15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 16)
  • Yazar
    Yazılar
  • #24836
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    merhaba…bi arkadaşımda hasta bir ıguana var ama benim bu konuda ne yazıkki bilgim yok etraftaki veteriner hekimlerinde öyle….ıguanalarla ilgilenen hastalık tanısı koyabilecek olanlar varsa haberleşip resimleride gösterebilirim….tedavi edilsin istiyorum acil cevap bekliyorum lütfen…

    #95581

    Ne sıkıntısı var?

    #95585
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    merhaba….ön ayakta iltihaplanma var o bölge şişmiş hatta parmaklardan birinin şekli değişmiş,kuyrukta yine iltihaplanma var ve femurun üzerine doğru devam ediyor….karnın her iki yanında derisi açılmış,bazı tırnaklardada dökülme olmuş….ben antibiotik kullanıcaz diye düşünüyorum ancak beraberinde ne yapmak gerekir bide tropik bi hayvan olduğu için fazlasına cesaret edemedim…

    #95586

    İltihaplanma olduğundan emin misiniz?Ödem,apse vs yönünden değerlendirdiniz mi?

    Karnının her iki yanında derinin açılması pulların kalkması şeklinde mi yoksa fistüler bir yapıya mı dönüşmüş,içeriye açılıyor mu?Tırnaklarda da dökülmeler var dediğiniz anda aklıma hemen yemiyle ilgili bir sıkıntı olduğu geldi.Verilen yemde içerik ve özellikle protein ve mineral bakımından bir sıkıntı olabilir.Yemi değiştirin.

    Antibiyotik dozlanması için; kullandığınız etken maddeye göre şu tablodan bakın ona göre dozlanması lazım: “http://kbb.uludag.edu.tr/antibiyotik07.htm” tırnak içerisindeki linki kopyalayıp adres çubuğuna yapıştırın.

    Hayvanın durumuna göre tedaviye diüretik ekleyebilirsiniz.

    Deride yarık veya açıklık,yara varmı bahsedilmemiş.Ona göre antibiyotikli pomadlar ve iguana derisi de dikkate alınarak vazelinli antibiyotik pomadlar kullanılabilir (pom ichtiyol vs.)

    Tedaviye acil girişilmesi gerekmektedir.Derialtı enjeksiyonu yapmaktan korkmayın,iguanalar dayanıklı hayvanlardır.Derileri biraz sert olabilir.İnce enjektörler (siyah contalı) deriyi daha iyi geçebilirler.

    Eğer apse ise apsenin olgunluğuna göre içeriği aspire edilebilir.Tamamını aspire etmek mümkün olmayacaktır ama hayvanın yürümesi kolaylaşabilir.

    Geçmiş olsun.

    #95588
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    karındaki yaralarda sadece pul pul dökülme var ama kötü görünüyor….besleme hatası zaten var vitamin takviyesi yapılmamış…iltihaplı bölge etrafında deride koyulaşma var siyaha yaklaşmış artık rengi o bölgelerin…deride yaralar yok ancak benim iltihaplı olduğunu düşündüğüm yerler dışa doğru şişmeler yapmış artık ayak zaten korkunç durumda bi arkadaşım anestezik içeriklii kremlerden alın demişti ona cesaret edemedim…bide bi sorun var ben sadece hayvanın fotoraflarından yorum yapıyorum yanımda değil…fotoğrafları sizinle paylaşsam olmazmı….ben daha hekim olmadımkii öğrenci halimle anca bukadar yapabiliyorumm…

    #95599

    Fotoğrafları isterseniz paylaşın,konuya bakan arkadaşlar bilgi sahibi olurlar fakat şunu kabul etmeliyiz ki muayene etmeden tedavi olmaz.Ne dersek diyelim yetersiz kalacak yada yanlış olacak çünkü biraz kulaktan kulağa durumu gibi oluyor.

    Kolay gelsin,geçmiş olsun.

    #95600
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    HAKLISINIZ….BEN FOTOĞRAFLARI BURDA PAYLAŞMAYA ÇALIŞACAĞIM GÖZ ATAR DÜŞÜNCELERİNİZİ YİNE İLETİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLURUM…ÇÜNKÜ IGUANAYI TEDAVİ AMAÇLI GÖTÜRDÜĞÜ TÜM HEKİMLER GERİ ÇEVİRMİŞ BİLGİM YOK DİYE…[hr]
    http://img824.imageshack.us/gal.php?g=dsc00272u.jpg HASTA IGUANANIN RESİMLERİ BU LINKTE….IGUANANIN SON HALİDİR….

    #95604

    Resimleri göremiyorum.Belki tarayıcıdan kaynaklıdır.

    #95620
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    :bravo: http://img824.imageshack.us/gal.php?g=dsc00272u.jpg linki tekrar yüklüyorum umarım bu kez görebilirsiniz…

    #95653

    Resimlerden sadece 2 tanesine bakabiliyorum onlarda çok bulanık hiçbirşey görülemiyor.Diğer 3 resmi bilgisayar bloke ediyor göstermiyor.

