AHIRLARDA YATAK YERLERİNİN YAPILIŞI
Ahırlarda yatak yerleri planlanırken yem yolunun kapasitesi de göz önüne alınmalıdır. Her ne kadar serbest yemleme sisteminde üç sıra yatak planlaması yapılsa da otomatik yemleme makinesinin maliyeti düşünüldüğünde ülkemizde ahırlar genelde iki sıra yatak sistemi ile planlanmaktadır.
Ahırlarda yem yolu her yetişkin sağmal başına 75 cm olarak planlanmalıdır. Buna göre ahır boyu bulunduktan sonra bir sağmal inek için 120 cm yer ayrılmalı kalan alanlarda bahçeye çıkış yolları olarak planlanmalıdır. Yatakların genişliği 120cm boyu ise 220 ila 240 cm olarak yapılmalı, yüksekliği gübre yolundan 20 cm olmalıdır.
Yatak araları yatak demirleri ile mutlaka bölünmelidir. Yatak demirlerinde hayvanın yatış mesafesini ayarlayan boyun demirleri olmalı, yatak demirleri paslanmaya karşı mukavemetli aynı zamanda montaj- demontaj olarak üretilmeli. Yatak demirleri hayvanın sıkışmayacağı, yatıp kalkarken yaralanmalara sebep vermeyeceği şekilde tasarlanmalıdır.
Yatak yerleri sağmal ahırların en önemli bölümüdür. Hayvan memesinin mikroplardan ve diğer hayvanların üzerine basmasından korunması için gübre yolundan 20 cm yükseklikte yapılır. Bu suretle hayvan yattığı yeri kirletemediğinden meme ucundan mikrop girme ihtimali ortadan kalkar.
Sağmal işletmeciliğinde meme hastalıkları en sık görülen sıkıntılardandır. Çoğu kez hayvanın kesime gönderilmesi ile sonuçlanır.
Ülkemizde 4 memeden birini kaybetmiş pek çok sağmala rastlanır. Meme kayıplarının başlıca sebepleri; Sağımın zamanında ve tam olarak yapılmaması, sağım ünitesinin aşırı vakumu,sağım öncesi ve sağım sonrası meme temizliğinin yapılmaması, sağım sonrası meme ucu kapanmadan hayvanın pislik içine yatması, beslenme hataları, sağım makinelerinin dezenfekte edilmemesi, sıkışık ahır koşullarında oraya buraya yatan hayvanın üzerine başka bir hayvanın basması gibi sebeplerdir.
Yatak yerleri belirlenmemiş ahırlarda hayvanlar gelişi güzel yattıklarından meme patlamaları bazen de ayak kırılmaları görülmektedir. Hayvan başına betonu ve yatak demiri ile 150 tl masrafla bu riskleri ortadan kaldırmamız mümkünken ederi 3000 – 4000 tl olan hayvanımızı riske atmamalıyız.
Unutmayalım 4 memenin ikisi hayvanın biri yavrusunun biride bizimdir. Öyleyse BİR MEME KAZANCIMIZI ,İKİ MEME YAVRUYU, ÜÇ MEME HAYVANI KAYBETTİRİR. Diyebiliriz