1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. TÜRKİYE'DE 2. EMBRiYO NAKLİ SALİHLİ'DE YAPILDI

Etiket: , ,

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27045
    avatar of imrahorImraHor
    Üye

    TÜRKİYE’DE 2. EMBRiYO NAKLİ SALİHLİ’DE YAPILDI

    Salihli ilçesine bağlı Çökelek Köyü’de Mehmet İzmirlioğlu’na ait çiftlikte bulunan 18 aylık Şengül adlı düveye anne ve babası Amerikalı olan dondurulmuş embriyo Salihli ilçesinde ısıtılıp hareketli hale getirilerek nakledildi. Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, embriyonun 40 gün sonra ultrason cihazı ile kontrol edileceğini ve gelişim sürecinin gözetim altında tutulacağını söyledi. Tunca, doğumun ise 9 ay sonra gerçekleşeceğini belirtti.

    Konu hakkında açıklamalarda bulunan Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca “Bu uygulama sayesinde süt üretiminde yüksek verimlilik elde edilecek. Hayvancılığın gelişmiş olduğu birçok ülkede embriyo transferi gerçekleştiriliyor. Dünya’da Embriyo Transferi sonucu doğan ilk buzağı 1951 yılında rapor edilmiştir. Ülkemizde il embriyo transfer uygulaması 1985 yılında prf. Dr. İrfan Kamuran İleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde de uygulama çalışmaları var. Üreticimize ithal etmek yerine bu yöntemle yüksek verimli hayvan elde edebileceğini gösteriyoruz. Süt krizlerinde üreticinin bireysel olarak verimi yüksek hayvanlarına bakması gerekir. Düşük verimle süt veren bir hayvan zaten kendisi yediği yemi karşılayamadığı gibi işletme ve üreticiyi zarara uğratmaktadır. ABD ve Almanya’da yoğun olarak kullanılmaya başlayan bu yöntem suni tohumlamanın ileri seviyesi diye biliriz” dedi. Embriyo ise yüksek kaliteli boğa ile yine çok yüksek kaliteli süper ovulasyon yöntemiyle yumurtlatılmış ineğimizin döllenmesi sonucu elde edilen ve yıkama yöntemiyle anneden alınan 7. günündeki döllenmiş yumurtaların dondurularak başka bir anneye nakledilmesine embriyo nakli denir. Burada doğuran anne taşıyıcı anne durumunda olup doğan buzağı o anne ırkıyla alakalı değildir.

    Dünya embriyo transferine geçmiş ve ırkını ilerletmiş. Biz de üreticimize bunu göstermek bu olayı özendirmek için Manisa Süt Üretici Birliği olarak Türkiye’deki süt üreticilerinin üretim kalitesini arttırmak istiyoruz. İthal hayvan getirme nedeni yüksek verimli süt hayvanın elde etmek ise küçük ve orta işletmeler ithal edemeyenler için bunu nasıl yapacaklarını gösteriyoruz. Hayvancılıkta verimli ırklara nasıl ulaşa bilirlikleri göstermek için embriyo transferi yapıyoruz. İşletmemiz Manisa Süt Üreticileri Birliği üyesi olup Salihli ilçesi Çökelek köyündedir üreticimizin adı Mehmet İzmirlioğlu’dur. İzlediğimiz düvemiz 1765 kulak nolu olup, adı Şengül’dür ve 18 aylıktır. Kendisi suni tohumlamadan 2010 yılında dünyaya geldi. Yetişkin düve seviyesine kadar işletmede bakım beslenmesini tamamladı.”dedi.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.