6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #18104

    LİSTERİOZİS

    Gıda maddelerinden kaynaklanan hastalıklar açısında listerialar üzerinde son yıllarda gittikçe artan bir önemle durulmaktadır.

    Listerialar insan ve hayvanlarda endokardit, menenjit, meningo-ensefalit, abortus, septisemi, konjuktivit, artirit ve hepatit gibi ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Transplasental yolla gebe anneden yavruya geçen listerialar yavrunun ölümüne, atılmasına veya listeriozisli doğmasına neden olmaktadır. Listeriozisli doğan bebeklerde sinir sisteminde meydana gelen harabiyete ilişkin olarak meningitis, ensefalit ve spastik paralizler gibi bulgular görülmektedir.

    Listerialar, 3-45 oC arasında üreme yeteneğine sahip olduğundan dolayı gıda kaynaklı bakteriler içersinde buzdolabı ısısında (+4 oC) faaliyet gösterebilen nadir bakterilerdendir. Bu özelliği infeksiyon riskini arttırmaktadır. Zira gıda maddesi düşük sayıda bakteri ile bulaşık olsa dahi buzdolabında bekletme aşamasında hastalık yapma konsantrasyonuna erişmesi kaçınılmazdır.

    Bulaşma:

    Listerialar insanlardan ve birçok hayvan türünden (sığır, koyun, keçi, kedi, köpek, manda, domuz, at, tavuk, hindi, kaz, ördek, balık ve insektler) izole edilmiştir.

    L. monocytogenes çevrede çok yaygın şekilde bulunan bir mikroorganizmadır. Bu yüzden insanlar ve hayvanlar birçok yoldan etkene maruz kalabilirler. Hastalığın bulaşma ve yayılmasında hasta hayvanlar ve portörlerin gaita, idrar, süt, burun ve göz akıntıları aborte fötus, uterus akıntıları, kontamine silaj ve insektler rol oynamaktadırlar. Etkenin insanlara bulaşmasında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, balık ve kabuklu deniz hayvanları olmak üzere tüm gıdalar sorumlu tutulmaktadır.

    Süt ve süt ürünlerinde listerialar:

    Süt ürünlerinde listeriaların bulunuşu çiğ sütten ziyade ürünlerin kontaminasyonuna bağlıdır. Yapılan deneysel bir çalışma ile listeriaların çiğ sütte 748 gün canlı kalabileceği ortaya konulmuştur. 1983’de Massachusettes’de pastörize sütten 49 kişi hastalanmış, bunlardan 14’ü ölmüştür. Listeria monocytogenes’in bazı peynir türlerinde 3 oC’de 28 gün canlı kalabileceği gösterilmiştir.

    Diğer gıda maddelerinde listerialar:

    Bu hususta et ve et ürünleri önem taşımaktadır. Batı Almanya’ da yapılan bir çalışmada kanatlı etlerinde %85’e, kıyma ve çiğ sucuk örneklerinde % 80’e yakın oranlarda L. monocytogenes taşıdığı görülmüştür. 1981 yılında Kanada da koyun dışkısı ile gübrelenmiş lahanadan yapılan salatanın yenmesinden dolayı 41 kişi hastalanmış 6’sı ölmüştür.

    Hayvanlarda listeriozis:

    Hayvanlarda hastalığın ortaya çıkışında predispoze faktörler çok önemlidir. Vitamin bakımından fakir gıda maddeleriyle beslenme, silaj yemine ani geçiş, uygun olmayan şartlarda elde edilmiş silajın yenmesi, yeşil ot v.s noksanlığı en önemli faktörlerdir.

    Hastalık monogastrik hayvanlarda genellikle visseral listeriozis, genç ruminantlarda: meningoensefalitis, erginlerde ise septisemi olarak görülür.

    Listerial meningoensefalitiste; sinirsel semptomlar görünür. Durgunluk, yavaş hareket, yemleri çiğnememek, boyun kaslarında gerginlik, dudaklarda titreme ve yutma zorluğu en önemli semptomlardır. İleriki durumlarda konvülzyonlar, inkoordinasyon bozuklukları görülür ve hayvan 7-10 gün içinde ölür.

