- Bu konu 1 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 17 yıl 3 ay önce ericclapton tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 3 Ekim 2007: 09:37 #15215Murat KUTAYÜye
Danalar bostana girmeyecek
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği tarafından, Türkiye’nin ilk “dana kreşi” Konya’nın Çumra İlçesi’nde açılacak.ANKARA – Önümüzdeki Nisan ayında söz konusu bölgede pilot uygulaması başlayacak olan dana kreşi uygulamasıyla, AB’ye uyum çerçevesinde yerleşim merkezi içinde ahır kalmaması, hayvan toplulaştırması, kontrollü üretim, kaliteli, sağlıklı ürün ve verimliliği artırmak hedefleniyor.
Projeye göre dana kreşleri köylerde veya ilçelerde yerleşim merkezinin hemen dışına AB standartlarında yapılacak ahırlarla oluşturulacak. Üreticilerin aldığı müşterek karar doğrultusunda hayvanlara ya imece usulü bakılacak ya da hayvan bakma vasfı taşıyan kişiler istihdam edilerek bakılacak.Hayvanların ne kadar yem tükettiği, ne kadar süt verdiği düzenli olarak bilgisayar ortamında kontrol edilecek. Her 4-5 kreş için bir veteriner hekim görevlendirilecek. Bir kreşte ortalama 200 baş hayvan bulunacak.
Kreşlerde tüketilecek yemler ve diğer girdiler ortak alınacak, böylece girdi maliyetleri aşağıya çekilmiş olacak. Birarada bulunmanıngetirisi de birlikte paylaşılacak.
HER KÖYE BİR KREŞ
PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, dana kreşi pilot uygulamasına Çumra merkezde Nisan ayında başlanacağını, uygulama için bütün işlemlerin tamamlandığını, ahırlar için ihalenin yapıldığını, hedeflerinin ise her köye bir dana kreşi olduğunu söyledi.Türkiye’de besiciliğin genellikle çok küçük boyutlarda, dağınık bir şekilde yapıldığını, genelde evlerle ahırların iç içe bulunduğuna dikkat çeken Konuk, AB’ye olan taahhütler gereği bu uygulamanın terk edilmesi gerektiğini, dana kreşlerinin de bunun için bir ön hazırlık olabileceğini kaydetti.
KÖYDEKİ KADINLARA ZAMAN KALACAK
Dana kreşi uygulamasının üreticinin görüşleri doğrultusunda oluştuğunu ve üreticilerin büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Konuk,”Bu uygulamanın sosyal boyutu da olacak. Bundan sonra özellikle köylerdeki hanımlar, vakitlerini çocuklarına, eşlerine ve ailelerine daha çok ayırabilecekler” diye konuştu.Konuk, dana kreşlerini öncelikle kendi öz kaynaklarıyla yapacaklarını, daha sonra ise uluslararası kuruluşlardan kredi kullanabileceklerini sözlerine ekledi.
3 Ekim 2007: 22:29 #41286ericclaptonÜyedana kreşlin tabiiki ilk adım olarak güzel bir yaklaşım ama bence genişletilerek devam etmeli köylerde ahırların tek çatı altında toplanması sağlanmlı…
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.