- Bu konu 8 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 15 yıl önce
Murat KUTAY tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 24 Kasım 2008: 13:25 #19641
cemcem78ÜyeMerhabalar,
Kedime veteriner tarafından sarılık teşhisi konuldu. Yaklaşık 2 haftadır doğru düzgün yemek yemiyor, gözleri, kulak içi sarı renkte. Şırıngayla yemek yediriyoruz zorla, ayrıca iki gündür düzenli igne yapılıyor. Çok nadir hareket ediyor, yürümekte oldukça zorlanıyor, arada inilti şeklinde miyavlıyor, ağrısı olduğu düşüncesindeyim. Özellikle kalorifer yanına yatmayı tercih ediyor.
Dün evde kanlı kaka parçacıkları gibi parçalar buldum, halının üstünde, bu konuda yorumunuz nedir?
Kedideki sarılık bize bulaşır mı? Elimi tırnaklarıyla hafif kanattı
Kedinin iyileşmesi için ne yapmamız gerekiyor. Sizce iyileşme ihtimali çok az ise ötenazi yaptırmak, hayvanın acılarına son vermek açısından daha yerinde bir karar olur mu?
Acil yardımlarınızı bekliyorum
Çok Teşekkürler24 Kasım 2008: 13:48 #61481 Murat KUTAYÜyeÖNCELİKLE GEÇMİŞ OLSUN…
İLK ÖNCE ŞUNU BELİRTMEİZ GEREKİRKİ…SARILIK BİR HASTALIK DEĞİLDİR…ÖZELLİKLE KARACİĞER DE HASARLARA NEDEN OLAN HASTALIKLARIN BİR SEMPTOMU OLARAK KARŞIMIZA ÇIKAR…
BU NEDENLE TEHLİKESİ KONUSUNDA HASTALIĞIN NE OLDUĞU TEŞHİSİNİ KOYMAK ZORUNDAYIZ…
ÇÜNKİ: İNSANLARDA DA HASTALIK OLUŞTURABİLECEK BAZI HASTALIKLAR MESELA TOXOPLAZMOZİS GİBİ… SARILIĞA NEDEN OLABİLMESİ YANINDA
İNSANLARDA HASTALIK OLUŞTURMAYACAK KARACİĞER YETMEZLİĞİDE SARILIĞA NEDEN OLABİLİR….
DEDİĞİNİZ HASTALIK BELİRTİLERİ…KEDİLERDE GÖRÜLEN FİP (feline infectious peritonitis) HASTALIĞININ BELİRTİLERİNE BENZEMEKTE…TEDAVİSİ ÇOK ZOR OLUP ÖLÜMLE SONUÇLANMA İNSİDANSI YÜKSEKTİR…TEŞHİSİNİ KOYMAK TA ÇOK ZORDUR..ÇOĞU ZAMAN OTOPSİ SONUCU TEŞHİS KONULMAKTADIR…
TEDAVİSİNİN ZOR VE UZUN ZAMAN ALDIĞINDAN DOLAYI TEDAVİSİNİN SONUÇ VERMESİNİ BEKLEMENİZ ÖTENAZİDEN DAHA YERİNDE BİR DAVRANIŞ OLACAĞI DOĞRUDUR..
TEKRARDAN GEÇMİŞ OLSUN…
24 Kasım 2008: 13:58 #61482 cemcem78ÜyeMurat Bey,
Öncelikle hızlı cevabınız için çok teşekkürler,
Kedinin tedaviye cevap verdiğini nereden anlayabiliriz, iştah fonksiyonları düzenlince mi? veya iştahsızlık devam ediyor fakat kulakları artık normal rengine dönüyor, bu tür bir durumda mı veya ne tür bir durumda?
