- Bu konu 12 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 17 yıl 2 ay önce Hakan ARI tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 4 Ağustos 2007: 13:37 #14041Hakan ARIÜye
aşağıda ilaçlar ve prospektüsleri sırasıyla yazmaktadır umarım işinize yarar. prospektüs herşeydir çünkü..
İLAÇLAR
Alfapred-Forte
Alfatrip
Alfazyne
Alfamine
Amoxyphen
Calfoset
Colicilin
Combifer
Co-Trimoxazole
Drymastiphen
Ege Vet – D3
İnjectade
Linkospekto-Kombin
Juramate
Lactomast
Maksigen
Paramectin
Pituisan
Prazivet
Procpen
Promectin
Rapidcor
Prolipen
Salmoflox
Tetraoxyphen L.A.
Vitcomplex
Bileşimi:
Her 1 ml süspansiyonda: Prednizolon asetat 25 mgPrednizolon , başta at, sığır, koyun, keçi, köpek ve kedi olmak üzere tüm evcil hayvanlarda kullanılan kortizolün sentetik analoglarındandır. Alfapred Forte enjektabl, kullanıma hazır, anti-enflamatuar, antifilojistik ve anti allerjik etkili bir glukokortikoittir. Antibiyotik aktivitesi yoktur ve organizmanın akut milkrobiyel bir enfeksiyonunda antibiyotik ile beraber kullanılması gerekir. Öte yandan, Alfapred Forte büyük ve küçük hayvanlarda intra artiküler ve kas içi yolla uygulandığında oldukça etkili bir ilaçtır. Yazın görülen kuru egzama, non-spesifik dermatitis veya acanthosis nigricans vakaları ve değişik irritasyonlar Alfapred Forte uygulandıkran sonra genellikle 24-48 saat içerisinde yatışır ve enflamasyon ortadan kalkmaya başlar. Operasyon sonrası meydana gelen stres şartlarının önlenmesinde oldukça iyi sonuçların alınmasını sağlar.
Kullanım yerleri:
Alfapred Forte enjektabl, birçok immun ve nonimmun yangısal reaksiyonların sağaltımında endikedir.-Sığırların ketozisi (Asetonemia), koyunlarda gebelik toksemisi gibi metabolizma hastalıkları, bütün şoklarda (endotoksik, hemorajik, anafilaktik), genel takatsizlik, tüm allerjik reaksiyonlar, hepatik distrofi, egzama ve kaşıntıya seyreden deri hastalıkları, ürtiker, stres, ülseratif kolitis, otoimmun hemolitik anemi, serebral ödem.-Lokomotor Sistem: Travmatik arthritis ve myositis, bursitis, tendinitis, eozinifilik myositis, bursitis, tendinitis, eozinofilik myositis, osteoarthritis, köpeklerin rheumatoid arthritisi, laminitis. -Solunum sistemi: Allerjik ve non allerjik reaksiyonlar, sığırların akut solunum stres sendromu, atların kronik obstrüktif pulmoner hastalığı.Kullanım şekli ve dozu:
Kas içi (İ.M.) enjeksiyon yoluyla:
Sığır ve at (4-8 ml)
Koyun ve keçi (0.5-3 ml)
Kuzu, oğlak, buzağı (0.02-0.08 ml/kg)İntra-artiküler enjeksiyon yoluyla:
Sistematik yan etkilerinin azaltılması veya ortadan kaldırılması için aseptik şartlar altında enjeksiyon hacmi kadar sinoviyal sıvı çıkarılır ve aynı miktarda Alfapred Forte enjekte edilir.
Büyük Hayvanlarda (1-3 ml)
Küçük hayvanlarda (0.1-0.8 ml)Kontrendikasyonlar ve uyarılar:
Prednizolon ve diğer glukokortikoidler, direkt insülin antagonisti olduklarından diabetes mellitus hastalığı bulunan hayvanlarda kullanılmazlar. İmmunosuppresif etkilerden dolayı akut enfeksiyonlarda kullanılmasından sakınılmalıdır. Non-akut enfeksiyonlarda uygun bir antibakteriyel ile birlikte kullanılabilir. Sistematik viral enfeksiyonlarda ve canlı viral aşı uygulamalarından sonra, kornea ülserinde (yara iyileşmesini geciktirmesinden dolayı), gebeliğin son dönemlerinde (erken doğuma sebebiyet verebilir), hipertansiyon, renal ve hepatik yetmezliklerde kullanılması kontrendikedir. Eklem içinde veya civarında sepsis durumunda, intra-artiküler kırıklarda, eklem kıkırdağı zedelendiğinde, dejeneratif kemik lezyonlarında ve asteoporozis durumlarında intra-artiküler uygulama kontrendikedir.Yasal arınma süreleri:
Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 6 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 2 gün süreyle elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır.Raf ömrü:
3 yıldır.
Ticari şekli:
10. 20 ve 50 ml’lik flakonlarda bulunur.Ruhsat Sınıfı: III
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ruhsat tarihi ve No: 23.10.1996 – 6/515
Perakende Satış Yerleri:
Eczaneler, Veteriner Hekim muayenehaneleri ve özel hayvan hastahaneleri.Ruhsat sahibi:
Ege Vet Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
6 Sok. No: 6
35040 Bornova/İZMİRİmal yeri:
Alfasan International B.V.
P.O. Box 78,
3440 AB,Woerden,
HollandaVeteriner Hekim reçetesi ile satılmaktadır.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
Işıktan koruyunuz. Kuru ve serin yerde muhafaza ediniz.
Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayınız.4 Ağustos 2007: 13:43 #37670Hakan ARIÜyealfatrip
adece Hayvan Sağlığında Kullanılır
ALFATRİP %2
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Antihistaminik-AntiallerjikBİLEŞİMİ
Alfatrip %2 Enjeksiyonluk Çözelti, berrak, açık sarı renkli bir çözelti olup, 1 ml’sinde 20 mg Tripelenamin HCl bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Tripelenamin, antihistaminik ve anti-alerjik bir madde olup, etki mekanizması yönünden H-1 reseptör blokörüdür.
Antihistaminikler, dokularda histaminle yarışarak histamin reseptörlerine bağlanırlar, böylece bronşiyal, intestinal, uterus ve düz kaslarda histaminin etkisini değiştirmekten çok, önlenmesinde daha etkilidirler.Kapillar damar permeabilitesinin artmasını antagonize ederler. Duysal sinir uçlarındaki H-1 reseptörleri bloke ederek, histaminin kaşıntı ve yanma yapıcı alerjik reaksiyonlarını engellerler. Buna karşılık, ne H-1, ne de H-2 antihistaminikler, histamin salınımını önleyemezler. Parasempatolitik etkileri de vardır. Mide salgısı dışındaki tüm salgıları azaltır.
Parenteral yollarla verildiğinde, etkileri oral etkilerinden daha belirgindir. Karaciğerde transformasyona uğrar ve metabolitleri halinde idrarla atılır.
ENDİKASYONLAR
H-1 antihistaminikleri başlıca, vücutta alerjik ve anafilaktik reaksiyonlara neden olan histaminin etkilerini önlemek için kullanılır.
Deri problemleri: Pruritis (kaşıntı), ürtiker, değişik tipteki dermatitis’ler, sulu egzama, akut egzamatöz otitis, böcek ısırma ve sokmaları;
Solunum problemleri: Atların pulmoner anfizem’lerinde, akut akciğer ödemi, sekunder pneumoni, astım;
Genital ve meme problemleri: Septik metritis ve retentio sekundinarium’da kullanılır.
Genel durumlar: Beslenme ve doğuma bağlı laminitis’ler, paroksimal myoglobinuria veya azoturia, atların topallıklarında, stomatitis, motion sickness (Seyahat hastalığı) ve ilaç duyarlılıklarında endikedir.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; at, kedi ve köpeklerde damar içi (Dİ) ve kas içi (Kİ) enjeksiyon yolu ile, 0.5 mg tripelenamin/kg canlı ağırlık farmakolojik dozunda uygulanır. Pratik dozlar aşağıdaki şekildedir:
At : 1 ml/40 kg Kİ
Köpek-Kedi : 0.5 ml/10 kg Kİ8 saat arayla, günde 3 defa uygulanmalı, enjeksiyon, vücut ısısına yakın bir sıcaklıkta yapılmalıdır.
Atlarda damar içi uygulamadan sonra hipereksitabilite, sinirlilik ve kas tremorları şeklinde merkezi sinir sistemi uyarımı söz konusu olabileceğinden, sadece kas içine uygulama yolu tercih edilmelidir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Gebelikte kullanım: Gebeliğin erken dönemlerinde kullanılmamalıdır.İSTENMEYEN ETKİLER
H-1 antihistaminiklerinin başlıca yan etkileri, sedasyon ve antikolinerjik etkileridir. İlaç terapötik dozlarda kullanıldığında, merkezi sinir sistemi depresyonu ve inkoordinasyon meydana gelebilir.İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Steroidler, androgenler, progesteron ve hidrokortizon ile kullanıldığında, bunların etkilerini azaltır. Merkezi sinir sistemini baskı altına alan ilaçlarla (trankilinazlar, anestezikler, alkoller gibi) sinerjistik etki gösterir.DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT:
Yüksek dozlarda merkezi sinir sisteminin uyarılması sonucu, hipereksitabilite, ataksi, midriasis, ve konvülziyonlar meydana gelebilir. Zehirlenme belirtileri görüldüğünde, derhal ilaç uygulamasına son verilmeli ve semptomatik tedaviye geçilmelidir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.); Gıda değeri olan hayvanlarda kullanılmaz.KONTRENDİKASYONLAR
Trankilizan, narkotik ve anestezik ilaçlarla birlikte kullanılmaları durumunda kontrendikedir. Hipereksitabilite, ataksi, pupillaların genişlemesi ve hatta konvülsiyonlarla seyreden toksik etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.GENEL UYARILAR
Sadece veteriner hekimler tarafından kullanılabilir.
Kullanımı esnasında tavsiye edilen doz ve kurallara kesinlikle uyulmalıdır.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
Ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız.UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Kazara uygulayıcının kendine enjeksiyon yapması durumunda prospektüsle birlikte hekime başvurulmalıdır.KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR:
Ambalaj, usulüne uygun şekilde imha edilmelidir. Başka amaçla kullanılmamalıdır.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Ambalajı içerisinde, kuru ve serin yerde (8-15 ºC), ışıktan uzakta saklandığında raf ömrü, imal tarihinden itibaren 2 yıldır.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutularda, 20, 50 veya 100 ml’lik amber renkli cam şişelerde kullanıma sunulur.SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 19.07.2004
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH-NO: 04.03.1997- 6/532
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
Ege Vet Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6, 35040 Bornova/İZMİRİMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ
Alfasan International B.V.
P.O. Box 78, 3440 AB, Woerden, Hollandaalfazyne
Bileşimi:
Her ml’de,
Ksilazin (HCI olarak) 20 mg içerir.Alfazyne %2 Enjektabl’ın etken maddesi olan ksilazin, sedatif, analjezik ve kas gevşetici özellikleri olan bir 2-adrenerjik reseptör antagonistidir. Ksilazin, merkezi sinir sistemi üzerindeki sedatif etkisini başlıca presinaptik 2-adrenoseptörlerin aktivasyonu veya stimülasyonuyla oluşturur. Bu reseptörlerin söz konusu merkezi uyarımı sonucu, ksilazin güçlü bir analjezik aktivite de göstermektedir. Ksilazin ayrıca, merkezi sinir sisteminde impulsların intranöronal geçişlerinin inhibisyonu yoluyla iskelet kaslarında gevşeme sağlar. Ruminantlar, evcil hayvanlar içerisinde ksilazinin etkisine en duyarlı olan türdür. At, köpek ve kedilerde, sığırlarda derin sedasyon ve analjezi oluşturan dozlarının 1-10 kat daha fazlasına ihtiyaç duyulur. Asabi mizaçlı hayvanlarda dozaj bir miktar arttırılabilir.
Alfazyne %2, kas içi yolla uygulandıktan sonra süratle emilir, aktivitesi hayvan türüne göre İM enjeksiyondan 10-15 dakika ve İV enjeksiyondan 3-5 dakika sonra gelişir. Kardiyovasküler sistem üzerindeki etkisi değişkendir. İM veya İV uygulanması sonucu, pek çok hayvan türünde, önce kısa süreli bir arteriyel basınç artışı ve akabinde daha uzun süreli bir hipotansiyon ve vagal bradikardi süreci oluşur. Bradikardi ve özellikle yatan hayvanlarda istenmeyen salivasyon durumu ksilazin enjeksiyonundan 10 dakika önce İM 0,05 mg/kg Atropin sülfat verilerek önlenebilir.
Alfazyne %2 Enjektabl, sığır, at, koyun, keçi, kedi, köpek ve egzotik hayvanlarda pre-anestezik sedatif, analjezik ve kas gevşetici olarak kullanılır.
Sedasyon Amacıyla:
*
Göz-kulak gibi organların muayenesi
*Sağıma alıştırma
*Vahşi hayvanları yakalama
*Hayvan nakilleri
*Rektal palpasyon ve suni tohumlama
*Pansuman ve bandaj
Minör Cerrahi:
*
Tırnak bakımı ve tedavisi
*Yutakta yabancı cisim varlığı
*Meme kanalı açılması, meme ve deri dikişleri
*Burun halkası takılması
*Diş çekilmesi, diş taşlarının temizlenmesi ve ağız içi müdahaleler
*Hayvan ayaktayken yapılacak küçük cerrahi girişimler
Majör Cerrahi:
*
Pre-anestezik olarak her türlü büyük operasyonda güvenle kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu:
Sığırlarda:
Intramuskuler yolla (IM)
Sedasyon :0,25 ml/100 kg canlı ağırlığa
Minör cerrahi :0.50 ml/100 kg canlı ağırlığa
Majör cerrahi :1 mI/i 00 kg canlı ağırlığa
Atlarda: .
intravenöz yolla (IV)
4 mi/i 00 kg (3-5 ml/1 00kg) canlı ağırlığa
Intramuskuler yolla (IM)
10 ml/100 kg (7,5-15 mI/100 kg)
Koyun ve keçilerde:
Intramuskuler yolla (IM)
0,5 mI/i 0kg canlı ağırlığa
Köpeklerde: .
Intramuskuler (IM) veya intravenöz (IV) yolla:
0,15 mI/kg canlı ağırlığa
0,10 mI/kg canlı ağırlığa ketamin anestezisine pre-anastezik olarak
Kedilerde:
intramusculer (IM) veya subkutan (SC) yolla:
0,15 mI/kg canlı ağırlığa
0,10 mI/kg canlı ağırlığa ketamin anestezisine pre-anestezik olarak
Egzotik hayvanlarda:
Intramusculer (IM) yolla:
Kurt (Canis lupus) : 3-5 mg/kg
Ayı (Tüm cinsler) : 2-6 mg/kg
Aslan (Panthera leo) : 8-10 mg/kg
Zebra (Equus quagga) : 3-5 mg/kg
Primatlar : 0,5-1 mg/kg
Kuşlar :5-10 mg/kgKontrendikasyonları:
Ksilazin kalbi epinefrine karşı duyarlı hale getirdiğinden epinefrin uygulaması kontrendikedir. Intraarteriyal uygulamalardan kaçınılmalıdır. Kardiyopulmoner komplikasyonları olan hayvanlarda ksilazin ve ketamin kombinasyonu dikkatli uygulanmalıdır. Rezerpin ile aralarında arzu edilmeyen bir etkileşim oluşabileceğinden bu iki ilacın kombinasyonu kontrendikedir. Gebeliğin son ayındaki hayvanlarda ksilazin erken doğum veya aborta neden olabileceğinden kontrendikedir. Ksilazin, dehidre ve idrar yollarında obstrüksiyon bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır.Dikkat edilmesi gereken hususlar:
Yüksek doz ile operasyon için yatırılan hayvanlarda rumen hareketlerinin ortadan kalkması sebebiyle
timpaniye karşı dikkatli olunmalıdır. Gerekiyorsa hayvanlar enjeksiyondan bir süre önce aç bırakılmalıdır.Enjeksiyondan sonra sedasyona girene kadar hayvanlar sessiz bir ortama alınmalı ve dış etkenler en aza indirilmelidir. Uzun süren sedasyon hallerinde hayvanlar sıcak ve soğuk etkenlerden korunmalıdır.
Uyarılar:
Yan etki olarak hipotansiyon ve bradikardi oluşturabilir. Karnivorlarda kusmaya neden olabilir. Bunu önlemek için hayvanlar uygulama yapılmadan önce bir süre aç bırakılırlar veya enjeksiyon intravenöz yc yapılır. Ksilazin uygulaması aşağıdaki komplikasyonların veya durumların varlığında dikkatli yapılmalı 1) Kalp yetersizliklerinde (Ksilazin aritmiye neden olabilir ve miyokardiyumu direkt
olarak deprese edebilir.)
2) Arteriyal hipotansiyon ve/veya şok
3) Böbrek bozuklukları
4) Hepatik bozukluklar
5) Epilepsi
Solunum depresyonu, kalp hastalıkları, böbrek ve karaciğer bozuklukları, şok veya diğer stres şartları
altındaki takatsiz hayvanlarda ksilazin kullanılırken hayvanlar kontrol altında bulundurulmalıdır.Yasal arınma süreleri:
Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 3 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. ilaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 72 saat süre ile elde edi süt, insan tüketimine sunulmamalıdır.Raf ömrü:
Raf ömrü 2 yıldır. Kuru rutubetsiz ve serin bir ortamda, ışıktan korunarak saklanmalıdır.Ticari şekli:
10, 30, 50, ml’lik flakonlarda satışa sunulmuştur.Ruhsat sınıfı:
II
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Ruhsat Tarihi ve No: 20.05.1 997 – 6/544Ruhsat sahibi:
Ege vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No:6 Bornova / iZMiRİmal yeri:
Alfasan International B.V.
P.O. Box 78,
3440 AB, Woerden,
HollandaVeteriner Hekim reçetesi ile satılmaktadır.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
Işıktan koruyunuz. Kuru ve serin yerde muhafaza ediniz.
Sadece hayvan sağlığında kullanılır.alfermine
Bileşimi:
Her ml solüsyonda:Ketamin HCL 100 mg
Ketamin, fensiklidin türevi genel etkili bir anestezik olup, merkezi sinir sistemindeki etkinliklerinin temelinde limbik sistemin etkinleştirilmesi ve buna ek olarak talamoneokortikal sistemin depresyonu bulunur. Belirtilen bu iki yönlü etkinliği nedeni ile dissosiyatif anestezik olarak nitelendirilir. Ketamin, stimülasyon veya indüksiyon etkinliğiyle, merkezi sinir sistemini kataleptoid durumda işlevsel çözülüme uğratmak suretiyle anestezi ve amnezi oluşturur.Ketamin, belirgin bir şekilde serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi nöromediyatörler için geçerli olan sinirsel taşınma olaylarını bloke eder. Ketaminin merkezi sinir sistemindeki bu çok yönlü farmakolojik etkilerinin temelinde, çeşitli nöronal kavşaklarda adı geçen nöromediyatörle etkileşimi bulunabilir.Ketamin, kalp atım hızını ve kapasitesini, ortalama aort, pulmoner arteriyal ve sentral venöz kan basıncını arttırır. Periferal damar direnci üzerindeki etkisi değişkendir. Sıralanan etkilerinin oluşabilmesi için adrenerjik sistemin bütünlüğünü koruması gerekir.
Sonuç olarak ketamin, muhtemelen sentral adrenerjik merkezleri uyarmak suretiyle doğrudan, veya özellikle norepinefrin olmak üzere, nöronal kateşolamin alımını inhibe ederek dolaylı yoldan kalp üzerinde etkili olmaktadır. Belirtilen bu özellikleri, genel anestezi pratiğinde risksiz indüksiyon oluşturma açısından ketamine üstün bir nitelik kazanır. Birçok genel anesteziğin hipoksiye yol açan şiddetli bir solunum depresyonu yapıcı etkilerine karşın, ketaminin böyle bir özelliği yoktur. Ketamin, genel anestezi amacıyla tek başına kulianıldığında, larenks ve larenks refleksleri aktif kalır. Anestezi sırasında bu reflekslerin sürdürülmesi laringospazm, bronkospazm, öksürük ve bölgesel sekresyon artışına neden olur. Ayrıca, ketaminin salivasyonu uyarıcı etkisi vardır ve bu durum Atropin premedikasyonu ile önlenebilir.
