1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16386

    Bakan Eker:”Tarım Danışmanlarının Sayısını 10 Bine Çıkaracağız”

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, köylerde çiftçilerimize danışmanlık hizmeti vermek amacıyla 2007 başında aldıkları 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim sayısını 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, başta kayısı olmak üzere tarımsal ürünler ve hayvancılıkla ilgili olarak Malatya’da bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve bakanlık bürokratları ile üreticiler de hazır bulundu.

    Sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını dinleyen Bakan Eker, bakanlığın çalışmaları ve sorunların çözümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Köy Bazlı Katılımcı Yatırımcı Programı ile ilgili olarak 2005 yılında bir kararname çıkardıklarını hatırlatan Bakan Eker, projenin 2006 yılında 16 ilde uygulamaya girdiğini ve bu kapsamda damla ve yağmurlama sulama projesine de yüzde 50 oranında hibe desteği verdiklerini bildirdi. Bakan Eker, “Önemli oranda su tasarrufu sağlayan ve verimi artıran Damla Sulama Sistemlerinin kurulması için üreticilerimize, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine’nin desteğiyle Ziraat Bankası 5 yıllığına sıfır faizle kredi vermektedir. Uygulama 2008’de sona erecek, bürokratik işlemlerin azaltılması için Ziraat Bankası ile görüşeceğiz” dedi.

    1930’lu yıllardan beri konuşulan ancak bir türlü çıkarılmayan Tarım Sigortası Kanunu’nu çıkardıklarını belirten Bakan Eker, 1 Haziran 2006’da uygulamaya geçirilen sigorta kapsamına bu yıl don olayını da dahil ettiklerini bildirdi.

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Bakanlığın sözleşmeli üretiminin yaygınlaştırması için 2004 yılından beri çalışmalar yaptığını ve 4 bin 500 ile 5 bin üreticiye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

    Kayısıda piyasa düzeninin oluşması için tüm kesimlerin beraber çalışması gerektiğini vurgulayan Bakan Eker, kendisinin de buna destek olacağını ifade etti.

    Bozulur nitelikteki tarımsal ürünlerin uzun süre muhafazasını sağlamak için Lisanslı Depoculuk Kanunu’nu hayata geçirdiklerini dile getiren Bakan Eker, “Mesela fındıkta kiralama garantisi ile özel sektöre 150 tonluk depolar yaptırdık. Kayısıda da görevlendirilecek birlikler ürünü arz durumuna göre soğuk hava depolarında muhafaza eder. Böylece daha modern pazarlama imkânını da beraberinde getirir. Ürünler depoda, ürün senetleri ile satılır. O ürün işleneceği zaman depodan alınıp işlenir” diye konuştu.

    Bakan Eker, 10 dekardan fazla olan ve yenilenen meyve bahçelerine 200 ile 300 YTL arasında destek verildiğini, ayrıca 2004-2006 yılları arasında 466 bin YTL sertifikalı fidan desteği ödemesi yaptıklarını bildirdi.

    Türkiye’nin kendi dönemlerinde yeni bir konseptle tanıştığını kaydeden Bakan Eker, Sanayi Bakanlığı ile organize tarım bölgelerin kurulması için bir protokol imzaladıklarını ve Malatya’nın da bundan yararlanabileceğini ifade etti.

    Ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerinin eskiden masa başında oturduklarını anlatan Bakan Eker, “Biz yeni bir açılım getirdik. 2007 başında köylerde çalışacak, sözleşmeli olacak ve şehirdeki kadar maaş alacak 2 bin 500 tane ziraat mühendisi ve veteriner hekimi işe aldık. 60. Hükümet döneminde biz bu sayıyı 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece Türkiye’de tarımsal potansiyeli olan bütün köyler bundan yararlanmış olacaktır. Bütün sorunlar sorumluluk anlayışı ile çözülür, önemli olan çözme yeteneğine sahip olmaktır” dedi.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.