- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 15 yıl 8 ay önce
dilara tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 19 Mayıs 2009: 08:43 #22334
dilara
ÜyeUşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Aydın, birçok kimsenin veteriner hekimlerin çabalarının farkında olmadığını söyledi..
Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Aydın, hayvan sahipleri dışında birçok kimsenin veteriner hekimlerin hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların engellemesi konusundaki çabalarının farkında olmadığını söyledi.
Uşaklı veteriner hekimler, “Dünya Veteriner Hekimler Gününde” Atatürk anıtına çelenk koyarak günlerini kutladı. Veteriner Hekimlerin toplumdaki rolünün yalnızca hayvan sağlığı ile sınırlı olmadığını anlatan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Aydın, “ Aynı zamanda gıda güvenliği ve halk sağlığını da kapsamaktadır. Hayvan sahipleri dışında birçok kimse, veteriner hekimlerin hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların bir salgın hale gelmesini engelleme konusundaki çabalarının maalesef farkında değildir. Bunun ülkemizde Brucelle, Kuduz, Tüberkğloz, Şarbon, Kuş Gribi gibi ve Kırım Kongo kanamalı ateşi gibi zoonoz hastalıklar her yıl daha da artarak halk sağlığını tehdit etmeye ve can almaya devam ediyor” dedi.
“MERKEZİ OTORİTE YOK”
Hayvan hastalıkların önlenememesinin temel nedeninin veteriner hizmetlerini koordine edebilecek merkezi otoritenin olmamasına bağlayan Aydın, “AB uyum sürecinin gereği olan yasal düzenlemelerin yapılmaması, veteriner hekimlerin ve yardımcı sağlık personelinin özlük haklarından ve her türlü araç-gereçten yoksun olarak çalışmaya mecbur edilmesidir. Bu olumsuz koşullara rağmen veteriner sağlık çalışanları, hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve halk sağlığı için gece-gündüz, varını yoğunu ortaya koyarak özveri ile çalışmaya devam edecektir” dedi.
“VETERİNER ÖNEMLİDİR”
İnsanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 60’ı, dünyada yeni ortaya çıkan hastalıkların da yüzde 75’inin hayvanlardan insanlara geçen zoonoz karakterde hastalıklar olduğu üzerinde duran Aydın, “Sağlık Bakanlığının yayımladığı bildirimi zorunlu çok tehlikeli 50 hastalığın 26 tanesi zoonoz karakterlidir. Yani önlem alınmadığı zaman hayvanlardan insanlara geçebilen bu hastalıklar salgın niteliğinde her tarafa yayılarak bütün toplum katmanlarını etkileyebilecek niteliktedir. Bu bile veteriner hekim önemini ortaya koymaya yeterlidir” dedi.
“BAKANLIK KENDİNİ YENİLEMELİ”
“Sağlık Bakanlığının artık bütün dünyada kabul gören tek sağlık tek tıp prensibini benimsemeli ve kendini çağın gereklerine göre geliştirmelidir” diyen Aydın, “Bakanlık, hayan hastalıkları Tarım Bakanlığını ilgilendirir zihniyetinden kurtulmalı, koruma tedavisinden üstündür prensibini benimsemelidir. Gelişmiş ülkelerde hayvansal gıdalar üretimden tüketime kadar veteriner hekimlerin gözetimi altında tutulmaktadır. Böylede gıda güvenliği sağlanarak halkın ölmüş at eti, parazitli domuz eti, hileli süt ürünleri tüketmesinin önüne geçmiştir” dedi.
“VETERİNER HEKİM SİGORTADIR”
Veteriner hekimlerin salgın hastalıklarla mücadelesinin hızlı, risk analizleri ve gıda güvencesini sağlayacak etkili ve tek merkezden idare edebilen bir veteriner teşkilatının tüm il ve ilçelerde kurulması zorunluluğu vardır. Ancak bu şekilde tüketicinin korunması ve halk sağlığı güvence altına alınabilir. Sağlıklı hayvan sağlıklı gıda, sağlıklı gıda sağlıklı insan için gereklidir. Sağlıklı insanın sağlıklı gıdaya ulaşması sağlıklı hayvandan geçer. Bunun sigortası ise veteriner hekimdir” dedi.
Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Aydın, hayvan sahipleri dışında birçok kimsenin veteriner hekimlerin hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların engellemesi konusundaki çabalarının farkında olmadığını söyledi.
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.