Alfamine %10 Enjektabl, her türlü minör ve majör cerrahi müdahale için genel anestezik olarak kullanılır. Buna göre, vahşi hayvanların yakalanması ve muayenesi, radyografik tetkik, apse açma, kısırlaştırma operasyonu (Ovario-histerectomie), diş çekimi ve temizliği, ayak bakımı, göz, kulak, burun ve kuyruk operasyonları, sezaryen, fıtık, kırık operasyonları, vs. gibi genel anestezi gerektiren tüm hallerde endikedir.
Kullanım Şekli ve Dozu:
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde:Kedilerde: Başlıca, klinik ve radyografik tetkikler için hareketsizilk sağlanması ve klasik ilaçlarla anestezi oluşturulmadan önce kısa süre içinde ve güvenle indüksiyon meydana getirilmesi amacıyla kullanılır. Sağlanacak hareketsizliğin süresi ve genel anestezinin derinliğine göre uygulanması önerilen doz, kas içi (IM) yoldan 11 – 33 mg/kg’dır (ortalama 15 mg/kg). Hayvan 3-5 dakika içinde anesteziye girer ve aneztezi süresi 20-45 dakika arasında değişir. Hayvanın tamamen kendine gelmesi 10 saati bulmakla beraber, bazı hayvanlar 2. saatin sonuda ayaklanabilirler. Diğer taraftan, anestezi sırasındaki salivasyon sakıncası, önceden 0.045 mg/kg dozunda deri altı (SC) veya kas içi (IM) yoldan uygulanacak Atropin sülfat premedikasyonu ile önlenebilir.
Kedilerin anestezisi için Aifamine %10 Enjektabl ile KsiIazin (Alfazyne %2 enjektabl) kombinasyonu kullanılabilir. Bu amaçla, anasteziden yaklaşık 20 dakika önce, IM yolla 0.55 – 1.1 mg/kg dozunda Ksilazin uygulanacak olursa, Alfamine %10 anestezisinde görülen kas sertliği bertaraf edilebilir.
Kombinasyon olarak;
1. Adım (IM)
0.3 mgAtropin sülfat
2. Adım (IM)
1.1 mg/kg Ksilazin (0.05 mI/kg Alfazyne %2 Enjektabl)
3. Adım (20 dakika sonra) (IM)
22 mg/kg Ketamin (0.22 mI/kg Alfamine %10 Enjektabl)Köpeklerde: Alfamine %10 Enjektabl, köpeklerde anestezi için güvenle kullanılabilir ve sezaryen operasyonu ile diğer operatif müdahaleler için Alfazyne %2 Enjektabl ile kombinasyonu tercih edilir.
1. Adım (IM)
0.05 mg/kg Atropin sülfat
2. Adım (IM)
1 – 2 mg/kg Ksilazin (0.08 – 0.2 mi/kg Alfazyne %2 Enjektabl)
3. Adım (10-15 dakika sonra) (IV)
8 – 20 mg/kg Ketamin (0.08 – 0.2 ml/kg Alfamine %10 Enjektabl)Pratikte tercih edilen anestezi dozajı:
1. Adım (IM)
2.2 mg/kg Ksilazin (0.1 mI/kg Alfazyne %2 EnjektabI)
2. Adım (10 dakika sonra) (IM)
11 mg/kg Ketamin (0.1 ml/kg Alfamine %10 Enjektabl)Sığırlarda: Her türlü minör ve majör cerrahi işlem için Alfamine %10 Enjektabl tek başına 2 mg/kg dozunda damar içi (IV) yolla hızlı bir biçimde uygulanabilir.
Hayvanlar genellikle 30 dakika sonra ayağa kalkarlar.Buzağılarda: Kas içi yolla;
– 0.05 – 0.1 mg/kg Ksilazin (0.002 – 0.005 ml/kg Alfazyne %2 Enjektabl)
– 2 – 5 mg/kg Alfamine %10 Enjektabl (0.02 – 0.05 ml/kg Alfamine %10 Enjektabl)Atlarda: Alfamine %10 Enjektabl ve Alfazyne %2 Enjektabl’ın sırası ile 2.2 mg/kg ve 1 .1 mg/kg dozlarda
IV yolla uygulanması atlarda hafif anestezi oluşturur. Yine kısa süreli anestezi için, Alfamine %10 Enjektabl
(2 mg/kg) ve Promazin’in (1 mg/kg) IV yolla birlikte kullanımı da yaygın bir uygulama olup, yaklaşık 17-
20 dakika süreli bir dissosiyatif anestezi elde edilir.
– 0.02 ml/kg Alfamine %10 Enjektabl (IV)
– 1 mg/kg Promazin (IV)Koyunlarda: IM yolla ve 0.2 mg/kg dozunda Atropin sülfat uygulamasıyla gerçekleştirilen preanestezinden sonra, IM veya IV yoldan verilecek 22 – 44 mg/kg dozunda Alfamine %10 Enjektabl ile çok yönlü klinik inceleme ve kısa süreli cerrahi işlemler için yeterli anestezi elde edilir. Koyunlarda ruminasyon ve regurgitasyonu engellemediği için doğabilecek ikincil etkileri önlenmiş olur. Aynı şekilde gebe koyunlar da IV Alfamine %10 Enjektabl uygulamaları ile başarılı biçimde anestezi altına alınabilir.
Tavşanlarda: Alfamine %10 Enjektabllın tek başına, 44 mg/kg dozunda IM yolla uygulanması veya Alfamine
%10 Enjektabl (35 mg/kg) ile Alfzyne %2 Enjektabl’ın
(5 mg/kg) birlikte IM yolla kullanımı 10 – 20 dakika süreli anestezi ve analjezi Sağlar.
– 0.25 ml/kg Alfazyne %2 Enjektabl (IM)
– 0.3 ml/kg Alfamine %10 Enjektabl (IM)Primatlarda: Alfamine %10 Enjektabl, primatlarda minimal solunum depresyonu ile birlikte tam ve güvenilir bir anestezi sağlar. Onerilen terapötik dozu 3-15 mg/kg’dır.
Kuşlarda: Özellikle papağan ve muhabbet kuşları için güvenilir bir anestezik olan
Alfamine %10 Enjektabl, 0.05 – 0.1 mg/g dozunda IM yolla uygulanmasından sonra
3 -5 dakika içinde başlayıp, 5-20 dakika süren iyi bir anestezi sağlar.Develerde: Alfamine %10 Enjektabl ve Alfazyne %2 Enjektabl aynı doziarda (1 -2 mg/kg) IM veya IV yolla birlikte kullanılır.
Vahşi Hayvanlarda: Aslanlar ve diğer kedigillerde 4 mg/kg dozunda Alfamine %10 Enjektabl ile 0.25 mg/kg dozunda Asepromazin birlikte uygulanır.
Kontrendikasyonlar ve Uyarılar:
Hepatik ve renal fonksiyon bozuklukları, arteriyal aneurisima, kontrol edilemeyen hipertansiyon, sağ ve sol kalp yetmezliği olan hayvanlarda kullanımı kontrendikedir. Aynı şekilde, kafa travması geçiren hayvaniarda serobro-spinal sıvı basıncı artacağı için kontrendikedir. Köpeklerde Alfamine %10 Enjektabl ve Asepromazinkombinasyonu arteriyal hipertansiyon ve solunum depresyonuna predispozisyona neden olabileceğinden kullanılmamalıdır. Şiddetli kanamalarda Alfamine %10 Enjektabl uygulaması çok yönlü bir dikkat gerektirir. Epileptik hoyvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Arteriyal hipertansiyona sebep olabileceğinden, operasyon sonrası kanamalar kontrol altına alınmalıdır.
Anesteziye giriş döneminde hayvanlar rahatsız edilmemeli ve sessiz bir ortamda bekletilmelidir. Atlarda Alfamine %10 Enjektabl tek başına değil, Ksilazin vb. ile kombine halde kullanılmalıdır.
Yasal arınma süreleri:
Yoktur.Raf ömrü:
imal tarihinden itibaren 3 yıldır.Ticari şekli:
10, 20, 50 ml’lik flakonlarda satışa sunulmuştur.Ruhsat Sınfı:
IITarım ve Köyişleri Bakanlığı
Ruhsat Tarihi ve No: 23.1 0.1 996 – 6/514Perakende Satış Yerleri:
Eczaneler, Veteriner Hekim muayenehaneleri, özel hayvan hastaneleri.Ruhsat sahibi:
Ege Vet Hayvancılık San. Ve Tic. Ltd. Şti.
6. Sokak No: 6 Bornova/IZMIRİmal yeri:
Alfasan International B.V.
P.O.Box 78
3440 AB, Woerden,
HollandaVeteriner Hekim reçetesi lie satılmaktadır.
Çocukların ü!aşamayacağı yerlerde saklayınız.
Işıktan koruyunuz.
Kuru ve serin yerde muhafaza ediniz.4 Ağustos 2007: 13:47 #37671Hakan ARIÜye
AMOXYPHEN
%15
Veteriner Kullanım Amaçlı, Kullanıma Hazır, Enjektabl Süspansıyon.KOMPOZİSYONU
1ml’de 150 mg Amoksisilin’e eşit miktarda Amoksisilin trihidrat 1ml’ye tamamlayacak miktarda yardımcı maddeler.FARMAKOLOJİK ÖZET
Amoksisilin geniş etki spektrumu olan bir yarısentetik penisilindir. Hücre duvarı mukopeptidinin biosentezini inhibe ederek etki gösterir. Amoksisilin, geniş bir alandaki gram pozitif ve gram negatif patojenlere Bakterisidal etkilidir.Amoksisilin, kas içi uygulamayı takiben hızla emilir ve pek çok vücut dokularında ve sıvılarına kolayca yayılır. Amoksisilinin pek çoğu, değişmeden idrarla atılır.B.anthracis, Brucella türleri, Clostridium suşları, Corynebacterium türleri, Escherichia coli, Erysipelothrix rhusiopathiae, Fusiformis türleri, Actinomyces pyogenes, Haemophilus türleri, Pasteurella türleri, Salmonella türleri, Sphaerophorus türleri, Streptococci ve Staphylococci (penicilin G’ye duyarlı suşlar ve Serpulina hyodysenteriae)’ye karşı etkilidir. Pseudomonas, Klebsiella, pek çok Proteus suşu ve penisilinaz üreten Staphylococci amoksisiline dirençlidir.
KULLANIM AMACI
At, köpek, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda solunum yolu enfeksiyonları, gastro-intestinal enfeksiyonlar (colibacillosis gibi), ürogenital enfeksiyonlar, deri ve yara enfeksiyonları, apseler, buzağılarda Salmonella dublin enfeksiyonları, sığırlarda mastitis ve interdijital dermatitis, buzağılarda ve domuzlarda poliartritis, domuzlarda swinefever ve NMA, köpeklerde tonsilitis, gingivitis ve otitis enfeksiyonların önlenmesi için operasyonlardan sonra kullanılır.KULLANIM VE DOZAJ
Veteriner Hekim Tarafından Başka Şekilde Tavsiye Edilmediği Takdirde, Kas içi veya deri altı enjeksiyon ile gunde bir kez:Köpekler: 3-5 gün boyunca 1ml / 20 kg vücut ağırlığı
At ve Sığırlar: 3-5 gün boyunca 20ml / 400 kg vücut ağırlığı
Domuz, koyun ve keçiler: 3-5 gün boyunca 3ml / 50 kg vücut ağırlığı
İntrauterin: 3-4 mlKONTRENDİKASYONLAR
Penisilin ve sefalosporine karşı alerjik reaksiyonları olan hayvanlarda kullanılmaz.İSTENMEYEN ETKİLER
Amoksisilin bir yarı sentetik penisilindir ve alerjik reaksiyon oluşturma riski vardır.DİĞER İLAÇLARLA GEÇİMSİZLİK
Bakteriostatik kemoterapötik ilaçlarla kullanmayınız (potansiyel antagonizma) . Diğer ilaçlarla birlikte tek bir şırınga içinde karıştırarak kullanmayınız.İLACIN YASAL ARINMA SÜRESİ
Tedavi süresinden ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 20(yirmi) gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 3(üç) gün süre ile elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır (intrauterin kullanımından sonra 1 gün).UYARILAR
Kullanımda önce veteriner hekime başvurunuz.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Kullanımdan önce iyice çalkalayınız.
Kuru bir şırınga kullanınız.DEPOLAMA
Karanlıkta ve serin yerde saklayınız.RAF ÖMRÜ
3 yılAMBALAJ
50,100 ve 250ml’lik şişelerde bulunur.SATIŞ YERLERİ ve ŞARTLARI
Kanuni satış yerlerinde reçete ile satılır.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Ruhsat Tarih ve Numarası:
25.05.2001/8/703İlacın Ruhsat Sınıfı: 3
calfoset-210
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
CALFOSET
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner MineralBİLEŞİMİ
CALFOSET Enjeksiyonluk Çözelti, hafif sarı renkli berrak bir çözelti olup 100 ml’sinde, 32.82 gr kalsiyum glukonat, 8.13 gr kalsiyum gliserofosfat, 4.18 gr magnezyum klorür bulundurur.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
CALFOSET Enjeksiyonluk Çözelti, parenteral yollarla verilmek için hazırlanmış bir kalsiyum, fosfor ve magnezyum kombinasyonudur. Berrak, hafif sarı renkli bir çözeltidir.BİLEŞİMİ
CALFOSET Enjeksiyonluk Çözelti, hafif sarı renkli berrak bir çözelti olup 100 ml’sinde, 32.82 gr kalsiyum glukonat, 8.13 gr kalsiyum gliserofosfat, 4.18 gr magnezyum klorür bulundurur.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
CALFOSET Enjeksiyonluk Çözelti, parenteral yollarla verilmek için hazırlanmış bir kalsiyum, fosfor ve magnezyum kombinasyonudur. Berrak, hafif sarı renkli bir çözeltidir.Kalsiyumun %99’u ve fosforun %70’i kemiklerde depolanır. Kalan miktar da metabolizma, sinir uyarısının transmisyonu, kan pıhtılaşması ve benzeri gibi hayati fonksiyonlarda önemli rol oynar. Kemik yapısında etkin bir komponent olarak bulunmasının yanında kalsiyum, proteinlerin kolloidal durumlarını etkiler. Proteinlerin dispersiyonunu azaltarak kan damarlarının permeabilitesini azaltır. Kanın pıhtılaşmasında kalsiyumun önemli rolü vardır. Doku sıvılarındaki kalsiyum iyonlarının eksikliği, sinir ganglionlarının aktivitesini arttırarak tetanik durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kalsiyum, damar içi uygulandığında kalp ve damarların faaliyetlerini uyarır. Sempatik sinir sistemini stimüle ederek adrenalin salgılanmasını arttırır.
Fosfor organizma içindeki hemen hemen tüm emilim işlemlerine katılır. Nukleoproteinlerin ve fosfolipidlerin bir yapı taşı elementidir. Kandaki kalsiyum ve fosforun oranı önemli olup ve organizmanın hipokalsemik durumlarının tedavisinde dikkate alınmalıdır.
Magnezyum, bir koenzim olarak fosfor ve karbonhidrat metabolizma işlemlerinde rol alır. Magnezyum iyonlarının eksikliği hayvanlarda aşırı hareketliliğe yol açmakta ve buna hipomagnezemik tetani de denmektedir.
ENDİKASYONLARI
Calfoset, kalsiyum, fosfor ve magnezyum eksiklikleri ile ilgili hastalıkların tedavisinde ve korunmasında endikedir. Bu hastalıklar şunlardır:
– Hipokalsemi ve puerperal parezis,
– Tetaninin çeşitli şekilleri; transport ve çayır tetanisi, gebelik ve laktasyon tetanisi,
– Özellikle gebelik esnasında, kalsiyum, fosfor ve magnezyum metabolizması ile ilgili bozukluklar,
– Genç hayvanlarda raşitizma, yaşlı hayvanlarda osteomalacia.
– Alerji, toksikoz, puerperal hemoglobinüri, morbus makulozus, ürtiker, eksantem, hemorajik diathezis, hematüri ve miyoglobinüri,
– Çeşitli vakaların yol açtığı kalsiyum ve fosfor eksikliği durumlarında,
– Kurşun, flor veya okzalik asit zehirlenmelerinde asıl tedaviye destekleyici olarak.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: İlaç, ven içi (İV), kas içi (İM) ve derialtı (SC) yolla uygulanabilir. Gerektiğinde, 24 saat sonra doz tekrarlanabilir.
Atlar (500 kg) : 80-100 ml İ.V.
Sığır (500 kg) : 80- 100 ml İ.V., İ.M., S.C.
Koyun, Keçiler : 12-25 ml İ.V., İ.M., S.C.Aynı enjeksiyon yerine İ.M. veya S.C. uygulama esnasında 50 ml’den fazla verilmemelidir.
HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL KLİNİK BİLGİLER/UYARILAR
Kalp veya böbrek hastalığı olan hayvanlarda kullanılırken özellikler dikkat edilmelidir.İSTENMEYEN ETKİLER
Kalsiyumun İ.V uygulamasını takiben bradikardi, aritmi ve kalp blokajı olabilir. İ.M veya S.C. uygulamayı takiben böyle yan etkilerin görülmesi kayda değer şekilde daha az olur.İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Aritmi veya kalp blokajına neden olabildiği için dijital preparatlar ile aynı anda kullanılmamalıdır. Kalsiyum ve Vitamin D’nin analogları ile aynı anda kullanılır ise hiperkalsemiye yol açabilir.GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Et ve süt için sıfır “0” gündür.KONTRENDİKASYONLAR
Belirlenen kontrendikasyonu yoktur.GENEL UYARILAR
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Göze temas eder ise, bol miktarda içme suyu ile durulayınız.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Özgün ambalajı içinde, serin yerde, ışıktan uzakta saklandığında raf ömrü, imal tarihinden itibaren 3 yıldır.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
100 ml’lik amber renkli cam şişelerde, tekli karton kutular içerisinde kullanıma arz edilir.SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde, polikliniklerde ve eczanelerde satılır. (VHR)PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 09.03.2004
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO: 09.03.2004 – 9/836
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6, 35040 Bornova – İzmirİMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ
Krka, d.d.,
Novo mesto, Dunajska 56, 1000 Ljubljana / Slovenyacolicillin
COLİCİLLİN
COLİCİLLİN’İN ANTİ-ENDOTOXİC ETKİSİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA İÇİN TIKLAYINIZBileşimi:
Her ml’de:
Ampisilin baz (Trihidrat olarak) 100 mg
Kolistin sülfat 250000 IUColicillin Enjektabl Süspansiyon’un etken maddelerinden biri olan Ampisilin, gram (+) ve gram (-) bakterilere karşı oldukça geniş antibakteriyel etkinliği olan yarı sentetik bir penisilindir. Etkisini üreme fazındaki bakterilerde hücre duvarı sentezinin inhibisyonuyla gösterir. Dar spektrumlu penisilinlerin aksine, ampisilin, oldukça düşük doziarda bile bazı gram (-) bakterilerin hücre duvarı sentezini inhibe eder.
Bununla beraber diğer penisilinlerle karşılaştırıldığında hemen hemen non-toksik olması, asidik şartlara dayanıklı olması, iyi emilmesi gibi birçok avantaj ının olduğu görülür. Ampisilin’in antibakteriyel spektrumu şöyledir:Streptococci, penisilinaz negatif staphylococci, Clostridia, Haemophilus, Shigella, Salmonella, Listeria monocytogenes, Corynebacteria, Actinomyces. Ayrıca,E. coli, Proteus mirables ve proteus vulgaris’de oldukça duyarlı mikroorganizmalardır. Colicillin Enjektabl Süspansiyon’un diğer etken maddesi olan Kolistin sülfat ise, dar spektrumlu bir antibiyotik olup gram (+) bakterilere karşı etkisizdir. Kolistin, bakteri hücre duvarının geçirgenliğini bakterinin aleyhine bozarak etkir.
Diğer polimiksinler kan-beyin bariyeri ve plasentayı aşamazken, kolistin bu engelleri geçerek beyin omurilik sıvısı ve yavru dolaşımına girer. Aerobacter aerogenes, Corynebacterium diphteriae, E. coli, Haemophilus influenza, Kiebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeroginosae, Salmonella spp. ve Shigella spp., Kolistin’in bakterisidal aktivitesine duyarlı mikroorganizmalardan başlıcalarıdır. Colicillin Enjektabl Süspansiyon, içerdiği etken maddelerden dolayı gerek gram(±) ve gerekse gram (-) birçok bakteriye karşı etkinliği olan geniş spektrumlu bir antibakteriyeldir. İki seçkin antibiyotiğin kombinasyonuyla oldukça güçlü bir sinerjistik etki elde edilmiştir.
