blank
  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Veteriner Hekimlik Bizim İçin Bitmiştir Artık
8 yazı görüntüleniyor - 1 ile 8 arası (toplam 8)
  • Yazar
    Yazılar
  • #20648

    14 Şubat 2009 Cumartesi 13:20

    Devlet Bakanı Başesgioğlu, kamuya 21 bin personel alınacağını, sözleşme ve boşalan kadrolara takviye ile de 60-70 bin kişi alınacağını açıkladı.

    “İŞ GÜCÜ PLANLAMASINA İHTİYAÇ VAR”

    Türkiye’nin bir insan kaynakları planlamasına da ihtiyacı olduğunu, bu çerçevede genç nüfusun iyi yetiştirilmesi, donatılması ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda istihdam edilmesi zorunluluğu bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

    “Yoksa tek başına genç nüfusa sahip olmak bir şey ifade etmiyor. Önümüzdeki 10 yıl, 20 yıl içerisinde Türkiye’de trendi yükselecek meslekler neler olabilir, bunları tespit edip, artık üniversitelerimizin bizim bu alanlara göre öğrenci yetiştirmesi lazım.

    Yani bir ülke önümüzdeki süreçte kalkınma modeli için hangi mesleklere öncelik verecekse, hangi alanlara ihtiyacı varsa o alana ilişkin insan
    yetiştirmesi lazım.

    Yoksa artık demode olmuş, güncelliği kalmamış mesleklerde inatla insan yetiştirmenin bir mantığı yok. Ama şimdi bizim bugün maalesef bazı mesleklerde birçok diplomalı işsizimiz var. Onun piyasada karşılığı yok, kamuda da karşılığı yok. Kamu, ’20 bin veteriner alırım’ demiş ve orada bitmiş. Ama bizim hala üniversitelerimiz bu güncelliği kalmayan alanlarda öğrenci alıyorlar, kontenjan artırımına gidiyorlar.”

    Başesgioğlu, bu sorunun mutlaka YÖK ve diğer ilgili kurumlarla birlikte ele alınması gerektiğini, ülkenin insan kaynakları ve iş gücü planlaması yapma ihtiyacıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Başesgioğlu, buna ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile DPT’de çalışmalar bulunduğunu belirtti.

    http://www.haberajans.com/70-bin-yeni-memur-alinacak-haberi-89080.html

    [size=large]………..yorumsuz[/size]

    #73689

    TVHB’den Bakan Başeskioğluna Vetriner Hekim hatırlatması

    TVHB Başknı Dr.Mehmet Alkan’ın Açıklaması şöyle:

    Kamuya personel alımı ve kamu personel reformu ile ilgili olarak 14 Şubat 2009 tarihinde Anadolu Ajansına zat-ı aliniz tarafından yapılan açıklamalar sırasında “demode olmuş, güncelliği kalmamış” mesleklere örnek olarak, veteriner hekimliği mesleğini göstermiş olmanız, biz veteriner hekimleri çok üzmüştür.

    Veteriner hekimlik, insan sağlığına, gıda güvenliğine ve hayvan sağlığına önem veren gelişmiş ülkelerde, en önemli birkaç meslekten biri olarak yer almaktadır. Ülkemizde de ise, veteriner hekimler çok zor şartlarda dağ bayır demeden en ücra yerlere kadar ulaşarak, hayvan sağlığını ve halk sağlığını korumak adına, büyük fedakarlıklarla görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar.

    Veteriner hekimlik mesleği, hayvan sağlığının korunması yanında, halk sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.

    İnsanlarda görülen hastalıkların % 65-70 i hayvansal kökenlidir. Yine gıda kökenli riskin %90 ı hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bunun yanında, 200 den fazla zoonoz karakterli (hayvanlardan insanlara bulaşan) hastalık bulunmakta ve bu hastalıklara da her gün bir yenisi eklenmektedir. Veteriner hekimliği mesleği olmadan, halk sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. İnsanlık için her geçen gün daha önemli hale gelen sağlık ve sağlıklı gıda nedeniyle, gelişen dünyada, veteriner hekimliği mesleğinin önemi ve gerekliliği her geçen gün artmaktadır.

    Ülkemiz, hayvan varlığı ile dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Aynı zamanda coğrafik konumu nedeniyle de hayvan hastalıkları yönünden çok riskli bir bölgede bulunmaktadır. Bu da ülkemiz açısında veteriner hekimliği mesleğinin önemini arttırmaktadır.

    Gıda kaynaklı riskin % 90 ının hayvansal gıdalardan kaynaklanması nedeniyle, AB de ve gelişmiş ülkelerde gıda güvenliğinden sorumlu ve yetkili tek meslek grubu olarak veteriner hekimler yer almaktadır. Aynı zamanda, AB müktesebatının %25 i de veteriner hekimlik konularından oluşmaktadır.

    Bunun yanında, insan sağlığını tehdit eden 200 den fazla zoonoz hastalık nedeniyle, geliştirilen “tek dünya tek sağlık” konsepti ile insan sağlığı ve hayvan sağlığını birlikte ele alan beşeri ve veteriner hekimlerin ortak çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır.

    Kamunun sorumluluğunda olan tüm bu veteriner hekimlik görev ve hizmetleri ile ilgili olarak, ülkemizde çok büyük eksiklikler bulunmaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden birçok salgın hayvan hastalığının kontrolü sağlanamadığı gibi yeterli gıda güvenliği de sağlanamamaktadır. Bunun sonucu olarak, halk sağlığı korunamadığı gibi ülkemizden hayvansal ürün ihracatı da yapılamamaktadır.

