Karkas Derecelendirilmesi
Karkas derecelendirilmesi, çeşitli kasaplık hayvanlardan üretilen ve değişken bir ürün olan etin, karkas halinde belirli bazı özellikleri uyarınca değerlendirilerek, bilinen standart ölçü ve kriterlere göre derecelendirme yöntemi şeklinde tanımlanır.
Karkasın derecelendirilmesi 2 şekilde yapılamktadır.
Kalite derecesi
Verim derecesi
Kalite derecesi
Karkas değerlendirilmesinde kalite,bir karkası diğerlerinden ayıran pozitif veya negatif özellikler veya bir karkasın diğerlerine üstünlüğü olarak bilinir.
Sığır karkaslarının kalite derecelerinin tesbit edilmesi belli bir prosedür çerçevesinde şekillendirilir. Saptanan belli ölçümler yanında subjektif gözlemler de etkili rol oynar.
Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz