- Bu konu 2 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 13 yıl 11 ay önce
igzas tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 18 Kasım 2007: 17:38 #16705
vet_hasanÜyeYem Hijyeni Ve Teknolojisi
1. Vize1. Yeşil yemlerin kurutulmadan uzun süre saklanamamasının sebeblerinden nedenlerini yazınız
2. Aşağıdakilerden hangisi sehpada kurutma yöntenimin yerde kurutma yöntemine göre
avantajlarından biri değildir
a) Sehpada kurutulacak otların biçimi için havaiann dûzelmesini beklemek gerekir
b) Sehpada kurutulacak bitki, vejetasyonun en uygun zamanmda biçilir
e) Sehpada kurutulan otun yığılmadan dolayı kızışma tehlikesi daha azdır.
d) Sehpada kurutma yönteminde mekanik zedelenme sonucu bitkide meydana gelebilecek yaprak kaybı
düşük düzeyde olur.
e) Hiçbiri.3. Kaliteli bir kara ot elde etmek için bitkilerde su miktarı% …….’nın altına indrimek gerekir.
4. Aşağıdaki kurutma yöntemlerinden hangisinde besin madde kaybı en düşüktür
a. Yerde aşın kurutma b. Yerde normal kurutma c Sehpada kurutma
d)Vapay kurutma e. Hiçbiri.5. Kuru ot çeşitlerinde kalitenin belirlenmesindeki fiziksel kriterler nelerdir?
6. Kuru ot saklama metotları nelerdir?
7. Aşağıdakilerden hangisi buğday kepeğinin özelliklerinden biri değildir?
a) B grubu vitaminlerince zengindir, b) laksatif özelliktedir, c) İyi bir fosfor kaynağıdır.
d) İyi bir kalsiyum kaynağıdır. e) Yoğun yemlerin hafifletilmesinde kullanılır.8. Aşağıdakilerden hangisi melasın özelliklerinden biri değildir?
a) Karbonhidrat bakımından zengindir. b) Protein bakımından zengindir.
c)sılaj katkı maddesi olarak kullanılabilir, d) Karma yem endüstrisinde tozumayı önler.
e) Laksatif etkiye sahiptir.9. Msır guluten ununun ham protein oranı aşağıdakilerden hangisidir.
a)10-20 b)20-30 c)20-40 d) 30-40 e)40-6010. işlem görmemiş soyada aşağıdaki anti-besinsel maddelerden hangisi bulunur? a)linemarin b)Gossipol c) Tripsin inhibitörü d) Erûsik asit e) Malvarik asit
11. Aaaftıdakilerdtn hangsi küspelerin özelliklerinden değildir. a) Metabolik enerji düzeyi kanatlılarda daha yüksektir. b) Ham protein oranı ortalama %30-40 arsındadır
C) Kalsiyum düzeyi düşük fosfor düzeyi yüksektir.
d)Protein sindirilme derecesi yüksektir.
e) Aazotun büyük çoğıunluğu gerçek protein şeklindedir.12, Birim hacmi içerisinde besin madde yoğunluğu az sindirilebilirliği düşük ve kuru maddesinde %18’in üzerinde ham seluloz içeren yem maddesine ……….denir13.Kuru maddesinde……………………. fazla HP bulunanyemlere proteince zengin yemler denir
14.Aşağıdakilerden hangisi NDF kalıntısı bulunmaz.
a)Nişasta b)lignin c)seluloz d) Seluloza bağlı protein e)hemilseluloz 15. doğal meranın tanımı hangisidir.15. Doğal meranın tanımı.
a) Taban suyuna yakın arazide sık ve uzun boylu otlardan oluşan yeşil alan
b) Yulaf ekilmiş yeşil alanlardı!
c) Korunca ekilmiş yeşil alanlardır
d) Üçgül ekilmiş yeşil alanlardır.
e) Daha çok meyilli ve engebeli kıraç yerlerde seyrek ve kısaboylu bitkilerden oluşan yeşil alanlardır.
