- Bu konu 9 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 15 yıl 11 ay önce kanka_lidis tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 12 Şubat 2009: 15:40 #20444dilaraÜye
Bir bu kalmıştı. Esnaf, sanayici, tarım üreticisi derken şimdi de hayvan üreticileri icralarla boğuşuyor.
[size=medium]Antalya’daki hayvan üreticileri biraraya geldi ve isyan bayrağını çekti. Kentteki hayvan üreticilerinin yüze 30’u icralık. 125 bin büyükbaş hayvanın yüzde 30’u üreticilerin borçlarını kapatabilmesi için mezbahanelere kesime gidiyor. Kesilen kaliteli damızlıklarsa süt üretimini tehlikeye sokuyor. İşte bu tehlikelere dikkat çekmek için biraraya gelen süt üreticileri acil önlem alınmaz ve isyan çığlıklarını duyan olmazsa eylem için sokağa çıkacaklarını söyledi.Hayvan üreticileri de giderek artan girdi maliyetleri karşısında dayanamadı ve isyan bayrağını çekti. Özellikle süt üretiminin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası, veteriner hekimler Odası gibi meslek örgütlerinin de desetğini alarak bir basın açıklaması yaptı. Antalya’daki 125 bin büyükbaş hayvanın yüzde 30’unun sahibinin borçlarını ödeyebilmesi için kesildiğini söyleyen Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yakup Soytürk, içinde bulundukları zor durumu anlattı.
Soytürk, sektörün temel bileşenleri olarak hükümetten isteklerini sıraladı.Birlik başkanı Soytürk, acil olarak önlem alınmazsa yaşanabilecekleri de açıkladı.
Son krikle birlikte sütün artık para etmemesinden yakınan üreticiler süt üreteminin yarı yarıya da düştüğünü vurgulamayı ihmal etmedi. Süt üreticilerinin bu duruma düşüren en büyük etkenlerden biri de tonu 2 bin dolara kadar düşen süttozu. 1 kilo süttozundan 11 kilo süt üretmek mümkün. Süt ve süt ürünü imalatı yapan yerlerin tercihi de süt yerine süttozu olunca üreticiler iyice zora girdi. Hükümetin seslerine kulak vermesini isteyen üreticiler aksi halde eylem yapmaya kararlı. Toplantıdra süt ikram eden üreticiler herkesi süt tüketmeye çağırdı. [/size]
12 Şubat 2009: 16:30 #72614Murat KUTAYÜyeHER ŞEYDE HÜKÜMET BEKLENTİMİZ COK ACAYİP
HÜKÜMET NE YAPSIN…
FINDIK ÜRETTİK KURTAR..
ÇAY ÜRETTİK KURTAR…
SÜT ÜRETTİK KURTAR….
13 Şubat 2009: 17:08 #72742kanka_lidisÜyeMurat KUTAY’a
eğer meslektaş isek gerçekten bu yorumunuza çok üzüldüm. ne demek süt ürettik kurtar…
kimden yardım bekleyecek bu insanlar veya süt sattıkları özel kuruluşlar kimlerin elinde.herşey tarım ve köy işleri bakanlığının tavrına bağlı. Türkiye de tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesim yaklaşık %50-55 civarında. bu insanlar üretim yapıyor ve hayatlarını idame ettiriyorlar daha doğrusu idame etttirmeye çalışıyorlar. biz bu insanları görmezden gelemeyiz. o insanlar emeğinin karşılığını almalı. ben süt üreticileri birliğinde danışman veteriner hekim olarak görev yaptım sütü üreticiden 448 ykra alıyorlardı. şimdi soruyorum biz sütü kaç liraya satın alıyoruz alış fiyatının 5 katı kadar bir fiyata ve peyniri, yoğurdu kaça alıyoruz? bunları gözden geçirip ona göre yorum yapmalıyız bence.. yem fiyatları artıyor, saman, ot, küspe fiyatları artıyor ama aynı oranlarda süt fiyatları artmıyor. bu işte kazanan kişi kim oluyor üreten değil bunun ticaretini yapan kişiler. ama onlara sorsanız markete gidene kadar maaliyeti çok oluyor denir. kesinlikle buna katılmıyorum bu işin ticaretini yapan kişiler ii para kazanıyorlar bence. yani üretici hakları korunamıyor. biz bununla ilgili süt üreticileri birliği olarak çok çalışmalar yaptık ama maalesef ancak bulunduğumuz bölgedeki firmalara etkili olduk ve bir miktar fiyat artışını sağladık. ama eminim ki SÜT ÜRETİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ bu konu ile sürekli uğraşıyor. dilerim ki üreticilere faydalı işlere imza atar.ayrıca yurt dışının isteği türkiyede tarım ve hayvancılığın kısacası üretimin bitmesidir.bunun için baskılar var. desteklemeleri kaldırınız diyorlar. peki avrupa ülkelerine bakınız tarım ve hayvancılığı belli seviyelere çıkarmak için müthiş destek ödemeleri yapmışlar. istedikleri seviyeye getirdikten sonra da çiftçileri zaten hayat seviyesini yükseltmiş oldukları için desteklemelerin devamına gerek kalmamıştı.. ve şunu da eklemek istiyorum yurt dışında üretilen ürünler ülke dışına çıkacağı zaman kesinlikle zarar ettirilmeden farkları avrupa birliği standartları üzerinden ödenerek satılıyor. yanı onlar üreticilerini koruyorlar.
