- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 16 yıl 7 ay önce
Mehmet AKIN tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 9 Haziran 2008: 20:50 #17647
Mehmet AKIN
ÜyeJokey yamakları İngiliz ve Arap atlarının; Maiden, 1, 2, 3, 4, 5, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 20 Şartlı koşularında ve bu koşuların X ve X1 ilave şartlı koşularında sıklet indiriminden yararlanırlar. Bu koşularda (Y-1/0-20) arası (Y-2/0-49) arası koşu kazanan jokey yamaklarını ifade eder. Jokey yamakları kazandıkları ikramiyelerden %5 mont alırlar.
a) GR I koşusu kazanan atlar hayatları boyunca 2, 3, 4, 5 şartlı koşulara GR I koşusu kazanan atlar kazandığı GR I koşusu tarihinden itibaren 12 aylık süre içerisinde KV 6, KV 7, KV 21 ve KV 22 koşularına katılamazlar.
b) GR II koşusu kazanan atlar hayatları boyunca 2 ve 3 şartlı koşulara, GR II koşusu kazanan atlar kazandığı GR II koşusu tarihinden itibaren 12 aylık süre içerisinde 4, 5, KV ve KV 21 koşularına katılamazlar.
c) GR III koşusu kazanan atlar, GR III koşusu kazandıkları tarihten itibaren; 12 aylık süre içerisinde 2 ve 3 şartlı, 6 aylık süre içerisinde 4 ve 5 şartlı koşulara katılamazlar.
d) Gazi ve Cumhuriyet Kupası Koşusu kazanan atlar, koşu hayatları boyunca sadece KV7, KV 8, KV 9, KV 22, KV 23, KV 24, KV 25 ve GR I, GR II, GR III koşularına katılabilirler.
Jokey yamakları İngiliz ve Arap atlarının; Maiden, 1, 2, 3, 4, 5, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 20 Şartlı koşularında ve bu koşuların X ve X1 ilave şartlı koşularında sıklet indiriminden yararlanırlar. Bu koşularda (Y-1/0-20) arası (Y-2/0-49) arası koşu kazanan jokey yamaklarını ifade eder.
Eküri atları 2 attan fazla koşamaz. 2 den fazla at kayıtlı ise hangilerinin koşacağını, atların ilgilisi deklare zamanında Teknik Büroya beyan eder. (Bu husus yedekli koşularda geçerlidir.
Tüm Handikap koşularında (18 nolu Free Handikap hariç) puanlama sistemi geçerlidir. Her grup atlar için en az 0, azami 140 arasında değişen puanlar verilerek düzenlenen listeler yılbaşında, Handikaperler birimince ilan edilir. Her puan 1/2 kg. tekabül eder. Handikap listeleri haftanın Pazartesi ve Cuma sabahı kayıtlar başlamadan ilan edilir ve yürürlüğe girer. Bu liste bir sonraki yeni liste ilan edilene kadar bütün kayıtlar için geçerlidir. Bütün Handikap koşularında azami sıkleti 61 kg.ın altında olan ilk at 61 kg.a 60 kg. olan koşularda sıkleti 58 kg.ın altında olan ilk at 58 kg.a, 59 kg. olan koşularda sıkleti 57 kg.ın altında olan ilk at 57 kg.a yükseltilir. Diğer atlarda kilo farkları aynı kalmak kaydıyla kilolandırılır.) Kayıtta kilosu 61 kg. ve üzerinde olan atların deklaresi (Taylarda 57 ve üzerinde, 3 yaşlı İngiliz koşularında 01 Ağustos (dahil) tarihinden sonra 58 ve üzerinde) ilan edilmiş olan normal deklare saatinden yarım saat evveline kadar yapılır.Herhangi bir Handikap Koşusuna kaydolan bir at, kaydolduğu bu koşuya koşmadan önce başka bir koşuda koşup, handikaperler tarafından verilen puanla kayıtlı bulunduğu handikap koşusundaki “Tavan ve taban puanı” limitleri dahilinde olmadığı takdirde; bu atın koşudaki kaydı silinir ve koşudan çıkarılır. (At Yarışları Tüzüğü Ek Madde 1)
Handikap listesi ilanından sonra koşu kazanan bir ata yeni puan listesi ilan edilinceye kadar geçen süre içinde 5 kg.a kadar ek ağırlık puanı verilmişse bu ek ağırlık kilosu atın puanına göre sıralamadaki kendi sıkletine ilave bir kilo olarak eklenir ve böylece atın azami sıkletin üzerinde bir kilo ile (at sahibi ve antrenörü istediği takdirde) koşabileceği bu fazla kilo hiçbir şekilde diğer atları etkilemez.
