- Bu konu 1 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 17 yıl 11 ay önce
Hakan ARI tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 23 Şubat 2007: 20:18 #8379
Hakan ARI
Üyekene cinsiyet belirleme kene türleri ve birkaç isim var bu kaynakta ama giriş için gerek duyulabilecek bir bilgidir…
[attachment=301]
kaydetrar şifresi = http://www.veterinerhekimiz.biz
23 Şubat 2007: 22:03 #34307Hakan ARI
ÜyeKene ve pirelerin ortak noktaları, köpeğinizin veya kedinizin kanından beslenen parazitler olmaları ve bir çok rahatsızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilmeleridir.
Pire ısırıkları bazı evcil hayvanlarda hiç anlaşılmayabilir, bazılarında ise hafif rahatsızlık verirler bunun sonucunda da aşırı kaşıntı, deride kızarıklık, tüy dökülmesi görülebilir. Hatta pirelere karşı alerjisi olan hayvanlarda yaralara (ülserler) yol açar. Pire alerjisi, pire tükürüğüne aşırı hassasiyet sonucu oluşur. Çok fazla pireye maruz kalan hayvanlarda, özellikle yavru kedi ve köpeklerde kansızlığa (anemi) yol açabilir. Ayrıca pireler çeşitli hastalıkları taşıyabilirler, aynı zamanda barsak paraziti bulaştırabilirler. Keneler çok sayıda hastalığın taşıyıcısıdırlar. Bunların içinde Lyme hastalığı ve insanlara da geçebilen “kayalık dağlar ateşli humması” bulunur.
PİRELER
Yetişkin pireler kanatsız böceklerdir. Genellikle susam tanesinden küçüktürler ve hayvanların kanlarıyla beslenirler. Ön bacaklarına oranla daha büyük arka bacakları onlara olağanüstü zıplama yeteneği verir. Evcil hayvanınızın tüylerine bacaklarıyla tutunurlar, iğneye benzer ağız bölümü derinin içine girerek kanı çeker. Dişi pireler günde vücut ağırlıklarının 15 katı kadar kan emebilirler.
Eğer bir pire köpeğinizi veya kedinizi çekici bir yiyecek kaynağı olarak görürse, diğer pirelerin de göreceğinden emin olabilirsiniz! Çiftleştikten sonra dişi pireler günde 30-50 yumurta bırakılar. Bu yumurtalar 8 saat içinde yere düşerler ve iki güne kadar pire larvası olarak yumurtadan çıkar, karanlık yerlerde, halılarda veya döşemelerde saklanırlar. Bir hafta kadar yetişkinlerin dışkılarından, kırıntılardan, deri döküntülerinden vs. beslenirler ve larvalar pupa haline gelirler. Pupalar bu aşamada çok uzun zaman kalabilirler. En az bir hafta sonra pupa evde köpek, kedi veya benzeri bir hayvanın olduğunu hissedince kozasından çıkar ve yetişkin pire haline dönüşür. Bu döngü (en az 12 gün, en fazla 180 gün sürer) ilaçlama ile kırılmadığı sürece hiç bozulmadan devam eder.
KENELER
Keneler dört tane olan yaşam evrelerinin üçünü hayvanların kanını emerek geçiren kanatsız canlılardır. Haller’s organı denilen ve ısıyı, karbondioksiti ve yiyecek kaynağı olan hayvanlara ulaşabilmeleri için gerekli diğer teşvik edici unsurları algılayan bir organla donatılmışlardır. Ağız bölümlerini hayvanların derilerine sokarak onların kanlarını emerler.
Kedi veya köpeğinizi özellikle dışarıda, bitkilerin çoğunlukta olduğu yerlerde geziniyorsa düzenli olarak keneler yönünden kontrol etmelisiniz. Bu çeşit yerlerde 4-6 saat gezen hayvanlar döndüklerinde dikkatlice taranırlarsa kenelerin vücutlarına yapışması önlenebilir. Kedi veya köpeğinizin üzerinde bir kene gördüğünüzde hemen uzaklaştırılması gerekir. Ne kadar uzun kalırsa hastalık bulaştırmak için o kadar şansı olur. Keneye asla dokunmayın, eldiven giyin ve kenenin görünen kısmını tutmak için cımbız kullanın. Kene deriyi bırakana kadar hafifçe çevirerek çekin. Çıkardığınız keneyi kalınca bir tuvalet kağıdına sarıp tuvalete atıp sifonu çekin. Keneyi ezmeyin, yakmayın veya havasız bırakarak boğmaya çalışmayın. Bu işlemler onun, taşıdığı enfeksiyonu yaymasına neden olabilir.
