blank
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17010

    [size=large]Lyme Hastalığı Nedir?
    Eğer köpeklerdeki Lyme Hastalığı hakkında çok şey duydu ve kafanız karıştı ise emin olun yalnız değilsiniz. Çünkü bu konuda bir çok yanlış bilgi de oldukça yaygındır.
    Lyme hastalığı köpeklerdeki sinsi hastalık belirtilerinin nedeni olabilir. Borrelia burgdorferi denen bakterinin sebep olduğu rahatsızlık keneler yoluyla yayılır. Bakteriyi taşıyan kene tarafından ıssırılan bir köpek bakteriyi kan yoluyla alır. Sadece köpekler için değil köpek dostları için de tehlikeli olabilecek bir bakteridir.
    Eklemlerde, lenf bezlerinde şişme, merkezi sinir sisteminde, kalpte rahatsızlıklar şeklinde kendini belli eden hastalık uzun sürmesi halinde damar hastalıklarına sebep olur. Kalp ve böbreklerde kalıcı hasarlar yaratabilir. Hastalığa yakalan kedi dişi ve hamile ise bakteri anneden bebeklere geçer.
    Hastalığın en bariz belirtisi halsizlik, topallama ve ani iştah kaybıdır. Hastalığa yakalan köpeğin gözlerinde de hastalık kendini belli eder ve gözde lezyonlar görülmeye başlar.
    Lyme hastalığı ile ilgili olarak kaygılanmakta haksız değilsiniz. Ne yazık ki hastalık kolaylıkla teşhis olamamakta ve teşhis çoğu kez köpeğinizde hastalığın kalıcı hasarları ortaya çıktığında tespit olunabilmektedir.
    Hastalığa karşı aşılar da kesin bir koruma sağlamamaktadır. Özellikel kırsal bölgelere yapılan ziyaretlerde dikkatli olunmalıdır. Keza köpeğinizin günlük gezilerinde de ormanlık alanlara gidiyorsa Lyme hastalığı riski dikkate alınmalıdır.
    Hastalığın daha çok ilk baharın ve yazın başında görüldüğü anlaşılmaktadır. Köpeğinizde keneye rastlarsanız kene temizliği vakit geçirilmeden yapılmalıdır.
    Lyme hastalığının sıkça görülmemesi tek tesellidir. Her kene ısırmasının da Lyme hastalığına yol açacağı düşünülmemelidir. Kene ısırmalarının % 5’inde söz konusu hastalığa rastlanmaktadır.
    İyi haber ise eğer hastalığın başlangıç aşamalarında teşhis konabilirse hastalık antibiyotiklerle rahatlıkla tedavi edilebilmektedir
    [/size]

    #49804

    güzel bilgi tşk

    #49833

    Lyme hastalığının sadece kenelerle yayıldığını biliyordum,detayları fazla bilmiyordum…Açıklamalar için sağol…

    #53582

    Giriş
    Lyme hastalığı neredeyse bir yüzyıldır Avrupa’da tanınmaktadır ancak 1975 yılına kadar ABD’de insanlarda tarif edilmemiştir. Hastalık ayrıca köpek, at, sığır ve kedide oluşurken, birçok vahşi memeli ve kuşlar da enfekte olur ve kene enfeksiyonu için rezervuar olarak görev yapar. 1980’lerde, hem köpeklerde hem de insanlarda rapor edilen hastalık insidansı dramatik şekilde artmıştır. Artık Lyme Borreliozis (LB) dünyada en yaygın artropod kaynaklı hastalıktır.

    Epidemiyoloji
    Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi sensu lato denilen bir grup Borrelia cinsi spiroketlerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Sadece bir türün, B.burgdorferi sensu stricto ‘nun ABD’de varlığı bilinirken, en az dört patojenik tür, B.burgdorferi sensu stricto, B.afzelii, B.garinii, B.japonica Avrupa ve Asya’da izole edilmiştir. İki yeni Borrelia genotipi olan Borrelia afzelii ve Borrelia garinii’nin de insan patojenleri olduğuna dair kanıt sağlanmıştır. Bu genotipler Avrupa ve Asya’da oluşur ancak Kuzey Amerika’da oluşmaz. ABD tipi B.burgdorferi sensu stricto (s.s.) olarak adlandırılır ve tüm genotip kompleksini kapsayan terim B.burgdorferi sensu lato (s.l.) dur.
    Borrelia burgdorferi sensu lato organizmaları spiral şekilli, hareketli, Spirochaetales sınıfındaki mikroaerofilik bakterilerdir. Mikroorganizma, kan emen kenelerle bir konakçıdan diğerine nakledilir. Hastalığın yayılmasında öncelikli vektör Ixodes keneleridir. Kene konakçıya yapıştığında, Lyme etkeni sindirim sisteminden kenenin ağız organellerine göç eder ve buradan konakçıya geçer. Yapışan kenenin hastalığı bulaştırma işlemi yaklaşık 12 saat içinde olur.