Colicillin Enjektabl Süspansiyon, tavsiye edilen dozlarda, ampisilin ve kolistine duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların sağıtımında kullanılır. Özellikle enteritis, arthiritis, meningitis, nefritis, urethritis, sistitis gibi idrar yolları enfeksiyonları; pneumonia ve bronchitis gibi solunum sistemi enfeksiyonlar ile gerek gram (+) ve gerekse gram (-) birçok bakterinin neden olduğu sistemik enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Kullanım yerleri:
Colicillin Enjektabl Süspansiyon, tavsiye edilen doziarda, ampisilin ve kolistine duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların sağıtımında kullanılır. Özellikle enteritis, arthritis, meningitis, nefritis, urethritis, sistitis gibi idrar yolları enfeksiyonları; pneumonia ve bronchitis gibi solunum sistemi enfeksiyonları ile gerek gram (+) ve gerekse gram (-) birçok bakterinin neden olduğu sistemik enfeksiyonların tedavisinde endikedir.Kullanım şekli ve dozu:
İntramuskuler yoldan at, sığır, koyun, keçi, kedi, köpek ve tavşanlarda günde 1 kez 1 ml / 10 kg dozunda (10mg ampisilin – 25000lU Kolistin/ kg) ve 2-4 gün boyunca kullanılır. Eğer bir defada verilecek doz miktarı 20 ml den fazlaysa, iki ve daha fazla farklı bölgeye enjekte edilmelidir.Kontrendikasyonlar ve uyarılar:
Ampisilin, 6-amino-penisilin asit türevi olduğundan dolayı, nadiren alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda tedaviye derhal son verilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Penisilin, sefalosporin ve diğer analoglarına karşı duyarlılığı olanlarda bu preparatın kullanılması kontrendikedir. Enjeksiyon bölgesinde çok hafif bir irritasyon yapabilir. Kolistin’in böbrek yetmezliği ve yüksek dozlarda ilaç uygulamasını takiben doku birikimi eğilimi vardır.Yasal arınma süreleri:
Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, eti için yetiştirilen hayvanlar 6 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. ilaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben, 72 saat süreyle elde edilen süt insan tüketimine sunulmamafıdır.Raf ömrü:
2 yıldır.Ticari şekli:
50 ve 100 ml’lik flakonlarda, çoklu köpük kutu ambalajiarda.Ruhsat Sınıfı: III
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ruhsat tarihi ve No: 03.10.1997 – 6/555
Perakende Satış Yerleri:
Eczaneler, Veteriner Hekim muayenehaneleri ve özel hayvan hastahaneleri.Ruhsat sahibi:
Ege Vet Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
6 Sok. No: 6
Bornova/İZMİRİmal yeri:
Alfasan International B.V.
P.O. Box 78,
3440AB,Woerden,
HollandaVeteriner Hekim reçetesi ile satılmaktadır.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
Işıktan koruyunuz. Kuru ve serin yerde muhafaza ediniz.
Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayınız.4 Ağustos 2007: 13:51 #37672Hakan ARIÜye
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
COMBİFER
Enjeksiyonluk Çözelti
Vitamin ve MineralBiLEŞİMİ
Enjeksiyonluk Çözelti halinde olan Combifer, koyu kahverengi bir çözeltidir. 1 ml’sinde 100 mg demire eşit Demir Dekstran ve 30 mcg B12 Vitamini bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Siyanokobalamin (B12 Vitamini), bütün evcil hayvanlarda kanın şekillenmesinde, hayvanların gelişme ve protein metabolizmasının temel öğelerinden biri olarak görev yapmaktadır. Ribonukleotidlerin (RNA) deoksiribonukleotidlere (DNA) çevrilmesi için öncelikle gereklidir. Bu etkisine bağlı olarak, hücre bölünmesinde gerek duyulan temel maddelerden birisi olarak değerlendirilmektedir.Demir ise, hemoglobinin şekillenmesinde ve myoglobilin, sitokromaz, sitokrom oksidaz, katalaz ve benzer diğer enzimlerin oluşumu için gerekli minerallerdendir.
Combifer, düşük vizkoziteye sahip olduğundan, enjeksiyon yerinden hızla emilir. Bu özelliği ile oral demir uygulamasına kıyasla büyük avantaj sağlamaktadır.KULLANIM SAHASI
Bütün evcil hayvanların demir ve B12 Vitamini eksikliğinin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. Demir ve B12 Vitamini eksikliklerin yol açtığı anemi durumlarında endikedir.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: Kas içi yolla uygulanır.
Sığır: 4 – 8 ml
Buzağı: 3 – 6 ml
Kuzu: Birbirini takip eden iki günde 1.5 ml şeklinde uygulanır. 10 gün sonra 1.5 ml’lik bir doz daha verilir.
Domuz yavrusu: 2 – 4 günlük yavrulara 1.5 – 2 ml miktarında uygulanır.ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
-Demir preparatlarının sığırlardaki yan etkileri doz aşımı ile ilgili olup; ölüm görülebilir.
-Toksisite belirtileri; solgun deri, kanlı ishal ve şok şeklinde görülmektedir.
-İneklerde doz aşımına bağlı olarak demir toksisitesi rapor edilmiştir. Doz aşımına bağlı olarak ineklerde, 72 saat içinde ölüm görülebilir.
-Vücuttan demir atılımı veya parçalanması ile ilgili etkin bir mekanizma mevcut olmadığından, parenteral demir preparatlarını kullanırken doz aşımına yol açmamaya özen gösterilmelidir.İSTENMEYEN ETKİLER
Önerilen dozlarda ve önerilen şekilde uygulandığında herhangi bir ters, yan ve toksik etkisi yoktur.İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ: Demir preparatları, birlikte kullanıldıklarında tetrasiklinlerin emilim oranlarını ve buna bağlı olarak tetrasiklinlerin antibakteriyel etkinliklerini azaltırlar.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.):
Sığır ve koyun eti için “O” gündür.
İnek ve koyun sütü için “O” gündür.KONTRENDİKASYONLAR
Vitamin E ve/veya Selenyum eksikliği olan domuz yavrularında kontraendikedir. Böyle bir durumda kullanılacaksa, en az 24 saat önce yeterli miktarda Vitamin E + Selenyum uygulaması yapılmalıdır.GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Özgün ambalajı içinde, ışıktan uzakta, oda sıcaklığında (15-25°C) muhafaza edilir. Bu koşullarda saklandığında raf ömrü, imal tarihinden itibaren 2 yıldır.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: 100 ml’lik amber renkli cam şişelerde kullanıma arz edilir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır.(VHR)
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ:
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 25.12.2002 – 8/779
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ:
EGE VET Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6 Bornova – İzmir, 35040
İMAL YERİNİN ADI VE ADRESİ:
ALFASAN lnternational B.V., P.O. Box 78, 3440 AB Woerden, HollandaCo-Trimoxazole
CO-TRIMOXAZOLE %24
Veteriner Kullanım Amaçlı, Enjektabl Solüsyon.KOMPOZİSYONU
1 ml’ de
200mg Sulfametoksazol
40mg Trimetoprim
1 ml’ye tamamlayacak miktarda enjektabl preparatlar için yardımcı maddeler.FARMAKOLOJİK ÖZET
CO-TRIMOXAZOLE %24, Sulfametoksazol ve Trimetoprim içeren güçlendirilmiş bir sulfonamid kombinasyonudur. Sulfametoksazol duyarlı bakterilerde dihidrofolik asit sentezini ve Trimetoprim de tetrahidrofolik asit sentezini inhibe eder. Bunun sonucunda, bakterilerin folik metabolizmasına iki adımda etki eder ve sinerjistiketki meydana gelir. Gelişen antibakteriyel etki genellikle bakterisid tipte olduğundan, patojen bakterilerde dirençlilik olguları gelişmez ve var olan dirençliliğin de önüne geçebilir.CO-TRIMOXAZOLE %24, ürogenital ve gastrointestinal sistemlerde enfeksiyona neden olan bir çok Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriye ( colibacillosis, salmonellosis, vb. ), deri, yumuşak doku ve yara enfeksiyonlarına, septisemiye ve ikincil viral enfeksiyonlarına neden olan bakterilere karşı sinerjistik ve bakterisidal etki sağlayan geniş spektrumlu bir antibiyotiktir.
ENDİKASYONLARI
CO-TRIMOXAZOLE %24, Sulfametoksazol ve Trimetoprim’e duyarlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların ve septiseminin tedavisinde etkilidir. İleri derecede duyarlı olan başlıca gram pozitif ve gram negatif bakteriler arasında Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Salmonella spp., Pasteurella spp., Camphylobacter spp., Actinomyces spp., Bordatella spp., Corynebacterium spp., Haemophilus spp., Klebsiella spp., ve E. Coli suşları bulunur.HEDEF TÜRLERİ
Sığır, koyun, keçi, at, domuz, kedi ve köpeklerde kullanılır.KULLANIM YERLERİ
Solunum sistemi: Pneumoni, enzootik pneumoni, komplike viral pneumoni, bronşit, bronkopneumoni akciğer hastalıkları.
Sindirim sistemi: Ağız mukozası enfeksiyonları, gastiritis, enteritis, gastroenteritis, kolibasilloz, salmonelloz, coccidiosis ve diğer yerel veya sistemik sindirim sistemi enfeksiyonları.
İdrar yolları ve genital sistem: Nefritis, piyelonefritis, metritis vajinitis, pyometra, yavru zarlarının alıkonması, mastitis, doğuma bağlı septisemiler, doğum sonrası ve operasyon sonrası enfeksiyonlar, dermatitis, apseler. Her çeşit bakteriyel enfeksiyon, bulaşık yaralar, tırnak ve tırnak arası yaraları, flegmonlar, septisemiler, göbek iltihabı, buzağı difterisi, buzağı ishali, deri, göz, kulak enfeksiyonları, arthritis, piyeten ve şap hastalığının sekonder enfeksiyonları.KULLANIM VE DOZAJ
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, derin kas içi, deri altı veya yavaş intravenöz enjeksiyon ile 1ml/10kg vücut ağırlığı dozunda günde bir kez veya 0.5ml/10kg. vücut ağırlığı dozunda 12 saatte bir uygulanır. Ciddi enfeksiyonlarda dozaj iki katına çıkarılabilir. Tedaviye, klinik semptomalar kaybolduktan sonra iki gün daha devam edilmelidir.KONTRENDİKASYONLAR
Sulfonamidlere karşı aşırı hassasiyetli, hematopoietik, renal ve hepatik bozukluğu olan hayvanlarda kullanımı kontrendikedir.Sadece sığır, koyun, keçi, at, kedi ve köpeklerde kullanılmak içindir. Diğer türlerde kullanılmamalıdır. Gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.İSTENMEYEN ETKİLER
Enjeksiyon bölgesinde geçici acı ve şişlik görülebilir. Aynı zamanda, okazyonel olarak, hipersensitivite reaksiyonları ( urticaria, poliarthritis ), köpeklerde eritem, karaciğer yetmezliği ve / veya renal yetmezlik oluşabilir. Uzun süreli tedavi, köpeklerde kemik iliği aktivitesinde depresyona neden olabilir. İntravenöz enjeksiyonu takiben atlarda kardiyak veya solunum şoku gözlenmiştir. Sulfamide bağlı renal toksik etkiyi önlemek için her zaman yeterli miktarda içme suyu bulundurun.DİĞER İLAÇLARLA GEÇİMSİZLİK
Sulfonamidler, muhtemelen penisilin ve difenhidantoinlerin protein zincirini etkileyerek, açığa çıkmalarına ve sonuç olarak daha yüksek aktivite ve dolayısıyla daha yüksek toksisite göstermelerine neden olur. CO-TRIMOXAZOLE %24’ün aynı şırıngada başka enjektabl preparatlar ile karıştırılmasından kaçınılmalıdır.YASAL ARINMA SÜRELERİ
İlaç uygulanan sığırlar 28 gün geçmeden kesilmemeli; sağılan hayvanlarda 7 gün süre ile elde edilen süt tüketim için kullanılmamalıdır.UYARILAR
-Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.
-Çocukların ulaşamıyacağı yerde bulundurunuz.
-Sağım dönemindeki koyunlarda ve eti için yetiştirilen atlarda kullanılmamalıdır.DEPOLAMA
Karanlık ve serin yerde saklayınız.RAF ÖMRÜ
4 YılAMBALAJ
100 ve 250 ml’lik cam şişelerde bulunur.SATIŞ YERLERİ ve ŞARTLARI
Kanuni satış yerlerinde reçete ile satılır.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ruhsat Tarih ve No
07.06.2001 8 / 705drymastiphen
DRYMASTIPHEN
Veteriner Kullanım amaçlı, Kullanıma Hazır, Kuru Dönem, Meme İçi Pomat.KOMPOZİSYONU
Bir enjektörde:1000mg Kloksasilin benzatin 9 grama tamamlayacak miktarda yardımcı maddeler.FARMAKOLOJİK ÖZET
Kloksasilin, izoksazolil-penisilin grubuna ait bir antibiyotiktir. Mastitis oluşturan en önemli gram pozitif bakterilere karşı bakterisidal etkilidir.Bunlar arasında Streptococcus aureus (penisilinaz üreten Staphylococlar dahil) ve Corynebacterium pyogenes bulunur. Özel kompozisyonundan dolayı DRYMASTIPHEN, uzun süreli etki göstererek, meme salgılarında en az 3 hafta boyunca terapötik etkili antibiyotik seviyelerinde bulunur.
KULLANIM AMACI
Kuru dönemdeki ineklerde kloksasiline duyarlı bakterilerin neden olduğu mastitisin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.KULLANIM VE DOZAJ
Son sağımdan sonra süt tamamen boşaltılır. Meme başları temizlenir ve dezenfekte edilir. Her meme lobuna bir enjektör içeriği içeri enjekte edilir.KONTRENDİKASYONLAR
Penisiline duyarlılığı bilinen hayvanlarda kullanılmaz.Laktasyondaki hayvanlarda kullanılmaz. Mastitisin klinik olarak belirgin olduğu vakalarda kuru dönem tedavi başlatılmadan önce uygun bir mastitisin tedavisi uygulanmalıdır.DİĞER İLAÇLARLA GEÇİMSİZLİK
Kloksasilinin bakteriyostatik antibakteriyel ilaçlar ile (makrolidler, tetrasiklinler) birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.YAN ETKİLER
Penisiline duyarlı hayvanlarda allerjik reaksiyonlar oluşabilir.ANTİDOT
Allerjik reaksiyonlar: Önce, tedavi edilen lobdan süt sağılır.
Deri kaşıntısı: Antihistaminik veya kortikoidler.
Şok: Adrenalin veya kafein ve kortikoidler I.M veya I.V olarak uygulanır.YASAL ARINMA SÜRELERİ
Doğumdan önceki 35 gün içinde uygulandığında doğumdan sonra 7 gün süre ile elde edilen süt tüketimine sunulmamalıdır. Tedavi süresinde ve son ilaç uygulanmasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 28 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Doğumdan sonraki 4 gün boyunca kolostrum insanlar tarafından tüketilmemelidir.UYARILAR
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.DEPOLAMA
Oda sıcaklığında saklanmalıdır.RAF ÖMRÜ
3 yılAMBALAJ
4, 20 100 adet enjektör içeren kutularda bulunur.SATIŞ YERLERİ VE ŞARTLARI
Kanuni satış yerlerinde reçete ile satılır.TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO
16.05.2001-8/700İlacın Ruhsat Sınıfı 3
4 Ağustos 2007: 15:08 #37673Hakan ARIÜye
EGEVET-D3
Enjeksiyonluk ÇözeltiVeteriner Vitamin
BİLEŞİMİ
EGEVET-D3 Enjeksiyonluk Çözelti, berrak, açık sarıya doğru renksiz bir çözeltidir. 1 ml’sinde, 1.000.000 IU Kolekalsiferol (Vitamin D3) bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
D vitamini, bitkilerde ergokalsiferol, hayvanlarda kolekalsiferol olarak bulunur. Hayvansal kaynaklı D vitamini (Vitamin D3, veya kolekalsiferol), hayvansal dokularda kolesterolden şekillenen 7-dehidrokolesterol’ün ultraviyole ışığa maruz kalması sonucunda şekillenir. D vitamini kolayca yağda çözünebilme özelliğinden dolayı, sindirim kanalında nötral yağların silomikronlarında çözünerek barsaklardan tümüyle emilir. Karaciğer ve safra salgısı ile işlevsel bozukluklar emilimi azaltır. D vitamini, sindirim kanalında özellikle ileum olmak üzere, başlıca ince barsaklar düzeyinde emilir. Emilen D vitaminin plazma yarı ömrü 20-25 saat arasındadır. Ancak başta yağ dokuları olmak üzere, bazı dokularda birikerek uzun süre depolanmış halde kalabilir.
Metabolik değişim ile etkinleştirilmiş D vitamini çeşitlerinden büyük çoğunluğu safra ile sindirim kanalına ve az bir kısmı da idrarla atılır.
KULLANIM SAHASI
Sığırlarda D vitamini eksikliklerinde ve genel hastalık hallerinde ise tedaviyi destekleyici olarak uygulanır. Memeliler ve kanatlılarda, D vitamini, minerallerin barsaklardan emilmesinde, kandaki kalsiyum, fosfor ve fosfataz dengesinin sağlanmasında görev almaktadır. Bunun yanında, kemiklerin formasyonu için gerekli temel vitaminlerdendir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
Kas içi (Kİ) yolla tek bir enjeksiyon şeklinde, 10 ml dozunda uygulanır:
Gebe ineklerde, doğumdan en çok 8 ve en az 2 gün önce uygulanmalıdır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Alkali, ağır metal tuzları, oksidan ve redüktör maddeler, civa, iyot ve demir tuzları, karbonat, tannik asit ve askorbik asit ile geçimsizliği olduğu için birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER:
Aşırı doz ve sık uygulama sonrasında hipervitaminoz tablosu gelişir. Özellikle, D vitamininin yüksek dozda sıklıkla uygulanması, iskelet sisteminde deformasyona neden olabilir ve zehirlenme tablosu meydana gelebilir.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILARİlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Et ve süt için sıfır (0) gündür.
KONTRENDİKASYONLAR
Bilinen herhangi bir kontrendikasyonu yoktur.
GENEL UYARILAR
Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Özgün ambalajı içinde, ışıktan uzakta, oda sıcaklığında (15-25 °C) saklandığında, raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
10 ml ve 50 ml’lik kahve renkli cam şişelerde, bireysel kutu içerisinde veya sırasıyla 35 ve 15 adetlik strafor kutularda kullanıma arz edilir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 06.12.2006
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NUMARASI: 06.12.2006 10/086
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6 Bornova – İzmir, 35040
İMAL YERİNİN ADI VE ADRESİ: Alfasan International B.V., P.O. Box 78, 3440 AB Woerden, Hollanda
1.Hipokalsemi = Süt Humması = Doğum Felci
2.İneklerin Gizli Dertleri
3.Süt Humması ile ilişkili hastalıklar
4.İneklerde metritis = Uterus yangısıİNJECTADE
Enjeksiyonluk Çözelti
VitaminBİLEŞİMİ
Enjeksiyonluk Çözelti halinde olan İnjectade, yağlı, berrak sarı renkli bir çözeltidir. 1 ml’sinde 300 000 IU A Vitamini, 100 000 IU D3 Vitamini ve 50 mg E Vitamini (asetat) bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Yağda çözünen A, D3 ve E vitaminlerinin yeterli konsantrasyonlarıyla hazırlanmış olup, yağlı uygun bir taşıyıcı içinde çözünmüştür.A vitamininin başlıca biyolojik işlevleri arasında; görme, büyüme, epitel dokunun desteklenmesi, Üreme ve embriyonun gelişimi bulunmaktadır. Ayrıca, hastalık hallerinde, immun yanıtın düzenlenmesini de desteklediği bilinmektedir.
Memeliler ve kanatlılarda, D vitamini, minerallerin barsaklardan emilmesinde, kandaki kalsiyum, fosfor ve fosfataz dengesinin sağlanmasında görev almaktadır. Bunun yanında, kemiklerin formasyonu ve üreme ile ilgili görevleri ile vücut için gerekli temel vitaminlerdendir.
E vitamini, antioksidan özelliğinden dolayı, serbest oksijen gruplarını etkisiz hale getirir. Yapılarında birden çok doymamış bağ bulunduran, hücre zarının yapı taşlarından olan yağ asitlerinin oksitlenmelerini önler ve biyolojik yarı ömürlerini uzatır. E vitamini, antioksidan etki mekanizması ile hücre zarlarının dayanıklılığını temin etmektedir.