ve şimdi kuracağım cümleyi selçuk üniversitesi veteriner fakültesinde doçent olan bir hocamızın ağzından duyarak yazıyorum ‘ tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesim üretim yapıp ürettiği ürünün karşılığını tam anlamıyla aldığında hayat şartları standartların üzerine çıkacak ve Türkiye kendi kendine kimseye muhtaç olmadan üretimi ile yetebilecek ‘ bunu düşünelim
ve zamanın maaliye bakanının şu sözünü de hatırlatmadan geçemeyeceğim ‘Türkiyede mısır pahalı ne yapalım biz de mısırı yurt dışından getirtiyoruz demişti’ şimdi soruyorum
mazot fiyatları ne durumda- ucuz üreten ülkelere göre
sun’i gübre fiyatları ne durumda-ucuz üreten ülkelere göre
ilaç fiyatları ne durumda-ucuz üreten ülkelere göre
sulama koşulları ne durumda-ucuz üreten ülkelere göre
.
.
.
bunlara cevap verilirse zaten sonuca ulaşılır aslında herkes bunları görüyor, dış güçlerin tarım ve hayvancılığın bitmesini istediğinin herkes farkında ama ses çıkmıyor (?)fındığa gelince fındık memleketinde oturduğum için bu konu ile de şunu söylemeden geçemeyeceğim. üretici 1 TLye bile zor satabiliyor ama marketlere bir bakın kilosunu kaç liraya alıyoruz. dünyanın %80 fındık ihtiyacını Türkiye karşılıyor ama Türk insanı para kazanamıyor. Bu çok üzücü bir durum tabii ki tepkili olacaklar çünkü karı bırakın zarara geçenler bile var… dünya ihtiyacı bizim elimizde ise bunu yetiştiren de kazanmalı. soruyorum size fındık fiyatlarını kim belirliyor???
Ben Dilaraya çok teşekkür ediyorum bu konuya değindiği için.
13 Şubat 2009: 17:32 #72743Murat KUTAYÜyeSevgili Kanka…
Devletin gorevi kurallari koymak ve daha sonra hakemlik yapmaktir. Turkiye’de insanlar devletin sahaya cikip futbol oynamasini, gol atmasini, savunma yapmasini bekliyor..
Devletin görevi süt almak,fındık almak değildir…Bunlarla uğraşan devlet asıl görevlerini yapamaz hale gelir..
Örneğin Fındık Konusu :
Devlet neden fındık alıyor anlamış değilim. Eğer serbest piyasa ekonomisinde isek kim ne üretiyorsa kime satacağının hesabını da yapıp üretsin. Eğer yeteri kadar alıcı yok, o yüzden devlet fındık alıyor ise, o zaman kaynaklar verimsiz değerlendiriliyor demektir. Devletin fındık satın alması demek, varolan kaynak verimsizliğini sürdürülmesi demektir.. Devletin üç temel görevi vardır: adalet, güvenlik, denetimdir.Yakında süt projesi var..Çiftçilerin ürettiği sütü devlet parayla alacak ve öğrencilere parasız verecek….Soruyorum şimdi devletin süte verdiği para neden ?