İkinci konu ise diyelimki hastalık insanlara bulaşan cinsten, bu durumda sarılığa sebebiyet verebilen bulaşı hastalıkları ve bu hastalıklara yakalanıp, yakalanmadığımızı öğrenmek için neler yapmamız gerektiği hakkında da bilgi verebilir misiniz. Önceden Hepatit A geçirmiş birisi olarak, tekrar bu hastalığı geçirme durumum söz konusu değil. Fakat farklı türden hastalıklar konusunda şimdiden kontrollü olmam gerekiyor anladığım kadarıyla. Bu yüzden uzun tedavi için her ihtimali düşünmeliyim
Yardımlarınız için tekrar teşekkürler,
24 Kasım 2008: 14:09 #61483 Murat KUTAYÜyeTEDAVİLERDE İLK CEVAP BELİRTİSİ..İŞTAH TIR..YUTMA DUYUSU GELİŞİPTE HAYVAN KENDİ KENDİSİNE YEMEĞE BAŞLADIĞINDA UMUDUNUZU ARTIRABİLİRSİNİZ…BUNUN YANINDA GÖZLERDE CANLANMA…GÖZ VE DERİDEKİ SARARMANIN GİDEREK AÇILMASI..HAYVANIN ARTIK KENDİ KENDİNE BİRŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞMASI İYİLEŞME BELİRTİLERİNDEN BİR KAÇIDIR…BU NEDENLE HAYVANI İYİ GÖZLEMLEMENİZ VE KORUYUCU ÖNLEMLERE DEVAM ETMENİZ YERİNDE OLACAKTIR…
ZOONOZ NİTELİKTE HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEBİLECEK BİR ÇOK HASTALIK MEVCUTTUR…BUNLARDAN BİR KAÇI:
Kuduz, Kist hidatik (E. granulosus, E. multilocularis), Microsporum canis (dermatophytosis-mantar hastalığı), Leptospirosis, Leichmaniasis, Erlichiosis, Toxoplasmosis, Lyme Disease, Psittacosis (ornithosis-papağan humması), Campylobacteriosis, Larvamigrans visceralis (Toxocara canis, Toxocara mystax), Larvamigrans cutanea (Anchylostoma caninum), Giardiasis, Cryptospoidiosis, Salmonella enteritidis (Salmonellosis), Dermatitler (Pire ve diğer dış parazitler), Pasteurella multocida (Köpek ısırıkları ile bulaşma), Dirofilariosis. GİBİ..
BUNUN İÇİN HANGİ HASTALIĞIN BULAŞMIŞ OLDUĞUNU BULMAK ANCAK SİZİN HASTALIK BELİRTİSİ GÖSTERDİĞİNİZDE YAPTIRACAĞINIZ TAHLİLLER SONUCU AÇIĞA ÇIKAR…
SİZİN ALACAĞINIZ EN GÜZEL ÖNLEM (İNŞALLAH KEDİNİZ İYİLEŞTİĞİNDE ) AŞI PROGRAMINI İTİNA İLE UYGULAMANIZ VE DİĞER SAĞLIKSIZ OLABİLECEK KEDİLERLE HAYVANINIZIN TEMASINI MÜMKÜN OLABİLDİĞİNCE KESMENİZ…
AYRICA KEDİNİZLE TIRMALAMA,SALYASIYLA TEMAS,GÖZ YAŞI AKINITISI İLE TEMASTAN KAÇINMANIZ GİBİ KONULARA DA ÖZEN GÖSTERMENİZ SİZİN AÇINIZDAN SAĞLIKLI OLACAKTIR…
TEKRAR GEÇMİŞ OLSUN…
24 Kasım 2008: 14:26 #61486 cemcem78ÜyeMurat Bey,
Bilgiler için teşekkür ederim. Kedi tırmığından kaçınmak için biraz geç kaldım ve iki gün önce tırmaladı beni. Ayrıca sırınga ile beslediğimden tekrar etme riski mevcut ne yazık ki.
Hayvanlardan insanlara bulaşabilen pek çok hastalık olduğunu mesajınızda da belirtmişsiniz (kuduz, kist vs), peki benim kedimdeki belirtileri taşıyan bir hayvandan (sarılık) insana geçmesi muhtemel olan hastalık isimleri hangileridir. Örneğin bunları A,B,C diye isimlendirirseniz, her bir muhtemel bulaşıcı hastalık için insandaki muhtemel belirtileri nelerdir?
