- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 16 yıl 2 ay önce
dilara tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
19 Mayıs 2009: 08:17 #22321
dilara
ÜyeSamsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye’deki ana arıların hastalıklarının nedenleri üzerinde araştırma yapmaya başldı.
[size=medium]Uzman Veteriner Hekim Mitat Kurt önderliğinde ve Viroloji Laboratuar Şefi Veteriner Hekim Dr. Harun Albayrak, Veteriner Hekim Emre Özan, Veteriner Hekim Selma Kaya, Veteriner Tekniker Abdullah Cavunt, Veteriner Sağlık Teknisyeni Gökhan Güven ve Biyolog Beyza Yavuz’un oluşturduğu ekip tarafından yapılacak çalışmalarla hastalığın nedenleri ve boyutları araştırılacak. Bu araştırmada, Türkiye’deki özellikle Karadeniz Bölgesi’nde üretim yapmakta olan ana arı işletmelerinde yetiştirilen ana arı, larva ve bal arılarında önemli bakteriyel, paraziter, fungal ve viral hastalık etkenlerinden, Amerikan yavru çürüklüğü (AYÇ) hastalığı, Avrupa yavru çürüklüğü (AVYÇ) hastalığı, nosemosis, varroosis, acarapiosis, kireç hastalığı, acute bee paralysis virus (ABPV), cronic bee paralysis virus (CBPV), black queen cell virus (BQCV), deforme wing virus (DWV), kashmir bee virus (KBV) ve sacbrood (SBV) hastalıklarının araştırılması hedefleniyor. Araştırma örnekleri, 30 ana arı işletmesindeki büyütme kolonilerinden rastgele örnekleme yöntemiyle seçilecek. Araştırma materyalleri her bir işletmeden farklı ana arı üretme kolonilerinden 9 ana arı, 3 larvalı petek ve her bir koloniden 300 arı alınacak. Alınan örnekler ilgili laboratuvarda gerekli ekimler ve mikroskobik muayenelere tabi tutularak hastalık etkenlerinin izolasyon ve identifikasyonları yapılacak. Ana arı işletmelerindeki ana ve bal arılarındaki önemli bakteriyel, fungal, paraziter ve viral hastalık etkenler tespit edilecek.
Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzman Veteriner Hekim Mitat Kurt, bu araştırma sonucunda Türkiye’de üretim yapmakta olan ticari ana arı işletmelerinde bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklarının durumu tespit edileceğini ve arı sağlığını tehdit eden arı hastalıklarının yayılışında, şu ana kadar göz ardı edilmiş olan ana arı işletmelerinin önemli bir faktör olup olmadığı ortaya konulacağını söyledi. Kurt, “Araştırma neticesinde, arı hastalıklarının mücadelesinde ana arı işletmelerine yönelik denetim ve kontroller konusunda ilgili yönetmelikte ek önlemler alınması önerilecektir. Arıcı birlikleri bilgilendirilerek arıcıların ana arı temininde hastalık riski taşımayan işletmelerden ana arı almaları sağlanacaktır. Sağlıklı ana arı kullanımıyla birlikte, sağlıklı arı kolonileri oluşturularak, bal, polen ve bal mumu üretiminde verim artışı olacaktır. Arıcıların, viral arı hastalıklarından kaynaklanan koloni kayıplarının önüne geçilecektir. Arılıklarda paraziter, bakteriyel ve fungal hastalıkların görülmesindeki azalmaya bağlı olarak, arıcılıkta ilaç kullanımı oranı düşecektir. Bu durum bal ihracatında zaman zaman sorun olan balda kalıntı probleminin çözülmesine katkı yapacaktır” dedi. [/size]
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.