1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Veteriner Hekim Haberleri
  4. Aydın Koyun Sütüyle Ab’ye Girecek

Etiket: , , , ,

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27152
    ImraHor
    Üye

    Kota olmayan koyun sütüyle Avrupa Birliği (AB) pazarına girmeyi hedefleyen Aydınlı üreticiler; keçi, koyun ve manda sütü üretiminin artırılması için çalışmalara başladı.

     

    Aydın İl Genel Meclis üyeleri Mehmet Ali Oklay ve Mehmet Bozdağ’ın ‘Koyun, Keçi ve Manda Sütü Üretimi’nin araştırılması yönünde verdikleri yazılı önerge, Aydınlı üreticiler için yeni bir umut kapısı oldu. Yapılan araştırma sonucunda dünyada koyun, keçi ve manda sütü üretiminin az sayıda ülkede yapıldığı ve bu ülkelerde yapılan üretimin Türkiye’nin altında olduğunun tespit edilmesi üzerine İl Genel Meclisi Aydın genelinde koyun, keçi ve manda sütü üretiminin artırılması için çalışma başlattı.

    Aydın’da koyun, keçi ve manda üretiminin artırılması ve desteklenmesi konusunda çalışma yapan Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Kenan Tabak; Türkiye’nin koyun, keçi ve manda sütü üretiminde diğer ülkelerde önde olduğunu söyledi. Mevcut üretimin artırılması halinde Türkiye’nin dünyadaki rekabet durumunun değişeceğini savunan Tabak, “AB’de koyun sütüne kota uygulanmıyor. Bunu ülkemiz için avantaj olarak görüyoruz. Buna yönelik olarak ilimizde küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için uygulanacak projelere destek imkânlarının araştırılması ve uygulanması halinde hem üreticimiz hem de ülkemiz kazanacaktır. Bunun için AB Uyum ve Ar-GE Komisyonu ile birlikte ortak bir araştırma yaptık. Konuyla ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Bölümü’nden küçükbaş hayvan ve manda yetiştiriciliği hakkında bilgi aldık. Bu bilgiler doğrultusunda ADÜ ve Aydın Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’yle de görüşmeler yaptık. ADÜ Zootekni Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Tufan Altın, Dr. Murat Yılmaz, ADÜ Çine Meslek Yüksekokulu Kavşit ve Yöresi Keçicilik Projesini yöneten Yrd. Doç. Dr. Okan Atay ve Doç. Dr. Özda Kökdal ile görüştük” dedi.

    GELENEKSEL YÖNTEMLER UYGULANIYOR

    Çalışmaları sonucunda Aydın’da koyun ve keçi sütlerinin peynir ve yoğurt olarak geleneksel yöntemlerle değerlendirilmekte olduğu tespit etiklerini açıklayan Tabak, “Sütler mandıralar tarafından toplanmıyor ve hijyen koşulları sağlanamıyor. Bu konuda İzmir Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin yapmış olduğu örnek çalışmayı inceledik. Birlik, İzmir genelinde yüzde 90 kayıtlı hayvan sayısına ulaşmış. Soğutma tankı ve süt toplama merkezleri yaparak üreticinin sütünü daha iyi şartlarda satmasını sağlamış. 70 Kr olan keçi sütü 1,30TL’ye, 1,10 TL olan koyun sütü 1,80TL’ye satılmaya başlamış. İzmir’de bu çalışmalar ilgili kurumlar ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın birlikte uygulamış” diye konuştu.

    DESTEKLEME YAPILIYOR

    Koyun, keçi ve manda sütü üretiminin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklendiğini anımsatan AB Uyum ve Ar-GE Komisyonu Başkanı Fahri Çetin de, bu konuda 2011 yılında yapılacak desteklemelerin yayımlandığını kaydederek, “Tebliğe göre manda, koyun, keçi için yapılan desteklemeler tebliğin 5. maddesinde yer alıyor. Ayrıca koyun, keçi desteklemeleri, tiftik keçilerinin desteklenmeleri; çiğ süt üretiminin desteklenmeleri; yem bitkileri üretimi destekleri; hayvan hastalıkları ile mücadele destekleri; hayvan genetik kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi; projeli damızlık koyun ve keçi yetiştiriciliğiyle ilgili desteklemelerde yapılıyor. Bu konuda yatırım yapmak isteyen üreticilerimize bölgesel kalkınmaya destek sağlamak için farklı kaynaklar aracılığıyla da finansman desteği sağlanıyor” şeklinde konuştu.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.