- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 15 yıl 11 ay önce
dilara tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 8 Mart 2009: 09:56 #20778
dilara
Üye[size=medium]Bir yarım ada olan Türkiye’de yıllık balık tüketiminin Yunanistan’ın gerisinde olduğu bildirildi..
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Çadırcı, denize kıyısı olan gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin su ürünleri tüketiminde en alt sıralarda yer aldığını belirtti.
Balığın beslenmedeki önemine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Çadırcı, ülkemizde hayvansal proteinin sağlanabileceği besin değeri yüksek tüketim maddelerinin başında et, süt ve yumurtanın yanında su ürünleri geldiğini vurguladı.
Üç tarafı denizlerle çevrili, önemli su kaynakları olan Türkiye’de yıllık balık üretiminin yaklaşık 700 bin ton olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çadırcı, balık tüketiminin ise yeterli olmadığına dikkat çekti.
“Denize kıyısı olan gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye su ürünleri tüketiminde en alt sıralarda yer alıyor” diyen Çadırcı, Fransa’da kişi başına yıllık balık tüketiminin 28.7 kilo, İtalya’da 23,5 kilo, ABD’de 20.3 kilo, İngiltere’de 22,1 kilo, Almanya’da 14,6 kilo olduğunu belirtti.
Komşumuz Yunanistan da bile Türkiye’den daha çok balık tüketildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çadırcı, Yunanistan’da yıllık kişi başına 26,7 kilo balık tüketilirken bu oranın ülkemizde yalnızca 6,9 kilo olduğunu vurguladı.
Taze balığın en basit şekilde gözlerindeki parlaklıktan, solungaçlarının kırmızı olmasından ve elle bastırıldığında şeklinin bozulmamasından anlaşılabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çadırcı, mümkünse dondurulmadan taze balık tüketilmesini tavsiye etti.
[/size] - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.