Ayrıca kedilerde sarılık hepatit A,B,C (insanda olduğu gibi) şeklinde oluşabilir mi, yoksa kedilerdeki sarılık insanda görülen bu hastalıklardan çok daha farklı mı gelişir?
Kedilerdeki sarılık hastalıklarını ve bunların İnsanlardaki muhtemel (her bir hastalık için) belirtilerini anlatabilir misiniz? Mümkünse konuyla ilgili detaylı bilgi alabileceğim bir makale vb. önerebilir misiniz.
Yardımlarınız için çok teşekkürler,
25 Kasım 2008: 14:24 #61549 Murat KUTAYÜyeCat Scratch Disease (Kedi Tırmığı Hastalığı)
Tanım
Hastalık gram(-) bir basilin neden olduğu zoonoz karekterli enfeksiyöz bir hastalıktır.
İnsanlarda çoğunlukla iyi huylu olan, sınırlı lenfadenopati ile karekterize olan hastalık çocuklarda yaygın olarak görülür ve sadece kedi tırmalamasıyla değil , kedi veya köpek ile temasdan sonra da görülebilir. Ancak kedi tırmalamasından sonra görülme oranı daha yüksek olduğundan kediler enfeksiyon kaynağı olarak tanınmaktadır.Hastalığın nedeni nedir?
Hastalığın etkeni konusunda değişik fikirler savunulmasına karşın Cat scratch disease geçiren hastalarda son zamanlarda Bartonella henselae ve Bartonella quinata adlı bakteriler hastalığın sebebi olarak teşhis edilmiştir.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
Hastalık subakut bir hastalıktır. Bulaşmadan sonra yaklaşık 2 hafta içinde papül şeklinde lezyon şekillenir. Özellikle baş ve boyun çevresindeki lenf yumrularında gelişen bölgesel lenfadenitis söz konusudur. Genellikle iyi huylu olan bu lenfadenopatiler yaklaşık olarak 1-2 ay süreyle varlığını sürdürdükten sonra sekunder bir etken yoksa kendiliğinden iyileşme sürecine girer ve bir kaç ay sonra etkinliğini kaybeder.
Ancak AIDS hastalığının söz konusu olduğu durumlarda tedavi yapılmazsa hastalık daima kötüye doğru gelişir ve hayati tehlike oluşabilir.
Bulaşma nasıl olur?
Kedilerde hastalığa sebep olan değişmez etken Bartonella henselae’dir ve özellikle mayıs aylarında pireler tarafından taşınır. Bartonella quinatanı ise kaynağı bilinmemektedir.
İnsanlara bulaşma nasıl olur?
İnsanlar bu hastalığı kedi tırmalaması veya ısırması ile alabilir. Ayrıca köpeklerin de hastalık etkenlerini taşıyabileceği ve bulaşmaya neden olabileceği bildirilmiştir.
Risk yaratan faktörler nelerdir?
Hastalığın erken yaşlarda görülme oranı yüksektir. Özellikle yavru kediler hastalığın taşınmasında etkin rol oynar.
İnsanlarda da gençler ve özellikle çocuklar hastalığa daha duyarlıdır.
Pireler bakterilerin taşınmasında aracılık ettiğinden aşırı pire enfestasyonu görülen kediler daha fazla risk oluşturabilir.
Açık yaraların varlığı, yalama sonucu bulaşma olabileceğinden riski artıran diğer bir faktördür.
Erkekler hastalığa kadınlardan daha duyarlıdır.
Mayıs aylarında bu hastalığın görülme riski fazladır.
Bağışıklık sistemini zayıflatan ağır seyirli enfeksiyonlar örneğin, AIDS hastalığının seyri sırasında şekillenen bulaşmalarda risk daha fazladır.
Hastalığın kedilerde belirtileri nelerdir?
Hastalık etkenini taşıyan ve bu etkenleri insanlara bulaştırabilen enfekte kedilerde genellikle hastalığa ait bulgular görülmez. Kediler etkeni taşıyıcı görev yaparlar.
