1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #23839

    DENKAMILK BUZAĞI MAMASI
    HAZIRLAMA VE KULLANMA TALİMATI

    28.05.2007
    1. 40 – 45 ºC Sıcaklıktaki 4 lt suya 1000 gr mama eklenip iyice karıştırıldıktan sonra karışıma aynı sıcaklıkta 4 lt daha su eklenerek homojen bir karışım elde edilene dek karıştırılır. Böylece 8 litre sıvı mama hazırlanmış olur. Havanın sıcaklığı göz önünde bulundurularak hazırlanan mama özellikle buzağılara 3-6 haftalık yaşa kadar ( 21-42 Gün ) 38 ºC lik bir ısıda verilmelidir. (NOT:1 Kg toz mama ile 7 litre mama da hazırlanabilir. Böylece daha kaliteli mama hazırlanmış olur.)

    2. Hazırlanan 7 veya 8 kg lık mama karışımından 3.- 4. ncü günde kolostrum (Ağız sütü) döneminden hemen sonra buzağılara günde sabah ve akşam ya da daha sık öğünlerde olmak üzere buzağının canlı ağırlığının %10 u kadar verilmelidir. ( Mama miktarı / Öğün sayısı )

    3. Bilindiği üzere buzağılar ruminant olmalarına karşın süt veya mama ile besleme ( Sıvı yem tüketim) döneminde, tek mideli özelliği gösteririler. Buzağıların işkembe gelişimi ve işkembenin ömür boyu verimliliği, sıvı yem tüketim dönemindeki besleme tarzına bağlıdır.

    4. Bu dönemde buzağılara gereğinden fazla ve uzun süre süt veya mama vermek, buzağının kuru madde tüketiminin büyük bir kısmını sütten veya mamadan karşılamasına ve dolayısı ile daha az kesif yem tüketmesine neden olur. Bu şartlarda beslenen buzağılar daha hızlı gelişseler de ilerleyen dönemlerde, baskı altında kalan kesif yem tüketimine bağlı olarak rumen papillası gelişiminde bir gerileme gözlenmesi muhtemeldir. Ayrıca gereğinden fazla süt veya mama ile beslemek işletmeye ekstra ekonomik bir yük getirecektir. Tüm bu sebeplerden dolayı buzağılara verilecek sıvı yem miktarı (Yani süt veya buzağı maması), buzağının daha fazla kesif yem tüketmesini kamçılayacak şekilde olmalıdır. Uygulanan programda buzağıların en fazla 2 ayda (60 Gün) sütten veya mamadan kesilmesi hedeflenmelidir.

    5. Mamaya başlandığı andan itibaren buzağıların önünde buzağı başlangıç yemi, taze ve temizliğinden emin olunan su sürekli bulunmalıdır. Yenmeyen yemler bir sonraki öğünde tazeleriyle değiştirilmelidir.

    6. Tüm mama hazırlama ve diğer besleme işlemlerinde temizlik konusunda yapılacak en ufak ihmaller dahi buzağıların ishal olmasına sebep olabilir. Bu yüzden işlemler her gün titizlikle kontrol edilmeli, kullanılan alet ve ekipmanlarda kalıntı olmadığından emin olunmalıdır.
    .
    7. Açılan buzağı maması torba veya poşetlerinin ağzı, rutubete ve mikrobiyolojik bulaşma riskine karşı sıkıca kapatılarak bir sonraki kullanıma kadar serin ve kuru yerde saklanmalıdır.

    8. 6. Veya 7. haftada buzağıların önüne kaliteli kuru yonca otu konulmalıdır. Kuru yonca otu
    yoksa kuru fiğ-hububat otu, kuru çayır otu veya kuru yulaf, arpa otu verilmelidir.

    9. Ortalama olarak günlük 800 gr. buzağı başlangıç yemi tüketen buzağıları 2–3 gün daha gözlemleyip 800 gr. yemi rahat tüketip tüketemedikleri kontrol edilmelidir. Bu miktar yemi tüketen buzağılar yaşına bakılmadan rahatlıkla sütten veya mamadan kesilir. Bu yaş genellikle 40 – 45 gündür. Buzağılara en fazla 2 ay (60 GÜN) süt verilmelidir.

    Mecit ÖZDEMİR

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.