blank
  1. Anasayfa
  2. Ders Notları
  3. Klinik Öncesi Bilimler
  4. Farmakoloji-Toksikoloji
  5. *****************ZEHİRLİ BİTKİLER********************
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #8046

    Meşe Palamudu
    böbrek hastalığı

    Elma Çekirdeği
    kusma, nefes almada zorluk, koma

    Açelya
    aşırı salya, kusma, aşırı yutkunma

    Keneotu Tohumu
    karın ağrııs, şok, tansiyon düşüklüğü

    Kiraz Çekirdeği
    kusma, nefes almada zorluk, koma

    Nergis Soğanı
    bulantı, kusma

    Çobanpüskülü
    kusma, ishal, karın ağrısı, kramp

    Hanımeli
    kusma, ishal, karın ağrısı ve kramp

    At Kestanesi
    kusma, ishal, karın ağrısı ve kramp

    Zambak
    kusma, ishal, karın ağrısı ve kramp

    Gündüz sefası
    halüsinasyon

    Küçükhindistan Cevizi
    halüsinasyon

    Zakkum
    kusma, ishal, kalp ritminde bozulma (arritmi)

    Patates Kabuğu
    ağız kuurması, kusma, aşıır yutkunma

    Rodedendron
    aşırı salya, kusma, aşırı yutkunma

    Ravent
    kusma, ishal, depresyon

    Lale Soğanı
    kusma, ishal, karın ağrısı ve kramp

    Mantar
    merkezi sinir sistemi bozukuğu, koma, ölüm

    Salkım Çiçeği
    bulantı, kusma

    Porsuk Ağacı
    kusma, ishal, göz bebeklerinin büyümesi, kalp ritminde bozulma, kasılmalar

    #34202
    Zoi
    Üye

    daha bi okunaklı oldu sanki….paylaşım için teşekkürler.

    #34214

    bencede:)

    #51493

    ZEHİRLİ BİTKİLERİN TOKSİK UNSURLARI

    Bitkisel zehirlerin toksik bileşenleri kimyasal yapılan yönünden önemli farklılıklar gösterir. Toksik unsurların çoğu organik karakterdedir. Kimi bitkiler ise, bazı mineral maddeleri, bünyelerinde toksik dozlarda akümüle edebilirler.Alkaloitler ve protidler azotlu organik; glikozitler, tanenler, laktonlar ve benzerleri azotsuz organik zehirlerdir. Selenyum, nitrat-nitrit gibi mineral zehirler ile kimyasal yapılarından çok, etki mekanizmaları daha iyi bilinen östrojenik etkili özdekler, antivitaminik faktörler ve fotodinamik ajanlar zehirli bitkilerin başlıca toksik unsurlardır.

    Alkaloidler

    Alkaloitler, güçlü farmakolojik etki ve toksisiteye sahip olan, moleküler yapılarında azot bulunan, alkali karakterde bitkisel kökenli özdeklerdir. Azot, çoğunlukla heterosiklik bir halkada ya da lateral zincirde bulunur. Genellikle katı ve renksizdirler. Baz halde iken suda çözünmezler; asitlerle oluşturdukları tuzlar suda çözünür. Alkaloitlerin tannat ve iyodür tuzları suda çözünmez. Bu özellik nedeniyle, alkaloit içeren bitkilerle zehirlenmelerde tanenli bileşikler ve iyodürler, sindirim kanalından alkoloit emilimini engellemek için kimyasal antidot olarak kullanılırlar.

    Alkaloitlerin etki mekanizmaları çok farklıdır; Çoğu sentral sinir sistemi (opium alkaloitleri) ve otonom sinir sistemi (antikolinerjik solanase alkaloit ve alfa adrenolitik ergot alkaloitleri) aracılığıyla etkir. Kolşisin ve benzerleri emeto katartik; pirolizidin alkaloitleri de hepatotoksik olarak etkirler.

    Glikozitler (Heterositler)

    Hidroliz (enzimatik ya da asit ortamda) sonucu bir ya da birkaç molekül şeker (glikoz) ile karbonhidrat olmayan ve aglikoz (genin) olarak adlandırılan ve toksik etkiden sorumlu olan bir madde veren özdeklerdir. Glikoz ve aglikoz arasındaki bağın karakterine göre
    0 – glikozitler (Oksijen atomu, eterik bağ) ve S – glikozitler (kükürt atomu) olmak üzere iki gruba ayrılırlar.

    Glikozitler

    Siyanogenetik Glikozitler

    Aglikozları, çoğunlukla nitrilli bir alkoldür. Enzimatik hidroliz sonucu şeker molekülleri, siyanhidrik asit (HCN) ve bir keton ya da aromatik aldehit oluşur. Toksiditeden sorumlu olan hidroliz ürünü siyanhidrik asittir.

    Farklı ailelere ait çoğu yem bitkisi ve yabani türlerde bulunan siyanogenetik glikozitler, özellikle ruminantlarda selüler respirasyondan sorumlu enzim sistemini inhibe ederek, akut formda ve yüksek mortaliteyle seyreden zehirlenmeye neden olurlar. Hidroliz, aynı bitkide bulunan özel enzimler ( lineaceae; keten tohumu, emulsin; acı badem) tarafından katalize edildiği gibi, ruminantlarda retikülo-rumen mikroflorası tarafından salgılanan enzimlerle de gerçekleştirilebilir. Vejetasyonun ilk dönemlerinde yüksek olan glikozit düzeyi vejetasyon ilerledikçe azalabilmektedir.
    – Kuraklık, donma ve çiğnenme gibi bitkilerin normal büyüme hızını bozan faktörler HCN düzeyinde artışa neden olur.
    Silaj, glikozitlerin hidrolizini hızlandırır. Böylelikle serbest hale geçen HCN silajın havalandırılmasıyla giderilebilir. Ancak, bu işlem sırasında çalışanların kendileri için önlem almaları gerekir. –
    – Bitki hormonu herbisitler, uygulandıkları yörelerde yetişen bitkilerde siyanogenetik glikozit düzeyinin artışına (fitohormonların dolaylı toksisitesi) neden olurlar.
    – HCN düzeyinde, fosfatlı gübreler azalmaya, azotlu gübreler ve bitki parazitleri ise artışa neden olur.
    Siyanogenetik glikozit taşıyan bitkilerin toksisitesi, değinilen koşullara göre değişkenlik gösteren HCN düzeyi ve glikozit yanında tüketilen bitki miktarı ve tüketim süreci, HCN

    #86754
    oset85
    Üye

    teşekkür

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.