15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 16)
  • Yazar
    Yazılar
  • #18480

    [size=large]Buzağı Septisemisi

    Hastalığın etkeni E. Koli’ dir. Mikrobun kana karışması yoluyla enfeksiyon olur. Hızlı ilerler ve ölümle son bulur.
    Hastalık ; inek yetiştirilen yerlerde fazla olur ve kayıplara sebep olur.Yeni doğan hayvanların bir arada tutulduğu bölgelerde, soğuk, pis, rutubetli ve karanlık ahırlarda enfeksiyon daha yaygındır. Bulaşık süt, su ve gıdaların sindirim sistemi yoluyla vücuda alınması ile enfeksiyon oluşur. En fazla yeni doğan buzağılar duyarlıdır. Yavrular hastalık etkenini ilk olarak annelerinden emdikleri süt ile alırlar. Hayvanların dışkıları mikrop kaynağı olup bulaşmada önemli role sahiptirler. Rahim içi ve göbek kordonu ile bulaşmalara sıkça rastlanmaktadır. İyi bir bakım beslenmenin olmayışı ve suni emzirmeler bulaşmanın hazırlayıcı etkenleridir. A vitamin eksikliği hastalığa duyarlılığı artırır.
    Klinik Bulguları ; İlk hafta içinde görünen bulgular başlıca üç klinik formu gösterirler.
    a) Mikrobun kana karışması ile seyreden form : Ani ölümler vardır. Hayvanlarda durgunluk zayıflık görülür, ishal yoktur.
    b) Zehirlenme ile seyreden form: Bağırsakta E. Koli’ nin fazla üremesi sonucu zehirlenmeler görülür. Şok ve ani ölüm klinik bulgularıdır.
    c) ishalle seyreden form: İlk üç hafta bu tarzda hastalanırlar. Dışkı çok sulu beyaz renkte bazen kanlı bir görünüm alır. Hayvanın arkası ve kuyruğu fazlaca kirlenmiştir. Gaita fena kokulu ve köpüklüdür. Ateş başlangıçta yükselir. Hayvan su içmediğinden su kaybına bağlı problemler başlar. Tüyler ürpermiş ve gözler içeri çökmüştür. Ölüm 3-5 günde olur.
    Teşhis: Hastalığın tanımı kolay olur ve laboratuvar koşullarında teşhis edilir.
    Tedavi: Antibiyotik ve Sülfonamidlerle tedaviye çalışılır. Analar gebeliğin 7. Ayından itibaren kuruya çıkarılacağı zaman E. Koli aşısı ile birer haftada bir üç defa aşılanır. Ayrıca doğumdan hemen sonra bağışıklık serumları uygulanır. Vitaminli preperatlar, ishal giderici ilaçlar, mineral maddeler verilmelidir. Hijyenik tedbirler alınmalıdır.
    Korunma: Hayvanların bakım ve beslenmelerine dikkat edilmelidir. Yavrulara ağız sütü verilmelidir. Göbek enfeksiyonu önlemek için gerekli tedbirler alınır. Gebelik dönemde hayvana aşıları yapılır. Anneye A vitamini takviyesi yapılır.
    [/size]

    #74665

    Tıklayınız isimli hiperimmun buzağı septisemi serumuyla iyi bir çıkış yaptı, serumun uygulama miktarı minimum (5 ml/doz)a indirilmiş ve serumdaki antikor titreside muadillerine göre çok daha yüksek. Şiddetle tavsiye ederim…

    #86658

    tesekkürler

    #86747
    avatar of novanova
    Üye

    çok iyi teşekkürler

    #87873
    avatar of sinan55sinan55
    Üye

    paylaşımın için teşekkür ederim…

    #88368

    aşısı yapılmalı hemen önlemek için

    #89381

    teşekkürler

    #89399
    avatar of ahmet40ahmet40
    Katılımcı

    sağolasın kardeş

    #90168
    avatar of vetatanvetatan
    Üye

    teşekkürler

    #90351

    sağol..

    #94591

    elınze saglık cok guzel olmus

    #95494

    tesekkurler arkadaslar

    #98216

    paylaşım için tşkler. yaygn ni hastalık…

    #98551

    Buzağılarda çoğu zaman ölümlerle, büyüme gerilikleri ve ilerleyen yaşlarda verim kaybıyla karakterize olan buzağı sepitsemileri(buzağı ishalleri) bir çok işletmenin çok ciddi bir sorunudur ben doğu illerinde yaklaşık 7 yıldır danışmanlık görevi yapıyorum.şuan görev yaptığım köylerin bi çoğunda karşılaştığımız bu inatçı ishal vakalarını ciddi anlamda azalttığımızı iç rahatlığıyla söyleyebilirim.bu konuda biçok deneme yaptık ancak en iyi sonucu septisemi aşısında bulduk .piyasada varolan septisemi aşıları ile gerek koruyucu gerekse tedavi amaçlı olarak bu ishal vakaalarından olumlu sonuçlar aldık.doğumu takiben ilk 5 gün içersinde tek doz koruyucu olarak buzağıya bu aşıdan yapıyoruz şimdiye kadar aşı yapıpta hastalığa yakalanan buzağımız olmadı,geç kalınmış durumlarda tedavi amaçlı aynı aşıdan iki doz yaptığımızda da çok iyi sonuçlar aldık,serum antibiyotik vitamin takviyesinin yeterli olmadığı olgularda başa çıkabildik bu tecrübeyi sizlerle paylaşmak istedim.saygılarımla.

    #98908

    Teşekkürler[/u]

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 16)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.