DH) Yalnız Devlet Haralarında yetiştirilen atlar katılabilir.
(DHÖW) (Devlet Harası- Özel-Waho) Devlet haralarında yetiştirilen atlar, anası ve babası devlet harası yetiştirmesi veya bunların taylarından 1983 ve sonrası yıllarda doğan ve tescillerinde kan muayene raporu bulunan özel yetiştirme atlar ile WAHO’ya kayıtlı ithal atlar katılabilir.
(ENT.DHÖW) Devlet Harası yetiştirilmesi ve WAHO kaydı bulunan safkan Arap tay ve atları ile WAHO kaydı bulunan safkan yabancı Arap atları katılabilir.
(TR) Koşuların tanımı: Türkiye Safkan İngiliz ve Arap soy kütüğünde kayıtlı Türkiye’de doğmuş safkan İngiliz ve Arap atlarının ve Türkiye safkan İngiliz ve Arap atları soy kütüğüne kayıtlı ve aşım yaptırılmak üzere yurt dışına giden kısraklardan doğan ve aynı yıl içinde Türkiye’ye getirilen safkan İngiliz ve Arap atlarının katılacağı koşuları ifade eder.
L) 8-9 şartlı, 18, 23, 24, 25 Handikap koşuları Listed koşuyu ifade eder.
(E) Yalnız erkekler kaydedilir.
(D) Yalnız dişiler kaydedilir.
(Y) Yalnız jokey yamaklarının bineceği koşudur.
(KV) Kısa vadeli koşunun kaydı
Koşularda jokeylerin kullandıkları kamçılar düz olacak, uzunluğu 70 cm’yi geçmeyecek, birden çok kamçı kullanılmayacaktır. Ancak jokey yamakları bindikları koşularda uzunluğu 50 cm’yi geçmeyen şakşaklı düz kamçı kullanırlar. Yarışı katılacak atlara uyarıcı ve şok etkisi yapacak her türlü cihazın kullanılması yasaktır.
YARIŞ OTORİTESİ; Yarış otoritesi deyimi Tarım ve Orman Bakanlığını ifade eder.
II) TANINAN YARIŞ OTORİTESİ: İngiltere Jokey kulübü ve kendi memleketlerindeki at yarışlarının düzenlenme ve kontrolünden sorumlu ve yetkili milletlerarası kurallara göre İngiltere Jokey Klübü tarafından tanınmış yarış teşekkülleridir.
a) TANINAN YARIŞ ; Yarış Otoritesince veya onun müsaadesi altında yapılan yarıştır.
III) YÜKSEK KOMİSERLER HEYETİ; Yarış otoritesinin, at yarışları ile ilgili olarak bu tüzük hükümlerine göre verdiği görev ve yetkileri ifa eden mercidir.
IV) SOY KÜTÜĞÜ (STUD-BOOK-STAD-BUK) ; Yarış Otoritesince safkan yarış atlarının tescil edildiği kütüktür.
V) YARIŞ MÜESSESESİ; At yarışları hakkında 6132 sayılı Kanun 1.inci, 5.inci ve 6.ıncı maddeleri hükümlerine göre yarış yapma yetkisini kullanan teşekkülü ifade eder.
VI) KAYIT BÜROSU; Yarış müessesesi tarafından yarışlarla ilgili her türlü kayıt ve tescil işlerini yürütmek üzere kurulan bürodur.
VII) YARIŞ BÜLTENİ ; Yarışlarla ilgili olarak en az haftada bir defa yarış müessesesi tarafından yayımı gereken bültendir.
VIII) YETİŞTİRİCİ ; Atın doğumunda o atın anasına sahip bulunan kimsedir.
IX) AT SAHİBİ; Bir ata tamamen veya kısmen sahip bulunan kimsedir. Bu atı, belli bir süre için koşturmak üzere kira ile tutan kimse de bu süre içinde at sahibi sayılır. Bu taktirde kiraya veren, bu süre için bu Tüzük yönünden at sahibi sayılmaz. Atı kira ile tutan at sahipleri ile vekillerinin de at sahiplerinin taşıdıkları nitelikleri haiz olduklarını gösteren belgeleri taşımaları şarttır.
Bu belgeleri her yıl Aralık ayı içinde değişiklik olmuşsa, en geç 15 gün içinde Yarış Müessesesine vize ettirmek mecburiyetindedirler.
X) AT SAHİBİ VEKİLİ ; At sahibinin koşular ile ilgili haklarını kullanmak ve yükümlülüklerini yerine getirmek üzere noterlikçe düzenlenmiş vekaletnameyi taşıyan kimsedir. Bir şahsa at sahibi vekilliği verilmesi at sahibinin yarışlarla ilgili sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
XI) ANTRENÖR; Yarış atlarının talim, terbiye, idman, bakım, beslenme ve koşulara ilişkin hizmetlerinin yapılmasıyla yükümlü ve sorumlu olan Lisans Yönetmeliği hükümlerine göre antrnör lisansı taşıyan kişidir.
