1. Anasayfa
  2. Veterinarium
  3. Veteriner Sağlık Teknikerleri
  4. Koyun Yetiştiriciliği ve Koyun Yetiştiriciliğinin Ekonomik Önemi
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #17702
    blankLabVet
    Üye

    Koyun Yetiştiriciliği

    Koyun Yetiştiriciliğinin Ekonomik Önemi

    Dünyada hayvansal üretim faaliyetleri arasında koyun yetiştiriciliği önemli bir yer tutar. Çeşitli ülkelerde, başka amaçlar için kullanılmayan mera ve otlaklar koyun yetiştiriciliği yolu ile uygun bir şekilde değerlendirilebilmektedir. Koyunlar, böyle alanlardaki doğal vejetasyonu, insanların beslenmesi için gerekli et ve süt gibi besin ürünlerine dönüştürür. Fakir meraları diğer çiftlik hayvanı türlerine göre daha iyi değerlendirir. Koyunlar ayrıca, insanların yaşamaları için gerekli giyim eşyalarının yapımında kullanılan yapağı ve deri gibi ürünleri de üretir. Dünyada 1.2 milyar adet koyun bulunmaktadır. Mevcut koyunlardan yılda 6.1 milyon ton et, 8,6 milyon ton süt üretilmektedir. Bu üretim miktarları dünya toplam et ve süt üretiminin sırasıyla %4 ve %2’sine denk gelir.

    Türkiye’nin büyük bir bölümünde yazların kurak ve kışların sert olması nedeniyle mera ve otlaklar genellikle fakirdir. Ülke yüzölçümünün %23 kadarını bu tip mera ve otlaklar oluşturur. Türkiye’de ortalama et üretiminin %32’si ve süt üretiminin %22’si bu yetiştirme kolundan sağlanmaktadır (1983 yılı). Öte yandan koyunculuk kesiminden yılda 62.000 ton yapağı ve 67.000 ton taze deri elde edilmektedir; bu ürünler halı, yünlü dokuma ve deri sanayiilerinin ham maddelerini oluşturmaktadır.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.