KULLANIM SAHASI
Vitamin A, D3 ve E eksikliğinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılır.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Kas içi veya deri altı tek enjeksiyon ile aşağıda belirtilen miktarlarda uygulanır:
Atlar 2 ml
Tay 1.5 ml
Sığır 5 ml
Buzağı (45-75 kg) 1.5 ml
Buzağı (< 45 kg) 1 ml
Koyun keçi 1 ml
Laktasyondaki dişi domuz, erkek domuz 2-2.5 ml
Domuz (50-110 kg) 1.5 ml
Domuz yavrusu (10-50 kg) 0.5 mlÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Özellikle gebe ve genç hayvanlarda endikedir. Gebeliğin son 3 ayında uygulandığında, yavrunun sağlıklı bir şekilde gelişimine destek sağlar.İSTENMEYEN ETKİLER
D3 Vitamininin yüksek dozlarda ve uzun süre verilmesi, kemiklerden kalsiyum (Ca) ve fosforun (P)’un salıverilmesine ve böylece bu iyonların kan dolaşımındaki seviyesinin artmasına yol açabilir. Bunun sonucunda bazı yumuşak doku ve organlarda kireçlenme görülebilir. A Vitamini aşırı şekilde kullanılır ise, hipervitaminozise yol açabilirİLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diğer ilaçlar ile fızikokimyasal veya farmakolojik geçimsizliği yoktur.GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve kas içi yolla son ilaç uygulamasından sonra 28 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemelidir. İlacın kalıntı arınma süresi inek ve koyun sütü için “0” gündür.4 Ağustos 2007: 15:10 #37674Hakan ARIÜye
LİNKOSPEKTO-KOMBİN 5/10
Enjeksiyonluk ÇözeltiVeteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ
Linkospekto-Kombin 5/10 Enjeksiyonluk Çözelti, berrak, açık sarıya doğru renksiz bir çözeltidir. 1 ml’sinde, 50 mg Linkomisin (56.7 mg Linkomisin HCl’ye eşdeğer) ve 100 mg Spektinomisin (122.2 mg Spektinomisin HCl’ye eşdeğer) bulundurmaktadır.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Linkospekto-Kombin 5/10; koyun, buzağı, kedi, köpek ve etçi tavuklarda duyarlı Gram pozitif ve Gram negatif bakterilerden ileri gelen sistemik ve yerel enfeksiyonların sağaltımı amacıyla linkomisin ve spektinomisinin dengeli bir kombinasyonu esasına dayanarak hazırlanmış olan enjeksiyonluk bir çözeltidir.
Linkozamid grubu bir antibiyotik olan Linkomisin, özellikle Gram-pozitif bakterilere ve mikoplazmalara karşı etkili, dar spektrumlu bir bakteriyostatik antibiyotiktir. Terapötik dozlarda bakteriyostatik etki gösterirken, daha yüksek dozlarda bakterisid etki de yapar. Linkomisin özellikle gram pozitiflere etkili olup, Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Stapylococcus sp., Streptococcus sp. (Enterococcus cpp hariç), Campylobacter sp., Actinomyces sp., Bacteroides sp. (Bac. fragilis de dahil), Clostridium perfiringes (ancak tüm Clostridium sp.’yi içermez), Fusobacteirum sp., anaerobik koklar duyarlıdır. Tüm gram negatif çubuklar, Nocardia sp., Mycobacterium sp. ise dirençlidir.
Aminoglikozid antibiyotiklerle yakından ilişkili olan aminosiklitol türevi bir antibiyotik olan Spektinomisin, Linkomisin’e göre daha geniş bir spektruma sahip olup özellikle gram negatif bakterilere etkilidir. Ayrıca mikoplazma ve bazı gram pozitif bakterilere de etkir.
Başlıca Mycoplasma gallisepticum, M. meleagridis, M. synoviae, E.coli, P.multocida, Salmonella sp., N.gonorrhoeoa, Shigella sp., Strep.pneumonia, Srtep. Pyogenes’e etkilidir. Anaerobik bakteriler ve Pseudomonas sp. dirençlidir.
Bu iki antibiyotiğin kombinasyonu, parenteral uygulamayı takiben dokularda, kanda ve idrarda yüksek konsantrasyonlara ulaşır ve geniş spektrumlu antimikrobiyal bir etki meydana getirir. Kombinasyonun spektrumu, hem Gram-negatif hem de Gram pozitif mikroorganizmaları içerir. Böylece, pek çok bakteriyel patojenlere karşı güçlü bir sinerjik etki oluşturur.
Linkomisin 50S, Spektinomisin 30S ribozomal alt ünitelere etki ederek, bakteriyel protein sentezini inhibe eder ve bakteriyostatik etkinlik gösterirler. Her iki antibiyotik çeşidi de ağızdan ve parenteral yollardan verildiğinde hızla ve kolayca emilerek merkezi sinir sistemi dışında geniş ölçekte bütün vücuda dağılır. Kombinasyon halinde kullanılan antibiyotikler her ilaç çeşidine göre daha geniş antibakteriyel spektrum sağlar.
Linkomisin, %80-90 oranında serum proteinlerine bağlanır ve yarılanma ömrü 4-6 saattir. Kas içi uygulaması hızla emilir ve terapötik serum konsantrasyonuna 60-90 dakikada ulaşır. Linkomisin, emildikten sonra serbestçe ve geniş ölçüde vücudun sıvı ve dokusal kesimlerine dağılır. Emilen miktarların 3/4’ü karaciğerden safraya salgılanarak ve geriye kalanının büyük bölümü de idrarla atılır. Süt ve dışkı yoluyla da atılımı vardır. Linkomisinin akut toksisitesi düşüktür.
Spektinomisin, göreceli olarak hayvanlarda toksik değildir. Oral uygulama ile ya hiç ya da zor absorbe olur. Plazma proteinlerine en az bağlanır ve hücre içine girmede ve hücresel bariyerlere penetre olmada kısıtlı kapasitesi vardır. Son çalışmalar, Kİ uygulamayı takiben spektinomisinin kolayca absorbe olduğunu göstermiştir.
Linkospekto-Kombin 5/10 Enjeksiyonluk Çözeltinin son enjeksiyonundan sonraki 6. günde, spektinomisin konsantrasyonunun, karaciğer, kas, yağ ve enjeksiyon bölgelerinde 300-500 ppb’nin altında olduğu görülmüştür.
KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLARLinkospekto-Kombin 5/10 Enjeksiyonluk Çözelti, buzağı, koyun, kedi, köpek ve etçi tavuklarda aşağıda belirtilen enfeksiyonların tedavisinde endikedir:
Buzağılarda: Enteritis ve pnömoni
Koyunlarda: Bulaşıcı dermatitis interdigitalis ovis (Tırnak çürüğü)
Kedi – Köpeklerde: Pnömoni, bronşitis, rinotracheitis, faringitis, tonsillitis, dermatitis, pustuler pyoderma, abse, enfekte kesik ve yaralar, sistitis, metritis ve gastroenteritis
Etçi Tavuklarda: CRD, E.coli tracheitis, enteritis (Salmonella, Treponema, E.coli), artiritis, septisemia, sepsis, omfalitis.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde; buzağı, koyun, kedi ve köpeklerde kas içi (Kİ) enjeksiyon ile; etçi tavuklarda ise deri altı (DA) enjeksiyon yoluyla aşağıda belirtilen şekilde kullanılır:
Buzağılarda: Her 10 kg c.a.’na 1 ml (5 mg Linkomisin – 10 mg Spektinomisin/kg). Birinci gün iki kez, 2-4 gün boyunca, günde tek doz şeklinde takip edilir.Koyunlarda: 3 gün boyunca, her 10 kg c.a.’na, günde 1 ml (5 mg Linkomisin – 10 mg Spektinomisin/kg).
Kedi-Köpeklerde: Her 5 kg c.a.’na, 1 ml (10 mg Linkomisin – 20 mg Spektinomisin/kg). Doz, maksimum 21 gün boyunca, her 12 veya 24 saatte bir tekrarlanabilir.
Etçi Tavuklarda: Birbirini takip eden 3 gün boyunca, her 2.5 kg c.a.’na, günde 0.5 ml (10 mg Linkomisin – 20 mg Spektinomisin/kg) deri altı (DA) yolla uygulanır
HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL KLİNİK BİLGİLER/UYARILAR
Süt veren (laktasyon dönemi) koyunlarda kullanılmamalıdır.
İSTENMEYEN/YAN ETKİLER
Linkomisinin süt ineklerinde ketozise neden olduğu bildirilmiştir. Bazı hayvanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkabilir. Spektinomisine bağlı olarak ürtiker, titreme, ateş, mide bulantısı görülebilir. Linkomisine bağlı olarak yalancı zarlı enterokolit tipinde süperenfeksiyonla sıkça karşılaşılmaktadır. Tekrarlanan dozlarda böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında değişiklik ile hemoglobin ve kan sayımında azalma görülebilir. Diyare ve/veya dışkı kaybı görülebilir. Bu semptomlar geçici olup herhangi bir müdahaleyi gerektirmez. Linkomisinin süt ineklerinde ketozise neden olduğu bildirilmiştir. Bazı hayvanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkabilir. Spektinomisine bağlı olarak ürtiker, titreme, ateş, mide bulantısı görülebilir. Tekrarlanan dozlarda böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında değişiklik ile hemoglobin ve kan sayımında azalma görülmüştür. Spektinomisin diğer aminokolikozidlere göre daha az nefro ve ototoksiktir. Ancak neuromuskular blokaj en önemli yan etkisidir. Linkomisinin neuromuskuler blokaj yapan anesteziklerle veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılması sonucu paralisis yada solunum depresyonu riski vardır. Sığırlarda enjeksiyon bölgesinde lokal reaksiyon görülebilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Spektinomisin ile ilgili herhangi bir ilaç etkileşim rapor edilmemiştir. Linkomisin, bakteri ribozomlarında eritromisin’in bağlandığı yerlere bağlandığından, ortamda eritromisin bulunması, bunların antibakteriyel etkilerini önler. Bu nedenle eritromisin ile birlikte verilmeleri doğru değildir.
Linkomisin, klindamisin, ve eritromisin arasında çapraz rezistans durumu vardır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT: Doz aşımında geçici ishal hali görülebilir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 30 gün geçmeden eti için yetiştirilen tavuk, sığır ve koyunlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 3 gün (6 sağım) süre ile elde edilen inek sütü tüketime sunulmamalıdır. Süt veren koyunlarda ve yumurtası insan tüketimine sunulan tavuklarda kullanılmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLAR
Antibiyotiklere aşırı duyarlı hayvanlarda kontrendikedir. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan ve sefalosporinlere alerjik olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır. Kas gevşetici ilaçlarla birlikte kullanılmaz.
Gebelikte kullanımı: Gebeliğin son 1/3’lük döneminde uygulanan koyunlarda ender olarak düşük ve ölüm vakalarına rastlandığı bildirilmiştir.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Özgün ambalajı içinde, serin yerde (8-15 °C) ve ışıktan uzakta muhafaza edilir. Bu koşullarda saklandığında raf ömrü, imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Ürünün belirtilen hayvan türleri dışında kullanımı gastrointestinal rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle tavşan, kobay, hamster ve atlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: 50 ml, 100 ml veya 250 ml’lik renksiz cam şişelerde bireysel kutularda veya sırasıyla 15’li, 12’li veya 6’lı strafor kutular içerisinde kullanıma arz edilmiştir.
SATIŞ YERLERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 11.12.06
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH-NO:
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: EGE VET Hayv. San. ve Tic. Ltd. Şti., 6 Sok. No: 6, Bornova, 35040 İzmir
İMAL YERİNİN ADI VE ADRESİ: ALFASAN International B.V., P.O. Box 78, 3440 AB Woerden, Hollanda
4 Ağustos 2007: 15:11 #37675Hakan ARIÜyeJURAMATE
Enjeksiyonluk Çözelti
Sığır ve Atlar İçin Sentetik ProstaglandinBİLEŞİMİ:
Juramate Enjeksiyonluk Çözelti, 1 ml’sinde 250 µg kloprostenole eşdeğer 263 µg kloprostenol sodyum ve bakterisid olarak %0.1 w/v klorokrezol içeren, renksiz bir çözeltidir.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Sığır ve atlarda kullanılan sentetik bir prostaglandin anoloğu olan Juramate, yapısal olarak Prostaglandin F2α (PGF2α) ile benzerdir. Juramate’in etkin maddesi olan kloprostenol, çeşitli hayvan türlerinde korpus luteumun luteolizisinin fonksiyonel ve morfolojik gerilemesine neden olan, güçlü bir luteolitik ajandır.
Prostaglandinler prostaglandin-A (PGA) hariç tüm diğer hormonlardan farklı olarak sistemik değil lokal etkilidirler. Kloprostenol, corpus luteum üzerindeki luteolitik etkisini, östrus siklusunun luteinizasyon fazında, ovaryumlardaki luteinleştirici hormon (LH) reseptörlerinin miktarını ani olarak düşürerek, progesteron seviyelerinin hızla azalmasına neden olarak ve utero ovaryen venlerde vazokonstriksiyon oluşturulmasını sağlamakla gösterir. Böylece hipofiz bezi ön lobunda FSH hormonunun salgılanması artar ve yeni bir follikül oluşumunu takiben, normal östrus ve ovulasyon sağlanmış olur. Kloprostenol, aynı zamanda düz kaslar üzerindeki etkisiyle düz kaslarda kontraksiyona neden olarak myometrial aktiviteyi uyarır. Luteolizis, ilacın uygulanmasından sonraki 2 – 4 gün içinde oluşur. Bunu, östrus ve normal ovulasyon takip eder.
Kloprostenol, hayvanlarda en yüksek konsantrasyonlarda bulunduğu enjeksiyon bölgesinde ve enjeksiyondan 30 dakika sonra eliminasyon bölgelerinde (karaciğer, böbrek) çok kısa bir yarı ömre sahiptir. Büyük çoğunluğu idrar ve dışkı ile elimine edilirken, sadece çok küçük bir miktar süt ile atılmaktadır.ENDİKASYONLAR
Sığır ve atlarda, suböstrus, endometritis (piyometra) durumlarında veya östrus senkronizasyonunu sağlama, istenmeyen gebeliklere son verme ve doğumu başlatma amacıyla, kas içi yol ile uygulanır.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Sığırlar: 500 µg kloprostenol farmakolojik dozunda uygulanır. 2 ml’lik tek veya tekrarlanan dozlar kas içi enjeksiyonla verilir.
Atlar: 400 kg’a kadar olan atlara 125 – 250 µg kloprostenol, 400 kg’ın üzerindeki atlara 250 – 500 µg kloprostenol dozunda uygulanır.
400 kg’a kadar: 0.5-1.0 ml
400 kg ve üzeri: 1.0-2.0 ml tek kas içi enjeksiyon uygulanır.
Derinin ıslak ve kirli bölgelerine enjekte edilmemelidir.SIĞIR
I. Tedavi:
Juramate’in kas içi tek bir dozu, ineklerin aşağıdaki durumlarında etkilidir.1. Suböstrus (gizli kızgınlık):
Bu durum, değişen bakım ve besleme koşulları, genetik yapı farklılıkları, siklus düzensizlikleri, yüksek verimli ineklerde genellikle laktasyonun en üst seviyesi gibi durumlarda meydana gelir. Bu hayvanlarda normal ovarian siklüsü mevcuttur, ancak östrusun davranış belirtileri ya hafif ve geçicidir ya da yoktur. Bu durumda olan hayvanlara, rektal palpasyonla korpus luteumun belirlenmesinin ardından, Juramate enjeksiyonu uygulanır ve östrus yakından izlenir. Kızgınlık gösterenlere tohumlama uygulanır. Juramate, bazı hayvanlara refraktör periyodu sırasında uygulanmış olabilir ve hayvanlar bu yüzden yanıt vermeyebilirler. Kızgınlık göstermeyen hayvanlara, ilk enjeksiyondan 11 gün sonra tek bir enjeksiyon daha uygulanmalı ve 72-96 saat sonra tohumlama yapılmalıdır.2. Normal ama istenmeyen gebeliklere son verme:
Normal gebeliğe son vermeye, çok genç veya yetişkin olmayan düvelerin kaza sonucu çiftleşmeleri, istenmeyen bir boğadan gebe kalma veya gebeliği sona erdiremeyecek sorunu olma gibi hallerde başvurulur. Juramate’in etkisiyle luteal regresyonun başlatılması sonucu istenmeyen yavrunun düşmesi süratle ve etkili bir şekilde sağlanır.Gebelikler, 1. haftadan 150. gününe kadar sonlandırılabilir. Gebeliğin 100. gününden önce abort, hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilir. Gebeliğin 100.-150. günleri arasında uygulandığında, sonuçlar daha az güvenilirdir. Gebelik ilerledikçe, tahminen bazı ineklerde korpus luteuma olan bağımlılık azalmaktadır. Abort, gebeliğin 150. gününden sonra yapılmamalıdır. Nadiren de olsa abortu takiben metritis meydana gelebildiğinden, Juramate uygulanan hayvanlar, fetüs ve plasental membranlar tamamen düşene kadar gözlem altında tutulmalıdır. Çoğu inek 3-5 gün içinde abort yapar, eğer hayvan 8. günde abort yapmadıysa, ikinci bir enjeksiyon verilmelidir.3. Anormal gebeliğe son verme:
a) Mumlayaşmış fetüsün alınması:
Fetüsün ölümünü takiben dehidrasyon ve dejenerasyon başlar. Gebeliğin herhangi bir döneminde luteolizisin başlatılması, bu mumyalaşmış fetüsün uterustan vajinaya atılması ile sonuçlanır. Vajinadan elle müdahale gerekli olabilir. Bu aşamadan sonra, hayvandaki normal siklüs aktivitesi devam eder.b) Fötal membranların hidropsu:
Plasental sıvıların patolojik birikimi (hidramniosoz veya hidrallantois) ciddi fizyolojik komplikasyonlara ve ölüme neden olabilir. Operatif drenaj, bu durumun hafifletilmesinde her zaman başarılı olmayabilir. Juramate’in tek bir dozu, böyle vakalarda gebeliği başlatmada kullanılabilir. Bu uygulama, gebeliğin 6. ayına kadar mümkün olduğunca erken yapıldığında başarı oranı artar.4. Kronik endometritis (Piyometra):
Reprodüktif sistemin doğum sırasında hasar görmesi veya doğum sonrası sonun atılmaması, sıklıkla enfeksiyona ve uterusun iltihaplanmasına yol açar. Doğumdan kısa süre sonra meydana gelen akut veya sub-akut endometritis, hem lokal hem de sistemik antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Bu şekilde bir tedavi çoğu kez sorunun çözümüyle sonuçlanabilmekle birlikte belli koşullar altında, endometritis doğum sonrası bir kaç haftaya kadar devam edebilir. Uterus çok şişer ve hafif hamur kıvamını alır. İltihaplı akıntı ile doludur. Bu durumda olan uterus, inekte kronik olarak östrus siklusunun olmaması ve kalıcı korpus luteumun varlığı ile karakterize edilir. Luteal regresyonun başlatılmasıyla bu durum başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Gerekli durumlarda tedavi, 10-14 günlük aralıklarla tekrarlanabilir.5. Doğumun başlatılması:
Doğumun başlatılması, tahmin edilen doğum tarihine yakın bir zamanda, mümkünse normalden 10 günden evvel olmayacak şekilde yapılmalıdır. Doğumun başlatılmasına, tohumlamanın teyidi ile kesinleşmiş gebeliğin bilinen tarihinden itibaren 270. günden önce kalkışılmamalıdır. Uygulama yapılan tüm hayvanlar dikkatle gözlenmelidir. Genel bir kural olarak, kısaltılmış gebelik periyodunda, fötal membranların kalma olasılığının normalden fazla olması beklenebilir. Erken doğumun bir sonucu olarak, yeni doğan buzağıların hayatta kalma oranında bir azalma olabileceği kabul edilmektedir. Bu uygulamanın yapıldığı tüm hayvanlara ve yavrularına özel bakım ve gözlem gereklidir.6. Yumurtalık luteal kistleri
Östrusun görülmeyişi ile ilişkili olarak kalıcı luteal doku, kistik yumurtalıkların muayenesi ile teşhis edilir. Juramate’in bu durumun düzeltilmesinde ve normal siklusa dönüşün gerçekleştirilmesinde etkili olduğunu kanıtlanmıştır. Tedavi sonunda tamamen tatmin edici sonuçlar elde edebilmek için kesin teşhis şarttır.II. Sığırlarda Kontrollü Suni Tohumlama Programları
Juramate’in luteolitik aktivitesi, sığırların yetiştirme modelinin kontrolü için kullanılabilir. Her bir belli grup veya sürü için özellik ve amaçlara en uygunu seçmenin mümkün olduğu çeşitli tedavi rejimleri bulunmaktadır. Juramate, östrusu ortaya çıkarmak için kullanılabildiği gibi, herhangi bir östrus kontrolü bilgisi olmaksızın, suni tohumlama sezonunun programlanmasında da kullanılır. Önerilen 4 program aşağıda belirtilmiştir (A, B, C ve D).