Hastalığın insanlarda belirtileri nelerdir?
Klinik olarak ilk gözlenebilen belirti tırmalanan veya ısırılan bölgede oluşan yara ve bunu takiben şekillenen deri lezyonlarıdır. Bu lezyonlar kırmızı renkte yuvarlak ve kabukludur.
Hastalığın insanlarda görülen en karekteristik belirtisi ise lenfadenopatidir. Öncelikle boyun bölgesi lenf yumrularında görülen bu değişikliğe mandibular, inguinal ve thorakal (çene, kasık ve göğüs) lenf yumrularında da rastlanabilir. Elle yapılan muayenelerde lenf yumrularındaki bu şişkinliği tespit etmek mümkündür.
Ayrıca yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, mide bulantısı ve kusma gibi genel belirtilerin yanısıra dalakta büyüme, farenjit ve paratroid bezinde büyüme gibi spesifik bulgularda görülebilir.
Bu spesifik belirtiler yanında daha az oranda olsada encephalit, felç, saldırganlık, yüz kaslarında felç, koma gibi sinirsel belirtiler ve diş etinde, ağız içinde yaralar, ağrısız şişkinlikler tarzında konjunktival granulomlar gözlenebilmektedir.
Hastalık nasıl teşhis edilir?
Hastalığın teşhisinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu her vakada deri lezyonlarının görülmeyebileceğidir.
Teşhis için en doğru sonuçlar laboratuvar testleri ile mümkündür. Bu amaçla, deri lezyonlarından örnek alınarak patolojik incelemeler yapılabilir.Kan tahlili ile de enfeksiyonun varlığı tespit edilebilir. Ayrıca biopsi yapılabilir.
Kedi tırmığı hastalığının teşhisinde en önemli adım ise kişinin hikayesinin araştırılmasıdır. Kedi ile temasın olup olmadığının öğrenilmesi kesin teşhisin konulmasında yardımcı olan temel unsurdur.
Sonuç
Enfekte kediler uzun süre ( 30 gün veya daha fazla) tedavi edildiğinde Bartonella henselae elimine edilebilir.
İnsanlarda da antibiyotik tedavileri ile büyük oranda olumlu sonuç alınmaktadır. Çoğunlukla medikal tedaviler ile kısa sürede iyileşme görülen bu hastalık her hangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden iyileşebilir. Nadir olarak tedavi uygulanmayan bazı vakalarda kötü bir gelişme izlenebilmiştir. Ancak bu durumun bağışıklık sistemi ile ilgisi olduğunu düşündüren bulgularda gözlendiğinden direk olarak kötü seyrin nedeninin Cat Scratch Disease olduğunu düşünmek yanlış olabilir.
Lenfadenopati insanlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu durum kedi tırmığı dışında enfeksiyonlar ve bazı kanser hastalıklarının seyri sırasında da sık görüldüğünden tanısının konulması ve nedenin iyi araştırılması gerekmektedir.
Kedi tırmığına bağlı olarak şekillenen lenfadenopatiler çoğunlukla tümöral karakterli değildir.
BU SADECE BİR ÖRNEKTİ..
HASTALIKLARI ŞU HASTALIK İLLA SARILIK YAPACAKTIR DİYE SINIFLANDIRMAMIZ ZORDUR…ÇÜNKÜ KARACİĞERİNDE RAHATSIZLIK OLAN VEYA VÜCUT DİRENCİ ZAYIF OLAN KİŞİLERDE EN UFAK DİYEBİLECEĞİMİZ HASTALIKLAR BİLE SARILIK ŞEKLİNDE BELİRTİLER GÖSTEREBİLİRLER…
HAYVANLAR HEPATİT YAPAN VİRUSLARIN HEPSİNİDE TAŞIYABİLİRLER..KENDİLERİ HASTA OLMASA DAHİ TAŞIYICI OLARAK TA BAZI VİRUSLARI BÜNYESİNDE BARINDIRABİLİRLER…
KEDİLERDEKİ SARILIK TEDAVİSİ İSE…SARILIĞIN NEDENİ OLAN HASTALIK TEŞHİS EDİLDİKTEN SONRA O HASTALIĞA GÖRE TEDAVİYE BAŞLANMALIDIR…
panleukopeni
karaciğer yağlanması
Diabetes mellitus
Echinococcus enfeksiyonları
FIP
Toxoplazmozis
Kedi Lösemisi
Feline RhinotracheitisGİBİ BİRÇOK HASTALIK KEDİLERDE SARILIĞA NEDEN OLABİLİRLER…
İNSANLARDAKİ HASTALIK BELİRTİLERİNİ İSE BİR DOKTORA DANIŞMANIZ DAHA YERİNDE OLACAKTIR..
