1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Kırmızı Et Üretimi Niçin Düşüyor ?
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27112
    avatar of imrahorImraHor
    Üye

    Kırmızı Et Üretimi Niçin Düşüyor ?

    Uz. Veteriner Hekim H. Yalçın KÖKSAL
    Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri

    Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan aylık kırmızı et üretim istatistikleri, ülkemizde kırmızı et üretiminin gerilediğini gösteriyor. Bir süredir çeşitli yayınlarda yer alan bu konu, öylesine geçiştirilmemelidir. Uzunca bir süredir hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu açmazların bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
    Mayıs 2011 İstatistik rakamlarına şöyle bir göz attığımızda,

    TOPLAM KIRMIZI ET ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 19,6 ORANINDA AZALDIĞINI, SIĞIR ETİ ÜRETİMİNİN İSE YİNE BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 23,4 ORANINDA AZALDIĞINI GÖTERMEKTEDİR.
    KOYUN ETİ ÜRETİMİNDEDE MANZARA FARKLI DEĞİLDİR.KOYUN ETİ ÜRETİMİNDEKİ AZALMA ORANI DA % 25,7 DİR.
    Rakamlar dikkatle incelendiğinde 2011 Ocak ayından itibaren üretimdeki gerilemenin kendisini gösterdiği açıkça görülmektedir.
    Kırmızı et üretimi gerileme yüzdeleri Ocak 2011 de bir önceki aya göre yani Aralık 2010 ayına göre % 5,2 , Şubat 2011 rakamlarındaki gerileme Ocak ayına göre % 5,6 olduğu halde Mayıs ayına geldiğimizde bu oran bir önceki aya göre % 8,4 ‘ ulaşmıştır.
    Mevcut tablo, tamamen resmi bir kuruluşun ulaştığı veriler doğrultusunda şekillenmiştir.
    2010 yılı 31 Aralık günü sona ereceği bildirilen et ithalat izini, anlaşılamayan bir nedenle bir yıl daha uzatıldı.
    Canlı hayvan ve et ithalatı hız kesmeden devam ederken, hayvancılık sektörü girdilerinin düşürülmesine ait hiçbir çaba harcanmaması bu sonucu yaratmıyor mu?
    Özellikle yem ve akaryakıt girdilerinin üst seviyede devam etmesi ,diğer yandan meralarımızın her geçen azalması hayvancılıkta yaşanan krizi tırmandırmaya devam edecektir.Bunlara birde tarım ürünlerinde uygulanan kota sınırlamaları da eklenince başka bir tablo beklemek bence hayalperest bir düşünce olacaktır.
    Sektörel ithalatların ekonomik sakıncaları yanında halk sağlığı üzerindeki oluşturduğu riskleri de göz ardı etmemek gerekir.
    İthalatın yapılacağı ülkelerdeki insanlara bulaşabilen (ZOONOZ) hayvansal hastalıkların ne denli incelendiği, ayrıca sonuçları 7-8 yıl sonra ortaya çıkan hastalık risklerinin hangi yöntemlerle giderileceği ya da giderildiği noktasındaki endişelerimiz devam etmektedir. Son günlerde Fransa ve İngiltere’den canlı hayvan ithalatı yapılması ile ilgili hazırlıklar da endişelerimizin artmasına neden olmaktadır.
    Daha önce ithal edilen hayvanlar ile ilgili çeşitli yörelerde ortaya çıkan olumsuzlukların ya da hastalıkların tespiti yapılmışmıdır? Yoksa tüm Valiliklere gönderilen ve daha önce görsel ve yazılı basında kamu oyu ile paylaşılan “KESİMİ YAPILAN HAYVANLARA AİT SAKADATLARIN İMHA EDİLMESİ” talimatının altında bir kısım riskler mi vardır?
    Bence gidişat, ülke hayvancılığını yok etmeye ve tamamen dışa bağımlı hale gelmemizi hızlandırmaktadır.
    Son olarak özellikle Ramazan ayı süresince, gıda hilelerine karşı, insanlarımızın basın yolu ile sürekli uyarılmaları gerektiği kanısındayım.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.