sonra iki ilave doz daha olmak üzere toplam 3 doz uygulanir.
    Forte Dodge’un sahada yaptigi verimlilik testlerinde . 8 haftalik yavru ve daha üstü saglikli kediler asilanmistir. Ikinci asilamadan sonra FIV’e karsi güçlü bir humoral imnun yanit olusmustur. Kedilere uygulanan 3. aşidan 14 gün sonra antikor seviyesi pik yapmistir.12 aydan daha fazla süre bagisiklik sagladigi ispatlanmistir. Yakin yapilmis bir yillik çalismada kontrol grubunun %90’ninda persiste viremi gelisirken a si enfeksiyonlara karsi 84% korumustur.
    Asinin zararsizligi : Binlerce kediye uygulanmis, %99 oraninda herhangi bir reaksiyonla karsilasilmamis. Ancak çok nadir olarak genellikle ilk asida enjeksiyon yerinde agri ,ishal ve hafif ates görülmüstür. Fel-O-Vax FIV hayvanin hastalanmasina ve potansiyel ölümüne karsi üstün bir korunma saglar. Her geçen gün FIV’in önemi artmaktadir. Daha öncede belirtildigi gibi hasta kedilerin yaklasik beste birinin FIV ile enfekte olabilecegini düsünürsek asilamanin gerekliligi daha iyi anlasilir.
    Fel-O-Vax FIV Veteriner hekimlerin ihtiyacina cevap verecek sekilde üretilmistir…
    Otoriteler FIV asisinin büyük bir bulus oldugunu ve insanlardaki AIDS’e neden olan HIV’in asisi için bir model olabilecegini açiklamistir .

    #54363

    güzel paylaşım. teşekkürler.

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.