blank
  1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Veteriner Hekimlere Sorun
  4. Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası yardım lütfen!!!
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16758
    Teory
    Üye

    Arkadaşlar 3-4yasında bir Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağam var ama 2-2,5 senedir yanagında bir şişlik var ben bunun normal oldugunu düşünüyordum hamsterda beslemiştim daha önceden ve ondada yedigi örnek olarak üzüm yanagında birikiyordu..Ama kaplumbağamında yanagı her zaman şişlik oluyor..
    Resimleri:
    [/COLOR]

    BOYU:

    Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum…

    #45231

    merhabalar Emre, şu anda kaplumbağalar ile ilgili fazla bir bilgim yok ama fakültede araştırmaya çalısırım bu normal birşeymi yoksa bir hastalık olabilirmi diye.
    Bu arada çok iyi beslemişsiniz kapğlumbaganızı
    10 Ytl mi yiyiyor herzaman yoksa Gerçi Onun yarısı kadar bile yokya neyse.
    Bilgisi olan hekimlerimiz yada hekim adaylarımız en kısa zamanda cevap verirler insallah sorunuza.

    #45326

    bence enkısa zamanda 10 ytl dıyetınden cıksın:) iğrenc bi espriydi:D:D
    gecmıs olsun:(
    bir damarın bağlanması veya tıkanması sonucu ölü bir tabaka oluşmuş ve buraya mikroorganizmanın yerleşmesi ile irin dolu bir boşluk meydana gelmiş olabılır.( ya apse olabılır işde )
    dokunmak lazım antıbytk basla bence……
    silver veya baska bi pomatda işini gorebılır tedavı hızlanır en azından!
    tekrar gecmıs olsun:)

    #45334

    . Yanak şişmesi:

    Yanağın şişmesi çoğunlukla ya kulak iltihabına ya da o bölgede abses denilen iltihabi bir duruma işaret eder. Kulak iltihabı mutlaka antibiyotik ile tedavi edilmelidir. Abse ise duruma göre eğer antibiyotik tedavisi işe yaramaz ise ameliyatla alınmalıdır.

    Büyük ihtimalle kaplumbağanın kulak enfeksiyonu vardır (abse). oldukça ağrı veren bir durumdur ve ciddi ve tecrübeli birinin tedavi etmesi gerekir. Kulağın olduğu yer yarılacak, içindeki iltihaplı bölge alınacak ve tekrar enfeksiyon kapmaması için uygun şekilde kapatılacak. eğerki veterinere götürürsen o karar verir. Veteriner onun antibiyotikle mi yoksa ameliyatla mı tedavi olması gerekitğine karar verir.

    20 gr’ın üstündeki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:

    Doksisiklin etken maddeli antibiyotik iğnesi 1ml / kg başına uygulanır ve 3 gün arayla 5 kez yapılır, veteriner bacağın üst kısmına deri altından uygular. Maksimum doz enjeksiyon başı 1 ml’dir, kaplumbağa 1 kg’dan fazla olsa dahi. İlk enjeksiyondan sonra suyun sıcaklığını 33 dereceye getirilmelidir ve kaplumbağa iyileşene kadar bu sıcaklıkta kalmalıdır. Aksi takdirde iyileşme süreci içerisinde dahi ağırlaşabilir. Antibiyotik ancak bu sıcaklıkta etkisini gösterebilmektedir. Kaplumbağa akciğer enfeksiyonu olduğunda suyun derinliği azaltılmalı ve ancak suyun altında kalabileceği şekilde ayarlanmalıdır. Boğulma ihtimali yüksektir. Gece ise akvaryumun kapağı tamamen kapatılmalıdır. Kabuğunun altı artık pembe renkten kurtulduktan sonra ancak kaplumbağa tamamen iyileşmiş sayılır. Bu durum aylar dahi sürebilir.

    Ağır akciğer enfeksiyonunda 5 iğne yapıldıktan sonra düzelme görülmez ise 6. ve 7. iğne de yapılabilir. Kaplumbağanın durumu düzelmez veya kötüleşirse 2 hafta ara verdikten sonra 2. bir antibiyotik kürü uygulanabilir. Dozaj yine aynı olur.

    20 gr’ın altındaki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:

    10 gün üst üste 1 ml Doksisiklin etken maddeli antibiyotik bir kaba koyup, 33 derece ılık su eklenir. Kaptaki suyun soğmaması için ısıtılmış akvaryumun üstüne koyabilirsiniz, ya da bır sıcak su torbasının üstüne de koyabilirsiniz, sabit olması önemlidir. Kaplumbağanın, kabuğu suyun altında kalabilecek şekilde kadar su olmalıdır. Kabın üstünü bir havlu ile kapatınız. Kaplumabağa doksisiklinli suyu içecektir. 12 saat boyunca bu kabın içinde kalmalıdır. Sonra akşamları tekrar 33 derece sıcaklığa getirilmiş akvaryuma konulmalıdır.

    DIKKAT: BAYTRİL ENJEKSİYONU YAPILMASIN. AKCİĞER ENFEKSİYONUNDA FAYDASI YOKTUR.

    ENJEKSİYON UYGULAMA ŞEKLİ:

    KAS İÇİNE YAPILMAMALIDIR, AĞIR GELEBİLİR. ÖN BACAKLARA YAPILMAMALIDIR, ÖDEM TOPLAMASI HALİNDE KAPLUMBAĞA BOĞULABİLİR. ENJEKSİYON ARKA BACAKTA, ÖN KISMINA VE DERİ ALTINA YAPILACAKTİR.

    SU SICAKLIĞI: MUTLAKA 33 DERECE OLMALIDIR. 33 DERECE OLMASI ŞARTTIR. AKSİ TAKDİRDE ANTİBİYOTİĞİN DE FAYDASI OLMAYACAKTIR. EĞER ANTİBİYOTİK HENÜZ VERİLMEDİYSE SU SICAKLIĞI 33 DERECEYE GETİRİLMEMELİDİR.

    Dikkat: Hem akciğer enfeksiyonu/bronşit hem de böbrek enfeksiyonu varsa, önce akciğerler doksisiklin ile tedavi edilir, ardından böbrekler iin 2-7 gün sonra Marbofloksasin ile tedavi edilir. Asla doksisiklin ve morbofloksasin kürleri birlikte uygulanmaz. Böbrekler aksi takdirde aşırı zorlanır.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.