    Fotoğrafları çekerken makro modda ve yakından çekerseniz daha iyi görülür.Bu şekilde hiçbirşey anlaşılmıyor gerçekten.

    #95659
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    anladım teşekkür ederim hocam:(

    #95845
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    hasta ıguana daha fazla dayanamdı ve öldü….adanada ki veteriner hekimlerinn çoğu ben ıguana bakmam deyip geri çevirdikleeri için ne yazikki bilinçli bir müdahele yapılamadı ve en sonunda beklenen son oldu….teşekkür ederim o hekimlere…çaresizce önünüze gelen hayvanlara göz ucuyla dahi bakma zahmetinde bulunmadığınız için teşekkür ederim…

    #99047
    avatar of detaydetay
    Üye

    Konu çok eski ama yine de cevap vermek istiyorum.

    Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, ülkemize gelen iguanaların yalnızca %2’si hayatta kalabilmektedir. Bunun başlıca nedenleri; çevre şartlarının olumsuz olması, ısıtma ve aydınlatma düzeneklerinin yetersizliği ve beslenme problemleridir.

    Olguya dönersek; Enfeksiyon ihtimali ve iltihap için florokinolon grubu (Enrofloksasin), iştahından bahsedilmemiş ama ağrıdan dolayı gıda alımının durduğuna emin olduğum için b komplex + NSAID (tercihen Carprofen), kalsiyum desteği ve neoton. Ayrıca yara için Sodyum fusidat içerikli bir pomad yararlı olabilirdi.

    Bunun dışında metabolizmanın hızlandırılması son derece önemlidir. Bu nedenle hasta camdan yapılmış bir bölmeye alınıp 24 saat kesintisiz infrared lamba yakılmalıdır. Ortam ısısı 30 derecenin altına düşmemeldir. Ayrıca d vitamini sentezi için mutlaka UV filtreli lamba günlük 14 saat yakılmalıdır. Mümkün olursa güneşli havalarda 1-2 saat güneş altında durması çok yararlı olacaktır. Bu hasta için çok üzgünüm ancak belki diğer hastaların tedavisi için biraz yardımcı olabilirim. İlaç oranlarını yazmadım isteyen arkadaşlara mesaj yoluyla gönderebilirim.

    Türk hekim arkadaşlarımızın egzotik hayvanlarla daha fazla ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Egzotikler meslek açısından istikbal vaadetmektedir.

    Hepinize saygılarımı sunuyorum.

    #99119
    avatar of vetftmvetftm
    Üye

    öncelikle ilginize çok teşekkür ederim…adana da ki hekim arkadaşlarımız ilgilenmediler telefonla destek olabileceğimizi söylediğimize rağmen bu çok üzücü bir durum…verdiğiniz tedavi örneğini not aldım…illaki lazım olacak bunun içinde çok teşekkür ederim…bu konular da bilgilerinizden faydalanmak isterim :)

    #99139
    avatar of detaydetay
    Üye
    vetftm wrote:
    öncelikle ilginize çok teşekkür ederim…adana da ki hekim arkadaşlarımız ilgilenmediler telefonla destek olabileceğimizi söylediğimize rağmen bu çok üzücü bir durum…verdiğiniz tedavi örneğini not aldım…illaki lazım olacak bunun içinde çok teşekkür ederim…bu konular da bilgilerinizden faydalanmak isterim :)

    Rica ederim. Egzotikler konusunda bırakın Adana’yı İstanbul dahi kötü durumda. Çok da sitem edemiyorum çünkü küçük hayvanla uğraşmak gerçekten zor. Çoğu hayvan sahibi 20 liraya aldığı bir hayvana 50 lira klinik masrafı ödemek istemiyor. Veteriner Hekim yerine internet üzerinden doğru-yanlış ayrımı yapmadan hasta sahibi kendisi birşeyler yapmaya çalışıyor. Öyle olunca kliniklere müracaat sayısı az oluyor. Haliyle hekimler de mesai harcamak istemiyorlar bu hayvanlar için. Neyse birikmiş problemler işte :)

    Egzotikler konusunda elimden gelen birşey olursa, bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım. :)

    Yukarıda mesela belirtmeyi unutmuşum bkomlex ilavesi yapılabilirdi. Bu hayvanlar deri değiştiriyor biliyorsunuz ortamda yeterli nem yoksa deri değiştirmek meseleli olur ve vücutta görmüş olduğunuzu deri rengindeki değişim ölü deriyi atamamaya bağlı şekillenmiş gangren olabilir (femura kadar uzanmış bölgedeki deri rengindeki değişimden bahsetmişsiniz sanıyorum) Bu da sık olan bir durumdur. Engel olmak için ölü deriyi siz almalısınız. Ilık suda sorunlu bölgedeki derileri 20-30 dakikalık banyolarla yumuşatıp alabilirsiniz. Ayrıca deri için gliserin kullanabilirsiniz. Derinin nemlendirilmesini, bakımını, temizliğini sağlar ve hayvanın deri değiştirmesi çok kolaylaşır.

    :)
    İyi çalışmalar,
    Saygılarıma

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 16)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.