- Bu konu 8 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 14 yıl 7 ay önce nicolasanelka tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 2 Eylül 2008: 09:13 #18465dilaraÜye
Hayvan yetiştiriciliği (besicilik) programının amacı, büyük ve küçükbaş hayvanların beslenmesi ve üretilmesi alanında çalışacak teknik insangücünü yetiştirmektir. Hayvan yetiştiriciliği (besicilik) teknikerleri, kamu sektöründe veya özel sektöre ait çiftliklerde ve mandıralarda çalışabilirler veya kendileri özel hayvan çiftliği kurabilirler.
Programın Amacı: Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı (besicilik)programının amacı, büyük ve küçükbaş hayvanların beslenmesi ve üretilmesi alanında çalışacak teknik insangücünü yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı (besicilik) programında fizyolojiye giriş, özel biyokimya, hayvan besleme ilkeleri ve yemleme, küçük işletmeler, hayvan sağlığı ve hijyen, arıcılık, tavukçuluk, kooperatifçilik, hayvansal ürünler teknolojisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler: Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı (besicilik) programına girmek isteyenlerin, ortalamanın üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, biyolojiye ve ekonomiye ilgili, hayvan yetiştirmekten hoşlanan,girişimci kişiler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı (besicilik) programını bitirenlere “Hayvan Yetiştiriciliği Teknikeri” ünvanı verilir. Hayvan yetiştiriciliği teknikeri büyük ve küçükbaş hayvanların bakımı, beslenmesi, üretilmesi ile ilgili çalışmaları yapar. Hayvanlar için sağlığa elverişli ahır ve ağılların yapımı, bunların temizliği, hayvanların merada taze otla veya kışın kuru yemle beslenmesi, kesime hazır hale gelen hayvanların pazarlanması ile ilgili işleri, zootekni alanında uzmanlaşmış ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.
Çalışma Alanları Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı (besicilik) teknikerleri kamu sektöründe veya özel sektöre ait çiftliklerde ve mandıralarda çalışabilirler veya kendileri özel hayvan çiftliği kurabilirler.
23 Kasım 2008: 15:08 #57993dilaraÜyeBESİCİLİK:
Kesimden önce belli bir süreözel bir beslenme döneminden geçirilerek hayvanların et kalitesi ve veriminde artış sağlamaktır.
Sığır besiciliği ile bir yandan hayvanların canlı ağırlıkları artırılır.Diğer yandna et kalitesi yükseltilir.Besi işletmesinin karlılığı bu iki faktörün sağlanmasında besicinin gösterdiği başarıya bağlı olarak artar yada azalır.
Beside kullanılan yemler genellikle işletme içinden sağlanır.Her ne sebeble olursa olsun sığır yetiştiricilerinin elden çıkardıkları dişi erkek genç ve yaşlı sığırlar bazı işletmeler tarafından satın alınarak et üretimi amacıyla besiye tabi tutulurlar.Bu konulardan dolayı sığır besiciliği ihtisaslaşmış bir iş alanı olarak kabul edilir.
Kaba ve kesif her iki grup yemin işletme içinde üretilmesi karlılığı garanti eder.İşletmelerde yemler girdinin %70 oluşturmaktadır.Bu konuda kaba yemler daha fazla önem taşımaktadır çünkü satn alma nakliyesi gibi masraflardan dolayı birim maliyet yükselir.BESİCİLİĞİN ŞEKİLLERİ:
Yem kaynaklarının kullanımı yönünden yapılan sınıflandırma besiciliğin genel karakterini belirler.Sığır besiciliği ekstansif yarı entansif ve entansif olmka üzere 3 şekilde yapılır.EKSTANSİF BESİ:
Genel olarak mera ve otlaklarda yağılan besi şeklidir.Bu tip beside kesif yemin yeri ya hiç yoktur yaa çok azdır.Mera ve otlağın kalitesine bağlı olarak hayvanları ağırlıkları değişir.Türkiyede bu gibi hayvanların yararlandığı mera ve otlarlak malesef düşük kalitelidir.