27 Kasım 2008: 09:27 #61745 cemcem78ÜyeCevaplarınız için çok teşekkürler,
Yukarıda pekçok hastalığın sarılık hastalığına sebep verebileceğini belirtmişsiniz. hastalığın temel nedenini bir kenara bırakırsak, sonuç itibariyle sarılık vakası görülen bir kedi’de uygulanabilir ortak tedavi var mıdır? Örneğin serum tedavisi veya bildiğiniz bazı ilaçlar, varsa bunları tavsiye eder misiniz. Şu an kedime her gün 2 şırınga serum ve bilmediğim bazı iğneler vuruluyor, fakat kan testi vs yapılmadı.
Sarılık görülen kedilerde beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Yemesi gereken ve yememesi gereken yiyecek ve içecekler nelerdir?
Tedavide bugün 6ncı güne girildi ve kedim halen yemek yemiyor, bugün tuvaletini yattığı yere yaptı, arka ayakları neredeyse tutmuyor, zar zor arka ayaklarını hareket ettirebiliyor. Şırıngayla yemek yediğinde arka ayaklarını bazen tırmalamak için hareket ettiriyor, sanırım ayaklarında uyuşma ya da ağrı olabilir (ignelerin iki tanesi her gün sag ve sol arka ayaklarına yapılıyor). Geceleri halen ara ara miyavlıyor (yarım saatlik aralarla), sanırım ağrısı devam ediyor. Yemek olarak şırıngayla tavuk suyu ve yoğurtlu veya sulu bebek maması veriyoruz. Süt hiç vermiyoruz.
Bütün bunları dikkate aldığınızda kedimizin sağlığının gidişatı hakkında neler söyleyebilirsiniz? İştahının açılması, normal yürüyüşe başlaması gibi iyileşme belirtilerinin başlaması için en az ve en çok geçmesi gereken süre nedir? 10ncu günden sonra veya 20nci günden sonra aynı durum devam ederse (veya ne kadar gün sonra) kedinin iyileşme gösteremeyeceği (veya tedavinin sonuç vermediği) kanısına varabiliriz.
Kendimle ilgili olarak doktor’a başvuracağım. Fakat bildiğim kadarıyla insanda hastalık belirtilerinin açığa çıkması belli bir süre alıyor. 4 gün önce beni tırmıkladığını düşünürsek, yaklaşık kaç gün sonra test yaptırmak yerinde bir karar olur?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler,
27 Kasım 2008: 10:24 #61746Sebebi bilinmeden ortak tedavi sadece destek tedavi şeklinde uygulanabilir.Arkadaşların serum taktığını ve bazı iğneler vurduğunu yazmışsınız.Muhtemelen serum,vitamin ve karaciğer destekleyici enjeksiyonlar yapıyorlar,en azından öyle tahmin ediyorum.Bunlar spesifik tedavi yöntemleri olmayıp sadece destek tedavilerdir.
Sarılığın sebebinin testler yapılarak bulunması ona göre tedaviye başlanması gerekir.Yoksa sebebi bilinmeyen sarılığa karşı böyle destekleyici tedaviler sarılığın türüne göre belki iyileşmeye yardımcı olur belki olmaz ama iyileşmeyi sağlamazlar.
Sizi 4 gün önce tırmaladığına göre şimdiden gidip kan testi yaptırabilirsiniz.
