- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 17 yıl 3 ay önce Murat KUTAY tarafından güncellenmiştir.
- YazarYazılar
- 15 Ekim 2007: 17:21 #15620Murat KUTAYÜye
Bakanlıktan veteriner ilaçları için standart reçete
Halk sağlığını tehdit eden ve Türkiye’nin 6 yıldır AB’ye et ve süt ürünleri ihracatının da önünde en büyük engel olarak görülen ‘veteriner ilaçlarının düzensiz kullanımı’ konusundaki kargaşa sona eriyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önemli bir adım attı. Daha önce ‘reçetesi olmayana veteriner ilaçları verilmemesi’ uygulamasını başlatan bakanlık, bu konudaki istismarı engellemek için de ‘resmî reçete’ uygulamasına geçiyor. Bu konuda resmî bir stardart reçete hazırlayan bakanlık, veteriner ilaçlarının sadece bu belgeye yazılmasını istedi. İl Tarım müdürlüklerine gönderilen reçete örnekleri çoğaltılarak veteriner hekimlere dağıtılmaya başlandı. Bundan böyle veterinerler üzerinde seri ve sayfa numarası olan bakanlık reçetelerinin dışında belge düzenleyemeyecek. Üzerinde veteriner, hayvan sahibi, hayvanda kullanılacak ilaçların tedavi yolu, dozajı, uygulanma süresi, miktarı, ilaçların arınma süresi bilgilerini içeren reçetede takip için seri ve sayfa numarası yer alıyor. Hayvanı tedavi süresince titiz bir şekilde izlenmesini sağlamaya imkan veren reçete ile bu süre zarfında hayvanın etinden ve sütünden faydalanılması da engelliyor. 3 nüsha halinde yazılacak reçetenin birinci nüshası hayvan sahibinde, ikincisi reçete düzenleyen hekimde ve üçüncü nüshası da ilaçlı yemin hazırlanması durumunda yemi hazırlayacak fabrikada kalacak. Zaman zaman tarım il müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler denetleme yapacak. Reçete 5 yıl boyunca saklanacak. Zirai ve hayvansal ürünlerde normalin üstünde ilaç kalıntısı rastlanması durumunda başta hayvan sahibi ve veteriner gibi sorumlular hapis cezasına çarptırılabilecek. 5197 sayılı Gıda Kanunu doğrultusunda sorumlular hakkında 3-6 ay arasında hapis cezasını öngörüyor.
Veteriner hekimler resmî reçete uygulamasına geçilmesinden memnun. Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, ‘uygulamayı’ devrim olarak nitelendirdi. Türk Veteriner Hekimler Birliği Konsey Başkanı Mustafa Altuntaş da, kararın güzel bir gelişme olduğuna işaret ederken, ilaçların üretim ve dağıtımının da kontrol altına alınmasını istedi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Etiler, et ve sütteki ilaç kalıntılarının zehirlenmeden kansere kadar birçok hastalığa sebep olduğunu belirterek, uygulamanın olumlu sonuçları olacağını kaydetti. Karardan üreticiler de memnun. Baltacıoğlu Çiftliği sahibi Gürsel Baltacı, bilinçli bir üretici olma yolunda düzenlemenin yerinde olduğunu söyledi. Baltacı, uygulamayla gereksiz ilaç kullanımının da sona ereceğine dikkat çekti.
- YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.