1. Anasayfa
  2. Veterinarium
  3. Veteriner Sağlık Teknikerleri
  4. Laborant ve veteriner sağlık Hayvancılık bilgisi
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17664
    avatar of labvetLabVet
    Üye

    Hayvancılık Bilgisi
    Sınav-1
    1) Aşağıdakilerden hangisi, dünya et üretimine en büyük katkıyı sağlar?

    A) Domuz
    b) Tavuk
    C) Koyun
    D) Sığır
    E) Keçi
    2) Aşağıdakilerden hangisi ülkelere göre toplam hayvansal ürün üretiminde çeşitli çiftlik hayvan türlerinin katkı payının farklı oluşunun nedenleri arasında yer almaz?

    A) Coğrafi koşullar
    b) Ekonomik düzey
    C) Beslenme alışkanlıkları
    D) Dinsel inanışlar
    E) Sanayileşme oranı
    3) Hayvancılığı gelişmiş ülkelerde, hayvansal üretimin tarımsal üretim içindeki payı ne kadardır?

    A) %30 – %40
    b) %10 – %20
    C) %60 – %70
    D) %40 – %50
    E) %20 – %30
    4) Süt sığırcılığı yapmak için uygun olan arazi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Eğimli araziler
    b) Kumluk araziler
    C) Düzenli yağış rejimine sahip araziler
    D) Toprak erozyonunun olduğu araziler
    E) Çorak ve kurak yapılı araziler
    5) Aşağıdakilerden hangisi hayvancılığın yararlarından biri değildir?

    A) Tarımda gizli işsizliği önlemesi
    b) İnsanların beslenmesinde ana besin maddesi olan et, süt ve yumurtayı sağlaması
    C) Hayvansal gübrenin toprağın verimini arttırması
    D) Tarıma elverişli olmayan alanların mera veya çayır olarak kullanılmasına imkan sağlaması
    E) Hayvanların otlatılması
    6) Ergin bir insanın dengeli bir şekilde beslenebilmesi için günde alması gereken kalori miktarı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) 2.000 – 2.500 kalori
    b) 2.200 – 2.700 kalori
    C) 2.800 – 3.000 kalori
    D) 2.100 – 2.300 kalori
    E) 3.000 – 3.300 kalori
    7) Hayvanların etlerindeki protein oranı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) %15 – %25
    b) %10 – %13
    C) %20 – %25
    D) %12 – %18
    E) %17 – %20
    8) Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de hayvan sayısının diğer ülkelere göre fazla olmasına rağmen hayvansal ürünlerin az olmasının nedenlerinden biri değildir?

    A) Verimliliğin düşük olması
    b) Genetik nedenler
    C) Çevresel nedenler
    D) Devletin gerekli desteği sağlamaması
    E) Aşırı hayvan ithalatı yapılması
    9) Aşağıdaki çiftlik hayvanlarından hangisinin sayısı ülkemizdeki diğer çiftlik hayvanlarının sayısına göre daha fazladır?

    A) Manda
    b) At
    C) Sığır
    D) Koyun
    E) Kıl keçisi
    10) Kalıtsal yapıya bağlı ortak karaktere sahip olan erkek ve dişilerin kendi aralarında birleştiklerinde kesinlikle döl veren bireylerin oluşturduğu gruba ne denir?

    A) Cins
    b) Familya
    C) Tür
    D) Sınıf
    E) Takım
    11) İki tür arasında yapılan birleştirmeler sonucu elde edilen döllere ne ad verilir?

    A) Laktasyon
    b) Katastrof
    C) Lamarck
    D) Seleksiyon
    E) Hibrit
    12) Bir ırkı karakterize eden ve onu diğer ırklardan ayıran özelliklerdir’ bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

    A) Irksal özellikler
    b) Irkların tanımı
    C) Irk karakterleri
    D) Irkların sınıflandırılması
    E) Irkların bileşkesi
    13) Fizyolojik ırk karakterine aşağıdakilerden hangisi örnek olur?

    A) Kuyruk yapısı
    b) Yapağı inceliği
    C) Boynuz biçimi
    D) Vücut örtüsünün rengi
    E) Yapağı örtüsü
    14) Üreme organlarının gelişmesi sonucu genç erkeklerin canlı spermatozoid, genç dişilerin olgunlaşmış yumurta meydana getirmeleri ve çiftleşme isteği göstermeleri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Döl verimi
    b) Östrus
    C) Kuruda kalma
    D) Eşeysel olgunluk
    E) Evaporasyon
    15) Aşağıdakilerden hangisi döl verimini etkileyen faktörler arasında yer almaz?

