- Bu konu 2 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 16 yıl 3 ay önce
dilara tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 6 Kasım 2007: 08:16 #16465
dilaraÜye[size=small]Nezle, bizler için basit bir rahatsızlık gibi görülse de kediler için aslında tehlikeli bir başlangıcın işaretidir. Çünkü kediler, bizlerden daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip gözükseler de aslında insanoğlunun kolaylıkla atlatabildiği kimi rahatsızlıklar karşısında hayati tehlike altında kalabilirler.
Kedi nezlesi, hapşurma, aksırma, burun ve göz yaşı akıntısı ile kendini gösterir. Ama doğal olarak hastalık daha önceden kapılmıştır ve nezlenin başlangıcından kısa bir süre önce ateş de yapar.
Kedi nezlesine “feline calicivirus” (FCV) veya “feline herpesvirus” (FHV) neden olmaktadır. Özellikle FHV kökenli nezleler ciddi vakalara yol açabilir.
[/size]6 Kasım 2007: 08:18 #43924 dilaraÜye[size=small]Bulaşma :
Kedi nezlesi çok kolaylıkla ve hızla bulaşır. Bulaşması için doğrudan temas gerekir. Kedi nezlesine yol açan virüsler ağız salyasında, burun mukozasında ve göz yaşında bolca bulunduğundan ve de kediler birbirleri ile karşılaştıklarında birbirlerini koklama özellikleri olduğundan nezleli bir kedi sağlıklı bir kediye hastalığı rahatlıkla bulaştırabilir. Kedi nezlesinin bağışıklık sistemi düşük kedilerde zatüre’ye sebep olma olasılığı vardır. Ayrıca yine nezleli kediden dökülen burun akıntısı ve göz yaşındaki virüsler 1 ila 2 metre sıçrama kabiliyetine sahip olup nezleli kedi ile sağlıklı bir kedi karşılaşmasalar bile, dökülen bu nezleli akıntılardan dolayı da hastalığı kapma olasılığı söz konusudur. Ayrıca, nezleli bir kedinin yemek kabından, tuvaletinden de diğer kedilere hastalığın bulaşması yüksek olasılık dahilindedir.
İnsanlara bulaşır mı..?
Hayır, kedi nezlesi insana geçmez. Sadece kedilerden kedilere geçer.
Riskler nelerdir..?
Kedi nezlesi öncelikle burun akıntısına sebep olduğu için, hasta kedi, akıntıdan dolayı koklama yetisini ciddi bir şekilde yitirir. Bu sebeple de yiyeceklerinin kokusunu alamaz ve yemek yemekte oldukça zorlanır. Bu ise hızlı bir kilo kaybına sebep olacaktır. Bazı ciddi vakalarda dilde ve gözde ülser belirtileri görülmüştür. Özellikle gözdeki ülser, kornea tabakasını etkilediği için nezleli kedinin gözünü kaybetmesine bile neden olabilir.
Kedi nezlesi özellikle bağışıklık sistemi düşük ve yeni doğmuş kedileri daha kolaylıkla ele geçirir.
[/size]6 Kasım 2007: 08:19 #43925 dilaraÜye[size=small]Teşhis Yöntemleri : Tam bir teşhis için kan tahlili yapılması ve kandaki FCV ve FHV virüslerinin varlığına bakılması gerekir. Bununla birlikte akıntı ve diğer belirtileri dikkate alarak veterinerler kan tahliline gerek görmeksizin de kedi nezlesi teşhisi koyabilmektedir.
Tedavi : En iyi tedavi önleyici tedavi olup en doğrusu kedinizin bu hastalığa yakalanmadan kedi nezlesine karşı aşılanmış olmasıdır. Kedi nezlesine yakalandıktan sonra aşılama mümkün olmayıp hatta hastalık anında bilinçsizce yapılan aşılama kedi nezlesi üzerinde tam tersi bir etki doğurur. Kedi nezlesi şüphesi söz konusu ise mutlaka bir veteriner hekim ile görüşülmelidir. Tedavi temelde antibiyotikli ilaçlar üzerine kuruludur. Ayrıca göz ülseri söz konusu olduğunda hafif tuzlu su ve ılık çay ile günde 4-5 kez yapılacak göz banyosuna ilave olarak antibiyotikli kremler de kullanılmalıdır. Nezleli kedi evde sıcak ve temiz bir ortamda tutulmalı ve dışarı çıkmasına izin veriliyorsa tam iyileşme olana dek dışarı çıkmasına izin verilmemelidir. Ayrıca evde başka kediler de varsa, nezleli kedinin yiyecek kabı, tuvaleti de dahil olmak üzere diğer kedilerden ayrılmalı ve mesafeli tutulmalıdır. İştah kaybı ile mücadele açısından ise kedinin iştahını etkileyecek yüksek aromatik yiyecekler (sardalya, kızarmış tavuk, ciğer gibi) salık verilmektedir.
[/size] - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.