- Bu konu 5 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 15 yıl 2 ay önce
tolgaeskicioglu tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 3 Kasım 2007: 17:45 #16363
Murat KUTAYÜyeSOĞUK ALGINLIĞI :
BELİRTİLERİ : Hafif soğuk algınlıklarında kanaryaların tüylerini kabarttığını bir köşeye çekilip tertop olmuş bir durumda,gözleri kapalı uyukladığını ötmediğini,yemediğini ve çevresiyle ilgilenmediğini görürüz.Ani ısı değişikliliği kanaryalarda soğuk algınlığı bir şok etkisi göstererek kanaryanın bayılıp tüneğinden düşmesine varan belirtiler ile ortaya çıkabilir.Karın derisi doğal rengini yitirip kızarır ve morarır.Bu belirtiler soğuk algınlığını belirlemekle birlikte,eğer iyi tedavi edilmez ve tüm arazlar giderilmezse bronşit,astım, zatürree ve hatta verem gibi hastalıkların başlangıcı olma özelliğini de taşır.
NEDENLERİ : Kanaryalar duyarlı yapıya sahip varlıklardır.Gerçi 16-17 santigratlık sabit bir ısı sağlandığında sağlıkla yaşabilirler.Ancak 22-23 santigrat ısıdan bu derecelere ani düşüşlerde hastalanmalar olasılığı doğar. Gece ve gündüz arasındaki büyük ısı farkları veya kafesin sıcak odadan soğuk bir odaya odaya taşınması gibi nedenlerin yanı sıra soğuk suyla banyolar yaptırılan banyolar soğuk algınlığına neden olabilmektedir.
TEDAVİSİ : İlk önlem olarak kanarya normal ısıdaki bir odaya getirilir. Kanaryanın ağzı,ucu inceltilmiş bir tüy sapı ile açılarak bir damla kadar bal konulur.Bu bir damlalık bal kanaryayı susatacak ve su içme isteği yaratacaktır. Bu isteğini gidermek için içeceği suya bir damla kadar TERRAMYCİNE damlatıldığında ilk tedavi sağlanmış olur.Bu arada karma ve kuvvetli yem verilmemeli,kısa bir süre için haşlanmış patates kürü uygulanmalıdır.Doğal olarak bu süre içinde TERRAMYCİNE verilmeye devam edilmeli ve kanarya mümkün olduğunca sabit bir sıcaklıkta tutulmalıdır.Bu amaçla ilk günler için kafesin içine hava girmesine engel olmayacak yün bir örtü kullanılması ve kafesin bu örtü ile sıkı sıkıya örtülmesi yerinde bir tedbir olacaktır.Kanaryanız biraz kendini toplayıp soğuk algınlığının kuvvetli etkilerini atmaya başladığında vitamin değeri yüksek besinlerle vücudun direnci artırılmalı ve bünyesi,besin değeri yüksek yemlerle takviye edilmelidir.
20 Şubat 2008: 15:57 #47562 FARUK ETIZÜyeMERHABA MURAT KUTAY ARKADAŞIM.
Öncelikle yazmış olduğun bilgilere teşekkür ederim.Ben kanarya meraklısıyım ve üretmekteyim.İstenmiyen soğuk algınlıkları karşımıza çıkmaktadır.Şu an bir hastam var umarım iyileşicek.Selamlar20 Şubat 2008: 16:16 #47564 Murat KUTAYÜyegeçmiş olsun…yardımcı olabildiysek ne mutlu
21 Şubat 2008: 15:43 #47576 FARUK ETIZÜyeTeşşekür ederim.Akşam tedavisine başladım.Sonucu iletirim.Selamlar
25 Şubat 2008: 13:30 #47617 FARUK ETIZÜyeHastayı kaybettim.Aşırı soğuk almış demakki.selamlar
29 Kasım 2008: 09:19 #61937bal güzel yöntemmis teşekkürler
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.