Bilinçsizce üretilmiş süt ü kurtarmak için devletin kaynaklarını harcamak doğrumu?Üretici haklarını korumuyor demişsin…İşte bunun yüzünden ceremesini devlet çekiyor…
Üreticilerin hataları konusunda sana bir örnek veriyim :
Nevşehirde patates yaygındır…Her sene hasat yapılır…Açılış 1 ytl dendir…tüccar gelir patates almaya…birisiyle anlaşır 1 ytl ye…tüccar ordan uzaklaşınca başka çiftçi girer koluna ..derki bende 750 kuruş bende..gel benden al…ondan ayrılınca 500 kuruşa veren birini daha bukur..ve en sonunda pataes 100-150 kuruşa düşer …Çiftçide piyasa ondan olduğu için satar…Ama işin ilginç yönü 150 kuruş zarar ettirmektedir..Zararına satar..İyi biliyorum sonrada elektrik parasını ödeyemezler,gübre parasını ödeyemezler …başlarlar ondan sonra devlet bizim elektrik paramızı affetsin ,gübre borcumuzu affetsin diye..Niye affediyo..Devletin suçu ne burda?
Birlik olsalarda 1 ay hiç bir kişi patates satmasa gör bak o patates 2 ytl ye bile fırlar…
Fındık konusunu da malesef siyaset konusu ettiler sizin memleket insanları…Fındığıma fazla fiyat veren siyasetçiye hem fındığı veririm hem de oyumu dediler..zamanında demirel oy isterken kim kaç lira veriyorsa fındığa benden 5 fazlası diye bağırıyordu…
Geçen yıl ambarlar fınıkla doluyken çiftçi bu sene yine devleti fındık almak zorunda bıraktılar…Günde bir avuçun iyi geleceği ortamda ambarlar dolusu fındık ne olacak
mazot fiyatı niye böyle?
Devlete para lazım görevlerini yerine getirmek için..Para ne oldu? Fındık aldık, Süt aldık..Para yok ne yapacak…1 liralık mazota koyacak 2 lirada vergi olacak 3 lira…Bilmem anlatabildimmi..
Saygılar…
13 Şubat 2009: 19:09 #72745kanka_lidisÜyesayın MURAT KUTAY’A
size tekrar bu konuyu hatırlatmak isterim Türkiye de % 50-55 oranında tarım ve hayvancılıkla uğraşan insan var. bilinsizce üretiyorlar satamıyorlar demişsiniz. birinci sorum şu bu insanlar hayatlarını nasıl idame ettirecekler. biz üniversite mezunları bile zor iş bulurken bu insanlar tarımı hayvancılığı bırakıp iş bulabilecekler mi?. Çİiftçiliği bıraktıklarında tüm işverenler gelin size iş verelim mi diyecek? bu arada ne yapalım onlarda okumuş olsa idi denilebilir ama herkes bizler gibi şanslı olamıyor maalesef.devletin görevi süt almak fındık almak değil demişsiniz. o zaman bütün iş tüccarlara düşecek ve istedikleri fiyattan ürünleri satın alıp kat kat fazla fiyata satacaklar ki çoğunlukla öyle oluyor. size soruyorum dünyanın %80 ihtiyacını karşılayan Türkiye (dikkat edin ihtiyaç diyorum ) nasıl oluyor da üreticisine para kazandıramıyor. yurt dışından aldığımız ürünlere bakarsanız nedense onların üreticileri zarar etmiyor. sadece konu fındık değil buğday, pirinç fiyatlarına bakın senelerce geriledi( ki market ürünleri fiyatı hep arttı) neden biz ekmek tüketmiyor muyuz, un tüketmiyor muyuz? tüketiyoruz ama yine burada tüccar kazandı. ihtiyaç var o kesin e üretim de var e bir de nasıl olsa tavan fiyatlar düşük belirleniyor ondan sonra değmeyin tüccarların keyfine.. bir de mercimek fiyatı nasıl oldu da birden fırladı bunu da anlamış değilim ama yine kazanan tüccar oldu üreten değil bunu da altını çizerek söylüyorum.
