- Bu konu 6 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 13 yıl 6 ay önce koray0683 tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 16 Nisan 2009: 17:11 #21513Murat KUTAYÜye
Gıda Alerjisi
Hastalığın nedeni nedir?Bu tür allerjilerin oluşumunda birincil faktör, gıda olarak alınan besin maddesine organizmanın tolerans gösterememesidir.
Genellikle bünyesel nedenlere bağlı olarak gelişen bu durumun oluşumunda farklı reaksiyonlar görülebilir. Deride şekillenen değişimler bu reaksiyonların bir sonucudur ve derinin hassasiyeti oluşumunda önemli bir yer tutar.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
Alınan gıdanın içerdiği proteinlerin antijenik karekter göstermesi nedeniyle gelişir. Özellikle glikoproteinlerin sindirim ve ısı işlemlerine karşı dayanıklılık göstererek vücutta antijen özelliğini koruması nedeniyle immun sistemi aktive etmesi ve allerjik reaksiyonların oluşumu söz konusudur.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Genellikle ilk görülen bulgular kaşıntı ve kızarıklıkla beliren bir tüy dökülmesidir. Kaşıntı çok şiddetli olabilir ve bu nedenle kendini dişlediğini görmek mümkündür.
Gıda allerjisine bağlı olarak deride görülen belirtiler sıklıkla iki şekilde ortaya çıkar. Kuru ve kepekli bir deri formunda izlenen şekli çoğunlukla baş bölgesi ve kuyrukta şekillenir ve kronik seyirli bir gelişim izler, kaşıntı belirgindir. Bazen deri hafif erythemli bir görüntüde olabilir
Doku kayıpları ile belirgin form ise çoğunlukla baş, boyun, ense ve omuzda sınırları belirgin yuvarlak ülserasyonlarla karekterizedir. Başlangıçta deri yangılı bir görünümde olabilir. Şekillenen lezyonlara ve kaşıntıya bağlı olarak doku kayıpları ve tüy dökülmeleri görülebilir.
Gıda allerjisine etken olan madde tespit edilerek elimine edilmediği sürece kronik deri problemleri inatçı bir vaka olarak devam edebilir ve oluşan lezyonlar yayılarak genel bir dermatitis halini alabilir.
Bilinen en az allerjik protein kaynağı olarak kuzu eti sayılabilir. Bu nedenle derisi hassas olan allerjik bünyeli köpeklerde kuzu eti ile hazırlanan gıdaların tercih edilmesi faydalıdır.
Köpeklerde ırka bağlı olarak gıda allerjisine yatkınlık görülmemekle beraber çok spesifik bir durum olan İrish Setter ırkı köpeklerin, “glüten” hassasiyetinin doğmasal bir yatkınlık olduğu bilinmektedir.
Sonuç
Gıda allerjileri, mevsime, yaşa, cinsiyete ve ırka bağlı olmayan, bazende uzun yıllardan sonra bünyesel değişikliklere (enzim yetersizlikleri veya metabolizma bozuklukları gibi) bağlı olarak gelişebilen ve geri dönüşümlü özellikte allerjik reaksiyonlardır.
Allerjiye neden olan etkenin tespiti yapıldığında diyet düzenlenmesi ile kolayca giderilebilir. Ancak antijenin tespitinin tamamen deneme yöntemine bağlı olması sürecin uzaması gibi bir dezavantajıda beraberinde getirebilir.
9 Şubat 2010: 17:46 #91134rek35Üyetesekkurler..
12 Şubat 2010: 17:46 #91277onur_vetÜyetesekkurler
1 Temmuz 2010: 16:22 #95573smzknÜyehangı gıdanın gıda alerjıne neden oldugunu bulmamıza yarayan herhangı preparat veya sahada cabuk sonuc alacagımız yöntemler hakkında bılgınız varsa benı aydınlatrsanız sevınırm:)
1 Temmuz 2010: 18:43 #95575Vet-ErayÜyeKöpeklerde;süt,dana eti,buğday,yulaf,tavuk eti,domuz eti gibi gıdalar kedilerde ise süt ürünleri ve balık gıda allerjisine neden olabilir.
Bunları belirlemenin pratikte herhangi bir yolu yoktur.Sadece intradermal deri testleri var buda normal kliniklerde uygulanabilcek bir yöntem değildir.En iyi sonuç eliminasyon-provakosyon diyeti ile alınır.Şüphe edilen gıdanın diyetten 6 ay boyunca cıkarılıp klinik bulguların düzelmesi ile gıda alerjisi saptanır.Kolay gelsin…
9 Ekim 2010: 13:50 #96779smzknÜyetesekkurler:D
30 Mart 2011: 13:35 #98838koray0683Üyeteşekkürler güzel paylaşım
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.