- Bu konu 5 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 13 yıl 7 ay önce hazaregemen tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
26 Şubat 2010: 16:41 #24361Murat KUTAYÜye
Sağlıklı ve yüksek verimli bir işletmenin oluşturmasının temel şartı
işletmeye sağlıklı buzağılar kazandırmaktır.
Sağlıklı bir buzağının hayata sağlam başlamasının temel şartı da
yeterli ve kaliteli ağız sütünü almasıdır.
Ağız sütü yeni doğan bütün canlı türlerine hayata ilk tutunma gücü veren
eşsiz bir besin daha doğrusu yaşam kaynağıdır. Bu muhteşem besin kaynağı
annenin ona kadar geçirdiği tüm mikrobiyel hastalık etkenlerine karşı
oluşan bağışık maddelerini kapsar. Bu özellik geviş getiren hayvanlar için çok
daha fazla önem taşır. Bu hayvan türlerinin annenin enfeksiyonlara karşı oluşturduğu bağışıklık maddelerini (antikor) yavruya aktara bileceği tek yol ağız sütü iken diğer canlı türleri kısmen anne karnında iken göbek kordonu
yolu ile bu antikorları yavruya sunabilirler.
Bu nedenle Buzağı, oğlak ve kuzular için doğuma takiben en kısa sürede
ağız sütü almaları sağlanmalıdır.
Kolostrumun alınımı niçin önemlidir?
• Kolostrum çevre patojenlerine karşı yüksek antikor seviyesine sahiptir.
• Barsaklardan emilen kolostrumdaki antikorlar tüm vücuda yayılır ve mikronizmaların vücuda girişini engeller.
• Barsaklardaki lokal savunma bariyerini oluşturur.
• Savunma hücrelerini aktive eder.
• Bakterilerin büyümesini engelleyen laktoferrin, laktoperoksidaz, thiosinat,
hidrojen peroksidaz gibi koruyucu maddeleri kapsar.
• Hücre DNA sentezini arttıran ve hücre bölünmesinde görev yapan büyüme
faktörlerini içerir
[img]http://1.bp.blogspot.com/_ltLlfcg8of4/R60IwDYp8eI/AAAAAAAAAkQ/aK4IoxMOsMA/s320/2.JPG[/img]
İyi nitelikteki kolostrum fiziksel görünümü nasıl olmalıdır?
– Sarı-krem renginde, Koyu ve yapışkan kıvamda olmalıdırAğız Sütünü ne zaman ve ne kadar vermeliyiz?
Doğuma takiben 12 saat sonrasının ağız sütü özelliğini yitirmeye ve normal
süt formuna dönmeye başlar. Bu nedenle iyi kaliteli ağız sütünü doğuma
takiben buzağını ilk 2 saat içersinde beden ağırlığının %5 kadar alması sağlanmalıdır.
İlk 24 saatte alması gere-ken toplam miktarsa kabaca beden ağırlığının %10 kadar olmalıdır Kaliteli bir ağız sütünü alınımı buzağı bazı hastalıklara
karşı 6 ay kadar koruyabilir.
Buzağı ilk ağız sütünü aldıktan sonra arta kalan ağız sütünü buzağı ishallerinde ya da diğer hastalık durumlarında kullanılmak üzere mutlaka depolayın.
Ağız sütü;
• Oda ısısında 1 gün,
• +4 derecede 1 hafta,
• – 20 derecede 1 yıl saklanabilir.
• Tekrar çözdürme ısısı 55 dereceden düşük olmalıdır ve 37 derecede verilmelidir.
İyi bir kolostrum yapımını ve yeni doğanlarda alınımını engelleyen bazı
durumlar şunlardır;• Annenin doğuma 3 aydan az kala ortam değiştirmesi ve doğumun yeni
ortamda şekillenmesi. Buzağının doğar doğmaz annesinin yanından uzaklaştırılması,
• Gebeliğin son iki ayında anneyi kuru dönem boksuna alınması ve bu döneme
uygun beslenmesi, gebe hayvanın bağlı bırakılmaması ve hareket etmesinin
sağlanması
• Annenin (özellikle kuru dönem de) bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara
maruz kalması veya kuru dönemde bu yönde olumsuz etkilere sahip ilaçların
uygulanması
• İlk ağız sütünün sonda ile verilmesi (kolostrumun ince barsaklara geçişini
uzatır),
• Erken veya deformasyonlu buzağı doğumları,
• Doğum öncesi meme sekresyonun başlaması
• Annenin çok genç veya çok yaşlı olması,
• Mevsimsel değişimler. Aşırı sıcak ve rutubet
• Buzağının yeterince ve zamanında iyi kaliteli kolostrum almaması,
• Barsaklarda kolostrumun emilimini azaltan buzağıda doğum sonrası yavru
sularını yutması veya solunum güçlüğü ile doğması.
Özetle, gerçek bir yaşam kaynağı olan ağız sütünü buzağılara mutlaka yeterince verin. Onlara bu şekilde hayata bir adım önde başlamalarını sağlayın.
Unutmayın ki, hiçbir medikal ilaç ağız sütünden üstün değildir.27 Şubat 2010: 08:54 #92344kocakavakÜyeteşekkürler emeğinize sağlık
1 Mart 2010: 14:47 #92521TEŞEKKÜRLER
2 Mart 2010: 19:44 #92627faniÜyecok guzelll ellerinize saglik
8 Mart 2010: 09:08 #93061a_akifKatılımcıteşekkürler
6 Nisan 2011: 00:15 #98910hazaregemenÜyeelinize sağlık
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.