- Bu konu 27 yanıt içerir, 22 izleyen vardır ve en son 13 yıl önce ImraHor tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 11 Ekim 2008: 03:24 #19225Bayan BidiÜye
Köpeklerin kuyrukları neden kesilir?
Köpeklerin kuyruklarının neden kesildiği en çok sorulanlar arasındadır. Bazı kimseler kuyruk gerekli olmasaydı köpekler doğuştan kuyruksuz olurlardı, kesilmesi gerekmemekte diyerek karşı çıkmaktadırlar.
Bazı ülkeler kuyrukların kesilmesini kanunlarla yasaklamışlardır. Örneğin Norveç 1987’de, İsveç 1988’de yasaklamıştır. Bazı ülkelerde ise, İngiltere gibi kuyruk kesiminin sadece veteriner hekimler tarafından yapılmasına müsaade edilmektedir. Bunu yanında İngiltere’de köpeklerin kulaklarının kesilmesi tamamen yasaklanmıştır. İngiltere’deki köpek müsabakalarında, showlarda hiç bir doberman, boxer gibi kulağı kesilen ırkların kulaklarını kesik göremezsiniz.
11 Ekim 2008: 07:59 #55499FeeLinGÜyeiyide neden kesilir sorunun cavabı yok merak etmiştim
11 Ekim 2008: 08:40 #55528vet.gulcanÜyeBu kimine göre tamamen sahibinin kesik kuyruğu daha estetik bulmasından kimine göre de özellikle sanayi bölgesi gibi yerlerde köpeklerin başka köpeklerle kavga ederken kuyruğun dezavantaj yarattığı düşüncesinden dolayı diye biliyorum. tabi yoruma açık bir konu bu söylediklerim insanların bu konuya kişisel yorumlarıdır.doğruluğu tartışılır
12 Ekim 2008: 11:28 #55763köpeklerin ve diğer tüm hayvanlarının bir organını kesilmesi tamamen veteriner hekimin muayene edip,hayvanın genel durumunu bozacak veya ileride daha büyük rahatsızlıklara sebep verecek diye düşünüp rapor tuttukları durumlarda mümkün olabilmektedir…Estetik açıdan veya herhangi başka bir sebep ile kuyruk amputasyonu kesinlikle yasaktır…Bu durum hayvan zabıtası kanunu ile düzenlenmiştir…
13 Ekim 2008: 10:10 #55962vet.gulcanÜyeelbetteki yasak ben sağlık sorunları dışındaki durumlardan bahsediyorum ve yanlış anlaşılmasın onayladığım falan da yok
13 Ekim 2008: 11:11 #55963Yanlış anlaşılmadı Gülcan hanım size karşı söylemedim,genel bir bilgi olarak bilmeyenler öğrensin diye söyledim.Sadece şu konuda yanlış bir cümle kurduğunuzu söyleyebilirim:”Bunlar insanların kişisel yorumlarıdır,doğruluğu tartışılır” demişsiniz.Bunların doğruluğu tartışılmaz çünkü doğru değildir.Kanunen yasak olan birşey doğru değildir.
13 Ekim 2008: 12:46 #55966vet.gulcanÜyeo konuda haklısınız yeterince net konuşmadığım için özür dilerim demek istediğim insanlar kendilerince haklı sebepler ortaya atıyorlar ama bu doğru değil. sanırım bu şekilde yazmam daha doğru olurdu insanları yanlış yönlendirdiysem herkesten özürdilerim Yener beyin dediği gibi bu konu tartışmaya açık bir konu değildir
26 Ekim 2008: 14:13 #57399canniballÜyepeki hayvanın bir kulagında otectomy endike olan bi durum var.atıyorum cartilago auriculariste nekroz var.bu durumda kulak estetik olarak kesilebilirmi?
diğer kulak kesilebilirmi?
bunların cevapları : evet estetik olarak nekrozlu kısım kesilebilir.fakat sağlam kulak kesilemez.
kulak kesimi kuyruk kesimi ve ses tellerinin alınması hayvan hakları kanununa göre yasaktır.Bu arada bi düzeltme yapmalıyım.yukarda arkadaşımız hayvan saglık zabıtası demiş.o hayvan hakları kanunu olacak.
HAYVAN HAKLARI KANUNU
Kanun No. 5199 Kabul Tarihi : 24.6.2004
MADDE 8.
Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbî sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir.28 Ekim 2008: 18:25 #57614Kardeşim anlatıyorum bakın:
Bunun etik olmadığını ve kanunda nasıl yer aldığını söyledim.Veteriner hekim arkadaş eğer mesleki etiği düşünmüyorsa 2 kulakta da gerekli bölgelerde problem olduğuna ilişkin operasyon defterine raporunu tutar sahibine de operasyon izni kısmını imzalattırır olur biter.yasal olarak bunun açığı var ve eğer veteriner hekimi mesleki etiği düşünmezse bunu gerçekleştirebiliyor.Mesleki etik olarak ve hayvan haklarına aykırı olduğu düşünüldüğü için bu tarz durumların kanunlara aykırı olduğunu ve savunulacak bir tarafını olmadığını söyledim…
Ne yazık ki yasaların açıkları var,prosedürler bunlara göre düzenleniyor ve istenilen olay gerçekleştirilebiliyor.
5 Mart 2009: 11:29 #74584savetÜyeetiğe aykırılık dışında kuyruk kesmenin hayvana verdiği ayrıca bi zarar,yada herhangi bir hastalığı tetikleme gibi bir durum söz konusu mu acaba.Hayvan bünyesinde bu işlemin bir karşılığı yok mu?
5 Mart 2009: 12:57 #74587veterhanÜyeValla arkadaşlar ne kadar dil dökmüşsünüz maşallah.Kulak ve kuyruk kesme tamamen insanoğlunun estetik ve işlevsel amaçlı isteklerinden doğmuştur.Örneğin,av köpeklerinin kuyruğu kesilir avda çalı çırpıya çarpıp ses çıkarmasın diye ama kulaklar ellenmez.Kangalların kulakları kesilir boğuşurken koparılmasın diye ama kuyruk ellenmez.Askerdeyken bir kedinin kuyruğu kapıya sıkışmış ve kalçaya 5 cm mesafeden deriyle birlikte kopmuştu ve kaslar görünüyordu.bende tamamen ampute ettim.Ancak bu gibi şartlarda kesmek caizdir diye düşünüyorum.Diğer haller tamamen insanoğlunun sınırsız isteklerinden ibaret….
5 Mart 2009: 17:00 #74603bymizahÜye1-Kuyruğunu çok sallayan ve genellikle upland game avı denen yerden havalanan kuşların avında kullanılan köpekler sık çalıların içine girerler. Böğürtlen tipi dikenli bu çalılar köpeğin kuyruğunu sağa sola sallaması neticesinde dikenlere çarparak yaralanır ve kanarlar. Böyle zamanlarda köpeğe acı vermesi yanında, kuyruğun enfeksiyon alarak zor iyileşmesine ve diğer sorunlara sebep olmaktadır. Kuyruk kesiminin yasaklandığı ülkelerde avcılardan devamlı köpeklerinin kuyruklarının yaralandığına dair şikayetler gelmektedir.
2)Kuyrukların kesilmesinin diğer bir sebebi de ırk standartlarının sağlanmasıdır. Kuyruğu kesilen köpeklerin büyük bir bölümü manmade (insan yapısı) ya da created (yaratılmış) denilen ırklardır. Bu ırklar tabiatta bulunmayan, insanlar tarafından melezleme ve genlerle oynayarak elde edilmiş ırklardır.
Bu ırklar yaratılırken standartları belirlenmiş, kuyruksuz olmaları düşünülenler standartları içine kuyruksuz alınmış ve bu sağlanmak içinde kuyrukları kesilmektedir. Belki de bu ırkların kuyrukları zayıf kaldığından, tabiatta olan köpek ırklarındaki gibi bünyelerine uyum sağlayamadığından kesilmektedir.
3-Diğer bir sebep de uzun tüylü olan ve evlerde beslenen oyuncak ırk köpeklerde temizlik amaçlıdır. Bu köpeklerin kuyruklarındaki uzun tüylerin anüs çevresine kadar gelmesi ve temizlenmeleri zor olduğundan buradaki tüylerden kurtulmak için kesilmektedir.
4 Haziran 2009: 08:05 #79622Tommy35ÜyeBenim bildiğim, kuyruk kısmının koşu anında denge sağlamak ve manevra yapmak için çok önemli olduğudur. sağlık sorunları hariç kesilmemelidir. Ben Dostlarımızın orasını burasını kestiripte ay ne güzel oldu diyen insanlardan(!) nefret ediyorum. Çok isteyen kendi kulağını kestirsin. Bakalım o zaman da estetik kaygıları devam edecek mi?
4 Kasım 2009: 15:08 #83576vet48trxxxÜyekulak ve kuyruk kesimi tıbbi gerekçelerin dışında yapılmamalı bence.
11 Kasım 2009: 19:18 #84247meralyucelÜyeteşekkürler arkadaşım
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.