blank
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16469
    dilara
    Üye

    [size=medium]Kedilerin kuyruk kesimi bedene hassas dokularla bağlıdır. Bu dokularda yani kuyruk sokumunda olası bir zedelenme halinde kuyruğun cansız kalması, felç olması ya da kuyruğun hareketsizleşmesi söz konusu olabilir.

    Kuyruk kedilerde oldukça hassas bir organdır. Temel işlevi bedenin hareket dengesine yardımcı olmaktır. Gerçi, cinsinin özelliği olarak kuyruksuz olan ya da bir sebeple kuyruksuz kalan kedilerde “bu denge” sorunu aşılabilirse de kuyruk kediler için cambazın asası gibidir.

    Kedilerin kuyruğunda zaman zaman enfeksiyonlar ya da yaralanmalar görülebilir. Bunun en temel sebebi, kuyruğun bir yere kısılması (kapı aralığına gibi) ya da kavgada oluşan yaralanmalardır. Kedileri kovalayan köpeklerin yakalamak için hamle ettikleri organ genellikle kuyruktur. Bu türden ani ve sert çekilmeler kuyruğun incinmesine neden olur.

    Kedilerin kuyruğu kıkırdak doku ile kaplıdır. “Kuyruk kırılması” da rastlanan bir sorundur. Böylesi bir durumda, çözüm –yani kuyruğun onarımı- sadece Tanrı’ya bile kalabilir. Zira kırık kuyruğun onarılması oldukça zor ve pahalı bir yöntemdir. Ama genellikle kedilerin kuyruk yaraları ve kırıkları kendiliğinden iyileşir.

    Kuyruk eğer enfeksiyon kapmış ise mutlaka veteriner hekimden destek almak gerekir. Aksi takdirde yayılan enfeksiyon kuyruğun kesilmesine bile neden olabilir. Bazı alerjik durumlarda da kuyruktaki tüyler ve deriler zarar görebilir.

    Bazı kediler vardır, “kuyruk hastası” olarak bilinirler. Kuyruklarında aniden saldırırlar, kuyrukları ile oynayan kedilerden oldukça farklı olarak kuyruklarını ısırırlar ya da tırmalarlar. “Kuyruk takibi” denen bu sendromun iki temel sebebi olabileceği düşünülmektedir. Birincisi, kuyruk bölgesinde, enfeksiyon ya da bir yaranın sebep olduğu acı; ikincisi ise obsesif kompulsif bir davranış bozukluğu. Birinci nedene bağlı sorunun çözümü ilaçlar iken, ikinci nedene bağlı sorunun çözümü sevgi, ilgi ve belki de sakinleştirici ilaçlardır.

    Kedilerinizi tararken özellikle kuyruk kesiminde daha özenli olmalısınız. Bu bölgenin taranırken zedelenmemesi gerekir. Kuyruk bölgesi yerle teması daha fazla olan bir bölge olup bu bölgede oluşan bir yara kolayca mikrop kapabilir.
    [/size]

    #43963

    güzel paylaşım teşk.

    #49841
    nohut
    Üye

    iki kedim var muhtemelen kavga ederlerken birinin kuyruğunda problem oluştu.. sanırım oturduğu zaman kuyruğunu dümdüz yere uzatamadığı için oturamıyor.. kuyruğunu dik tutamıyor ama tamamen hareketsiz değil. uç omurlarda hareket var ama kökünden hareket ettiremiyor. acaba kendiliğinden düzelebilecek bir şey mi?

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.