    Listerial septisemi; septisemi semptomları (ateş, durgunluk, iştahsızlık v.s) görülür.

    Listeriadan dolayı atılan yavrular genellikle ölüdür. Canlı doğanlar ise kısa sürede ölürler.

    Teşhis:

    Hastalık; enteretoksemi, beyin abseleri, atık etkenler, ketozis, zehirlenme, louping ill, kuduz, coenurus cerebralis ile karıştığından dolayı klinik teşhisi zordur.

    Şüpheli durumlarda laboratuvara ölen hayvanlardan, karaciğer, dalak, pons, medulla oblangata ve spinal cord’un anterior kısımları, ayrıca atık fötüs, fötal membranlar de teşhis amacıyla gönderilebilir. Hasta hayvanlardan ise serum alıp gönderilir.

    Sağıtım:

    Eğer etken sinir sisteminde araz oluşturmamışsa hastalık antibiyotiklere cevap verebilir.

    Korunma:

    Listeriozis bağışıklık sistemi zaafa uğramış (yaşlılır, yeni doğanlar, hamileler immünosupresif ilaç alanlar) kimselerde daha tehlikeli seyretmektedir. Bundan dolayı bu gibi insanları hastalıktan uzak tutmaya daha fazla özen gösterilmelidir.

    Hayvanlarda; hastalar ve hastalıktan şüpheli olanlar ayrılır. Hayvanlara iyi kalitede silaj yemi alıştırarak verilir. İnfeksiyon çıkan yerlerde özenli bir dezenfeksiyon işlemi yapılır. Atıklar, plasenta ve altlıklar yakılır veya gömülür. Portörler ayıklanır ve hayvan giriş ve çıkışı kontrollü yapılır. Hastalık zoonoz olduğundan dolayı hayvan bakıcılarının, veteriner hekimlerin ve ilgili şahısların çok dikkatli olmaları gerekir.KAYNAK=ERZURUM ARAŞTIRMA ENT)

    #61535

    image001.gif
    Meninks damarlarında hiperemi, mononükleer hücre ve nötrofil granülosit infiltrasyonu,meningitis purulenta,
    Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image003.jpg
    Meninks damarlarında hiperemi, mononükleer hücre ve nötrofil granülosit infiltrasyonu,meningitis purulenta,
    Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image002.jpg
    Mononükleer hücre ve nötrofil granülosit infiltrasyonu,meningitis purulenta,
    Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image003.jpg
    Perivasküler mononükleer hücre birikimi ve aralarında nötrofil granülositler,
    Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image003.jpg
    Perivasküler mononükleer hücre birikimi ve aralarında nötrofil granülositler (ok),
    Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image001.gif
    Mkroapse (kırmızı çizili alan), Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image002.jpg
    Mkroapse, nötrofil granülositler, Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image002.jpg
    Perivasküler mononükleer hücre infiltrasyonu,
    Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    image002.jpg
    Nöronofaji (N) ve gliozis, Meningoencephalitis purulenta, Listeriozis, pons, keçi, HE

    #61536

    ov00190.jpg
    Listeria Liver Lesions.

    Liver lesions in a lamb dying at a few days of age due to Listeria monocytogenes. There was milk in the disgestive tract and the lungs were inflated.

    (ölmekte olan bir kuzuda semptomlar…..)

    #61537

    [img]http://www.pasteur.fr/ip/portal/action/WebdriveActionEvent/oid/01s-00000m-05c[/img]
    Bioluminescence imaging of murine listeriosis. Luminescent Listeria monocytogenes at 5X104 CFU per BALB/c mouse were imaged 4 days post-intravenous infection with an IVIS100 imaging system (Xenogen Corp.). One mouse displayed a characteristic signal of Listeria growth in the brain while the four other animals controlled the infection.

    #88082
    avatar of sarpaysarpay
    Üye

    saolasın emegıne saglık

    #90215

    GÜZEL BİR ÇALIŞMA BİRDE VİZE ALABİLSEK

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.