Devlet neden fındık alıyor anlamış değilim. Eğer serbest piyasa ekonomisinde isek kim ne üretiyorsa kime satacağının hesabını da yapıp üretsin. demişsiniz soruyorum isim vererek kemal unakıtana Türkiyede üretilen mısır var iken neden yurt dışından getirip satıyorsunuz dendiğinde verdiği cevap çünkü daha ucuza alıyorum demişti. evet ülkede ihtiyaç var e ülkedeki çiftçi üretiyor ama o günün üretimdeki harcama koşullarını belirleyen kişiler ne yapalım dış ülkelerde daha ucuz diyor. bu düşünülmesi gereken çok büyük bir olaydır. bu olay üreticilerin yüzüne bir tokat gibi indi. bunu nereden biliyorum; öğrenciliğim boyunca iki gün tatilim olsa bile tüm tatillerimde veteriner hekimle beraber köy köy gezdim ve gerçekleri gördüm. siz üreten insanlara kardeşim almıyorlarsa ekmeyin süt üretmeyin ne yapalım( bir nevi ne haliniz varsa görün aç kalacaksınız kalın olur bu), bu böyle işinize gelirse deme cesaretinde bulunabilir misiniz?
ayrıca fındık fiyatları nasıl belirlenir daha doğrusu kim belirler söyleyeyim. Türkiyenin en büyük fındık ihracatcısı cüneyt zapsu dur. bu kişi başbakanın danışmanıdır. en çok fındığı bu kişinin aldığı iddia ediliyor(ve bu herkes tarafından bilinir) ve bunu yurt dışına satıyor. bu kişi hakkarilidir.daha fazla ayrıntıya girmiyorum. fındık kimlere kar getiriyor(tüccar) ve nasıl fiyat belirleniyor anladınız sanırım.
Devletin üç temel görevi vardır: adalet, güvenlik, denetimdir. demişsiniz. ben de zaten fındığı devlet alsın sütü devlet alsın mısırı devlet alsın demiyorum. dediğiniz gibi temel görevi olan adaleti sağlasın üreticiler için. üreticiler zarar görmesin diye denetimini yapsın.. kurallarını koysun ve denetlesin.. sadece bu işin ticaretini yapanlar para kazanmasın yetiştirici de para kazansın.
ben daha fazla birşeyler yazmak istemiyorum umarım yazdıklarımdan tam olarak ne demek istediğimi anlarsınız. bakın ben kim olursa olsun ister a kişisi ister b kişisi farketmez veteriner hekim olduğum için bu konuları yaşayarak öğreniyorum çiftçinin sıkıntısını görüyorum ve çok üzülüyorum. ki biz veteriner hekimlerin bir kısmı da hekimlik yaparak bu insanlar sayesinde geçimini sağlıyor meslektaş olarak unutmayalım lütfen. bu sebepledir ki şahıs önemli değil kim olura olsun üretici hakkı korunmalı diye düşünüyorum. ben ürettiği üründen para alamadığı için çocuğunu üniversiteden almak zorunda olan çiftçi tanıyorum. o çocuğun suçu ne bunun sorumlusu kim bilmiyorum.
bu sebeplerden dolayıdır ki lütfen olaya yanlı olarak tek taraftan değil de tüm açılardan bakarak konuyu tam olarak araştırarak yorum yazalım diyorum. sizin görüşlerinizide saygı duyuyorum. insanlar arasında farklı yorumlar olmasa hayat hayat olmazdı zaten. ve bu farklı yorumlar sunulup asıl sorunun ne olduğu anlaşılır ve sorunlar inşallah çözülür diyorum.
bu konuyla ilgili son yorumumdur. teşekkürler.13 Şubat 2009: 19:45 #72746Murat KUTAYÜyeSon yorumum demeniz e üzüldüm…
Çünkü herkezin fikirlerinde dikkate alınacak birşeyler vardır diye düşünüyorum ve daima fikirlerinize açığım…..
Sıkıntısını çekerek öğreniyorum dediğiniz yerlerde ben zamanında bir sürü yönetici kademelerinde bulundum..Bu nedenle yanlışı tam yerinde gördüğüm için bazı şeyleri yaşadığım için söyledim…Devletinde yanlışları vardır..Yok demiyoruz…
Belkide çiftçinin böyle düşünmesinde devlet neden oldu…Zamanında kooperatif borçlarını sildi,elektrik borçlarını sildi,tarla parası adı altında üretmeyene de destekler verildi…
Bunun sonucundada çiftçi hazır a alıştı diye düşünüyorum…Çünki her sıkıştığında devlet bir şekilde onların düşünüp fikir üretip kendilerini ileriye yönelik hazırlamalarını engelleyip hazır yoldan onların sıkıntılarını çözme şekline gitti..Bu sebeple de ileriye dönük projeler olmadı ve sıkıntılar katlanarak büyüdü…Devlet birşeyler almak zorunda değil bana göre…Peki fındık tüccarların eline kalmasın diye aldı diyelim..Peki patates üretenler ne olacak,üzüm üretenler,süt üretenler,buğday üretenler vs vs..Sizin dediğinize göre devlet tüccarın eline düşmesin diye bunların hepsini almalı…Nereye kadar?
