- Bu konu 9 yanıt içerir, 10 izleyen vardır ve en son 14 yıl 10 ay önce zeynel51 tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 17 Ağustos 2007: 05:26 #14213semih198512Üye
ET MAKİNASI ROMANOV
Romanov; kanaatkar, sıcağa, soğuğa ve iklim değişikliklerine dayanıklı, yağsız kuyruklu, orta cüsseli (koyunlar 50-55 kg, koçlar 55–80 kg), etleri oldukça lezzetli olan bir ırktır.
3-4 aylık yaşta cinsi olgunluk
Yılda iki kez gebe kalma
Mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz, dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır.
Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg
Ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80
Dişilerde 40-50 kg civarındadır
8-9 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır.Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Bu konuda Romanov ırkını, Fin ırkından ayıran ve üstün kılan üç önemli özelliği; kuzularında yaşama gücünün yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygun özellik taşıması ve adaptasyon kabiliyetinin iyi olmasıdır. 3- 4 aylıkken cinsi olgunluğa ulaşan Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat olup diğer koyun ırklarından daha uzundur. Mevsim dışı kızgınlık özelliği nedeniyle her mevsimde çiftleştirilmesi; koyun sütü üretiminin mevsimlere dağılımını mümkün kılmakta, ayrıca yıllara göre değişen kurbanlık ihtiyacını ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesini sağlamaktadır.Melez Kuzuların Performansları
İvesi, Morkaraman ve Tuj ırkı koyunlarının Romanov ile değişik kan dereceli melezlerinin performansları değerlendirilerek koyunculuktan beklenen gelirlerden; İlkine gebe kalma yaşı (22ay 7ay)
Doğumda kuzu sayısı (1,1 2,2)
Yaşama gücü (%75-80 %95-98)
Günlük Canlı Ağırlık Artışı (190gr 290gr)
Kesim Ağırlığı ( 14 28kg)
Özelliklerinde iki kat artış elde edilmiştir.17 Ağustos 2007: 06:30 #3786219 Ağustos 2007: 13:44 #37900erenvetÜyeArkadaşlar ben dün Atatürk Ünv. Ziraat Fak. Koyunculuk Şub. deydim. Romanovlar ve charollais melezleri gördüm. gerçekten ilk bakıda et tutma kapasitelerinden kaliteli oldukları belli.damızlık satışları yok. sadece proje dahilinde bir kaç yerde uygulama düşünüyorlar. Tahminime göre 6-7 sene sonra bu melezlerden rahatlıkla halk elde edebilecek. hayırlı olsun
Mümin Gökhan Şenocak
14 Ocak 2009: 15:42 #67348aydin_nzKatılımcıbu koyun türünü fuarlarda filan takip etmeye çalışıyorum. hakkında söylenenler çok iyi olmasına rağmen henüz ülkemizde adaptasyon ve ona bağlı olarak verimlerini bilmiyoruz. umarım iyi neticeler alınır ve sürülerimizin verim ve kalitesi yükselir.
2 Kasım 2009: 14:16 #83408silyumÜyeKalite adaptasyona bağlı olarak gelişecektir Erzurum Atatürk Üniv. de bu konuda çalışmalar var sanırım ta trakyalarda denemeler yapılıyor melezler elde ediliyor sanırım
2 Kasım 2009: 21:42 #83453mervegunesÜyeemeğine sağlık
8 Kasım 2009: 08:50 #83915iyivetÜyeçabuk yayılması dileğiyle..[hr]
halka kısa zamanda ulaşır umarım7 Aralık 2009: 22:40 #86171firari42_321Üyeteşekkürler
8 Aralık 2009: 12:32 #86194msbyilmazÜyeDeğerlendirmek için teşebbüste bulunduk ama hakikaten temini güç.Bu konuda bilginiz varsa paylasır mısınız.Nereden nasıl temin edeceğiz?
10 Aralık 2009: 09:51 #86337zeynel51Üyeşuanda ülkemizde pek yaygın değil sanırım çalışmalar sürüyor
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.