- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 17 yıl 11 ay önce
sfenks tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 12 Şubat 2007: 17:51 #8034
sfenks
Üye[size=medium]
Cestode sınıfından Cylophyllidea takımının Taenidae familyasına ait bir parazit gurubudur. Bilinenen dört alt türü vardır.
E.granulosus ( en yaygın görülenidir ) : Erişkin şekli ana konakçı olan kedi ve köpek gibi hayvanların barsaklarında barınır. Larva şekli ise, ara konakçı olan; koyun, keçi, sığır, manda, at, eşek, domuz, deve, karaca, geyik ve İNSAN’ da ” HİDATİK KİST ” halinde barınır. Protoskoleksleri bulunan canlı kist içeren ara konakçı hayvan etlerinin, çiğ olarak, kedi ve köpekler tarafından yenmesiyle, barsaklarında 6 – 8 haftada erişkin hale gelirler ve 6 – 18 ay yaşarlar.
Erişkin hali 2 – 8 mm boyunda, genellikle 3 – 4 halkadan oluşmuştur. İlk halka barsağa tutunmayı sağlayan vantuz ve çengelsi yapıları olan baş’tır ( skoleks ). Son halka en büyüğüdür, 500 – 800 kadar yumurta taşır. Son halka barsak içerisinde açılabilir ve yumurtalar dışkı ile atılarak; toprak ve suya karışıp direkt veya bitkileri kontamine ederek ara konakçılar tarafından sindirim yolu ile alınırlar. Ayrıca kedi ve köpeğin tüylerine bulaşan yumurtalarda ağız yoluyla alınabilirler. Yumurtalar suda 7 gün, buzda 4 ay, toprakta 10 ay canlı kalırlar. Yumurtalar ısıya dayanıksızdırlar, kaynatma ile 1 dk’da ölürler. Ara konakçı ( koyun, sığır, insan vd ) tarafından alınan yumurtalar barsaklarda açılır ve embriyo ( onkosphere ) skoleksindeki çengel ve vantuzlar ile barsak çeperini geçer. Buradan mezenter kan ve lenf dolaşımına girerek, öncelikle karaciğere, buradan geçebilenler de kalp üzerinden akciğer’e veya vücudun herhangi bir organ ve dokusuna yerleşirler.
Yerleştikleri yerde skoleksini yitirerek ” hidatik larvası ” denilen kese yapısını oluşturur ve çok yavaş büyür ( yaklaşık yılda 1-3 cm ). Hidatik kist üç tabakadan oluşur. Perikist, ekokist, endokist ( germinal membran ). Germinal membran tomurcuklanma ile yavru kapsülleri ( kız kistler ) oluşturan en içteki tabakadır. Yavru kapsüllerin içinde çok sayıda skoleks bulunur ve bunlara protoskoleks denir. Kist içi berrak, steril, yüksek antijenik özellikte sıvı ile ddoludur. Bu kisti içeren etlerin ve/veya sakatatların köpekler tarafından yenmesiyle protoskolekslerin onların barsaklarında erişkin hale geçer ve enfeksiyon halkası bu şekilde tekrarlanarak sürer gider.E. alveolaris ( multilocularis ): Erişkin formları genellikle tilki, kurt, kedi ve köpekte bulunur. Araa konakçılar genellikle kemirgenlerdir ve insanlara genellikle av sırasında bulaşır. Çok sayıda kist oluşturur. Ülkemizde az görülür
E. vogeli : Genellikle nadir olarak Güney Amerika Kıtasında rastlanır ve insanlarda çok seyrektir.
E. oligarthus : İnsanlarda rastlanmamıştır. [/size]
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.