    Ixodes cinsi sert keneler, birçok memeli, kuş ve sürüngen konakçıya yapışarak ve onlardan beslenerek Borrelia’yı nakleder. Avrupa ve Asya’da I.ricinus ve I.persulcatus Borrelia nakli için başlıca vektörlerdir. Diğer kan emen böcekler de organizmanın nakline dahil olabilir ancak bunların önemli vektörler olduğuna dair çok az kanıt vardır. Bir insanı veya hayvanı enfekte eden en önemli yol kene ısırığı iledir.
    Bir kenenin yapışıp kan emmeye başladığı anda, spiroketler kenenin orta bağırsağında bulunur. Emilen kanın kendilerine ulaşmasının uyarıcı etkisiyle spiroketler kenenin tükürük bezlerine göç etmeye başlarlar. Buradan, konakçının derisine nakledilirler. Lyme hastalığını nakleden Ixodes kenelerinin yaşam siklusu dişilerin ilkbaharda yumurtlamasıyla başlar. Olgunlaşmamış larvalar farelerin kanıyla beslenir. Bu farelerin çoğu Borrelia ile enfektedir ve borreliayı bu olgun olmayan larvalara geçirirler. Larvalar farelerin üzerinden düşer ve kış dönemini nimf oluncaya kadar toprakta geçirir. Bu nimflerin çoğu enfekte olarak ilkbaharda ortaya çıkar. Bu nimfler fare dışında köpekler ve insanlar gibi diğer memelilerden de kan emer. Bir sonraki sonbahar yine ilkbaharda organizma ile enfekte yetişkin olarak ortaya çıkacakları zamana kadar toprakta durur. Yetişkin erkek ve dişi kene, insandan veya köpekten ve diğer büyük hayvanlardan kan emer. İyice doyan dişi kene konakçıdan toprağa düşer ve çevreye birçok yumurta bırakarak yaşam siklusunu tekrar başlatır.

    İnsanlarda Lyme Hastalığı
    İnsanlarda Lyme hastalığı, deriyi, eklemleri, sinir sistemini ve diğer organ sistemlerini etkileyerek yangısal hastalıklara sebep olur. Semptomlar genellikle enfeksiyonun ilk haftasında oluşur ancak kene ısırdıktan sonra 30 gün içinde de gelişebilir. Bazı vakalarda semptomsuz seyreder.
    Erken Lyme hastalığında (erken lokalize dönem) kırmızı halkalı boğa gözü diye tarif edilen şekilde kızarık (erythema migrans) ile kendini gösteren tipik semptom görülür. Lyme hastalığına yakalanmış birçok hastada gelişen bu kızarıklık, hastalık bulaştıktan sonra genellikle 1-2 haftada görülür ve 3-5 hafta süreyle kalıcı olabilir. Dokunulduğunda sıcak olabilir ve genellikle ağrısız veya kaşıntısızdır. Erken dönemde görülen diğer semptomlar; kene ısırığının yakınındaki lenf bezlerinde şişkinlik, yorgunluk, baş ağrısı, ağrı, eklem ağrısı, titreme-ürpertidir. Lyme hastalığının sonraki aşaması (erken yayılma dönemi) genellikle kenenin ısırmasından sonra genellikle 2 hafta ila 3 ay arasında oluşur. Isırık bölgesinden uzakta 2 veya daha fazla kızarık alan, şiddetli baş ağrısı, aşırı yorgunluk, büyümüş lenf nodülleri, tutulma (özellikle eklemlerde ve boyunda), ışığa duyarlılık, yüz felci (facial paraliz), ekstremitelerde titreme veya uyuşukluk, düzensiz kalp ritmi, 38-39°C ateş, meningitis görülür.
    Lyme hastalığının son aşaması (geç dönem) eğer erken dönemde hastalık saptanamadıysa veya doğru şekilde tedavi edilmediyse oluşabilir. Geç dönem semptomları, enfekte kene ısırdıktan sonra haftalar veya yıllar içinde herhangi bir zamanda oluşabilir. Özellikle dizlerde arthritis, genellikle yetişkinlerde görülen idrak bozukluğu görülür. Bu hastalarda en göze batan değişiklikler, kronik arthritis, kronik MSS bozukluğu ve acrodermatitis chronica athropicans (ACA) dır.

    #54366

    tedaviye dair daha geniş bir bilgi mümkün mü?

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.