Antrenörler, genel, özel, yardımcı ve at sahibi antrenör olarak çalışırlar.
Antrenörlükte vekalet geçerli değildir.
XII) BİNİCİ; Jokey, jokey yamağı ve centilmen biniciyi kapsar.
a) JOKEY; Ücret mukabili koşularda ata binen kişilerdir. Bunların, usullerine göre verilmiş lisansa sahip olmaları gerekir.
b) JOKEY YAMAĞI (APRANTİ) ; At sahipleri, ya da Antrenörlerine en az iki yıllık bir sözleşme ile bağlı olarak çalışan jokey adayıdır.
c) CENTİLMEN BİNİCİ; Jokeyliği meslek edinmemiş, amatör binicidir.
XIII) SEYİS; Yarış atlarının bakım, beslenme, yarış alanına gidiş, dönüş ve gezinti işlerinde çalışan ve Lisans Yönetmeliği hükümlerine göre seyis lisansı taşıyan kişidir. Başarılı sicil almış ve en az 3 yıl seyislik yapmış olan seyisler Lisans Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımak koşuluyla seyisbaşı olabilirler.
XIV) AT; At deyiminden at, kısrak, iğdiş, erkek ve dişi tay anlaşılır. İğdişler, manialı koşulardan başka koşulara iştirak edemezler.
XV) KOŞUYA İŞTİRAK ETMİŞ AT; Hareket hakeminin emrine girmiş attır. (Beyaz flamanın kaldırıldığı andan itibaren çıkış yerlerindeki her at o koşu için hakemin emrine girmiş sayılır.)
XVI) VOKOVER (WOLK OVER) ; Koşuya katılan birden fazla atın bulunmadığı koşudur.
XVII) DEDHİT (DEAD-HEAT-ATBAŞI BERABER) ; Bir koşuyu birden fazla atın başbaşa bitirmesi demektir.
XVIII) KOŞU; Önceden kaydı yapılmış atların çıkış (Start) ile varış (Muvasalat) arasındaki mesafeyi almalarıdır.
XIX) YARIŞ; Aynı yerde aynı gün sürekli olarak yapılan bütün koşulardır.
XX) MİTİNG (MEATİNG) ; Aynı yerde gün araları ile devam eden yarışların tümüdür.
XXI) YARIŞ MEVSİMİ; Her takvim yılı için Yüksek Komiserler Heyetince tesbit edilen yarış dönemidir.
XXII) KOŞU TÜRÜ; Deyiminde vadeli, açık, muayyen ikramiyeli ve yekunlu koşular ile maçlar anlaşılır.
XXIII) VADELİ KOŞU; Koşunun özel şartlarında o koşunun icrasından belirli bir süre önce kaydının yapılması, taksit ve pişmancalık ödenmesi öngörülen ve taksit, kaydiye ve pişmancalıklar toplamının birincilik ikramiyesine eklendiği koşudur.
XXIV) AÇIK KOŞU; Taksit, kaydiye ve pişmancalıklar toplamının birincilik ikramiyesine eklendiği koşudur.
XXV) YEKÜNLU KOŞU; Koşuya katılan en az üç at sahibinin ödedikleri kaydiye, taksit ve pişmancalıkların birinci ata veya koşunun özel şartlarına göre plase atlara verildiği açık ve vadeli nitelikteki koşu veya maçlara denir.
İlave para veya başka mükafat konulması koşunun niteliğini değiştirmez.
XXVI) MAÇ; İki veya daha ziyade ahır sahiplerinin muhtelif atları arasında yapılan ve şartları kendi aralarında tesbit edilen koşulardır.
XXVII) MUAYYEN İKRAMİYELİ KOŞU; At sahiplerinin, atlarını koşuya kayıt ettirmek için ödedikleri duhuliyelerin ikramiyeye eklenmediği meydın, handikap, satış, şartlı ve centilmen koşuları bu grupta yer alır.
XXVIII) MEYDIN (MAİDEN); Hayatında hiç koşu kazanmamış bir atı ifade eder. (51.nci maddenin son fıkrasındaki haller hariçtir.)
Yalnız bu atların girdiği koşuya meydın koşusu denir.
XXIX) HANDİKAP KOŞUSU; Bir yarıştaki atların kazanma şanslarını eşit kılmak için taşıyacakları farklı ağırlıkların hadikaperler tarafından, gerekiyorsa bilgisayar yardımı ile ayarlandığı ve düzenlediği koşudur.
