1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Klonlanmış hayvan eti yasak mı?
14 yazı görüntüleniyor - 1 ile 14 arası (toplam 14)
  • Yazar
    Yazılar
  • #22646

    Klonlanmış hayvan eti yasak mı?


    Gen teknolojisindeki baş döndüren ilerleme bilim adamları ve siyasetçileri zor bir soruyla karşı karşıya bıraktı. AB tarım bakanları, yeni bir düzenleme üzerinde uzlaşmaya vardı.

    0,,1790448_1,00.jpg

    Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin tarım bakanları, klonlanan hayvanlardan elde edilen etlerin piyasaya sürülmesine katı kurallara bağlı olarak izin veren yasal düzenleme üzerinde görüş birliğine vardı.

    Klonlanmış hayvanlardan elde edilen ürünlerin ticareti AB mevzuatına göre yasak. Ancak bu hayvanlardan üreyen hayvanlara ilişkin olarak yasal boşluk bulunuyordu. Almanya Tarım Bakanı Ilse Aigner, üzerinde uzlaşılan yeni düzenleme konusunda şunları söyledi:

    “Klonlanmış hayvanlardan elde edilen hayvansal gıdalar yasak, ancak bu hayvanlardan üreyen yeni nesillere ilişkin bir düzenleme yoktu, bu nedenle bu konuda Avrupa çapında katı kurallara bağlı bir düzenleme yürürlüğe konmasını istiyoruz.”

    Yeni düzenlemeye göre, klonlanmış hayvan kaynaklı ürünler ancak Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu EFSA’nın denetiminden geçmesi halinde ve Avrupa Komisyonu’nun AB üyesi ülkelerin konuya ilişkin onayını almasından sonra piyasaya sürülebilecek.

    “Etik değerler dikkate alınmalı”

    Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: AB tarım bakanlarınca onaylanan yasal düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu’nun da onayına ihtiyaç var. Avrupa Parlamentosu’ndaki Hristiyan Demokratlar grubunun milletvekillerinden Markus Ferber, düzenlemeye şiddetle karşı çıkarken, “klonlanan et Avrupalı tüketicilerin sofrasına gelmemeli” şeklinde konuşuyor. Alman Hıristiyan Demokrat Partili Avrupa parlamenteri ve biyo-etik uzmanı Peter Liese de, Avrupa Birliği Komisyonu’nun sadece gıda güvenliğini değil, etik değerleri de dikkate alacak şekilde bir yasa tasarısı hazırlanması gerektiğini vurguluyor.

    Almanya Çiftçiler Birliği de benzer bir talepte bulunarak, yalnızca sağlık açısından değil, hayvanların korunması, hayvan sağlığı, genetik çeşitlilik gibi etik hususların da dikkate alınmasını istedi. Genetik kopyalama uygulamasına karşı çıkanlar özellikle, klonlamanın hayvanlara acı çektiren bir işlem olduğunu ve bunun neticesinde üreyen hayvanların hastalığa yatkın ve daha kısa ömürlü olduklarını vurguluyor.

    ABD’de yasal

    Endişe edilen bir başka nokta ise yeni düzenlemenin, klonlanan hayvanların etinin Amerika Birleşik Devletleri’nden Avrupa Birliği ülkelerine ithalatına olanak tanıyacak olması. Amerika Birleşik Devletleri’nde klonlanmış hayvan etinin satışı önünde yasal engel bulunmuyor.

    http://www.dw-world.de

    #84249

    teşekkürler kardeş

    #84300

    cok saol:)

    #86785

    sağol :)

    #87670
    blankemircss
    Üye

    türkiyede saglık acısından kımse bakmaz olaya tv lerde hemen baslar caiz mi degil mi

    #87715
    blankvet0093
    Üye

    klonlanmış hayvan eti farklı mı

    #87738

    sagolunn

    #88038
    blankyashar
    Üye

    teşekkürler

    #89358
    blankcypriot
    Üye

    teşekkürler

    #89362

    teşekkürler hocam..

    #89562
    blankmfdtrk
    Üye

    nasıl oluyor bu[hr]
    anlamadım da

    #89697

    teşekkürler

    #90303
    blanknukuca
    Üye

    bilmem yasak mı

    #91226

    teşekkrler

14 yazı görüntüleniyor - 1 ile 14 arası (toplam 14)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.