16. Aşağıdakilerden hangisi mera yönrtiminde dikkate alınan ilkelerden değildir.
a) Meradaki tuz, gölgelik ve su yerleri değiştirilmelidir.
b) İlkbaharda erken otlatmadan sakını İmalıdır,
c) Sonbaharda dipten otlatma engellenmelidir.
d) Meradaki zararlı ve yabani ollar ayıklanmalıdır.
e) Merada tek tür hayvanlar otlatılmalıdır.
17. Alkol üretimi sırasında elde edilen nem oranı yüksek Ürüne ne ad verilir?
a) Cibre b) Şilempe e) Maya d) Glüten e) Malt18. Aşağıdaki yem maddelerinden hangisi un endüstrisi yan ürünlerinden değildir.
a) Erariyo unu b) Razmol e) Guluten unu d) Bonkolit e) kepek19. Aşağıdakilerden kültür yem bitkilerinin baklagillerin buğday gillere olan üztünlüğü değildir?
a) Birim alandan daha fazla ürün elde edilmesi
b) Protein, kalsiyum bakımından daha zengin olması
c) Enerji bakımından daha zengin olması
d) Havanın serbest azotunu toprağa bağlaması
e) Bal arıları için iyi bir bal özü kaynağı olması20. Acı bakla (lüpen) türleri hayvanlar için iyi bir yem kaynağıdır Ancak……. Lüpenler 10- 20 mg /kg düzeyinde alkoloid içerirler.
21. Karalahana , karnabahar ve soğan gibi bitkilerin hayvanlara fazla verilmesi ile hangi bozukluk ortaya çıkar.
a) İşığa duyarlılık b) Hemolitik etki c)Karsinojenik etki
d) Siyanik asit oluşumu e)Nitrat ve nitrit zehirlenmesi22. Su bakımından zengin yemlerin yapay olarak fermantasyona tutulmasına………. Elde edilen ürüne……….denir.
23.Uygun zamanda slajı yapılan mısır sılajına katkı maddesi olarak hangisi tavsiye edilmez
a) Melas-Arpa b)tuz c) Laktik asit bakterileri d)enzimler e) organik asitler24. İyi bir sılajda kuru madde ve pH kaç olmalıdır
a) KM: % 20-30 pH: 3,5-4,5 b) KM: %20-50 pH 3.8-4.2
c) KM: % 30-40 pH: 3,8-4,2 d) KM: % 30-40 pH: 4.2-4.6
e)KM: %40-50 pH: 3.5-4.525. Taneleri süt hamur olgunluğuna gelmiş buğdaygil bitkilerinin biçilip hasat edilmesine ne denir?
a) Körpe yem b)anız yem c)tane yem d) hasıl yem e)silajYem Hijyeni ve Teknolojisi sınavı
2.Vize1. Yağların değerliğini etkileyen faktörler için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.
a)Kısa ve orta zincirli yağ asitleri daha kolay emilir.
b)Yağların arasındakisinerjik etki yağların değerliğini artırır.
c)yaşlılar geçlere göre yapları daha az değerlendirir.
d)yağ asitlerinin doymamışlık/doymuşluk oranı2.Erime noktası 40derece olan ve sindirilme derecesi bitkisel yağara göre iyi olan ve oda sıcaklığında katı halde bulunan……………………..dir/dır
3.Knatlı mezbaha yan ürünleri için aşağıdakilerin hangisi yanlıştır.
a)biyolojik değeri düşüktür b)rasyonlara %5den fazla katılır.
c)%40-45 HP içerir d)Baş, ayak, kan gibi artıklardan hazırlanır.4.Hİdrolize tüy unu aşağıdakilerin hangisi bakımından zengindir.