A
>>> 1. gün:
Juramate
enjekte edilir. 11. gün:
Juramate
enjekte edilir. * kızgınlık kontrolüne bağlı olarak normal süre içinde; veya
* enjeksiyon sonrası yaklaşık 72-96 saatte; veya
* 72 saatte, toplu olarak Suni Tohumlama uygulanır,
sonraki 2-3 gün içinde kızgınlık gösterenlerde Suni Tohumlama tekrarlanmalıdır.B
>>> Rektal
palpasyon
yapılır. Rektal palpasyonda yumurtalıklarda korpus
luteum tespit edilen tüm hayvanlara Juramate
enjekte edilir. * kızgınlık kontrolüne bağlı olarak normal süre içinde; veya
* enjeksiyon sonrası yaklaşık 72-96 saatte; veya
* 72 saatte, toplu olarak Suni Tohumlama uygulanır,
sonraki 2-3 gün içinde kızgınlık gösterenlerde Suni Tohumlama tekrarlanmalıdır.C
>>> 1. gün:
Juramate
enjekte edilir Kızgınlık kontrolü yapılır ve Suni Tohumlama uygulanır
11. gün:
Suni tohumlama uygulanmayan hayvanlara Juramate enjekte edilir. * kızgınlık kontrolüne bağlı olarak normal süre
içinde; veya
* enjeksiyon sonrası yaklaşık 72-96 saatte; veya
* 72 saatte, toplu olarak Suni Tohumlama uygulanır, sonraki 2-3 gün içinde kızgınlık gösterenlerde Suni Tohumlama tekrarlanmalıdır.D
>>> 6 gün boyunca kızgınlık kontrolü yapılır ve kızgınlık tespit edilenlere Suni Tohumlama uygulanır 6. gün:
Suni tohumlama uygulanmayan hayvanlara Juramate enjekte edilir. * kızgınlık kontrolüne bağlı olarak normal süre içinde; veya
* enjeksiyon sonrası yaklaşık 72-96 saatte; veya
* 72 saatte, toplu olarak Suni Tohumlama uygulanır,
sonraki 2-3 gün içinde kızgınlık gösterenlerde Suni Tohumlama tekrarlanmalıdır.Not:
– En iyi sonuçlar kızgınlık tespitinin yapıldığı sürülerde elde edilir.
– Hayvanların tanımlanması önemlidir.
– Suni Tohumlama, enjeksiyondan 72 saat sonra yapıldıysa, gebelik oranı yaklaşık %20 düşer.
– Juramate, CIDR (östrus senkronizasyon yöntemi: progesteron emdirilmiş bir sünger, hayvanın vajinasına yerleştirilerek östrus senkronizasyona yardımcı olunur) gibi diğer senkronizasyon yöntemlerini içeren sistemlerde de kullanılabilir.III. Sütçü Tip Sürüler
Östrus tespiti olmaksızın, suni tohumlama yapılmasını sağladığından, hayvanlardaki buzağılama indeksinin daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Buna bağlı olarak, döl tutmadığı düşünülerek ayrılan ineklerin sayısı düşer.Yemleme, suni tohumlama ve kuruya alma dönemi için uygun ölçüde ayrılmış olan inek gruplarında, östrusun senkronizasyonu ile daha etkin bir sevk ve idare sağlanır. Sürüde, tam bir doğum sezonu fırsatı yaratır ve buna bağlı olarak tohumlama programının sonunda döl tutmayan ineklerin sayısı azalır.
Juramate ile, suni tohumlama programı hızlandırılabilir. Doğum kolaylığı özelliği olduğu bilinen bir boğanın suni tohumlama programında kullanılmasına imkan verir. Böylece, düveler daha kısa sürede tohumlama programına dahil olurlar ve sürüdeki güç doğum oranı düşer.
IV. Etçi Tip Sürüler
Genetik olarak üstün nitelikli boğaların kullanılması ile gelecek nesillerin geliştirilmesi için S.T. (Suni Tohumlama) kullanımını kolaylaştırmaktadır. Kızgınlık kontrolü tespiti ile ilgili problemleri önler ve tek tek hayvanlar yerine sığır grupların hazırlayarak S.T. programının uygulanmasındaki işleri azaltmaktadır.Gebelik ve doğumun daha iyi yönlendirilmesini sağlar. İstenen dönemde doğum sağlanarak, bir örnek buzağılar elde edilir. Yaş ve ağırlık yönünden birbirine yakın olan buzağıların bakım ve idaresi kolaylaştığından, zaman ve işgücünden tasarruf edilir.
ATLAR
Juramate güçlü bir luteolitik ajan olarak çeşitli durumlarda kısraklarda korpus luteumun regresyonuna neden olur. Tedaviden sonraki 2-4 gün içinde luteolizisi takiben başlatılan östrus ve ovulasyonlar izler. Juramate ile tedavi edilen kısraklarda, östrus siklusunun progestasyonal fazı olan diöstrus sırasında, prostaglandinlerin luteolitik aktivitesine cevap verilmeyen hallerde, ovulasyondan sonra 4-5 günlük bir refraktör periyodu olduğu not edilmelidir.Juramate geniş bir güvenlik marjına sahiptir ve ilaçla oluşturulmuş östrus sırasında gebe kalan kısraklarda ve doğan tayların üzerinde hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Aşağıda belirtilmiş klinik durumlarda Juramate bu özellikleri ile korpus luteumun yaşam süresini kısaltır:
1. Erken fötal ölüm ve resorpsiyonu takiben luteolizisin başlatılması:
Gebe kısrakların yaklaşık %8-10’u, gebeliğin ilk 100 günü sırasında düşük yapar. Yumurtalıkta luteal fonksiyonun devamlılığı, östrusa erken dönüşe engel olur. 45. günden önce tedavi önerilir. Bu dönemden sonra PMSG sirkülasyonunun varlığına bağlı olarak hiç bir yanıt alınmayabilir.2. Yalancı gebeliği sonlandırma:
Normal östrusa sahip ve sonradan boş oldukları anlaşılan bazı kısraklar (düşük veya fetüs resorpsiyonu olmayan) gebeliğin klinik belirtilerini gösterirler. Bu hayvanlar yalancı gebe (pseudopregnant) olarak adlandırılırlar.3. Laktasyon dönemindeki anöstrusunun tedavisi:
Erken doğumdan sonra, aylar boyunca tekrar siklusa geçmekte başarısız olan kısraklarda kullanılabilir. Ancak, bu sorunun başka değişik nedenlerden meydana gelmiş olabileceği de akılda tutulmalıdır.4. Döl tutmayan ve genç kısraklar:
Muayenede, fonksiyonel korpus luteuma sahip olduğu ve kalıcı luteal fonksiyondan muzdarip veya yumurtalık siklusu devam ederken normal kızgınlık davranışında bulunmadığı (sakin kızgınlık) tespit edilen hayvanların bazılarında kullanılabilir.5. Östrusun senkronizasyonu:
Bazı şartlar altında, aygır sevk ve idaresinde arzu edilen bir araç olabilir. Diöstrus sırasındaki tedavi, tedaviden 8-12 gün sonra meydana gelen ovulasyonla, genellikle 2-4 gün sonra östrusu başlatır.6. Tohumlamaya uygun olma zamanı:
Tohumlama sezonu sırasında aygırların başarılı ve ekonomik idaresine yardımcı olmak için, kısraklar istendiği zaman basit bir şekilde östrusa getirilebilir.7.Uzayan diöstrus olgularında
Gebe olmayan kısraklar, sık sık veya azami olarak bir kızgınlığın izlenemediği düzensiz bir diostrus dönemine girerler. Bu şekildeki kısrakların oranı oldukça yüksektir. Siklus göstermeyenler anoestrustan ziyade, uzun bir diöstrus safhasındadırlar ve bu duruma özellikle yetiştirme mevsiminin sonlarında rastlanır.ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Prostaglandinin luteolitik etkisine duyarlı olmayan sığırlarda, ovulasyondan sonra 4-5 günlük bir refraktörik periyot vardır yani ovulasyonu takiben 5 gün içinde kullanılırsa etkili olmaz.
– İnek ve kısraklarda şekillenen pyometra olgularında PG’lerin etkili olabilmesi için ovaryumlarda luteal bir dokunun bulunması gereklidir.
– Luteal kistler, klinik olarak genellikle anöstrus ile seyereden ovaryum kistleridir. Foliküler kistlerden ayırt etmek gerekir, çünkü PG’ler foliküler kistleri etkilemezler.
– Kısrakların hakiki anöstrusta olmaları, uteruslarında kist ya da neoplazm gibi formasyonların varlığı Juramate’e yanıt alınamamasının nedeni oabilir.
– Başarılı bir siklus denetimi ve senkronizasyon için hayvanlar normal siklusa sahip olmalıdır. İlaç uygulamasından önce rektal muayene, gebe veya anöstrus dönemindeki hayvanların tohumlama riskini elimine eder. Tedavi gören hayvanların beslenme ve kondüsyonlarına özel itina gösterilmelidir. Programların uygulama sırasında, yemleme düzenlerinde, yem takibinde ani değişiklikler veya gruplarının değiştirilmesi gibi stres doğuran faktörlerden kaçınılmalıdır. Sun’i tohumlama uygulanacaksa, tohumun kalitesinden ve doğru tohumlama yönteminin seçilmiş olmasından emin olunmalıdır.
– Enjeksiyon sırasında bir kısım solüsyonun boşa gitmesi, veya yağ doku içine enjekte edilmesi istenen sonucun alınamamasında etkili olabilir.
– Juramate, iyi bir güvenlik marjına sahiptir ve fertiliteyi olumsuz yönde etkilemez. Tedaviyi izleyen östrus döneminde meydana gelen gebelikte, yavru üzerinde hiç bir zararlı etkisi rapor edilmemiştir.İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Kısraklarda ısı düzensizlikleri, abdominal sancı ve ishal görülebilir.İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Nonsteroid antienflematuar ilaçlar endojen prostaglandin sentezini inhibe ettiğinden, bu tür ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Sığırlarda, 500 µg kloprostenolün önerilen etkili dozunun 80 katına kadar istenmeyen etki görülmemiştir. Kazara çok yüksek dozlar verildiğinde, atlarda terleme (tedavinin yaklaşık 20 dakikası içinde meydana gelen), artan solunum ve kalp atışı, abdominal rahatsızlık belirtileri, sulu ishal ve halsizlik gibi istenmeyen etkiler meydana gelebilir. Ancak, istenmeyen reaksiyonlar genellikle hafif ve geçicidir. Özel bir klinik uygulama önerilmemektedir.GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 1 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Süt için kalıntı arınma süresi “0” gündür.KONTRENDİKASYONLAR:
Damar içi yol ile enjekte edilmez.
Juramate aşağıdaki durumlarda uygulanmamalıdır;
– gastrointestinal sistemin akut veya sub-akut rahatsızlıkları olan kısraklarda,
– akut veya sub-akut solunum yolu hastalığı olan kısraklarda (bu önemli bir kriterdir, çünkü bazı hayvan türlerinde prostaglandinlerin enjeksiyonu, akut solunum problemleri ile sonuçlanabilir), Servikal dilatasyonun gerçekleşmediği durumlarda uterusun yırtılmasına bağlı olarak ölüm görülebileceğinden kullanılmamalıdır.Gebelikte Kullanım: Gebeliğin bazı dönemlerinde luteolizis, fetüsün kaybına yol açabilir. Bu nedenle istenmeyen gebelikler ve gebeliğin son dönemindeki istemli doğumu uyarma durumları dışında gebe inek ve kısraklarda kullanılmaz.
GENEL UYARILAR:
– Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
– Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
– Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Juramate deriden absorbe edilebilir, bu yüzden özellikle çocuk doğurma yaşındaki kadınlar, hamile bayanlar ve astımlılar, bu ürünün kullanımında dikkatli olmalıdır.Kazayla deriye dökülmesi ve halinde hemen suyla yıkanmalıdır.
F2 α tipi prostaglandinler, insanlarda bronkospazma neden olabilirler ancak, Juramate’in bu etkisi ile ilgili herhangi bir vaka bilinmemektedir ancak buna rağmen kazayla inhalasyonu veya enjeksiyonu sonucu oluşan solunum güçlüğü durumunda, hızla izoprenalin veya salbutamol gibi bronkodilatörlerin inhalasyon yoluyla alınması gerekir.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: Kuru ve serin yerde (4˚C-25˚C), ışıktan uzakta muhafaza edildiğinde, raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR:
Ambalajı usulüne uygun şekilde imha ediniz.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: 20 ml, 50 ml’lik amber renkli cam şişeler 10’lu karton kutularda kullanıma arz edilir.
SATIŞ YERİ ve ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde, polikliniklerde ve eczanelerde ve satılır. (VHR)
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.03.2004
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO: 09.03.2004 / 09/835
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6, 35040 Bornova – İzmirİMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ: Jurox Pty, Limited,
85 Gardiners Road Rutherford NSW 2320 Avustralya4 Ağustos 2007: 15:13 #37676Hakan ARIÜyeLACTOMAST
Veteriner Kullanım İçin Laktasyonda Meme İçi PomatKOMPOZİSYONU
10 gramlık bir enjektörde; yardımcı madde olarak vazelin ve sıvı parfin pomat bazı (10 grama kadar) içerisinde, 500 mg neomisin sülfat ve 300 000 IU prokain benzil penisilin şeklinde bulunur.FARMAKOLOJİK ÖZET
Laktasyon sırasında sığırlardaki mastitisin tedavisinde kullanılır. Lactomast içinde yer alan iki etkin maddenin sinerjik antimikrobiyal etkisi, başlıca meme patojenleri (Streptococcus agalactiae, Str. Dysgalactiae, Str. uberis, Staph. Aureus, Corynebadterium pyogenes, E. Coli, Klebsiella spp., Pseudomonas aeroginosa) üzerinde görülür.KULLANIM VE DOZAJ
Uygulmadan önce memedeki süt tamamen sağılır. Meme ve meme başının ucu uygun bir dezenfektan ile temizlenir. Plastik enjektör kullanmadan önce iyice çalkalanır. Plastik enjektör ucundaki koruyucu kılıf çıkartılır. Her enfekte meme lobu için ayrı bir enjektör kullanılır. Enjektörün kanülü meme kanalının içine sokularak tüpün içeriği memeye zerk edilir. İlacın memeye daha iyi dağılması için meme ucundan yukarı doğru sıvazlama tarzında masaj yapılmalıdır. Gerekli görülür ise tedavi 12-24 saatlik aralar ile tekrarlanabilir.YAN ETKİLER
Penisilinlere, sefalosporinlere ve neomisine duyarlı hayvanlarda allerjik reaksiyonlara yol açabilir.DİĞER İLAÇLARLA GEÇİMSİZLİK
Makrolitler ile kullanılması ilacın etkisini azaltır.UYARILAR
İlaçları çocukların erişemeyeceği yerde bulundurunuz.
Son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.
Diğer ilaçlarla karıştırmayınız.
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.KULLANICIYA AİT ÖNERİLER
Penisilinler ve sefalosporinler enjeksiyon, inhalasyon, sindirim veya deri temasını takiben hipersensitiviteye (allerji) sebebiyet verebilir. Bu maddelere karşı olan allerjik reaksiyonlar arada sırada ciddi boyutlarla varabilir. Hassasiyeti olanlar veya böyle preparatlarla çalışması tavsiye edilmeyenler bu ürünle temas etmemelidir. Tavsiye edilen bütün önlemleri alarak ve maruz kalmaktan sakınarak dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.YASAL ARINMA SÜRELERİ
Tedavi süresince son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 7 gün geçmeden kesime gönerilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımının durdurulmasını takiben 3 gün geçmeden süt tüketime sunulmamalıdır.RAF ÖMRÜ
İmal tarihinden itibaren 24 aydır.SATIŞ YERLERİ ve ŞARTLARI
Kanuni satış yerlerinde reçete ile satılır.AMBALAJ
10 gramlık plastik enjektörlerde 4’lü veya 20’lik kutular halinde.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ruhsat Tarih ve No 18.05.2001 – 8/701
İlacın Ruhsat Sınıfı: 3
MAKSİGEN
Veteriner Kullanım Amaçlı, Enjektabl Gentamisin SolüsyonuKOMPOZİSYONU
1 ml’de: 100 000 I.U. (100 mg baz ) Gentamisin sülfat 1 ml’ye tamamlayacak miktarda yardımcı maddeler.FARMAKOLOJİK ÖZET
Gentamisin, aminoglikozit grubu bir bakterisidal antibiyotiktir. Çoğu gram-negatif ve aynı zamanda bazı gram-pozitif bakterilere ve mikoplazmalara karşı etkilidir. Pseudomonas aeruginosa’nın neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde tercih edilecek antibiyotiktir.ENDİKASYONLARI
Üriner, solunum ve gastrointestinal sistemlerin enfeksiyonlarında, metritis vakalarında doku ve deri enfeksiyonlarında ve diğer antibiyotiklere dirençli E. Coli, Pseudomonas aeruginosa gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.UYGULAMA ŞEKLİ
Damar içi, kas içi veya deri altı ( köpeklerde ) enjeksiyon tarzında uygulanır. Tedavi süresi 1 günden en fazla 7 güne kadardır. Kısraklarda intrauterin infüzyon şeklinde kullanılır.DOZAJ
At, Sığır, Domuz: 1-2 ml / 50 kg. vücut ağırlığı, günde 2 kez ( I.M. veya I.V. )
Köpek: 0.2-0.4 ml / 10 kg. vücut ağırlığı, günde 3 kez ( I.M. veya S.C. )
Kısrak: İntrauterin infüzyon:20 ml fizyolojik tuzlu su.KONTRENDİKASYONLAR
Renal bozukluğu olan hayvanlarda ve fötus üzerinde nefrotoksik ve ototoksik etkileri olabileceği için gebelikte kullanımı kontrendikedir. Tavşanlarda kullanılmaz.DİĞER İLAÇLARLA GEÇİMSİZLİK
Nöromuskuler blokajı ( solunum paralizi ) engellemek için genel anestezikler veya kas gevşetici ilaçlar ile birlikte kullanmayın. Amfoterisin B, heparin sodyum, sefalosporinler, karbenisilin ve diğer penisilinler, klorafenikol, sülfonamidler, sodyumbiklarbonat, furosemid ve dopamin HCL ile geçimsizdir.YAN ETKİLER
Uzun süreli uygulama sonucu ataksi ve renal fonksiyon bozuklukları oluşabilir. Solunum paralizi görülebilir.ANTİDOT
Solunum paralizi vakalarında kalsiyum veya antikolinesteraz ( neostigmine ) uygulanır.YASAL ARINMA SÜRELERİ
Tedavi süresinde ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 28 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 3 gün süre ile elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır.UYARILAR
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamıyacağı yerde bulundurunuz.MUHAFAZA ŞARTLARI
Oda sıcaklığında ( 15 – 25C ) ışıktan uzakta saklanır.RAF ÖMRÜ
3 YılAMBALAJ
50 ve 100 ml’lik şişelerde.SATIŞ YERLERİ VE ŞARTLARI
Kanuni satış yerlerinde reçete ile satılır.Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Ruhsat Tarih ve No:
02.08.2001 – 8/719
İlacın Ruhsat Sınıfı : 34 Ağustos 2007: 15:15 #37677Hakan ARIÜye
PARAMECTIN
Enjeksiyonluk Çözelti
Sığırlar İçin EndektositBİLEŞİMİ
PARAMECTIN Enjeksiyonluk Çözelti, berrak, açık sarıya doğru renksiz bir çözeltidir. 1 ml’sinde, 10 mg Abamektin bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
PARAMECTIN Enjeksiyonluk Çözelti, sığırlarda endektosit etkiye sahip steril bir enjeksiyonluk çözeltidir. İçerisindeki Abamektin, antiparaziter etkili bir ivermektin türevidir ve iç-dış parazitlerin tedavi ve kontrolünde geniş bir spektruma sahiptir. Abamektin, avermektin olarak da bilinmektedir ve B1a (en az %80) ve B1b (en çok %20) komponentlerinden oluşmaktadır.