    A) Yaş
    b) Çevre sağlığı ve ışık
    C) Anatomik bozukluklar
    D) Damızlıkta ilk kullanma yaşı
    E) Cinsiyet
    16) Aşağıdakilerden hangisi meme bezinin büyümesini ve gelişmesini kontrol eden hormonlardandır?

    A) Somatotropik
    b) Hipofiz
    C) Adrenokortikotropik
    D) Progesteron
    E) Alveol
    17) Aşağıdakilerden hangisi süt verimini ve bileşimini etkileyen fizyolojik faktörler arasında yer almaz?

    A) Gebelik
    b) Yaş
    C) Irk
    D) Östrus
    E) Kuruda kalma süresi
    18) Sütün indirilmesini sağlayan hormon aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Östrojen
    b) Adrenokortikotropik
    C) Oxytocin
    D) Aporkin
    E) Epinefrin
    19) Aşağıdakilerden hangisi ısının elektromagnetik dalgalar halinde havaya geçmesi olayıdır?

    A) Emisyon
    b) Kondüksiyon
    C) Fermantasyon
    D) Radiyasyon
    E) Konveksiyon
    20) Hareket eden sıvı ya da gaz maddeleri ile meydana gelen ısı kaybına ne ad verilir?

    A) Evaporasyon
    b) Konveksiyon
    C) Endüksiyon
    D) Kondüksiyon
    E) Radiyasyon
    21) Doğa veya insan tarafından, bir populasyon içindeki bazı bireylere diğerlerine göre daha fazla döl verme imkanının sağlanması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Laktasyon
    b) Emisyon
    C) Heterozis
    D) Seleksiyon
    E) Hibridasyon
    22) Aşağıdakilerden hangisi birden fazla karakter geliştirilmesinde kullanılan en iyi seleksiyon yöntemidir?

    A) Familya seçimi yöntemi
    b) Endeks yöntemi
    C) Kombine seçim yöntemi
    D) Bağımsız ayıklama yöntemi
    E) Tandem yöntemi
    23) Ayrı ırklardaki çeşitli karakterleri bir araya toplayarak yeni bir ırk elde etmek amacıyla yapılan melezleme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kullanma melezlemesi
    b) Çevirme melezlemesi
    C) Sıhri melezleme
    D) Kombinasyon melezlemesi
    E) Ortaklık melezlemesi
    24) Yavru ile büyük ebeveyn arasında yapılan birleştirmeler aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sıkı kan yakınlığı
    b) Yakın kan yakınlığı
    C) Uzak kan yakınlığı
    D) Normal kan yakınlığı
    E) Geçişli kan yakınlığı
    25) Maltız keçisi en çok aşağıdaki illerin hangisinde bulunur?

    A) Karaman
    b) Kilis
    C) Kastamonu
    D) Antalya
    E) İzmir
    26) Aşağıdaki hangi ırkların melezlenmesi sonucunda Karacabey Esmer ırkı elde edilmiştir?

    A) Jersey x Kıvırcık
    b) Holştayn x Jersey
    C) Yerlikara x Boz Irk
    D) Esmer x Jersey
    E) Esmer x Boz Irk
    27) Rambouillet ile Dağlıç melezlemesi sonucu elde edilen koyun türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Orta Anadolu Merinosu
    b) Menemen Koyunu
    C) Akkaraman
    D) Ile de France
    E) Ramlıç
    28) Ayıklama ve seleksiyondan beklenen faydanın sağlanabilmesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

    A) Hayvanların dış görüşüne
    b) Çevresel koşullara
    C) İklim ve yaşam alanına
    D) Verim değerlerine
    E) Diğer canlılarla ilişkilerine
    29) Aşağıdakilerden hangisi kümes için elverişli arazi seçiminde dikkat edilecek konular arasında yer almaz?

    A) Tarıma elverişli olmayan arazi seçilmelidir
    b) Kümes yapılacak arazi yapısı hafif meyilli ve kumsal olmalıdır
    C) Arazi dere ve göl kenarında olmamalıdır
    D) Kümesler yerleşim yerlerinde kurulmalıdır
    E) Rüzgarlardan korunmak için kuytu yerlerde yapılmalıdır
    30) Aşağıdakilerden hangisi, Türkiyenin en yaygın sığır kültür ırkıdır?

    A) Holştayn
    b) Yerlikara
    C) Boz ırk
    D) Esmer ırk
    E) Jersey


    1 A
    2 E
    3 C
    4 C
    5 E
    6 C
    7 E
    8 E
    9 D
    10 C
    11 E
    12 C
    13 B
    14 D
    15 E
    16 D
    17 E
    18 C
    19 D
    20 B
    21 D
    22 B
    23 D
    24 B
    25 E
    26 E
    27 E
    28 D
    29 D
    30 D

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.