PİRE VE KENELERİN KONTROLÜ
Pire problemlerini kontrol etmenin en iyi yolu onların hayvanların bulunduğu bölgede bulunmalarını önlemektir. Parazit kontrolü hakkında uzun yıllardır yapılan çalışmalar sayesinde bu tip parazitleri önlemek ve tekrar bulaşmaların önüne geçmek artık daha kolaydır. Kedi ve köpeklere uygulanabilen insektisitler, bu tip böceklerin gelişmelerini önleyen ilaçlar, uygulaması kolay topikal olarak veya ağızdan alınabilen formları ile sadece hayvanın üzerinde bulunanları öldürmekle kalmaz aynı zamanda ileride oluşabilecek bulaşmaları da engeller. Bu başarılı ilaçlar parazitleri çoğalmadan önce öldürdükleri gibi, yumurtalarını da yetişkin hale gelmeden önce öldürmektedir. Evcil hayvanınız için en uygun ürünü veteriner hekiminize danışarak alınız. Evinizdeki pire popülasyonunu yok etmek için ayrıca hayvanın çok dolaştığı yerleri her gün elektrik süpürgesiyle süpürmek ve üzerinde yattığı yatağı sık sık yıkamak doğru olur.
Pirelere karşı kullanılan oral veya topikal ürünlerin çoğu kenelere de etkilidir. Aynı zamanda özellikle kenelerin sıklıkla bulunduğu dış ortamda çok gezen köpeklerde bu tedaviye ek olarak her gün üzerinde kene aranması, bulunanların uzaklaştırılması gerekir. Bilgi almak için veteriner hekiminize bölgenizdeki durumu anlatın.
Bir Parazit Evcil Hayvanınızı Yemek Olarak Seçerse
Eğer bütün çabalarınıza rağmen yine evcil hayvanınızın üzerinde pire veya kene görürseniz, paraziti öldürecek bir ilaç kullanmanız gerekir. Bunlar; her ay kullanılan topikal ilaçlar veya daha düzenli kullanılan spreyler, pudralar, şampuanlar, tasmalar veya pirelerle mücadele için oral veya enjeksiyon tarzında yapılan ilaçlar olabilir. Bunun için bir kez daha veteriner hekiminize, hangisinin sizin hayvanınıza uygun olduğunu danışmanız gerekmektedir. Topikal bir uygulama, şampuan uygulaması, sprey, tasma vs gibi uygulamaların hemen ardından hayvanın üzerinde canlı kene veya pire görmeniz son derece normaldir. Bir çok kişi bu durumda ilaçların işe yaramadığını düşünür ancak pire ve keneler ilaçtan etkilenebilmek için onu tamamen absorbe etmek (içine almak) zorundadır, bu süre de birkaç saatten birkaç güne kadar olabilir.
Pireler Hakkında Birkaç Gerçek
● Dünya üzerinde 3000 civarında pire türü mevcuttur ama kedi ve köpeklerde en çok görülenleri Ctenocephalides felis ‘tir.
●Yetişkin keneler saatte 600 defa sıçrayabilirler. Her sıçrayış, insana göre kıyaslanırsa, bir insanın 50 katlı bina yüksekliğine sıçraması kadardır.
● Bir pire için rekor atlayış 33 cm’dir.
● Sadece 30 gün içinde 25 yetişkin dişi pire 250,000 pireye dönüşebilir.Keneler Hakkında Birkaç Gerçek
● Dişi bir kene 3000 yumurta yumurtlayabilir.
● Yumurtalar dışında keneler yaşamlarının her evresinde kan emmeye ihtiyaç duyarlar.
● Bazı keneler kan emmeden bir seneden fazla yaşayabilir.
● Çok nadir bazı durumlarda kenelerin salgıladığı bazı toksinler felce neden olabilir. - YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.