- Bu konu 3 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 13 yıl 10 ay önce
Yasarsener tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 20 Kasım 2008: 08:23 #19601
Murat KUTAYÜyeManda Sütü
Süt teknolojisinde kullanılan sütler arasında yağ oranı açısından en yüksek değere sahip bir süttür. Kurumadde oranı ortalama % 17 civarında olup, bunun % 7’si süt yağı, % 3,5-4’ü protein, % 5-5.5’i laktoz ve % 0.8’i külden oluşur. Manda sütünün asitliği 6.7-lO.O°SH ve yoğunluğu 1.027-1.040 g/ml arasında değişir. Bileşimindeki proteinli maddelerin yaklaşık % 77’si kazein olduğu için, kazeinli sütler gru¬buna dahildir. Mandaların laktasyon süreleri ortalama 10 aydır ve yıllık süt verimleri ırklara bağlı olmak üzere 1 000 – 2 000 litre arasında değişir. Laktasyonun sonlarına doğru kuru madde miktarında artma meydana gelir. Bu artış kendini daha çok süt yağı ve proteinde gösterir. Yağ oranının % 10 hatta, % 15 oranına kadar yükselme olasılığı vardır. Süt yağının bileşiminde doymuş yağ asitlerinin oranı daha fazla olduğu için, manda yağlarının kıvamı, donma ve erime noktaları ile iyot sayısı inek sütüne göre bir hayli farklıdır. Laktoz ve tuz oranları oldukça stabildir. Mandalar yeşil yemlerle aldıkları karotenin tamamını A vitaminine çevirdikleri için sütlerinin rengi, inek sütüne oranla daha beyazdır.
Teknolojik açıdan; Tereyağı, lüle kaymağı ve yoğurt üretiminde kullanılır. Bazı ülkelerde manda sütünden peynir de yapılmaktadır. İnek sütüne oranla daha çabuk pıhtılaşır. Üretiminin fazla olduğu Asya ülkelerinde manda sütünden, pastörize veya sterilize edilmek suretiyle içme sütü üretiminde de yararlanılır. İnek sütü ile karıştırılarak “Toned milk” ismiyle anılan bir çeşit sütün üretiminde de manda sütü kullanılır.
Beslenme fizyolojisi açısından; Süt yağı miktarı fazla olduğu İçin fizyolojik açıdan değerli bir süt olarak kabul edilir. Süt çocuklarının beslenmesinde tercih edilir. Riboflavin miktarı az, karoten ise eser miktarda bulunur.
Kaynak:Süt Teknolojisi Prof.Dr.Mustafa METİN
3 Aralık 2009: 20:59 #85832 gorkem372Üyebulamıyoz ki
27 Aralık 2009: 01:24 #87923 MalevolanceÜyeTesekkürler hocam
12 Mart 2010: 14:10 #93323 YasarsenerÜyeteşekkürler
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.