Paramectin Enjeksiyonluk Çözeltinin etkisi, parazitlerin sinir sistemine yöneliktir. Etkin madde olan Abamektin, parazitlerin ventral sinir kordonunda etki gösterir.Nöro iletici madde olan GABA (gamma-aminobütrik asit)’ya karşı etkili olan bir ilaçtır. GABA, parazitlerin internöronlarından hareket kaslarına ait sinir hücrelerine (motor nöronlar) inhibitör sinyal iletiminde gereklidir. Paramectin Enjeksiyonluk Çözelti, deri altı (DA) yolla verildiğinde, duyarlı parazitlerin sinirsel kavşaklarında, GABA’nın salıverilmesini hızlandırır. GABA’nın salınımının uzun süreli uyarısı ile iç ve dış parazitlerin pek çoğunda nöromuskular blokaj ve paralize neden olur. Böylece sinirsel iletimi bloke ederek, parazitlerin felç olmasına ve hızla ölümlerine yol açar. Ölü parazitler, sindirim sisteminin peristaltik hareketleriyle ve dışkı yoluyla vücut dışına atılırlar.
Abamektin, duyarlı parazitlere sistemik olarak etkir, tümüyle emilmek suretiyle, bütün vücuda dağılır ve bütün dokusal kesimlerde antiparaziter ilaç derişimini sağlar. Abamektinin, derialtı enjeksiyonundan sonra kan seviyeleri 24 saate kadar pik noktasına ulaşır. Memelilerde parenteral olarak uygulandığında çok iyi absorbe edilir. Uygulanan dozun çoğu dışkı ile ve kalanı da idrarla atılır.
KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
PARAMECTIN Enjeksiyonluk Çözelti, aşağıdaki sığır parazitlerini etkin şekilde kontrol eder:Mide-Barsak kıl kurtları: Ergin ve larval formlardaki Ostertagia ostertagi (inhibe haldeki larvalar dahil), Ostertagia Iyrata, Haemonchus placei,Trichostrongylus axei, T.colubriformis, Cooperia sp., Bunostomum phlebotomum, Oesophagostomum radiatum, Chabertia ovina’nın ergin formları, Nematodirus spathiger’in ergin formları ve Strongyloides papillosus’un ergin formları.
Akciğer kıl kurtları: Ergin ve larval formlardaki Dictyocaulus viviparus. Tedaviden sonra 14 güne kadar Dictyocaulus viviparus enfeksiyonunun kontrolleri sağlanmıştır.
Bitler: Linognathus vituli. Damalinia bovis’in tam kontrolünü sağlamamaktadır.PARAMECTIN Enjeksiyonluk Çözelti, sığırların iç parazitlerinin kontrolü için direkt olarak kullanıldığında, aynı zamanda Sığır kenesi Boophilus microplus’ın kontrolüne de yardım eder.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
PARAMECTIN Enjeksiyonluk Çözelti, sığırlarda deri altı (DA) enjeksiyon yolu ile kullanılır.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, sığırlara bir defada 0.2 mg/kg CA veya 1 ml/50 kg CA dozunda deri altı (DA) enjeksiyon şeklinde uygulanır.Doz ayarlaması için, gruptaki en ağır sığır baz alınmalıdır. Hayvanları temsil eden bir örnek, ya tartı ile ya da bir ağırlık bandı ile tedaviden önce tartılmalıdır. Eğer mümkünse, kulağın arkasına boyunun üst kısmına enjekte edilmelidir. Omuzların önündeki gevşek boyun derisi de enjeksiyon için uygun bir bölgedir.
Canlı Ağırlık (kg)
Doz (ml)
16 haftanın üzerinde ve 25 kg’a kadar0.5 ml
26-50 1
51-100 2
101- 150 3
151- 200 4
201- 250 5
251- 300 6Canlı ağırlık (kg)
Doz (ml)
301- 350 7
351- 400 8
401- 450 9
451- 500 10
501- 550 11
551- 600 12
601- 650 13ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
1. Kullanmadan önce kaynatarak (veya ona eş bir uygulamayla) tüm enjeksiyon aletlerini sterilize edin. Aletler üzerinde güçlü dezenfektanların kullanımından kaçının.
2. Daima temiz çalışın. İğnelerin ucu sivri olmalı ve temiz tutulmalıdır. İğneler sık sık yenilenmelidir.
3. 15 mm’den daha kısa olmayacak şekilde mümkün olan en kısa iğneyi kullanın.
4. Normal sevk ve idare koşulları sağlandığı takdirde, gebe ve damızlık sığırlarda uygulanabilir.
5. Karkasa hasar vermekten kaçının.
6. Yağmurlu havalarda veya nemli koşullar altında hayvanlara enjeksiyon yapılmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
7. Aşırı stresli ve güçsüz hayvanlarda kullanılırken tedbirli olunmalıdır.
Gebelikte kullanım: Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında gebe hayvanlarda güvenlidir.
Tedaviden sonra 7 güne kadar, Haemonchus placei, Ostertagia sp., Cooperia sp. ve Oesophagostomum radiatum enfeksiyonunun kontrolleri sağlanmıştır.İSTENMEYEN ETKİLER
Derialtı uygulamayı takiben bazı sığırlarda geçici rahatsızlık gözlenmiştir. Enjeksiyon yerinde, tekrarlamayan yumuşak doku şişkinliği görülebilir. Bu reaksiyonlar, tedavi gerekmeksizin kaybolur.İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diğer ilaçlarla geçimsizliği ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Aşırı doz uygulandığında buzağılarda zaman zaman ölümler meydana gelebilir. Doz aşımını engellemek için, tahmini vücut ağırlığını belirlemeye ve enjeksiyon ekipmanının ayarlanmasına özel dikkat gösterilmelidir.GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 42 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemelidir. Sütü insan tüketimine sunulan sığırlara uygulanamaz.KONTRENDİKASYONLARI
Damar içi veya kas içi yolla uygulanmaz.
16 haftalıktan küçük danalarda uygulamayınız.GENEL UYARILAR:
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Güvenlik talimatları: Yutulduğunda zehirleyicidir. Gözleri ve deriyi tahriş edebilir. Gözlere ve deriye teması önlenmelidir. Kullandıktan sonra eller yıkanmalıdır.İlk yardım: İnsanlar tarafından, kazara yutulduğunda kusma sağlanmalı ve bir doktora başvurulmalıdır. Eğer deriye temas ederse, kontamine olmuş elbise çıkarılmalı ve deri iyice yıkanmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
30 ºC’nin altında (oda sıcaklığında), güneş ışığından korunarak saklandığında, raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
İlaç kapları ve kalıntı bulunduran herhangi bir içerik, güvenli bir şekilde imha edilmelidir. Kaplar, bir kağıda sarılarak çöpe atılmalıdır. Baraj, nehir ve ırmaklar kontamine edilmemelidir. Balıklar ve suda yaşayan canlılar için tehlikelidir. Köpeklerde ölüme sebebiyet verebileceğinden kullanılmaması gerekir.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
50 ml, 100 ml, 200 ml veya 500 ml’lik, renksiz, yüksek yoğunlukta polietilen esnek şişelerde, her biri ayrı ayrı baskılı karton kutularda paketlenmiş olarak satışa sunulmuştur.SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 10.08.2004
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH – NO: 10.08.2004-09/855
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti., 6 Sok. No:6, 35040 Bornova – İzmir
İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ
Jurox Pty Ltd, 85 Gardiners Road, Rutherford NSW 2320, Avustralya
Bileşimi:
Her 1 ml’de
Sentetik Oksitosin 10 I.U.Oksitosin hipofiz bezi arka Lobundan salgılanan uterus kontraksiyonu ve süt salınımı meydana getiren bir hormondur. Pituisan Enjektabl solüsyonun etken maddesi ise bu hormonun sentetik bir analoğudur. Tüm türlerde uterus aktivitesi büyük ölçüde reprodüktif siklusun durumuna bağlıdır. Normal gebeliğin erken dönemlerinde uterus oksitosine daha az duyarlıyken, gebeliğin son dönemlerinde duyarlılık artar. Oksitosin, meme bezleri düz kas hücrelerinin kontraksiyonlarını da arttırarak sütün indirilmesinde görev alır. Oksitosin merkezi sinir sistemine gelen uyarılara bağlı olarak salınmaktadır. Sütün indirilmesinde psikolojik faktörler veya meme başlarının uyarılması (emme, memeye masaj) etkili olmaktadır. Doğum sırasında görülen sinirsel uyarı vajina, serviks ve uterustan kaynaklanır. Çiftleşme esnasında üreme kanalının uyarılması ise yine oksitosinin salınmasına ve böylece spermatozoidlerin üreme kanalı boyunca ilerlemesine yardımcı olur. Uterusun düz kaslarında oksitosinin bağlandığı reseptörler bulunmaktadır. Gebelik sırasında bu reseptörlerin sıklığı artar. Oksitosin düz kaslardaki etkisini bu reseptörlere bağlanarak oluşturur.
Kullanım yerleri:
Pituisan Enjektabl Solüsyon, tüm evcil hayvanlarda: normal doğumu ve fötüsün dışarıya alımını hızlandırmada, uterus tembelliği olan hayvanlarda, uterus kontraksiyonlarını arttırmada, doğum sonrası uterus içeriğini ve plasental artıkları boşaltmada, doğum sonrası atonisi ve retentio sekundinariumu önlemede, metritislerde endikedir. Sezeryan operasyonunda fötüsün çıkarılmasından sonra uterus kası içine yapılan enjeksiyonlar, uterus involüsyonunu hızlandırır ve kanamaları önler. Uterus prolabsusu durumlarında organın değişik yerlerine yapılan enjeksiyonlar konjesyonu azaltıp dönmüş uterusun kontraksiyonlarını arttırarak organın eski haline dönmesini kolaylaştırır. Laktasyondaki meme bezlerinin düz kaslarına etkileyerek sütün indirilmesini sağlar. Memelerin boşaltılmasını gerektiren mastitis olgularında endikedir.Kullanım şekli ve dozu:
Kısrak (4-5 ml) (40-50 I.U.) – (1-2 ml) (10-20 I.U.)
İnek (4-6 ml) (40-60 I.U.) – (2-4 ml) (20-40 I.U.)
Koyun-Keçi (1-3 ml) (10-30 I.U.) – (0.1-0.5 ml) (1-5 I.U.)
Dişi Köpek (0.5-1 ml) (5-10 I.U.) – (0.1-0.5 ml) (1-5 I.U.)
Dişi Kedi (0.3-0.5 ml) (3-5 I.U.) – (0.1-0.25 ml) (1-2.5 I.U.)Kontrendikasyonlar ve uyarılar:
Yavrunun pozisyonu ve gelişi normal olmadıkça kullanılmamalıdır. Oksitosin uygulanmadan önce serviksin açık olduğundan emin olunmalıdır. Aksi taktirde fötal ölüm veya uterus yırtılması meydana gelebilir.Yasal arınma süreleri:
Yoktur.Raf ömrü:
3 yıldır.Ticari şekli:
10. 20 ve 50 ml’lik flakonlarda bulunur.Ruhsat Sınıfı: III
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ruhsat tarihi ve No: 23.10.1996 – 6/516
Perakende Satış Yerleri:
Eczaneler, Veteriner Hekim muayenehaneleri ve özel hayvan hastahaneleri.Ruhsat sahibi:
Ege Vet Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
6 Sok. No: 6
35040 Bornova/İZMİRİmal yeri:
Alfasan International B.V.
P.O. Box 78,
3440 AB,Woerden,
HollandaVeteriner Hekim reçetesi ile satılmaktadır.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
Işıktan koruyunuz. Kuru ve serin yerde muhafaza ediniz.
Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayınız.4 Ağustos 2007: 15:22 #37678Hakan ARIÜye
PRAZIVET 50 MG
Tablet
Veteriner AntihelmintikBİLEŞİMİ
Prazivet 50 mg Tablet, beyazdan krem beyaza doğru renkte tabletler şeklinde olup, her bir tablet 50 mg Prazikuantel içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Prazikuantel, izokinolin grubundan sentetik bir organik bileşiktir.Kedi ve köpeklerdeki genç ve ergin formlardaki sestodlara karşı yüksek derecede etkili bir antihelmintiktir. Prazikuantel, helmintlerin plazma membranlarının kalsiyum iyonlarına karşı olan permeabilitesinde bir artış sağlar.Bu etkiye bağlı olarak, intrasellular kalsiyumun kaybı meydana gelir.Helmintin kas yapısında kasılma ve paraliz oluşur.Böylece helmintler, konakçı vücudunda tutunamayarak barsaklardan atılır veya vücut tarafından sindirilir.
Prazikuantel, ağız yolu ile alındıktan sonra hızla emilir.Oral yolla kullanımda, ilacın %80’inden fazlasının emildiği bilinmektedir. Doz uygulandıktan sonra, bütün doku ve organlara dağılır ve pik plazma konsantrasyonlarına 1-3 saatte ulaşılır.Ancak ilk geçiş etkisi belirgin bir etki mekanizmasına sahip olup, kullanılan hayvanın karaciğerinde inaktif olduğu düşünülen metabolitlerine hidroksilize olur.Prazikuantel’in, plazma eliminasyon yarı ömrü, 1-1.5 saat; metabolitlerinin ise yaklaşık 4 saattir. Uygulanan dozun % 80’i başlıca metabolitler halinde ilk dört gün boyunca, bunun da % 90’dan fazlası ilk 24 saatte idrarla atılır.
KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Prazikuantel, kedi ve köpeklerdeki başlıca cestodların ergin ve larval formlarına karşı etkili geniş spektrumlu bir antelmintiktir.Kedi ve köpeklerdeki, Dipylidium caninum, Taenia pisiformis, Taenia taeniaformis, Echinococcus granulosus,Taenia hydatigena, Taenia ovis, Mesocestoides corti, Echinococcus multilocularis, Spirometra sp., Diphyllobothrium lattum,Joyeuxiella pasqualei ve Diphyllobothrium erinacei’yi kapsayan cestodların tedavisi ve kontrolünde endikedir.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Prazivet 50 mg Tablet, veteriner hekim tarafından başka bir şekilde önerilmediği taktirde;
kedi ve köpeklere, 5 mg/kg canlı ağırlık dozunda oral yolla uygulanır.Tabletler, doğrudan ağızdan verilebildiği gibi, kırılıp yeme karıştırılarak da verilebilir. Buna göre, 1 Prazivet 50 mg Tablet, 10 kg canlı ağırlık için yeterlidir. Daha duyarlı bir doz ayarlaması istendiğinde aşağıdaki dozaj tablosundan yararlanılır.
Kedi ve Köpekler Canlı Ağırlık (kg) Prazivet 50 mg Tablet sayısı
Küçük 5 kg 1/2
5-10 kg 1
10-20 kg 2
Orta 20-30 kg 3
30-40 kg 4
Büyük 40-50 kg 5Prazivet 50 mg Tablet, Diphyllobothrium erinacei ile enfekte hayvanların tedavi ve kontrolünde, 7.5 mg/kg canlı ağırlık dozunda, birbirini takip eden 2 gün boyunca kullanılmalıdır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Prazivet 50 mg Tablet, kedi ve köpeklerin tüm yaş evrelerinde ve gebelik periyodunda da kullanılanılabilir. Ancak, yassı kurt ile enfekte şüphesi olan 6 haftalıktan küçük kedi yavrularında ve 4 haftalıktan küçük köpek yavrularında tolerans durumu tespit edilmediğinden kullanılmamalıdır.İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Doz aşımına bağlı olarak, kedi ve köpeklerde, geçici iştahsızlık, diyare, kusma, inkoordinasyon ve halsizlik görülebilir.DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Kontrollü zararsızlık değerlendirmeleri ile ilacın güvenlik indeksi belirlenmiştir. 14 günlük ara ile, etiket üzerinde belirtilen oranın 5 kat fazla dozlarında, 4 haftalık köpeklere ve 5 ½ haftalık kedilere verilmesi ile toksisite belirtileri oluşmamıştır. Ayrıca, herhangi bir belirgin klinik, kimyasal, hematolojik veya histopatolojik değişiklik oluşmamıştır. Aşırı doz ile ilgili belirtiler, geçici iştahsızlık, salivasyon, kusma, diyare, inkoordinasyon ve halsizliktir.KONTRENDİKASYONLAR
Bilinen herhangi bir kontrendikasyonu yoktur.
Gebelikte kullanım: Tavsiye edilen dozlarda,gebe hayvanlarda güvenlidir.GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Oda sıcaklığında (15-25°C), kuru ortamda ve orijinal ambalajında saklandığında, raf ömrü 2 yıldır.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
100, 500 ve 1000 tabletlik şeffaf olmayan polietilen şişelerde olarak ve karton kutu içerisinde,100 ve 1000 tabletlik blister ambalajlarda, satışa sunulmuştur.SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ:10.09.2004
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO:10.09.2004-09/859
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti, 6 Sokak No: 6, 35040 Bornova -İzmirİMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ
Alfasan International B.V., P.O. Box 78, 3440 AB Woerden – Hollanda
Procpen 30Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
Bileşimi:
Her ml’de
Prokain Penisilin G 300000 IU (296.7 mg)Procpen 30 Enjektabl Süspansiyon, at, sığır, koyun, keçi, köpek ve kediler için etkili bir antimikrobiyel preparattır. İçerdiği Prokain Penisilin G, düşük konsantrasyonlarda bakteriyostatik, yüksek konsantrasyonlarda ise özellikle gram (+) bakterilere karşı belirgin bakterisidal bir etki gösterir. Dar spektrumlu bir antibiyotik olan Prokain Penisilin G, çoğalma fazindaki bakterilerin hücre duvarı sentezini engelleyerek etki yapar. En yüksek antibakteriyel aktivite bakteriyel çoğalmanın yoğun olduğu dönemde görülür. Bunun yanında penisiLinaz üreten mikroorganizmalar tarafından inaktive edilebilir.Procpen 30’un, kas içi (İM) enjeksiyona uygun olarak formüle edilmiş enjektabl süspansiyon formunda, absorbsiyon ve dolayısıyla arzu edilen kan seviye sürelerinin uzaması sağlanmış olur. Enjeksiyon bölgesinden iyi emilir ve vücuda iyi dağılır.
Enjeksiyondan sonra 24 saat boyunca kandaki etkin yoğunluğunu korur. Prokain PenisiLinaz G’ye karşı duyarlı olan bakterilerin en önemlileri şunlardır: Streptococcus spp., Streptococcus spp. (penisiLinaz üretmeyen), Clostridium spp., Pasteurella spp. (tetrasiklinlere rezistans), Leptospira spp., Actinomyces spp., Bacillus anthracis, Fusobacterium spp., Corynebacterium spp.
Procpen 30 Enjektabl, at, sığır, koyun, keçi, kedi ve köpeklerde penisiline duyarlı mikroorganizmalar tarafından oluşturulan enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Özellikle bronkopneumonia, enteritis, mastitis, metritis, peritonitis, puerperal enfeksiyonlar, nefritis, yara enfeksiyonları ve viral hastalıklarda sekonder enfeksiyonu önlemek için endikedir:*
Solunum yolları enfeksiyonları: Tetrasiklinlere dirençli Pasteurella spp., Streptococcus spp. ve Corynebacterium pyogenes
* Atların bulaşıcı nezlesi: Streptococcus equi
* Yanıkara: Clostridium chauvoei
* Anthrax (Şarbon) : Bacillus anthracis
* Idrar yolları enfeksiyonları: Corynebacterium spp.
* Yara enfeksiyonları: Streptococcus spp.Kullanım Şekli ve Dozu
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde kas içi (İM) yolla aşağıdaki dozlarda uygulanır.
At-Sığır 1 ml/25 kg
Kedi- Köpek 1 ml/10 kg
Koyun-Keçi 1 ml/10 kgKontrendikasyonlar ve Uyarılar:
Intravenöz veya intratrakeal yolla uygulanmamalıdır. Penisilinlere veya sefalosporinlere aşırı duyarlılığı bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır. Bütün penisilinlerde olduğu gibi hayvanlarda penisiline karşı hipersensivite meydana getiren alerjik ve anafilaktik reaksiyonlar bilinmektedir. Nadiren de olsa ,böyle reaksiyonlar ön belirti vermeden değişik şiddetlerde ortaya çıkabilir.Uygulayıcılar için Uyarılar:
Penisilinik ürünlere karşı duyarlı olan uygulayıcıların Procpen 30 Enjektabl’ı görüldüğünde derhal doktora başvurulmalıdır. Yüz, dudak ve gözlerin şişmesi veya solunum güçlüğü daha ciddi belirtiler olup, acil tıbbi yardım gerektirmektedir. Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Açılan flakonlar 30 gün içinde kullanılmalıdır.Yasal arınma süreleri:
Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 5 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. llaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 72 saat süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır.Raf ömrü:
lmal tarihinden itibaren 2 yıldır.Ticari Şekli:
50 ml ve 100 ml’lik Hakonlarda çoklu köpük kutu ambalajlarda.Tarım ve köyişleri Bakanlığı
Ruhsat tarihi ve No: 1 . 1 .1 996 – 6/520Perakende Satış Yerleri:
Eczaneler, Veteriner Hekim Muayenehaneleri ve özel hayvan hastaneleri.Ruhsat sahibi:
Ege Vet Hayvancılık San. Ve Tic. Ltd. Şti.