a)metiyonin b. lizin c. arjinin d. triptofan5.Yağı alınmış sütten kazein laktobumin gibi madderliri nasıl elde ………….edilir
(süt protein tozu)6.Balık ununun omega3/omega 6 oranı kaçtır
a)2/1 b)4/1 c)1/4 d/1/6 (şıklar yanlış doğru cevap 1/5)7. Aşağıdakilerin hangisi yanlıştır.
a)karışık yağlar genellikle 16-19 C’lu zincir uzunluğundadır.
b)Bir haftadan küçük civcivlerin yağ emilimi azdır
c)doymuş yağ asitleri doymamışlara göre daha iy emilir.
d)Yağ asitlerinde çift bağın bulunması emilim için olumludur.
8.hayvansal kökenli yamler elde edilirken uygulanan yöntem sırasında ………………………..şekillenir (eksiklik var)
ve protein kalitesi düşer (maillard reaksiyonu ve protein kalitesi)9.Aşağıdakilerden hangisi yağların değerliini etkileyen faktörlerden değildir.
a)Yağın yapısı b)içerdiği vitamin miktarı c)yemin mineral içeriği ………………(d şıkkı yok)10.Yemlik yağların kullanım amaçlarından üç tane yazınız.
11.Aşağıdakilerden hangisi renk verici maddelerden değildir.
a)ksantofil b)lutein c)narasin d)kapsantin12.Rasyonlarda üre kullanımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doürudur
a)Üre konsantre yeme %1 oranında katılır.
b)üre kullanırken pamuk tohumu küspesinde bulunan … dikkat etmek gerekir
c)rasyonlarda geniş bir enerji oranı olmalıdır. (1/10)
d)üre ruminant hayvanlarındabulunur.13. Aşağıdaki verilen yem katkı maddelerine ait pereperat isimlerinden hangsis yanlışıtır.
a)Vitamin K-Menadion sodyum sülfüt
b)vitamin E – ………….
c)Vitamin B6- Pridoksin hidroklorit
d)…………………….(b ve d şıkları yarım)14.Aşağıdaki preparatlardan hangisi anti oksidal olarak kullanılır?
a)vanilin b)sodyum lasalosid c)propiyonik asit d)kalsiyum ….15, Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Aflatoksinlerin Detoksifikasyonu için amonyak veya kükürt dioksit kullanılır.
b.Rasyonun protein düzeyi artırılarak aflatoksin önlenebilir
c.formik asit süt ikame yemlerine prezartatif madde olarak %0.3-0.5 oranlarında katılır
d.Arpa ve yulaftaki pentozonların sindirimi için pentozanazlar kullanılır.16. Aşağıdaki Probiyotik hakkında ifadelerden hangisi yanlıştır
a)en önemli probiyotiklerden biri mannan oligo sakkarittir.
b)Yangı azaltıcı etkileri vardır.
c)stres hallerinde kullanıldığında daha etkilidir.
d)enzim üretirler.17. Kontrollü tüy dökümü için hangi preparattan ne kadar katılır
a)Bakır sülfat-10.000 ppm b):bakır sülfat- 20.000 ppm
c)çinko oksit- 10.000 ppm d)Çinko oksit- 20.000 ppm18. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Prebiyoükler nişasta olmayan polisakkaritlerdir
b)Prebiyptikler tüketilen gıdaların geçiş süresini uzatarak sindirime faydalı olur.
c) Prebiyoükler laktobasıller için protein kaynağıdırlar
D) Bio-MOS kanatlı yemlerine 0.5-1 ppm katılır.19. Aşağıdakilerden hangisi antioksidan olarak kullanılır
A) Rezerpin Gallik asit tuzlan C) Lesitin D) Sorbik asit20. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kaba yemlerin ince kıyılması geçiş hızını düşürür ve selüloz sindirimini arttırır.
Soya fasulyesi küspesi gibi protein kaynaklarının formaldehide muamelesi yararlanıraını arttırır.
C) Yemlerde küf gelişimini önlemek için propiyonik asit kullandır.
