[size=large]Kışın canlı kalan 1 sinekten yaza 16 milyar sinek ürüyor..[/size]
Yazın halkı rahatsız eden ve çevreye zarar veren sinekler, havaların soğuması ile kapalı alanlarda yaşamaya çalışıyor. Bunu fırsat bilen ekipler, sinekleri kapalı alanlarda kıstırarak imha ediyor. Havaların ısınmasına kadar sağ kalabilen bir sinekten 16 milyar sinek üreyebildiği belirtildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü, karasinek ve sivrisinekle mücadele kapsamında kış aylarında da ilaçlama çalışmaları yapıyor. Kocaeli’nin tamamında yapılan ilaçlamada soğuk havalarda kapalı alanlar, yeraltı tünelleri gibi yerlerde yaşayan sineklerin çoğalması önleniyor. 2009 yılı kış döneminde yaklaşık 100 bin kapalı alanda ilaçlama yapılacak.
Ekipler, sivrisinek ve karasinek gibi vektör mücadelesi çerçevesindeki çalışmaları kışın daha da yoğunlaştırıyor. Havaların soğuk olması nedeni ile kapalı alanlarda yaşamını sürdüren vektörlerin kontrolünü sağlamak amacı ile Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri 12 ilçede hizmet veriyor. Çalışmalarda 25 araç, 52 ilaçlama operatör personeli, 4 kontrol mühendisi ile 3 acil müdahale ekibi görev yapıyor. İlaçlama görevlilerinin arasında, sağlıklı hizmet verebilmek amacı ile veteriner, ziraat mühendisi, çevre mühendisi ve biyolog da bulunuyor.
Yahya Kaptan Mahallesi’ndeki çalışmaları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz ve Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber yerinde inceledi. Yapılan uygulamalar hakkında bilgi veren Dr. Osman Poyraz, “Yaz aylarındaki vatandaşlarımızın vektör şikayetlerini en aza indirmek amacıyla ilaçlamalarımıza kış aylarında başlıyoruz. Özellikle havaların soğuk olması ile kapalı alanlara giren vektörler bu alanlarda yok ediliyor. Bu dönemde yok edilen bir sivrisinek yaz aylarındaki 16 milyar sivrisineğin üremesini önlüyor. Çalışmalarımız kentsel ve kırsal alanlarda yıl boyunca devam edecek.” dedi. Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber de yaklaşık 12 bin hektar arazide ilaçlama yaptıklarının altını çizerek, kullanılan ilaçların balık, arı ve kuş gibi canlılara hiçbir zarar vermeyen, içme suyu tesislerinde bile kullanılabilen nitelikte olduğunu söyledi. Dilber, “Bu nedenle sağlık yönünden çevreye hiçbir olumsuz etkisi yok. Aynı zamanda ilaçlar, vektörlerin yok edilmesinde son derece etkili.” bilgisini verdi.