6. Sokak No: 6 Bornova/IZMIRİmal yeri:
Alfasan International B.V.
P.O.Box 78,
3440 AB, Woerden – HollandaVeteriner Hekim reçetesi ile satılmaktadır.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
Işıktan koruyunuz. Kuru ve 8°C – 15 C’de muhafaza ediniz.4 Ağustos 2007: 15:25 #37679Hakan ARIÜyePROMECTIN PLUS
Oral Pat
Atlar İçin EndektositBİLEŞİMİ
PROMECTIN PLUS Oral Pat, açık kahverengi renkte, pürüzsüz ve homojen bir pattır. 1 gramında, 3.7 mg/g Abamektin ve 46.2 mg/g Prazikuantel bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
PROMECTIN PLUS Oral Pat, her yaştaki atlarda, yassı kurtlara ve mide-barsak kurtlarına, deri ve akciğer nematodlarına karşı etkilidir. İçerisindeki Abamektin, antiparaziter etkili bir ivermektin türevidir ve iç-dış parazitlerin tedavi ve kontrolünde geniş bir spektruma sahiptir. Abamektin, avermektin olarak da bilinmektedir ve B1a (en az %90) ve B1b (en çok %10) komponentlerinden oluşmaktadır.Promectin Plus Oral Pat içerisindeki Prazikuantel ise, izokinolin grubundan sentetik bir organik bileşiktir. Genç ve ergin formlardaki cestodlara karşı yüksek derecede etkili bir antihelmintiktir.
Abamektin, parazitlerin ventral sinir kordonunda etki gösterir. Nöro iletici madde olan GABA (gamma-aminobütrik asit)’ya karşı etkili olan bir ilaçtır. GABA, parazitlerin internöronlarından hareket kaslarına ait sinir hücrelerine (motor nöronlar) inhibitör sinyal iletiminde gereklidir. Parenteral yolla verildiğinde, duyarlı parazitlerin sinirsel kavşaklarında, GABA’nın salıverilmesini hızlandırır. GABA’nın salınımının uzun süreli uyarısı ile iç ve dış parazitlerin pek çoğunda nöromuskular blokaj ve paralize neden olur. Böylece sinirsel iletimi bloke ederek, parazitlerin felç olmasına ve hızla ölümlerine yol açar. Ölü parazitler, sindirim sisteminin peristaltik hareketleriyle ve dışkı yoluyla vücut dışına atılırlar.
Prazikuantel, duyarlı helmintlerde iki etkiye sahiptir; en düşük efektif konsantrasyonlarda, kontraksiyon ve spastik paralizleri izleyen, artan kassal aktiviteye yol açar. Bu etki, kurtların konakçı dokulardaki bağlarını yitirmelerine yol açar. Biraz yüksek konsantrasyonlarda, prazikuantel in plazma membranlarının kalsiyum iyonlarına karşı olan permeabilitesinde bir artış sağlar. Bu etkiye bağlı olarak, intraselular kalsiyumun kaybı meydana gelir. Helmintin kas yapısında kasılma ve paraliz oluşur. Böylece helmintler, konakçı vücudunda tutunamayarak barsaklardan atılır veya vücut tarafından sindirilir.
Abamektin, duyarlı parazitlere sistemik olarak etkir, tümüyle emilmek suretiyle, bütün vücuda dağılır ve bütün dokusal kesimlerde antiparaziter ilaç derişimini sağlar. Abamektin’in, derialtı enjeksiyonundan sonra kan seviyeleri 24 saate kadar pik noktasına ulaşır. Memelilerde parenteral olarak uygulandığında çok iyi absorbe edilir. Uygulanan dozun çoğu dışkı ile ve kalanı da idrarla atılır.
Prazikuantel ağız yolu ile alındıktan sonra hızla emilir. Oral yolla kullanımda, ilacın %80’inden fazlasının emildiği bilinmektedir. Doz uygulandıktan sonra, bütün doku ve organlara dağılır ve pik plazma konsantrasyonlarına 1-3 saatte ulaşılır. Ancak ilk geçiş etkisi belirgin bir etki mekanizmasına sahip olup, kullanılan hayvanın karaciğerinde inaktif olduğu düşünülen metabolitlerine hidroksilize olur. Prazikuantel’in, plazma eliminasyon yarı ömrü, 1-1.5 saat; metabolitlerinin ise yaklaşık 4 saattir. Uygulanan dozun % 80’i başlıca metabolitler halinde ilk dört gün boyunca, bunun da % 90’dan fazlası ilk 24 saatte idrarla atılır.KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR
PROMECTIN PLUS Oral Pat aşağıdaki at parazitlerine karşı tedavi ve kontrol amacıyla kullanılır:
Yassı kurtlar: Anoplocephala perfoliata, A.magna, Paranoplocephala mammillana (ergin ve gelişmemiş formları, baş ve segmentler).
Büyük Strongiller: Strongylus vulgaris (ergin ve arteriyel larva safhaları), S.edentatus (ergin ve doku safhasındakiler), S. equinus (erginler) ve Triodontophorus sp. (erginler).
Küçük Strongiller: Benzimidazol dirençli suşlar dahil (ergin ve gelişmemiş) Cyathostomum sp, Cylicocylus sp, Cylicostephanus sp, Cylicodontophorus sp (erginler), Gyalocephalus sp.
Pinworm: Oxyuris equi (ergin ve gelişmemiş).
İnce Barsak Kurtları: Parascaris equorum (ergin ve gelişmemiş). Strongyloides westeri (ergin).
Onchocerciasis etkenleri: Onchocerca sp (microfilariae).
Mide Kurtları: Gasterophilus sp, Habronema muscae (ergin). Trichostrongylus axei (ergin).
Akciğer kurtları: Dictyocaulus amfieldi (ergin ve gelişmemiş).
Habronema ve Draschia sp deri larvalarının (yaz yaraları) ve Onchocerca sp. (kutanöz onchocerciasis) microfilariae’nin neden olduğu deri lezyonlarını etkin bir şekilde kontrol eder.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Doz: Önerilen 0,2 mg/kg abamektin ve 2,5 mg/kg prazikuantel doz oranlarında, oral yolla uygulanır. Şırınga pistonu üzerindeki her ağırlık işareti, her 50 kg/vücut ağırlığını tedavi etmek için gerekli patı verecektir. Şırınganın içeriği, toplam 600 kg vücut ağırlığına kadar tedavi edecektir.
Pratik Doz: 2.7 g/50 kg c.a
Uygulama: Piston üzerindeki yüzüğü, ayarlı uygun vücut ağırlığına çevirerek getirin. Şırıngayı, atın ağzının kenarından, ön ve arka dişin arasındaki boşluğa sokun. Pistonu mümkün olduğunca ileriye doğru itin ve patı, dilin arkasına bırakın. Hemen arkasından, tüm dozun yutulmasını garanti etmek için doz uygulandıktan sonra atın kafasını birkaç saniye yukarıya kaldırın.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Tüm atlar, kısrak, tay ve 1 yaşındakilere özel bir dikkat gösterilerek düzenli bir parazit programına dahil edilmelidir. Re-enfeksiyon yaygın bir durum olduğundan, etkin bir kontrol için tedavi, rutin olarak tekrarlanmalıdır. İhtiyaçlarınıza uygun bir kontrol programı için veterinerinize danışınız.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diğer ilaçlarla geçimsizliği ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Aşırı doz uygulandığında zaman zaman ölümler meydana gelebilir. Doz aşımını engellemek için, tahmini vücut ağırlığını belirlemeye özel dikkat gösterilmelidir.
KONTRENDİKASYONLARI
Bilinen herhangi bir kontrendikasyonu yoktur.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Güvenlik talimatları: Yutulduğunda zehirleyicidir. Gözleri ve deriyi tahriş edebilir. Gözlere ve deriye teması önlenmelidir. Kullandıktan sonra eller yıkanmalıdır.
İlk yardım: İnsanlar tarafından, kazara yutulduğunda bir doktora başvurulmalıdır. Eğer deriye temas ederse, kontamine olmuş elbise çıkarılmalı ve deri iyice yıkanmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
30 ºC’nin altında (oda sıcaklığında), ışıktan uzakta saklandığında 24 aydır.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Çalışmalar abamektin’in toprak ile temasında, hızla ve sıkı bir şekilde toprağa bağlandığı ve zamanla inaktif hale geldiğini göstermiştir. Serbest kalan abamektin balıklar ve suda yaşayan canlıları olumsuz etkileyceğinden, ilaç kapları ve kalıntı bulunduran herhangi bir içerik, güvenli bir şekilde imha edilmelidir. Kaplar, bir kağıda sarılarak çöpe atılmalıdır. Baraj, nehir ve ırmaklar kontamine edilmemelidir.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Net 32,4 g’lık polietilen bir şırınga şeklinde, bir karton kutu içeresinde veya 60 adet şırınga içeren plastik bir kap içerisinde paketlenmiş olarak satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 20.10.2005
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH – NO: 20.10.2005/10-023
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti., 6 Sok. No:6, 35040 Bornova – İzmir
İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ
Jurox Pty Ltd, 85 Gardiners Road, Rutherford NSW 2320, AvustralyaRAPİDCOR
Veteriner Enjeksiyonluk Çözelti
KortikosteroidBİLEŞİMİ
Rapidcor Enjeksiyonluk Çözelti, berrak, renksiz bir çözelti olup, 1 ml’sinde 2.64 mg Dekzametazon sodyum fosfat (2 mg Dekzametazona denk) bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Dekzametazon, antienflamatuvar, hormonal ve metabolik etkileri bulunan sentetik bir glukokortikosteroiddir.Steroid hormonlar hedef hücrede stoplazmik reseptöre bağlanır. Ayrıca DNA ve protein sentezini baskılayarak lenfoid dokularda supresyon ve dolaşımdaki mononuklear lökosit sayısını azaltarak, hücre çoğalması ve gelişimini inhibe ederek etki gösterirler.
Aminoasit ve yağlardan glikoz üretilerek kan şekerinin arttırılmasını sağlarlar ve bu sayede akut stres durumlarında plazma glikozunu arttırırlar ve vücutta artan enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlarlar. Dekzametazonun sodyum fosfat tuzunun sulu solüsyonu, kas içi veya damar içi enjeksiyondan sonra hızla emilir. Maksimal plazma konsantrasyonları yaklaşık 30 dakika sonra elde edilir. Plazmada sadece 24 saat boyunca belirlendiği halde, farmakolojik aktivitenin süresi belirgin şekilde daha uzundur (2-4 gün). Vücutta ve hücre içinde iyi dağılır (görünen dağılım hacmi >1). Dekzametazon, büyük oranda karaciğerde metabolize olur. Bir kısmı glukuronik asit ile konjuge olmakta ve başlıca idrar ile atılmaktadır. Bir miktarı safra ve dışkı ile de atılır.
ENDİKASYONLAR
Enfeksiyöz olmayan yangısal süreçler, özellikle akut muskoloskeletal yangılar (örn. artritis, periartritis, tendovajinitis, bursitis, çıkıklar, myositis, periostitis ve eklem yaraları), uygun bir anti-enfeksiyöz tedavi ile kombine halde akut enfeksiyöz hastalıkların (akut mastitis, metritis, pneumoni vb) tedavisine yardımcı olarak kullanılır.Alerjik durumlar: Astım, alerjik deri reaksiyonları (egzama, ürtiker, pruritis gibi), at ve sığırlarda topallık, yılan sokmaları vb.,
Asetonemia (bovine ketozis) ve gebelik toksemisi (dişi domuz ve koyunlarda) gibi metabolik bozukluklar, ruminantlarda gebeliğin son safhasında doğumu başlatmak için, şok ve stres durumlarında (dolaşım kollapsı, anafilaktik şok, travma) kullanılır.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; damar içi, kas içi veya deri altı (köpeklerde) enjeksiyon ile aşağıdaki dozlarda uygulanır.
Hayvan türü Farmakolojik doz Pratik doz
Köpek 0.1–0.2 mg dekzametazon/kg c.a (0.25 – 0.5 ml/5 kg c.a)
At, sığır 2.5–5 mg dekzametazon/100 kg c.a (5-10 ml/400 kg c.a)
Buzağı 2-4 mg dekzametazon/50 kg c.a (1-2 ml/50 kg c.a)Gerekirse köpeklerde 2 gün, diğer hayvanlarda 3-4 gün ara ile tekrarlanır.
– İneklerde doğumun başlatılması için (beklenen buzağılama tarihinden önceki bir hafta içinde); 5 mg dekzametazon/100 kg c.a (2.5 ml/100 kg vücut ağırlığı)
– Şok tedavisi: Yavaş damar içi enjeksiyon ile yüksek dozda (10 kat) uygulanır, 8-12 saat sonra tekrarlanır.
– Eklem içi enjeksiyon: Büyük hayvanlarda 0.25–4 ml/50 kg c.a.
Küçük hayvanlarda 0.1 – 0.3 ml/5 kg c.a.ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Dekzametazon ve diğer glukokortikoidler, antienflematuvar etkileriyle enfeksiyon hastalıklarının belirtilerini maskeleyebildiklerinden, akut enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır. Gebeliğin son üç ayı içinde kullanıldığında, erken doğum ile birlikte sonun atılmaması, ölü doğum, ölüm ve yavrunun ağırlığının düşük olmasına neden olabilir.İSTENMEYEN ETKİLER
Terapötik dozlarda yan etkiler, çoğunlukla bir kaç hafta boyunca devam eden uzun süreli tedaviler sırasında (hiperkortisizm semptomları) ve/veya terapötik aralıktaki dozlarla yapılan tedavinin aniden kesilmesi durumunda oluşur (adrenal korteksin atrofisi ve endojen kortikosteroid üretiminin azalması; hipokortisizm semptomları). Ancak, bu yan etkiler özellikle atlarda ve ruminantlarda nadiren oluşur, çünkü bu türlere genellikle uzun süreli tedaviler uygulanmaz. Dekzametazon, bağışıklığı baskılayıcı etkilere de neden olabilir. Dekzametazon ruminantlarda süt veriminde düşüşe neden olabilir. Köpeklerde kolonik perforasyon da rapor edilmiştir. Lokal tedavi, ligamentlerde metaplastik kalsifikasyonlara ve eklem içine enjeksiyon, kartilajda dejeneratif değişimlere, sinovial sıvıda değişimlere, ince kırıklara, kırıkların iyileşmesinin yavaşlamasına, tam iyileşmemiş eklemlerin aşırı yüklenme riskinin artmasına neden olabilir. Bilinen bir antidotu yoktur, semptomatik tedavi uygulanır.İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Antihistaminikler ve barbitüratlar, enzimatik endüksiyon ve azalma ile kortikosteroidlerin metabolizmasını ve sonuç olarak da dekzametazonun aktivitesini stimüle ederler. Östrojenlerin uzun süreli aktivitesi, furosemid ile birlikte hipokalsemik etkiyi güçlendirir, kan salisilat konsantrasyonlarını düşürür. Furosemid ve tiozidler gibi vücutta potasyum kaybına yol açan idrar söktürücüler ile birlikte kullanıldığında, potasyum kaybını arttırır. Kalp glikozitleri ile birlikte verildiğinde, yine potasyum kaybını arttırmaları sebebiyle, kalbe yönelik zehirlilik düzeyi artabilir.Deksamatozon ve diğer glukokortikoidler, anti inflamatuar etkileriyle enfeksiyon hastalıklarının belirtilerini maskeleyebildiklerinden, akut enfeksiyonlarında kullanılmamalıdır. Indometasin gibi ülserojen ilaçların kortikosteroidlerle birlikte verilmesi gastrointestinal ülserasyon riskini artırabilir. Hipoprotrombinemili hastalarda aspirin ve glukokortikoid kombinasyonu dikkatle uygulanmalıdır. Salisilatlar ve kortikosteroidler birlikte dikkatle kullanılmalıdırlar.
Glukokortikoidler ve ambenonium, neostigmin ya da piridostigmin (ve muhtemelen organofosfat antikolinesteraz pestisidler) gibi antikolinesteraz ajanlar arasındaki etkileşim myastenia gravisli hastalarda ağır kas zaafiyetine neden olabilir. Mümkünse glukokortikoid tedavisine başlamadan en az 24 saat önce antikolinesteraz tedavisi kesilmelidir. Kortikosteroidler antikor cevabını inhibe edeceklerinden toksoidlere ve canlı ya da inaktive aşılara cevabı azaltabilirler. Nadiren, kortizonun kan pıhtılaşmasını artırdığı ve oral antikoagülanlarla tedavi edilmekte olan hastalarda antikoagülan dozunun artırılmasını gerektireceği bildirilmektedir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 21 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 3 gün (6 sağım) süre ile elde edilen inek sütü tüketime sunulmamalıdır.KONTRENDİKASYONLAR
Diyabet, hiperadrenokortisizm (Cushing sendromu), osteoporozis, kalp yetmezliği, renal yetmezlik, aşılamalar, viral enfeksiyonlar söz konusu olduğunda kontrendikedir.Gebelikte Kullanımı: Gebeliğin ilk ve son 1/3’üncü devrelerinde kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Sadece veteriner hekimler tarafından kullanılabilir.
Kullanımı esnasında tavsiye edilen doz ve kurallara kesinlikle uyulmalıdır.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
Ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız.UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Kazara uygulayıcının kendine enjeksiyon yapması durumunda prospektüsle birlikte hekime başvurulmalıdır. Uygulama esnasında eldiven kullanılmalıdır.KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR:
Ambalaj, usulüne uygun şekilde, özel tıbbi atık poşetlerine konularak imha edilmelidir. Başka amaçla kullanılmamalıdır. Baraj, nehir ve ırmaklar kontamine edilmemelidir.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Serin yerde (8-15°C) ve ışıktan uzakta saklandığında, raf ömrü imal tarihinden itibaren 4 yıldır.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ:
Karton kutularda, 50 veya 100 ml’lik şeffaf cam şişelerde kullanıma arz edilir.SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR).PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 19.07.2004
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO: 25.04.2002 – 8/749
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti., 6 Sokak No:6, 35040 Bornova – İzmirİMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ
Kela n.v., St. Lenaartseweg 48-B-2320, Hoogstraten-Belçika4 Ağustos 2007: 15:27 #37680Hakan ARIÜyePROLIPEN 20/20
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik AntibakteriyelBİLEŞİMİ:
Prolipen 20/20 Enjeksiyonluk Süspansiyon, beyazdan-sarımsı beyaza renkte bir süspansiyondur. 1 ml’sinde, 200 mg Prokain benzilpenisilin (lesitin kaplı) ve 200 mg Dihidrostreptomisin sülfat (Dihidrostreptomisine denk) içerir.ENDİKASYONLAR: Sığır, koyun, at ve köpeklerde, Penisilin G ve/veya Dihidrostreptomisine duyarlı mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde;
Sığır, koyun, at, ve köpeklere, kas içi (Kİ) veya deri altı (DA) uygulama ile günde bir kez veya şiddetli enfeksiyonlarda günde 2 kez verilir. Tedaviye 3-5 gün boyunca devam edilir.Sığır, koyun ve atlar: 1 ml / 15-20 kg canlı ağırlık / gün (200 000 I.U penisilin + 200 mg dihidrostreptomisin/kg)
Köpekler: 0.1 ml / 1 kg canlı ağırlık / gün (20 000 I.U penisilin + 20 mg dihidrostreptomisin/kg)İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 60 gün geçmeden eti için yetiştirilen sığır ve koyunlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 8 gün (16 sağım) süre ile elde edilen inek ve koyun sütü tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle; insan tüketimi için süt elde edilen sığır ve koyunlara uygulanması tavsiye edilmez.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: Kuru, serin yerde (2 – 8ºC) ve güneş ışığından korunarak, orijinal ambalajında muhafaza edildiğinde, raf ömrü 2 yıldır. Şişe açıldıktan sonra, belirtilen koşullarda saklanarak 28 gün içinde tüketilmelidir.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: 30,50,100 veya 250ml’lik renksiz cam şişelerde, 12’li strafor kutularda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile (VHR) veteriner muayenehanelerinde, polikliniklerde ve eczanelerde satılır.TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH-NO: 01.06.2004 – 9/849
RUHSAT SAHİBİ FİRMA: Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti., 6 Sokak No:6, 35040 Bornova – İzmir
İMALATÇI FİRMA: Kela N.V., St. Lenaartseweg 48-B-2320, Hoogstraten-BelçikaSALMOFLOX
Oral Çözelti
Veteriner Sistemik AntibakteriyelBİLEŞİMİ
Salmoflox Oral Çözelti, berrak sarımsı renkli bir çözelti olup, 100 ml’sinde 10 g Enrofloksasin içerir.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Enrofloksasin, kinolon grubuna ait bir kemoterapötiktir. Özellikle gram pozitif, gram negatif bakteriler ve Mycoplasma’lar üzerinde etkili, etki hızı yüksek, organizmada dağılımı geniş, plazmadan daha yüksek doku konsantrasyonlarına ulaşan, iyi toleranslı bir etkin maddedir.Enrofloksasin, diğer florokinolon grubu antibiyotikler gibi, bakterilerde DNA giraz (topoizomeraz II) enziminin etkinliğini engeller ve DNA’nın sentezi ve kalıbının çıkarılmasını önleyerek bakterisid etki gösterir.