D) Tane yemlerin % 13 den fazla nem içermesi küflenmeye neden olur.21. Aşağ.daküerden hangisi sulu yemleri dayanaklı hale getirip depolanması için yapılan uygulamalardan
a)kurutma Sterilize etme C) Asitlendirme D) öğütme E) Çeşitli katkı maddeleri.
22. Fabrika yemlerinin depoda saklanması sırasında çuvallar en çok……….sıra. olacak şekilde ızgaralar üzerine konulmalıdır.23.Konsantre yemlerin depolandığı yerin olması gereken özelliklerini maddeler halinde kısaca yazınız.
–
–
–
–
–
24.Et unu balık unu gibi yemlerin depolanması sırasında oksidasyonu önlemek için yemlere…………….maddeler katılır.25.Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır
a)silaj yemlerin depolamanın bir yoludur.
b)Öğütülmüş yemler öğütülmemiş yemlere göre daaha dayanıklıdır
c)Balya yapmak mekanik kayıpları kısmen azalır.
d)yemlerin soğukta depolanması güvenilir bir yoldur.
e)ambar zararlıları rutubetli ortamda daha hızlı çoğalırlar.Yem Hijyeni ve Teknolajisi
Final1-Aşağıdaki kurutma yöntemlerinden hangisinde besin madde kaybı en düşüktür.
a.Yapay kurutma b. Yerde normal kurutma c.Sehpada kurutma
d.Yerde aşırı kurutma e.Hiçbiri2-Aşağıdakilerden değirmencilik yan ürünlerinin kalite ve besin madde yoğunluğu bakımından çaoktan aza en doğru sıralaması hangisidir?
a.Embiriyobonkalit razmol kaba kepek
b………. C……………… d……………… e………………3-Rasyonlarda üre kullanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.
a.Üre toplam rasyona en fazla %1 oranında katılır.
b.Üre kullanılırken soya fasülye küspesinde bulunan üreaza dikkat etmek gerekir
c.Rumende orta derecede sindirile bilen karbonhirat miktarı rasyonda düşük tutulmalıdır.
d.Rasyonda geniş bir protein/enerji oranı olmalıdır(1/10)
4-Aşağıda verilen yem katkı maddelerinden hangisinin kullanım amacı yanlıştır.
a.Lestein –Emülügatör b.Gliserin- Emülügatör
c.Çinkooksit-Renk verici d.Na gulutamat-tatlandırıcı velezzet verici5-Aşağıdaki pereparatlardan hangisi prezervatif madde olarak kullanılır
a.Annisoldehit b.Zeaksantin c.Likopen d. Kalsiyum format6-Konsantire yem karması rasyondaki besin madde açığını kapatmak için kullanılan ve………………………………… içeren yem karışımıdır.
7-Hemiselüloz, seluloza bağlı protein selüloz, lignin, lignifiye olmuş N silika gbi maddeler……………………………… kalıntısında bulunur.
8-Aşağıdaki baklagil yeşil yemlerinden hangisinin ruminantlarda timpani yapma özelliği düşüktür.
a.Yonca b.Yulaf hasılı c.Üçgül d.Korunga e.Arpa hasılı9-Aşağıdaki yemlerden hangisi çok yıllıklı bitkidir
a. fiğ b.yonca c.bezelye d.bakla e.Yulaf hasılı10-Aşağıdakilerden hangisi tane yemlerin uygulanan mekanik işerden değildir.
a.Kabukların ayıklanması b.Ekspeller c.Öğütme d.Kırma e.Patlatma11- Kıllarda dökülmeler eklemler şişme ve tırnaklarda bozukluk şeklinde belirtiler gösteren alkali hastalığın nedeni hangisidir.
a.Kronik selenyum zehirlenmesi b.tiyamin eksikliği d.A vit. Eksikliği
c.Çinko fazlalığı Diyetlerde alkoloid fazlalığı12-Kılıç otu ve karabuğday gibi bitkiler hipersin adlı madde içerirler.(eksik yazı var burada) Koyun ve atlarda birkaç gün içinde ortaya çıkan hastalık belirtisi aşağıdakilerden hangisidir.