XXX) SERBEST HANDİKAP; Atların taşıyacakları sikletler ilan ve kabul edilinceye kadar kaydiye ve pişmancalık ödemek mükellefiyeti olmaksızın vazgeçilebilen handikaptır.
XXXI) MAHDUT HANDİKAP; Azami veya asgari yahut hem azami hem asgari sikletleri koşu şartında tesbit edilmiş handikaptır.
XXXII) SATIŞ KOŞUSU; Yalnız satılık atların iştirak edebileceği koşudur. Koşuda birinci gelen at, açık artırma diğerleri kapalı zarf usulü ile satılır.
XXXII) ŞARTLI KOŞU; Belirli dönemlerde kazınalan koşunun sayısı, değeri, ikramiye oranı ve tutarları gibi atların koşulara kayıt olma ve katılmalarının önceden sınıflandırıldığı koşudur.
XXXIV) YAŞA GÖRE SİKLET KOŞUSU; Atların koşularda taşıyacakları sikletleri, yaş farklarına göre düzenlenmiş sabit siklet cetvellerine nazaran, tesbit edildiği koşudur.
XXXV) MANIALI KOŞU (steeplechase); Engelli at yarışları hakkında, Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenip yapılan koşudur.
XXXVI) KAYDİYE; Bir atın koşuya kayıt edilebilmesi için ödenmesi gereken paradır. Serbest handikapta bu para, sitletlerin ilan ve kabulünden sonra ödenir.
XXXVII) TAKSİT; Vadeli koşularda koşuya iştirak için kaydiyeden ayrı olarak belirli tarihlerde ödenmesi gereken paradır.
XXXVIII) PİŞMANCALIK (FORFE); Koşunun şartlarına göre koşuya kaydedilen atın, sahibi tarafından koşuya sokulmaması veya koşudan çıkarılması hallerinde ödenmesi gereken paradır.
XXXIX) ITTILA; Yarışlarla ilgili karar ve diğer hususların veya borçlular listesine kaydedilmesi gereken hallerin hipodrom veya yarış yerindeki ilan tablolarına asılması veya yarış bültenine yazılması yoluyla sağlanır.
Bu asılma veya yazılmayı müteakip ıttıla hasıl olmuş sayılır.
Asma ve indirme işlemleri tutanakla saptanır. Ayrıca, birinci fıkrada sözü edilen hususlar yarış günleri hoparlörlerle duyurulur.
XL) DİSKALİFİYE; Diskalifiye deyiminden:
a) Bir atın muvakkat veya müebbet olarak yarışlara iştirakten men edilmesi veya iştirak ettiği koşudan hariç tutulması;
b) Bir şahsın muvakkat veya müebbet olarak yarışlarla ilgili yerlerde sanat icrasından veya yarış yerlerine, hipodromlara ve yarışlarla ilgili mahal ve tesislere girmekten yahut atlarını yarışa sokmaktan men edilmesi;
halleri anlaşılır.
(Tanınan yarış otoritelerince verilmiş diskalifiye kararları da bu tüzük hükümlerine göre verilen diskalifiye kararlarını sonuçlarını doğurur.)
XLI) BORÇLULAR LİSTESİ; Yarış müessesesi tarafından bir yarış mevsiminde en az iki defa ilan edilen ve kaydiye, taksit pişmancalık, para cezası yarışçılık ve atçılıkla ilgili her türlü ücretler, yardım paraları ve satış koşularından doğan satış bedeli borçlarının isimlerini ve borçlarının cins ve miktarını gösteren listedir.
(Tanınan yarış otoritelerinin borçlular listelerinde yazılı bulunanlar, Türkiye borçlular listesinde kayıtlı olanlar gibi işlem görürler.)
XLII) YETİŞTİRİCİLİK PRİMİ: Koşunun şartlarına göre dereceye giren atların yetiştiricilerine verilen ödüldür. Bu ödül atlara verilen ikramiyelerin %10’undan az %25’inden çok olamaz. Yetiştiricilik priminin, koşuların şartlarına göre dağılımı ve oranları yıllık yarış programları genel hükümlerinde gösterilir.
XLIII) AHIRDAŞ (ECURIE); Bir at sahibine veya at ortaklığı bulunan şahıslara ait olan, aynı koşuya katılan ve yarış meessesesince ahırdaş oldukları önceden ilan edilen atlar ile bir at sahibinin kendisi, kardeşi, bunların eş ve çocuklarına ait olup, aynı koşuya katılan atların sahiplerince yazılı başvuruları üzerine yarış müessesesince ahırdaş oldukları önceden ilan edilen atlara denir.
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.