- Bu konu 6 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 14 yıl 10 ay önce veterinariauludag tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
30 Nisan 2007: 23:50 #12225equidae.itÜye
AKHAL TEKE ATLARI:[/color]
Arkadaşlar aşağıda okuyacağınız gibi bu at türü tam bir TÜRK atıdır.Ancak bu uluslararası ortamda rus atı olarak gösterilmeye çalışılıyor buna engel olalım…
TÜRÜN TARİHÇESİ : Güzel ,zarif ve çok yönlü Akhal – Teke atları ; At ırkları içerisinde Sovyet ülkeleri dışında günümüze değin çok fazla tanınmamaktaydı. Bu inanılmaz tür hızı rahat yürüyüşü akıllılığı, eğitilebilirliği, dayanıklılığı ile günümüzde anavatanı ve Rusya dışında da hak ettiği önemi kazanmıştır.Yaşayan en eski at ırkı olan akhal – teke sıra dışı fiziksel gücünü ve duyarlı kişiliğini orta asya ülkelerinin kendine özgü doğa koşullarından almıştır. Akhal – teke kanı birçok modern at ırkının gelişimini etkilemiştir. Ancak yinede yüzyıllar boyu kendine has özelliklerini ( safkanlığını ) koruyabilmiştir.
Akhal – Teke orijini Rusya nın kuruluşundan 3000 yıl öncesine dayanır. Akhal – Teke sanıldığının aksine Ilık kanlı değil Soğukkanlı kategoride yer alır. Ataları: Massaget , Parthian , Nisean , Persian , Türkmen ve son olarak da Akhal – teke dir.
Güney Türkmenistan da yapılan araştırmalar sonucu uzun boylu güzel bir kemik yapısına sahip MÖ. 2400 yıllarına ait iskelet kalıntıları bulunmuştur. Irkın ismi ise ancak 19. yılların sonlarına doğru anlaşılmıştır. İki kelimeden oluşan ismin anlamı : AKHAL adı ; bugünkü Türkmenistan da eski Pers imparatorluğunun da bir parçası olan Kopet dağlarının eteklerinde bulunan bir vaha’ dan gelmektedir. Teke ise ; Türkmen kabilelerinden sonra bölgeye egemen olan ve yüzyıllarca Türkmen atı yetiştiren göçebe boy’unun adıdır.
Yörenin coğrafyası da bu ırkın sıra dışı özelliklerine katkıda bulunmuştur. Orta Asya tarihi boyunca sürekli değişen egemenlikler, ( Ticaretler ve Savaşlar ) Akhal vadisine ulaşamamıştır. Teke kabilesi hazar denizinin batısında yer alan dağların güneyinde ve Çölün kuzeyine yerleşmişti. Bu doğal korumalı bölge burada yetiştirilen bu atların genetik özelliklerinin korunmasını sağlamıştır. Bölgenin sert iklim koşulları ( Kara kum çölü bölgenin % 90 nı teşkil etmektedir.) aşrı sıcak , kuru soğuk ve kuraklık bu ırkın dayanıklılığını geliştirmiştir. Atların iyi beslenmesi için taze otlar yılın sadece birkaç ayında bulunmaktaydı. Evcilleştirilmiş Türkmen atları koyun yağı ile karıştırılmış tahıl ile beslenerek hayatta kalmayı başardılar.
1 Mayıs 2007: 08:14 #35156Mehmet AKINÜyebilgilendirmen ve bu güzel resimleri bizlerle de paylaştıgın için cok teşekkürler equidae.it
Arkadaşlar aşağıda okuyacağınız gibi bu at türü tam bir TÜRK atıdır.Ancak bu uluslararası ortamda rus atı olarak gösterilmeye çalışılıyor buna engel olalım…
bu konuda sonuna kadar destek olalım arkadaslar:flowers:
1 Mayıs 2007: 17:56 #35160Hakan ARIÜyearkadaşım öncelikle böyle bir konuyu gündeme getirdiğin için çok teşekkür ederim.
atın duruşu bile bir türk duruşu.2 Mayıs 2007: 08:02 #35163irresistableÜye[size=x-large]bilgilendirmen için çok teşekkürler..
hatta ben bu ata bindim bile:bravo:
gerçektende çok alımlı ve harika bir at[/size] :1053178878:
:flexy:4 Mayıs 2007: 20:50 #35174equidae.itÜyeaaa gerçektenmi… bende binmek istiyorum ama Türkiye’de nereler varki binebileceğimiz???
Ben Arap ve İngiliz atlarına çok biniyorum ama Akhal tekeye hiç rastlamadım…2 Şubat 2010: 01:10 #90630serimÜyezarif bir at
2 Şubat 2010: 21:27 #90650paylastğn için t.krler
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.