Bakteriyel kromozomları oluşturan DNA çift zincirinin süper sarmal haline geçmesi, sadece ortamda DNA giraz enziminin (topoizomeraz II) varlığı ve etkinliğine bağlıdır. İlacın etkisine maruz kalan bakteriler bölünemez, çünkü DNA çift zinciri süper sarmal durumuna geçemeyerek anormal derecede uzar ve bakteri hacmine sığamayacak hale gelir. Bu durumdaki bakteri bölünmeksizin anormal derecede uzar ve hacmi genişler, sonunda bakteri hücresi parçalanır.
Başlıca duyarlı bakteriler; E.coli, Salmonella sp., Enterobacter sp., Serratia sp., Proteus sp., Klebsiella sp., Shigella sp., Yersinia sp., Moraxella sp., Acinobacter sp., Actinobacillus sp., Pasteurella sp., Leptospira sp., Campylobacter sp., Citrobacter sp., Haemophilus sp., Ehrlichia sp., Coxiella brunetti, metisiline ve gentamisine dirençli olanlar da dahil Staphylococcus sp., penisiline direçli olanlar da dahil N.gonorrhoeae, N. meningiditis, Corynebacterium sp., Chlamydia sp., V.cholerae, Mycoplasma sp.’dir.
Strep. suis, Strep. agalactia, Strep dysgalactia, Strep. zooepidemicus, R. equi, Mycobacterium sp. orta derecede duyarlılık gösterir.
Anaerobik kokların çoğu, Clostridium sp., Bacteroides sp., ve Ps. maltophila kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir.
Enrofloksasin, oral uygulamadan sonra sindirim kanalından iyi emilir, iki saat içinde maksimum serum seviyelerine ulaşır, yaklaşık %50 oranında hiç değişmeden idrarla atılır. Vücuttan atılımında glomerüler filtrasyon ve tubuler sekresyon etkilidir.KULLANIM SAHASI
Etçi hindi ve tavuklarda başlıca Mycoplasmosis, Colisepticemia, kronik solunum yolu hastalığı (Chronic Respiratory Disease/ C.R.D.), Enfeksiyöz Koriza, Pasteurellosis ve Salmonellosis enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde; Salmoflox Oral Çözelti, 50 ppm (0,5ml/lt su) oranında etçi hindi ve tavukların günlük içme suyuna karıştırılır. Bu oran 10 mg / kg canlı ağırlığa tekabül etmektedir. Sürü uygulamalarında, her 100 kg canlı ağırlık için 10 ml Salmoflox Oral Çözelti, hayvanların kısa sürede tüketebilecekleri kadar suya karıştırılır. İlaç her gün yeniden hazırlanmalıdır. Tedaviye 3 gün boyunca devam edilir.Salmonellozis hastalığında tedavi 5 güne çıkarılmalıdır. Şiddetli enfeksiyonlar söz konusu olduğunda, doz, önerilenin 2 katına çıkarılabilir. Kinolon grubu antibiyotikler, ortam asitliğinden etkilendiğinden, suyun asit karakter taşımaması gereklidir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Gelişme dönemindeki çok genç hayvanlarda kullanımında, önerilen doz ve tedavi süresi aşılmamalıdır.İSTENMEYEN ETKİLER
Salmoflox’un oral toksisitesi düşüktür. Sadece, tedavi dozunun çok üstündeki doz oranlarında yan etkiler görülebilir.
Siprofloksasin ve enrofloksasin gibi bazı kinolonlar bazen idrar yollarında kristalleşmeye yol açabilir. Bu nedenle bu ilaçlar verilirken su kısıtlaması yapılmamalıdırİLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Florokinolonlar ile aminogikozidler, beta-laktam ilaçlar ve sülfonamidler arasında aynı yönde (sinerjistik); eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin arasında aksi yönde (antagonist) etkileşmeler vardır. Şelat oluşturmaları nedeniyle alüminyum, demir, magnezyum, kalsiyum gibi, iki ve üç değerli minerallerle birlikte kullanılmamalıdır. Bu tip mineralleri içeren ürünlerden en az 2-3 saat önce veya sonra kullanılmalıdır. Enrofloksasin, oral kullanımda özellikle Cu, Pb, Zn, Mg, Al gibi metallerle şelat oluşturma potansiyelinden dolayı bu metallerce zengin su içinde kullanılmaması önerilmektedir. Kinolonlar, ortam pH’sından etkilendiklerinden içme suyunu asitleştirici maddelerle birlikte kullanılmamalıdır. Enrofloksasinin karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçların farmakokinetiğini etkileyebilir.DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT:
Kazayla doz aşımından ölüm, ancak önerilen tedavi dozunun 100-200 katının alınması ile oluşabileceğinden muhtemel değildir. Bilinen bir antidotu yoktur.GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra etçi tavuk ve hindiler 12 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Yumurtaları insan tüketimine sunulan tavuk ve hindilerde kullanılmamalıdır.KONTRENDİKASYONLAR:
Tedavi dozlarında hedef türlere yönelik belirlenmiş herhangi bir kontrendikasyonu bulunmamaktadır.GENEL UYARILAR:
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ:
Orijinal ambalajı içinde, ışıktan uzakta, oda sıcaklığında (25ºC) muhafaza edildiğinde, raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ:
1 ve 5 Litrelik opak polietilen şişelerde kullanıma arz edilir.SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI:
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır.PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 26.03.2004
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NUMARASI: 20.02.2004 – 9/833
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ:
Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6, 35040 Bornova – İzmirİMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ:
Laboratorios Ovejero, S.A.,
Ctra. Leon-Vilecha, nº 30. Apdo. 321. 24192 Leon – İspanya4 Ağustos 2007: 15:29 #37681Hakan ARIÜyeTETRAOXYPHEN L.A. %20
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
(Uzun etkili Oksitetrasiklin)100 Ml
50 Ml
BİLEŞİMİ:
TETRAOXYPHEN L.A. %20 Enjeksiyonluk Çözelti, sarı kahverengi renkli berrak bir çözelti olup 1 ml’sinde 215.8 mg Oksitetrasiklin hidroklorür (200 mg Oksitetrasikline eşdeğer) içerir.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
TETRAOXYPHEN L. A. %20 Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan oksitetrasiklin tetrasiklin grubu bir antibakteriyel olup, bakterilerde ribozomal 30 S alt ünitesine bağlanarak protein sentezini engeller. Oksitetrasiklin, bakteriostatik etki gösterir.Gram pozitif bakteriler (Streptococcus spp., Diplococcus, Staphylococcus spp., Bacillus anthracis, Clostridium spp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix spp.,,Corynebacterium spp.), gram negatif bakteriler (Pasteurella spp., Klebsiella spp.), gram negatif anaeroblar (Fusobacterium spp., Bacteroides spp.), Spirochaete’ler (Vibrio spp., Leptospiren spp.), Rickketsia, Chlamidia, Mycoplasma’lara karşı etkilidir.
Kazanılmış direnç nedeniyle Stafilokoklar, Enterokoklar, Enterobacter türleri, E.coli, Klebsiella türleri, Proteus türleri, Salmonella türleri, Bacteroides türleri ve Clostridium türlerine etkisi değişkendir.
Mycobacterium sp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Mycoplasma bovis ve M. hyopneumoniae tetrasiklinlere dirençli kabul edilir.Önerilen dozların kas içi yolla uygulanmasından sonra plazma ve birçok dokuda 3 gün boyunca çoğu patojene karşı etkin terapötik yoğunlukta bulunur. Oksitetrasiklin, vücuda geniş şekilde dağılır (intraselüler olarak), böbrekler, dalak ve akciğer dokusunda en yüksek konsantrasyonlarda bulunur.
Kemikler ve dişlerde tortu bırakır, serobrospinal sıvıda zayıf bir şekilde yayılır, plasenta bariyerini geçer ve fötal sirkülasyona girer. Sütçü sığırların idrarında oksitetrasiklin konsantrasyonu, 10 mg/kg vücut ağırlığı dozunda en az 36 saat içinde 100 mg/ml’yi aşar. Safrada plazma konsantrasyonunun en az 10 katı elde edilebilir. Oksitetrasiklin genital bölge dokularına da iyi dağılır, süte pasif difüzyonla geçer. Sütteki konsantrasyonlar plazmadakine benzer bir eğilim gösterir ve genellikle plazmadakinden daha düşüktür.
Parenteral uygulamadan sonra oksitetrasiklin, değişmemiş formda en çok böbrekler tarafından atılır. Oksitetrasiklinin renal eliminasyonunun ana nedeni, glomerular filtrasyon ve bir ölçüye kadar tubular sekresyondan artanın da, üriner bölge tarafından yeniden absorbe edilmesidir. Karaciğer (safra) ve gastrointestinal yolla atılım da önemlidir.
KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI
Sığır, keçi ve koyunlarda oksitetrasikline duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen septisemi, solunum, gastrointestinal ve ürogenital sistem, yumuşak doku enfeksiyonları ile viral enfeksiyonların duyarlı bakterilerden kaynaklanan sekonder enfeksiyonlarında endikedir.
Sığırlarda: Bronkopneumoni, yol vurgunu, Colibacillosis ve difteri (Necrobasillosis), Anaplasmosis, Leptospirosis, Panarisyum, Odun Dil (Wooden Tongue) hastalıklarında,
Koyun ve keçilerde; Solunum yolu enfeksiyonları, tırnak çürüğü ve göbek iltihabı tedavisinde kullanılır.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde;
Tüm hayvanlara kas içi yoldan 20 mg/kg/canlı ağırlık dozunda (1ml/10 kg canlı ağırlık dozunda), uygulanır.
Derin kas içi enjeksiyon ile 1 ml/10 kg vücut ağırlığı dozunda uygulanır. Gerekli görülen hallerde tedavi 3 günlük aralar ile tekrarlanabilir. Bir enjeksiyon bölgesine, sığırlarda 10 ml, keçi ve koyunlarda 5 ml’den fazla uygulamadan kaçınılmalı, toplam doz iki veya daha fazla enjeksiyon bölgesine bölünmelidir. Kullanırken asepsi ve antisepsiye dikkat edilmelidir. Damar içi yolla kesinlikle uygulanmamalıdır.İSTENMEYEN ETKİLER
Oksitetrasiklin nadiren anafilaksi veya diğer alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu ilacın kullanımı mantar dahil duyarlı olmayan mikroorganizmaların aşırı üremesine neden olabilir. Sığırlarda geçici hemoglobinüriye bağlı olarak idrar renginde koyulaşma görülebilir. Bu preparat ile enjeksiyon bölgesinde lokal reaksiyon oluşabilir. Hızlı damar içi uygulama kardiyovasküler kollapsa neden olabilir. Gebelikte uzun süreli kullanımı fötüsta, kemiklerde ve dişte diskolarasyona neden olabilir. Fetüs ve yeni doğanın kemik gelişimini yavaşlatabilir, kemiklerin ve dişlerin renginde bozulmaya neden olabilir. Bu nedenle gebe hayvanlarda kullanımı sadece ciddi enfeksiyonlar ile sınırlı olmalıdır. Oksitetrasiklin verilen hayvanlar, fotosensitizasyon riski nedeniyle yoğun güneş ışığından uzak tutulmalıdırİLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Amikasin sülfat, aminofilin, dimenhidrinat, fenobarbital sodyum, pentobarbital sodyum, tiyopental sodyum, kalsiyum klorür, kalsiyum glukonat, sodyum bikarbonat ile geçimsizdir. Tetrasiklinler, beta-laktam ve aminoglikozid grubu antibakteriyeller ile birlikte kullanılmamalıdır. Penisilin hücre duvarı sentezini inhibe ederek etki gösterdiği için, oksitetrasiklin gibi protein sentezini engelleyen ajanlar, penisilinin bakterisidal etkisini maskeleyebilir. Nefrotoksik potansiyeli olduğu bilindiğinden, metoksifluran ile birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır. Kandaki üre azotunun seviyesini yükselttiğinden, diüretikler ve tetrasiklinlerin birlikte kullanılmalarından kaçınılmalıdır. Muhtemel geçimsizliklerden kaçınmak için ilacın diğer enjektabl preparatlar ile aynı şırıngada karıştırılmaması önerilir. Kalsiyum içeren çözeltiler ile karıştırılmamalıdır.GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI:
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 28 gün geçmeden sığır, keçi ve koyunlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 12 gün (24 sağım) süreyle elde edilen inek, koyun ve keçi sütü tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle; insan tüketimi için süt elde edilen sığır, koyun, keçilere uygulanması tavsiye edilmez.KONTRENDİKASYONLAR:
Damar içi yolla uygulanmaz. At, kedi ve köpeklerde kullanılmamalıdır. Tetrasikline duyarlı hayvanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Tetrasiklinler yan etkileri nedeniyle gebeliğin ilk ve son 1/3 ünde kullanılmamalıdır. Ancak koyunlarda Chlamydia sp. tarafından meydana getirilen abortlarda, hekim ve hayvan sahibi tarafından fayda-zarar hesabı yapılarak kullanılabilir.GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER: Kullanımdan sonra eller yıkanmalıdır. İlacın göze temas etmesinden kaçınmalı, teması halinde bol su ile yıkanmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: Serin yerde (8-15 ºC), ışıktan uzakta saklandığında raf ömrü 3 yıldır. Şişe açıldıktan sonra, 15ºC’nin altındaki sıcaklıkta, dondurulmadan muhafaza edilmeli ve 28 gün içinde kullanılmalıdır.
TİCARİ AMBALAJ ŞEKLİ: 30, 50, 100, 250 ml’lik kahverengi cam şişelerde satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ ve ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.09.2003
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NUMARASI: 10.09.2003 – 9/814
RUHSAT SAHİBİ FİRMA: Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6, 35040 Bornova – İzmirİMALATÇI FİRMA: Kela n.v., St. Lenaartseweg 48-B-2320, Hoogstraten-Belçika
VİTCOMPLEX
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner VitaminBİLEŞİMİ
Multivitamin, berrak, turuncu renkli bir enjeksiyonluk çözeltidir. 1 ml’sinde, 15,000 IU Vitamin A propionat, 1,000 IU Vitamin D3, 10 mg Vitamin B1, 6.85 mg Vitamin B2, 3 mg Vitamin B6, 35 mg Nikotinamid, 0.05 mg Vitamin B12,, 25 mg d-Pantenol bulundurmaktadır.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Çiftlik hayvanları, özellikle stres, klinik veya sub-klinik hastalıklar, gebelik, kötü hava koşulları, yemin düşük kaliteli olduğu durumlarda ek vitaminlere ihtiyaç duyarlar. Normal metabolik sürecin sağlanmasında ek vitaminler çok önemlidir. Bu vitaminlerin eksikliği hastalıklara neden olabilir.İlacın etkin maddelerinden biri olan A vitamininin başlıca biyolojik işlevleri arasında;
görme, büyüme, epitel dokunun desteklenmesi, üreme ve embriyonun gelişimi bulunmaktadır.
Ayrıca, hastalık hallerinde, immun yanıtın düzenlenmesini de desteklediği bilinmektedir.
Memeliler ve kanatlılarda, D vitamini, minerallerin barsaklardan emilmesinde, kandaki kalsiyum, fosfor ve fosfataz dengesinin sağlanmasında görev almaktadır. Bunun yanında, kemiklerin formasyonu ve üreme ile ilgili görevleri ile vücut için gerekli temel vitaminlerdendir.
B1 vitamini (Tiamin), insan ve hayvan vücudunda ATP tarafından fosfatlanarak tiamin difosfata dönüşür. Tiaminin etkin şeklini oluşturan ve ATP vericisi olarak iş gören bu madde, vücutta karbonhidratların ara metabolizmasında rol oynayan önemli bir koenzimdir.
B2 vitamini (Riboflavin), karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması için gerekli olan çok sayıdaki enzimin prostetik gruplarını oluşturur.
B6 vitamininin (Piridoksin), etkin türevleri olan piridoksal-5-fosfat ve piridoksamin fosfat, aminoasitlerin emilmesi, metabolizması ve taşınmasında görevli çok sayıda enzim çeşidinin koenzim kısmını oluşturur.
Nikotinik asit, NAD ve NADP’den oluşan koenzimlere dönüşerek doku solunumu için temel olan çok yönlü oksido-redüksiyon sistemlerinde yardımcı faktör olarak görev yapar. Söz konusu nikotinik asit kökenli enzimler hidrojen taşıyıcısıdır.
B12 vitamini (Siyanokobalamin), normal beslenme, gelişme, kanın şekillenmesi, epitel hücreleri dahil bütün hücrelerin gelişmesi ve çoğalması, sinir dokusunda miyelin sentezi ve sinirsel bütünlüğün korunması, bazı yardımcı enzimlerin sentezi için gereklidir. Bu vitamin hayvansal kaynaklıdır, bitkiler tarafından sentezlenmez.
Pantotenik asidin metabolik rolünün prensibi; lipid ve karbonhidrat metobolizmasındaki pek çok reaksiyonda anahtar katılımcı olan Koenzim A’nın bir yapı taşı olmasıdır. Bu vitaminin eksikliğinde, deri bozuklukları, gastritis ve enteritis, adrenal korteksin hemorajisi ve nekrozu gibi pek çok klinik belirti ortaya çıkabilir.
KULLANIM SAHASI
Tüm hayvanlardaki vitamin eksikliklerinde ve genel hastalık hallerinde ise tedaviyi destekleyici olarak uygulanır.KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: Kas içi yolla tek enjeksiyon şeklinde, aşağıda belirtilen dozlarda uygulanır:
Sığırlarda: 7-10 ml (1.5 ml / 100 kg canlı vücut ağırlığı)
Koyunlarda: 3-5 ml (1 ml / 10 kg canlı vücut ağırlığı)
Domuz yavrularında <10 kg: 0.5-2 ml (0.2 ml / 1 kg canlı vücut ağırlığı)
Domuz yavrularında <50 kg: 2-4 ml (1 ml / 10 kg canlı vücut ağırlığı)
Domuzlarda >50 kg: 5 ml (1 ml / 10 kg canlı vücut ağırlığı)İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Aşırı doz ve sık uygulama sonrasında hipervitaminoz tablosu gelişir. Özellikle, A ve D vitaminlerinin yüksek dozda sıklıkla uygulanması, iskelet sisteminde deformasyona neden olabilir ve zehirlenme tablosu meydana gelebilir.İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Alkali, ağır metal tuzları, oksidan ve redüktör maddeler, civa, iyot ve demir tuzları, karbonat, tannik asit ve askorbik asit ile geçimsizliği olduğu için birlikte kullanılmamalıdır.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 28 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemelidir.İnek ve koyunlarda sütten arınma süresi “0”gündür.KONTRENDİKASYONLAR
Bilinen herhangi bir kontrendikasyonu yoktur.MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Özgün ambalajı içinde, ışıktan uzakta, serin yerde (8-15 °C) saklandığında, raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
12 adet 50 veya 100 ml’lik amber renkli cam şişe bulunduran kutularda kullanıma arz edilir.SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır.PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ:
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NUMARASI:
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Ege Vet Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti.
6 Sokak No: 6 Bornova – İzmir, 35040İMAL YERİNİN ADI VE ADRESİ: Alfasan International B.V.,
P.O. Box 78, 3440 AB Woerden, Hollanda - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.