Türkiye artık serbest piyasa ekonomisine geçmiştir..Onun için çiftçi kendisini geliştirmeli, alternatif ürünlere yönelmeli,az miktarda enerji harcayarak daha çok ürünler almaya çalışmalıdır…Birlik olup tüccarlara karşı durabilirler ve kar edebilirler..
Anadolu da süt 400 krş iken Nazillide 800-1 ytl.. Neden ..Ör-koop adında çok güzel bir kooperatif kurmuşlar…Suni tohumlarına kadar kendileri seçerek getiriyorlar..Çiftçiler kooperatif sözünden hiç çıkmıyor…Sonuçta kim kazanıyor..Kendileri..
Saygılar…
13 Şubat 2009: 19:57 #72748kanka_lidisÜyeDevletin üç temel görevi vardır: adalet, güvenlik, denetimdir. demişsiniz. ben de zaten fındığı devlet alsın sütü devlet alsın mısırı devlet alsın demiyorum. dediğiniz gibi temel görevi olan adaleti sağlasın üreticiler için. üreticiler zarar görmesin diye denetimini yapsın.. kurallarını koysun ve denetlesin.. sadece bu işin ticaretini yapanlar para kazanmasın yetiştirici de para kazansın.
demiştim biraz önce.yani tüccarlara karşı ucuz fiyattan almalarını engelleyici önlemler alınmalı demek istedim. ben süt üreticileri birliğinde daha önceki zamanlarda danışmanlık görevi yapan biri olarak birlik kurmanın üreticiye faydalı olduğu düşüncenize katılıyorum.
gerçekten son demiştim ama zihnimdeki düşünceleri orada tutmak onlara haksızlık oluyor:)
saygılar..
13 Şubat 2009: 20:04 #72749Murat KUTAYÜyeGörüş birliğine vardığımıza göre..No Problem
Saygılar…
Fikirlerinizi daima sitemize bekliyoruz…
14 Şubat 2009: 09:00 #72815dilaraÜyeMurat Abi dediklerinde sonuna kadar haklısın.diyecek başka bir söz bırakmamışsın
18 Şubat 2009: 17:10 #73529kanka_lidisÜyeYakında süt projesi var..Çiftçilerin ürettiği sütü devlet parayla alacak ve öğrencilere parasız verecek….Soruyorum şimdi devletin süte verdiği para neden ?
Bilinçsizce üretilmiş süt ü kurtarmak için devletin kaynaklarını harcamak doğrumu?yukarıdakiyorum MURAT BEYE AİT.
Dilara hanım ben de bu konu ile ilgili görüşler dile getirdim ama Murat beyle tek anlaştığımız nokta süt üreticileri kooperatifi oldu şimdi siz sonuna kadar haklısın Murat abi demişssiniz benim yazdıklarımı okudu iseniz yetiştiricilerin çektikleri sıkıntıları yaşayarak canlı örnekler verdim ve murat bey de bir çoğuna karşı fikirde bulundu (saygı duyuyorum) ama yukarıdaki murat beyin yorumunun bir kısmını okursanız sizin yazmış olduğunuz konuya ters düşüyoro yüzden hem yetiştirici isyanda derseniz hem de buna hükümet ne yapsınsın diyene onay verirseniz tezat oluşmuş olmuyor mu?
ayrıca çocuklara bedava süt vermek onları süt içirmeye teşvik etmek demek bu asla yanlış olamaz ve meslektaş olarak sütün yararlarından bahsetmek istemiyorum zaten çok ii biliyorsunuzdur.
hükümet seçim için şu an yardım yağdırıyor bizim kdv diye vermiş olduğumuz paralardan almış olduğu seçim harcamaları bütçesinden yapıyor bunu. bunlar kaynakları harcamak olmuyor da süt projesi kaynak harcamak mı oluyor çok merak ettim? diğer ülkeler süt tüketimine teşvik ediyor unutmayalım!bu noktalara da katılıyor iseniz tekrar söylüyorum yazdığınız konuya ters olan noktalar var.
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.