a.Guatr b.Raşitizm c.Işığa duyarlılık d.İshal e.Şişkinlik13.Aşağıdakilerden hangisi silaj için söylenemez
a.Bitkinin kuru oto göre silajı daha kalitelidir.
b.Silajın Ph’ı öenmlidir
c.Mısır silajına melas katılması önerilir.
d.Süt ineklerine sürekli verilirç
e.her yemin silajı yapılır14.Süt ineklerine rasyon hazırlarken mısır silajını günlük ne kadar verebiliriz.
a.30-45 b.15-30 c.15-20 d.10-15 e.5-1015.Aşağıdakilerden hangisi yemlerin depolanması için yanlıştır
a.Pelet yemler toz yeme göre daha uzun süre depolanabilir.
b.Toz yemlerde yem kaybı daha fazladır.
c.Yemlere koruyucu madde olarak asit katılabilir.
d.Samanlar kuru ota göre daha çok kurutulmalıdır.
e.Tane yemler silolarda öğütülerek saklanmalıdır.16.Aşağıdakilerden hangisi sehpada kurutma yöntemine göre avantajlarından değildir
Şıklar maalesef yok17.Kaliteli bir kuru ot elde etmek için bitkilerde su miktarı …………………….’in altına indirilmesi gerekir.
18.Aşağıdaki küspelerden hangisi lizin amino asidi bakımından zengindir.
a.Soya küspesi b.Keten tohumu küspesi c.Ayçiçeği küspesi
d.pamuk tohumu küspesi e.Susam küspesi19.Kuru ot çeşitlerinde kalitenin belirlenmesinde fiziksel kriterler nelerdir.
–
–
–
–
20-Aşağıdaki belgilerden hangisi yanlıştır.
a.Genç kanatlılar yemdeki yağlardan daha az yararlanmaktadır
b.Okside olmuş yağ asitleri lizin ile tepkimeye girdiğinde
c.Doymamış yağ asitlerinin enerji değeri daha düşüktür.
d.Safra tuzları yağların azaltmak suretiyle misel oluştururlar.
e.Yağ asitleri sindirim kanalında diğer diğer besin maddeleriyle tepkimeye girme eğilimi gösterirler
21-Kan ununun protein içeriği ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır.
a.Protein oranı yüksek olmasına rağmen esansiyel amino asitleri yetersizdir
b.İşlenmesinde kullanılan yüksek sıcaklık proreinleri denatüre eder.
c.Aminoasit bakımından yetersiz rasyonlara ilave edilebilir.
d.By-pass proteini yüksek olduğu için dahaçok ruminantlarda tercih edilir.
e.Lizin değeri düşüktür.22-Aşağıdaki ifadelerden hangisi tek yönlü şeker pancarı ile yapılan beslenmelerde görülen kusurlardan biridir.
a.Protein yetersizliği b.Açık renkli et üretimi c.Mineral (eksik)
d.Enerji yetersizliği e.İshal23- Mezbahanelerde kesilen havanların kıl boynuz yağağı dılkı mide içeriğ ve(eksik yazı) Tüm gövdeden veya gövdedin belli bir kısmından elde edilen ürüne……………….. denir. (Et unu)
24-Aşağıdakilerden hangisi bira endüstürisi yan ürünlerinden değildir.
a.Malt çili b.Bira maası c.Malt posası d.Malt çimi e.Cilme25-Yeşil yemlerin kurutulmadan uzun süre saklanamamasının nedenlerini yazınız.
–
–
–
–
:w00t:21 Aralık 2009: 17:42 #87327 dElIbYtRÜyeçok teşekkürler….eline sağlık
19 Şubat 2010: 14:20 #91732 igzasÜyeteşekkürler
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.