1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi
  3. Veteriner Hekimlere Sorun
  4. Köpek
  5. Köpek Aşı Takvimi-Programı
3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25939
    avatar of alper unalper un
    Katılımcı

    Yaş Aşı
    6 haftalık yaş Parazit Tedavisi
    7 haftalık yaş Corona Aşısı
    8 haftalık yaş Karma Aşı (DHPPl-L)
    9 haftalık yaş Bronchine Aşısı
    11 haftalık yaş Corona Aşısı Tekrarı
    12 haftalık yaş Karma Aşı Tekrarı
    13 haftalık yaş Kuduz Aşısı
    14 haftalık yaş Bronchine Aşısı Tekrarı
    15 haftalık yaş Lyme Aşısı
    16 haftalık yaş Karma Aşı 2. Tekrarı
    17 haftalık yaş Lyme Aşısı Tekrarı
    1 yaş Karma Aşı + Kuduz Aşısı
    Her 2-3 Ayda bir İç ve Dış Parazit Tedavisi
    * Karma aşının üçüncü tekrarı çoğu zaman yapılmamasa da hassas yapıya sahip saf ırklara yapılması tavsiye edilmektedir.
    Karma Aşı nelere karşı korur?
    Gençlik Hastalığı (Distemper)
    Solunum sistemine, sindirim sistemine ve sinir sistemine saldıran bulaşıcı bir viral hastalıktır. Kuduz hariç köpeklerde görülen viral hastalıklarda en yüksek ölüm oranına sahip olandır. Hastalık genellikle 3-6 ay arası daha yoğun olmak üzeri 3-12 ay arası köpeklerde görülür. Halsizlik ve ve yüksek ateş ile başlar. Kuluçka süresi 7-14 gün arasıdır. Genç köpeklerde görülme olasılığı yüksek olsa da aşılanmamış her yaşta köpekde görülebilir.
    Köpek Karaciğer Hastalığı (Enfeksiyöz Canine Hepatitis)
    En başta karaciğer olmak üzere sindirim sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemini etkileyen bu hastalık. Köpek Adenovirusu tip-1 tarafından oluşturulur. Ateş, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları ile kendini gösterir. Bulaşıcı ve ölümcül viral bir hastalıktır.
    Leptospirosiz
    Bu hastalık hızlı bir şekilde gelişebildiği gibi kronik olarak da seyredebilir. Bakteriyerl bir hastalıktır. Kanlı ishal, sarılık ve böbrek bozukluğu oluşturur. Bulaşıcıdır, erken tehşis ve tedavi çok önemlidir aksi halde ölümcüldür.
    Kanlı İshal Hastalığı (Parvoviral Enteritis)
    Hızlı gelişir. Kendini halsizlik, kusma, ishal ve dışkıda kan görülmesiyle belli eder. Ani ölümlere neden olur. Yavru köpeklerde kalp yetmezliğine gençlerde ise kanamalı mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olur.
    Parainfluenza
    Köpeklerin toplu bulunduğu ortamlarda sıkla görülen ve çıkan üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir hastalıktır. Kuru ve inatçı bir öksürük ile kendini belli eder.

    Bronchine aşısı neye karşı korur?
    Köpek Boğmacası (Kennel Cough)
    Aşı köpek boğmacası (Kennel Cough) hastalığına karşı yapılır. Bakteriyel, bulaşıcı bir hastalıktır. Her yaştaki köpekde görülebilir, üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Bu hastalığa yakalanan köpekde kronik öksürük görülür. Yavru köpeklerde ölümcül olabilir. Yaşlı köpeklerde ise kronik bronşit olarak çıkar ortaya. Köpeklerin toplu olduğu yerlerde hızla yayıldığı gözlemlenmiştir. Yavru aşılandıktan sonra her sene tekrarı yapılması gerekmektedir.
    Corona Aşısı (Coronaviral Enteritis)
    Corona aşısı neye karşı korur?
    Hastalık kendini halsizlik, iştahsızlık, kanlı ishal, kusma ve depresyonla (beyinde bozukluklar oluşturarak) gösterir. Kanlı ishal hastalığına çok benzer. Köpeğin parvo virüsüne direncini düşürür, bulaşıcıdır.
    Kuduz Aşısı
    Kuduz aşısı neye karşı korur?
    Kuduz (zoonoz)
    Kuduz hızlı gelişen, bilinç kaybı, salya akıntısı, yutkuma güçlüğü ve çeşitli felçlerle kendini gösteren bir hastalıktır. Ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemine saldırır. İnsan dahil tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülebilir. Hastalık sağlıklı bir hayvanın hasta bir hayvan tarafından ısırılmasıyla ve salyasında bulunan kuduz virüsünü açık yaraya geçirmesiyle ortaya çıkar. Virüs salyaya zaman zaman geldiği için ısırılan her hayvan kudurmaz. Kuduzun tedavisi yoktur ve aşılama tek koruyucu önlemdir. Yavru köpeklerde 3 aylık olmadan önce uygulanmamalı ve her sene tekrarı yapılmalıdır.
    Lyme Aşısı
    Lyme aşısı neye karşı korur?
    Lyme (zoonoz)
    Borrelia burgdorferi isimli bakteriden oluşur. Lyme hastalığı zoonoz bir hastalıktır yani insanlara da bulaşabilir. Lxodes cinsi kenler aracılığıyla yayılır. Hasta kenelerin köpeği ve insanı ısırmasıyla bulaşır. Direkt olarak hayvandan hayvana geçiş olmaz.

    #101714

    teşekkürler

    #101721
    avatar of meneksemenekse
    Üye

    teşekkürlerrr:)

3 yazı görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.