1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Veteriner Hekimlere Sorun
  4. Köpek
  5. köpekte Laktasyon (emzirme) döneminde besleme
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17734

    Süt üretimi, bir dişinin yaşamındaki beslenmenin en önemli olduğu evredir. Üreme, gelişme ya da tüm yaşam evreleri için hazırlanmış tam ve dengeli bir diyet dişinin bu dönemlerdeki besin ihtiyacını sağlayabilecektir. Emzirilen yavruların süt emme isteği, 20-30 güne kadar ya da 4 haftalık oluncaya dek artmaya devam edecektir. Dolayısıyla, annenin de gıda ve su ihtiyacı bu zaman zarfı boyunca artacaktır. Laktasyonun (emzirme) zirvesinde annenin mama alımı, onun normal olarak aldığı beslenmeden veya erişkin dönemindeki beslenmesinden 2-4 kat daha fazla olabilir. Çok titiz dişiler yavrularını yemek yemek veya su içmek için nadiren bırakırlar ve bunun için teşvik edilmeye ihtiyaçları olabilir. Gebelik süresince uygulanan beslenme programının aynısı laktasyon dönemi içinde kullanılabilir. İyi vücut kondisyonunun korunması ve yavrular için fazla miktarda süt sağlamak amacıyla emziren dişilere istedikleri her türlü mamanın verilmesi önerilmektedir.

    Laktasyon süresince kuru mamayı su ile ıslatmak mama alımını arttırmaya yardımcı olacaktır. Islatılmış kuru mama önermenin diğer bir önemli nedeni de, yavruların 3-4 haftalık olduklarında azar azar katı mama alımına başlayacak olmalarıdır. Yavruları erken dönemde iyi kalitede bir hazır mamaya alıştırmak, obur olmalarını engellemeye yardımcı olacaktır. Bu nedenle evde hazırlanan mamalardan uzak durulmalıdır. Yavrular daha fazla katı mama yemeye başladıkça, dişinin süt üretimi eğilimi azalacaktır. Normal olarak yavrular, 6-8 haftalık olduklarında sütten kesilirler ve sütten kesilme döneminde annenin besin tüketimi normal beslenmesinden %50 daha az olmalıdır.

    Sütten kesme döneminde, süt akışını azaltmaya yardımcı olmak ve memeden süt salınması problemlerini önleyebilmek için aşağıdaki prosedür önerilmektedir;

    – Yavruların sütten kesildiği gün, anne herhangi bir mama almamalı ancak içmek için fazla miktarda taze suyu olmalıdır.

    – Yavrular, anneden ayrılmalı ve yiyecek ve su verilmelidir. – Ilık su ile ıslatılmış kuru mama yavruların gıda alımının uyarılmasına yardımcı olabilir.

    – Sütten kesme işleminden 1 gün sonra, anne daha önceden beslendiği toplam öğünün ¼ ‘ünü almalıdır.

    -Anne ve yavrular sütten kesilmeden sonraki gün, sütü azalmakta olan annelerini emmeleri amacıyla birkaç saatliğine bir araya getirilebilir.

    – 3. günde, dişi önceden beslendiği gıdasının ½’ sini ve 4. günde ¾’ ünü almalıdır. 5. günde, dişiye normalde aldığı gıda miktarı verilebilir.

    Eğer bir defada doğan yavruların sayısı fazla ise, dişi, emzirme döneminde biraz yorgun düşebilir. Bu durumda, sütten kesilmeden 5 gün sonra normal beslenme periyoduna geçmek yerine, vücut kondisyonu normale dönene dek ekstra gıda takviyesi yapılmalıdır.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.