Kediniz dışarı çıkıyor ise kesinlikle tüm aşıları tamam olmalıdır.Bu arada kedinizin sarılığının sebebi bilinmediğinden durumun gidişatı hakkında sadece şunları söyleyebilirim:Eğer iştahı açılıyor ise gözleri daha sağlam bakmaya aşlıyor ve kediniz çevreye ilgi göstermeye başlıyor ise tedavi olumlu sonuç vermeye başlıyordur.Uzunca bir süre yattığından dolayı kasları bir kısım atrofiye uğrayacaktır bu nedenle kalkıp yürümekte zorlanabilir.
Bunların yanında veteriner hekiminize güvenir ve tedavilerini aksatmazsanız yapabileceğiniz en iyi şeyler bunlar olur.
Geçmiş olsun,sağlıcakla kalın.
27 Kasım 2008: 10:56 #61755 Murat KUTAYÜyeBUNLARI AÇIKLAMAM İÇİN BİRAZ TEKNİK KONULARA GİRMEMİZ LAZIM…
SARILIK 3 TİP OALRAK GELİŞİR..
-HEMOLİTİK SARILIK…(İDRAR RENGİ NORMAL..BÜYÜK TUVALETİ KOYU…)
-HEPATİK SARILIK…(ATEŞ İŞTAHSIZLIK,İSHAL,KUSMA VS…)
-OBSTUKTİF SARILIK…(İDRAR RENGİNİN KOYULAŞMASI.KAŞINTI VS…)BUNLARIN TEŞHİSİNİN KONMASI GEREKMEKTEDİR..KESİN TEŞHİS İÇİN KAN TAHLİLİ KESİNLİKLE YAPILMALIDIR…TİPİ BELİRLENDİĞİNDE TEDAVİDE SÜRECİ DE KISA OLACAKTIR…
EĞERKİ HANGİ TÜR SARILIĞIN GÖRÜLDÜĞÜNÜ TEŞHİS EDEMİYORSAK ORTAK BİR TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULAMAK GEREKMEKTEDİR…YALNIZ BU TEDAVİ SÜRECİ GENEL OLDUĞU İÇİN TEDAVİ SÜRECİ ZAMAN ALABİLİR…BU DA RİSKLİDİR…
KEDİNİN DURUMUNA GÖRE ÖNCELİKLE DİYET PROGRAMI UYGULANIR…BUNU MUAYENE EDEN VETERİNER HEKİM HAYVANIN DURUMUNA GÖRE BELİRLEYECEKTİR..TEDAVİ EDİCİ OLARAKTA İNTERFERON VE RİBAVİRİN GİBİ İLAÇLAR KULLANILIR..BURDAN İLAÇ TEDAVİSİ SÖYLEMEK HAYVANI GÖRMEDEN ZORDUR..TEDAVİLERDE KRİTİK GÜN 7.GÜNDÜR..7 GÜNDE İŞTAH OLMAYAN HAYVANLARA DIŞARIDAN SIVI TEDAVİSİ İLE DESTEKLEME YAPILMALI VE TEDAVİ DE KULLANILAN İLAÇLAR VE TEŞHİS TEKRARDAN GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR…
HASTALIK TESTLERİ İSE VÜCUDA ALINMIŞ MİKROBUN AKTİVASYONUNA GÖRE DEĞİŞİR…BAZI MİKROPLAR 24 SAAT İÇİNDE ETKİSİNİ GÖSTERİRKEN BAZILARI 21 GÜN SONRA BELİRTİLERİNİ GÖSTERİRLER..BU NEDENLE 7.GÜN EN UYGUN ZAMANDIR DİYEBİLİRİZ…
İLAÇ TAVSİYESİ İSTEMEYİNİZ ÇÜNKİ…UYGUN VERİLMEYEN İLAÇ ZEHİRDİR…BU NEDENLE MUAYENE EDEN VETERİNER HEKİMİNİZ DAHA SAĞLIKLI İLAÇLARI TAVSİYE EDECEKTİR..
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.