Büyük çaplı ekstansif besi ise çoğunlukla yayla mera ve otlakalrda yapılır. Dolayısıyla hayvan ağırlık artışları yetersiz ve besi süresi uuzundur.Ekstansif besiden kesime giden hayvanların karkas randımanı düşüktür.YARI ENTANSİF BESİ:
Genç sığırları ilk bir yıl kadar mera şartlarında tutmak ondan sonra yoğun besiye alarak kesim olgunluğuna getirmek şeklinde tanımlanabilir.
Karkas randımanı ve et kalitesi mera besisinden daha yüksektir.İyi otlakların bulunduğu bölgelerde yarı entansif besi yapılmaktadır.500 kg besin ağırlığına ulaşma zamanı yaklaşık 22 aydır.
Türkiyede uygulanan sığr besiciliği kesime giden hayvanların yaşları ve bslenme koşulları göz önüne alınınca bu gruba girer.ülkemizde hayvanlar 1 yaş civarında kesime gönderilirler.Çoğunlukla kaba yemle beslenirler.ENTANSİF BESİ:
Yüksek düzeyde enerji ve protein kapsayan yemlerle yapılan besiye denir.Hayvanlar kapalı yada açık besi yerlerine tutulurlar yem maddesi olarak kuru pancar posası ve melas gibi yemlerde enerji kaynağı olarak kullanılır.Kaliteli yemler hayvanların yüksek düeyde ağırlık kazancı sağlamalarına imkan verir.Kombine sığır ırklarında entansif besi genel olarak danaların 2-3 aylık yaşlarında sütten kesilmesi ile başlar ve 500 -600 kg. canlı ağırlığa ulaşıncaya kadar sürer.Bu besi süresi 13-14 aydır.
İşletmenin karlılığı en kısa süree en ucuz yemle eb fazla kaliteli ürün elde etmektir.İşletme bütün bu faktörleri en iyi biyolojik ve ekonomik olarak bağdaştırmak durumundadır.Ülkemiz şartları bakımından besi sığırcılığı uygun bir iştir.Ahır yapımı ve ekipman bakımından bir çok hayvancılık kolundan daha ucuza malolabilir. İşçiliktende tasarruf sağlar.Her zaman kesime gidecek hayvan var olacağı için hazır para gözü ilede bakılabilir.
avantajlarını bir sonraki yazımda bulabilirsiniz …23 Kasım 2008: 23:51 #61457ImraHorÜyebenim babam da bir besi çiftliğinde çalışıyor.ege nin en büyük besi çiftliği sanırım tam 500 büyük baş hayvan var.süper ya keşke benim olsa:Dkonu için teşekkürler[hr]
halk arasında da besicilik diye geçiyo ama küçümseme falan yok bence24 Kasım 2008: 18:26 #61502ImraHorÜyeçok sertsin anlatmaya çalıştığımız şeyler farklı anlamak için okumuyorsun sataşmak için okuyorsun…bilmem anlatabildim mii??? neyse burda kavga çıkarcak halim yok.
24 Kasım 2008: 19:06 #61516ImraHorÜyetamam işte yine yanlış anlamışsınnnn…
25 Kasım 2008: 14:08 #61547ImraHorÜyehadi ya hangi liseden mezunsun.ben aslen ordulyum ama balıkesirde oturuyoruz ben adnan menderesten mezunum
24 Ekim 2009: 13:59 #82762burcugunerÜyebende bu bölüme yeni kayıt yaptırdım bu bölümde okuyan arkadaşlarla tanışabilirmyiz çok zorlandığım konular var ek kontenjyanla geldm ve vizelerim 11 inde başlıyo :S
14 Ocak 2010: 13:38 #89179sinan55Üyepaylasımın ıcın tesekkurler elıne saqlık
12 Mart 2010: 15:55 #93346vet. sağ. teknikerleri hak ettikleri yerde değiller
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.