blank
  1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Sağlık - Bakım - Beslenme
  4. Kurban alırken nelere dikkat etmeli?
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16865
    baytar
    Üye

    İyi bir kurbanlığın tüyleri parlak olmalı, kör olmamalı ya da bir sakatlığı bulunmamalı. Hayvanların kulaklarındaki küpeler, sağlık durumu hakkında bilgi verir ama şüphe ediliyorsa, mutlaka veteriner hekime başvurulmalı.

    İSTANBUL – Kurban Bayramı yaklaştı. Kurbanlık hayvan pazarları kuruldu. Müşteriler yavaş yavaş pazarlara gidiyor. Kurbanlıklar çeşit çeşit, ancak kurbanlıkların ilaçlarla ağırlaştırılmaya çalışıldığı haberleri vatandaşları sağlık konusunda endişelendiriyor. Peki kurban alırken nelere dikkat etmek gerekiyor. İşte “her yönüyle” uzmanlarından öğütler.


    Bayrama bir hafta kala meşhur kurban pazarlıkları başladı. Ancak her zaman önceliği fiyata veren pazarlıkçı müşteriler bu yıl biraz tedirgin. Son günlerde Anadolu’dan peşi sıra gelen “kurbanların ilaçlarla şişirildiği haberleri”nin bu tedirginlikteki etkisi büyük. Ancak bunun için alınacak basit önlemler var.

    Kurban alacak vatandaşların ilk dikkat etmesi gereken konu hayvanların kulaklarındaki küpeler. Küpelerin üzerindeki numaralar geçmişlerine ait bütün bilgileri içeriyor. İkinci dikkat edilebilecek konu da tüyleri tüylerin canlı ve parlak olması.

    30 yıldır her bayram kurban kesen Besim Akgündüz kurban alacak vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: “Dişine, gücüne, eline ayağına bakın. Bir de hayvanın güzel olması önemlidir, 500 milyon fazla olsun diye düşünmek gerekir.”

    Satıcılar ise, kurbanlıklarını pazarlamadan önce hayvanın gözüne ve kulağına baktıklarını, kör olanları pazara getirmediklerini belirtti. Satıcılar, “Kulağı kesik, dişi eksik hayvan satılmaz” diye konuştu.

    Veterinerler de şüphelenilen hayvanlar konusunda uzmanlardan destek istenmesi gerektiğini belirtti; “Sağlıklı bir hayvanın tüyleri çok düzgün olur, genel durumu ve iştahı iyi olur. Hayvandan şüphe ediliyorsa, veteriner hekimlere başvurmak gerekir” dediler.

    YANLIŞ YERDE KESMENİN CEZASI 25 BİN YTL

    İşin dini boyutuna gelince. İstanbul Müftülüğü kurban kesilirken hijyen kurallarına uyulması ve çevreye zarar verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Müftülük, “İnsan hakkı çok önemlidir. Ortalık yerde kurbanı kesip iç organlarını ortalığa atmak çevreye zarar vermek çok günahtır” açıklamasında bulundu.

    Bu sene belirlenen yerler dışında kurban kesenlere çevreye verdikleri zarara göre 25 bin YTL’ye kadar ceza verilebilecek.

    #60033

    Hayvanların kulaklarındaki küpeler, sağlık durumu hakkında bilgi verir ama şüphe ediliyorsa, mutlaka veteriner hekime başvurulmalı.

    alıntı

    acaba kulaktaki küpeler hayvanın hasta oldugunu nasıl gösterir anlamadım?
    yoksa bizim taktığımız küpeler sonradan mutasyona mı ugruyor
    ayrıca küpe numarasına bakarak hayvanın ne hastalık geçirdiği falan anlaşılmaz.burası amerika mı be yok abicim öyle bişey ülkemizde bu sene sonbahar dönemi itibariyle sadece küpeden suni tohumlama katıtları ve aşı kayıtlarına bakabilirsin.
    oradaki cümlede bi anlatım bozuklugu olmuş sanıyorum.
    selamlar

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.