    Ülkemiz, AB ülkelerine göre, veteriner hekimliği hizmetleri açısından çok daha riskli bir bölgede bulunmasına rağmen, kamuda istihdam edilen veteriner hekim sayılarına bakıldığında, ülkemizde kamuda istihdam edilen veteriner hekim sayılarının ne kadar yetersiz olduğu anlaşılacaktır. 2006 yılı verilerine göre, Almanya’da 22.704, ispanya’da 22.425, İtalya’da 20.700, Fransa’da 12.989 veteriner hekim istihdam edilirken, ülkemizde hem hayvan sağlığı hem de gıda güvenliğinden sorumlu olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığında sadece 3000 veteriner hekim istihdam edilmektedir.

    Ülkemizde, gerektiği şekilde hayvan sağlının korunması, gıda güvenliğinin sağlanması ve buna bağlı olarak da halk sağlığının korunması için 20.000 veteriner hekimin kamuda istihdamı gerekir.

    Bu gün ülkemizdeki veteriner hekim sayısı 20.000 civarındadır. Ancak, Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, bizlerinde karşı olduğu, plansız bir şekilde ve yetersiz altyapı ile açılan veteriner fakülteleri, eğitimde kaliteyi düşürdüğü gibi işsiz veteriner hekimlerin de artmasına neden olacaktır. Almanya’da 5, Fransa’da 4 olan veteriner fakültesi sayısı ülkemizde 18 e ulaşmıştır. Yeni fakültelerinde açılması için faaliyetler yürütülmektedir. Çok pahalı ve 5 yıllık zorlu bir eğitim sonrası işsiz veteriner hekim yetiştirilmesi, ülke kaynaklarının israfına neden olmaktadır. Bu nedenle, yeni veteriner fakültesi açmak yerine, mevcut fakültelerin eğitim kalitesinin yükseltilmesine yönelik altyapı eksikliklerinin giderilmesi daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Bu da bir hükümet politikası olarak ele alınmalıdır.

    Veteriner hekimler olarak, basın açıklamanızda bir meslek adına yer alan bu sözleri haddini aşan sözler olarak değerlendiriyor ve bunun düzeltileceğini umuyoruz.

    Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

    #73695

    Dr. Mehmet ALKAN bizim adımıza çok güzel açıklama yapmış.

    mesleğimize karşı bakan tarafından yapılan bu açıklamaya çok yanlış buldum.

    açıklamasından dolayı Dr. Mehmet ALKAN ‘a teşekkürler.ayrıca Murat bey size de çok teşekkürler bu konuyu bize duyurduğunuz için.

    #73698
    dilara
    Üye

    tek kelime ile: yorumsuzz..

    #74247

    Öncelikle tüm meslektaşlarıma iş hayatlarında başarılar dilemek istiyorum. T.C Devletinin bakanının yaptığı açıklamayı dinlediğim zaman sinirlerim en üst noktaya ulaştı.Veteriner Hekimlik mesleğine ;güncelliğini yitirmiş,demode olmuş diye yorumda bulanarak bence tarihe geçecek bir gaf yapmıştır.Unutulmamalıdır ki bizim şerefli mesleğimiz tarihin en eski mesleği olup halen avrupa ve birçok dünya ülkelerinde gelir seviyesi ve mesleki itibar bakımından ilk sıralarda yer almaktadır.
    Bu kadar işsiz Veteriner Hekimin olması acaba kimin suçudur soruyorum size sayın bakanım.Hükümetinizin mi yoksa Veteriner Hekimlerin mi.Bunun cevabını bana verirseniz sevinirim .
    Her ile üniversite açan Veteriner Hekimler değiller.Her yeni kurulan üniversite hemen Veteriner Fakültesi istiyor acaba sebebi nedir.
    Ben söyleyim sebebini ;çünkü Veteriner Fakültesi demek çok yüksek miktarda ödenek demektir.
    Canım vatanım Türkiye’min ekonomisinin temelini oluşturan ögelerin başında tarim ve hayvancılık gelmektedir.Yeryüzünün en bereketli topraklarında tarim ve hayvancılık alanında dünya lideri olmamız lazım iken şu anki durumumuzun sebebi acaba kim veya kimler bunu da çok merak ediyorum.
    Elimizdeki yerli gen kaynaklarına devlet olarak sahip çıkamazsak ,kırsal kesimde yaşayan halkı tarim ve hayvancılığa teşvik etmesek,şehirlerde yaşamaya özendirirsek tabi ki de Veteriner Hekimlik mesleği önemini kaybeder.
    Sayın Bakanım daha sayfalarca yazmak isterdim ama hasta bir hayvanı tedaviye gitmem gerek ne de olsa and içmiş bir veteriner Hekim olarak görev ve sorumluluklarımı çok iyi biliyorum .

    Veteriner Hekim
    Tahir DOLDURUCU

    #74286

    anlamıyorum amaçları ne acaba neden o kadar gereksiz meslek ve bölüm varken bi sürü fakültenin bi sürü işsiz mezunu varken örnek neden veteriner hekimler…
    söyleyecek çok şey ama galiba sükut lazım….

    #74285

    anlamıyorum amaçları ne acaba neden o kadar gereksiz meslek ve bölüm varken bi sürü fakültenin bi sürü işsiz mezunu varken örnek neden veteriner hekimler…
    söyleyecek çok şey ama galiba sükut lazım….

    #74317
    dilara
    Üye

    Öss kitapçığında o kadar saçma bölümler var ki.. Niye gelipte bize laf ediyorlar? Bir tıp,mühendislik fakültesi vs. ne eksiğimiz var? Bizim bölümümüz onlardan daha zor.

8 yazı görüntüleniyor - 1 ile 8 arası (toplam 8)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.