Gıda hijyeninin tanımı, görev ve etki alanları
Gıdaların Mikroorganizmalar ile Kontaminasyon Kaynakları
Mikroorganizmaların gıdalarda gelişmesi için gerekli koşullar
Gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyonların oluşum nedenleri ve oranları
Gıda Kaynaklı İnfeksiyonların Patogenezi ve İmmun Reaksiyonlar (Gıda Kaynaklı İnfeksiyonların Patogenezi)
Gıda enfeksiyon ve intoksikasyonları
Bakteriler
Viruslar ve prion enfeksiyonları
Helmint, protoozoon
Küf ve mantarlar
Deniz kabukluları ve balıklardan kaynaklanan toksinler
FAO/WHO Codex Alimentarius Komisyonu’nun (1968) tanımına göre gıda hijyeni; “sağlıklı ve kusursuz gıda üretimini sağlamak amacıyla gıdaların; üretim, işleme, muhafaza ve dağıtımları sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması” olarak açıklanmıştır.
Gıda hijyeninin görev ve etki alanları
Sağlıklı ham ürün sağlanması
Gıdaların; çiğ materyalden başlamak üzere üretim, işleme, muhafaza, nakil, dağıtım ve servis aşamalarında her türlü kontrol önlemlerinin alınması (HACCP-GMP)
Hijyenik tehlikeye veya kalite düşüklüğüne yol açabilecek her türlü koşul ve faktörlerin araştırılması
Devamı ve resimli sunum için asagıdaki ekteki dosyayı indiriniz