- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 16 yıl 6 ay önce
dilara tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
31 Ocak 2009: 10:28 #20211
dilara
Üye[size=medium]AKÜ, manda yetiştirmeyi yeniden çekici kılmak, manda neslini ıslah ederek verimliliği artırmak ve akademik destek sağlamak için manda çiftliği kurdu.
İlimizde manda sayısı azalınca meşhur Afyon sucuğu ve kaymağı tehlikeye girdi. Afyon kaymağı ve sucuğu ile ünlü. İyi sucuk yapmak için manda eti, kaymak içinde manda sütü gerekli. Kaymak ve sucuğun patentini alan Afyon, her geçen gün manda sayısı azaldığı için bu iki ürünü korumakta zorlanıyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), manda yetiştirmeyi yeniden çekici kılmak, manda neslini ıslah ederek verimliliği artırmak ve akademik destek sağlamak için manda çiftliği kurdu.
ÇİFTLİKTE ÜRETİME GEÇİLDİ
Mandacılık Araştırma Enstitüsü’ne ait bin 800 dönümlük arazi ve binalar bir buçuk yıl önce AKÜ Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne tahsis edildi. Üniversite, çiftlikte kullanılamaz durumdaki bina ve araziyi hızla geliştirerek hazır hale getirdi. Yaklaşık 2 ay önce de Kızılırmak ve Fırat havzası ile Afyon bölgesinden toplanan 6’sı erkek toplam 54 manda çiftliğe yerleştirildi. Çiftlikte bulunan 54 manda ile 10 İsviçre esmeri sığırın bakımı üniversite personeli tarafından yapılıyor. Çiftlikte üretime geçildi. Önümüzdeki günlerde AKÜ kampusünde manda sütü, manda sütünden yapılan kaymağın yanı sıra yine manda sütünden yapılan ünlü İtalyan mozeralla peynirinin satışına başlanacak.YEMİ AKÜ YETİŞTİRİYOR
Geleneksel kaymak ürününü geliştirmek, daha dayanıklı hale getirerek pazarlama alanını genişletmek, mozeralla peyniri gibi alternatif ürünler geliştirmek isteyen AKÜ, çiftlikteki hayvanların yemini de kendisi ekip, kendisi yetiştiriyor. AKÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Birdane, bu sene araziye ilk ekimi yaptıklarını ve ürünü aldıklarını söylüyor. 2008’de 350 dönüm, 2009’da da 600 dönüm araziye arpa ettiklerini dile getiren Doç. Dr. Birdane, nisan ayında da 400 dönüm araziye mısır ekeceklerini belirtiyor. Çiftlikte 50 dönüme yakın araziyi de doğal mera olarak bıraktıklarını aktaran Birdane, bunu arazinin kendi bitki örtüsünü görebilmek için yaptıklarını ifade ediyor.“MANDA VE SIĞIR FARKLIDIR”
Afyon’da manda yetiştiriciliğinin geriye gittiğine değinen Dekan Yardımcısı Birdane, amaçlarının mandacılığı ayağa kaldırmak olduğunu belirtiyor. Çiftlikte 3 bölgenin manda çeşidi bulunduğuna değinen Birdana, “Zamanla bunların hangisinin daha verimli olduğunu belirleyeceğiz. Çünkü Türkiye’de hangi bölgenin mandaları daha verimli bilinmiyor.” dedi. Manda ile sığır aynı olmadığını sadece görüntülerinin aynı olduğunu belirten Birdane, “bu hayvanların ikisi de çok farklıdır. Manda etinde sığır etinden 4 kat daha fazla demir oranı bulunmaktadır. Kolestrolü ise çok düşüktür. Bu sütü ve kaymağı içinde geçerlidir.” diye konuştu.“YAPACAĞIM DİYEN ÇIKMADI”
Manda ürecilerinin çiftlikteki işleyişi görmeye geldiklerini belirten Birdane, ancak bu işi yapacağım diyenin çıkmadığından şikayetçi oluyor. Afyon sucuğu ile kaymağının özelliğini manda eti ve sütünden aldığını belirten Birdane, asıl kaymağın manda sütünden yapıldığını, inek sütünden yapılan kaymağın ise gerçek kaymak olmadığını ifade ediyor. Afyon sucuğunun içinde de en az yüzde 30 manda eti olması gerektiğini dile getiren Birdane, yüzde 30’un altında manda eti olursa bunun Afyon sucuğu özelliğini kaybettiğini belirtti.MOZELLA PEYNİRİ ÜRETİLECEK
Türkiye’de manda sütünden mozeralla peyniri üretilmediği ilk defa Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak kendilerinin üreteceğinin altını çizen Doç. Dr. Birdane, bunun için üretim ünitesini hazırladıklarını, üretime ise 20 güne kadar geçeceklerini bildirdi. Türkiye’de mozarella peynirinin inek sütünden üretildiğini aktaran Birdane, bu işi yapanların mozeralle peyniri üretimi için üniversiteden manda sütü istediklerini söyledi. Üniversite olarak manda sütünden mozaeralla peyniri üretmek için hazırlıkları tamamladıklarını ve gerçek mozeralle için manda sütünün şart olduğunu vurgulayan Birdane, “Biz şu anda 54 manda ile dışarıya manda sütü satamayız. Bu işi yapmamız için en az 550 manda olması gerekiyor. Üretim yapacağız ancak ürettiğimiz ürünleri ilk etapta üniversitemiz içinde satacağız. Ürünlerimiz manda sütünden yapılmış kaymak, manda sütü ve peyniri olacak.” dedi.YURTDIŞI GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
Doç Dr. Fatih Birdane, üniversite ile ortak çalışmak için yurt içi yurt dışından görüşmeye gelenlerin olduğunu kaydetti. Yaptıkları çalışmalar sonucunda Manda Yetiştiricileri Derneği’ni kurduklarını ve bu derneği Türkiye’de ilk ve tek olduğunu bildiren Doç. Dr. Birdane, bu sene ocak ayı başından itibaren birlik üyesi manda üreticilerini devlet tarafından manda başına 300 TL destek verilmeye başlandığını söyledi. Bu para ile manda yetiştiricilerinin kendilerini toplayabileceğini aktaran Birdane, “Manda normalde yaylım hayvanıdır. Ben bunu ahıra kapatıp fabrika yemleriyle besleyeyim mantığı çok karlı bir iş değildir. Ancak ot ve meranız varsa ciddi manada karlı bir iştir mandacılık. Çünkü mandanın sevk ve idaresi kolaydır. Masrafsız bir şekilde merayı dolaşır ve ahırını döner.” diye konuştu.15 Ekim tarihinde yeni Akademik yılın açılışı için AKÜ”ye gelen Çevre ve orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu”na Rektör Prof. Dr. Ali Altuntaş tarafından çiftlikte manda sütünden yapılan yoğurt ikram edilmişti. [/size]
31 Ocak 2009: 10:42 #69929Murat KUTAY
ÜyeİNŞALLAH BAŞARILI OLURLAR…ÇİFTLİK ŞARTLARINA NE KADAR UYUM SAĞLAYACAK BU HAYVANLAR BAKALIM..
31 Ocak 2009: 10:49 #69932ImraHor
Üyeevet inşaallah başarılı olurlar.Allah kolaylık versin…
)
31 Ocak 2009: 18:10 #70001dilara
Üyebence AKÜ bu işte başarılı olur..
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.